"Українське кіномистецтво."

Про матеріал

Перші знакові картини у Олександра Довженка, маніфест поетичного кіно «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова, оригінальна кіноестетика соціально орієнтованої «міської прози» Кіри Муратової, візитівка української анімації — славнозвісний мультсеріал про козаків Володимира Дахна, культові мультфільми Давида Черкаського, як і багато інших прекрасних кінострічок минулого століття, вже увійшли до історичного літопису нашої культури.

Українське кіно — це літопис нашої культури, в якому сяють зірки талановитих акторів і режисерів, це наша слава і гордість.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українське кіно «Кіно — це новий спосіб пізнати людину… яка сама по собі анітрохи не змінилася». Луї Деллюк

Номер слайду 2

«Слов'янство поки що дало світові в кінематографі одного, великого митця, мислителя і поета – Олександра Довженка.» Чарлі Чаплін. 

Номер слайду 3

Одеська кіностудія веде свою історію з 1907 року. Саме тоді кінематографіст Мирон Гроссман почав знімати одні з перших вітчизняних фільмів. Тим самим він створив кіноательє «Мирограф», яке потім переросло в Кінофабрику.

Номер слайду 4

Віра Холодна (1893-1919) Найвідоміша кінодіва початку ХХ століття. За декілька років з гидкого каченяти з тавром «бездарність» та «товстуха» вона перетворилася на «королеву кіно», яку обожнювали мільйони. Віра Холодна — ціла епоха в кінематографі. Епоха довжиною лише в три роки й чотири місяці життя в сорока семи фільмах. Велика українська акторка, яку чомусь вважають російською. «Хороші театральні актори з розкішною театральною технікою програвали їй. Звання "королеви екрану» просто так не дається. Вона грала один і той же типаж, одну романтичну структуру. Це був образ рокової жінки»Сергій Тримбач

Номер слайду 5

У 1928 р. було відкрито кінофабрику в Києві (нині — Національна кіностудія художніх фільмів імені О. Довженка).

Номер слайду 6

«українське поетичне кіно»

Номер слайду 7

Кадр з фільму «Наталка Полтавка» (з Марією Заньковецькою в головній ролі)Кадр з фільму «Наймичка» за оперою М. Вериківського та поемою Т. Шевченка

Номер слайду 8

Кадри з фільму «Броненосець «Потьомкін » (1925) реж. Сергія Бйзенштейна Стрічка «Броненосець «Потьомкін » внесена кінофахівцями до десятки найкращих фільмів світового кінематографа.

Номер слайду 9

Дзига Вертов (1896-1954) З ім'ям Дзиги Вертова, теоретика документального кіно, винахідника техніки монтажу, методу прихованої камери та інших операторських прийомів, пов’язана поява першого вітчизняного документального звукового фільму «Ентузіазм. Симфонія Донбасу». Ідеї та творчість митця, який, працюючи в Україні, розвивав авангардний напрям кінематографа, вплинули на розвиток вітчизняної і світової документалістики. Чарлі Чаплін назвав фільм «однією з найвражаючих звуковізуальних симфоній».

Номер слайду 10

Кадр з фільму «Ентузіазм. Симфонія Донбасу». Афіша фільму «Ентузіазм. Симфонія Донбасу», 1931

Номер слайду 11

Кадр з фільму «Людина з кіноапаратом» реж. Дзиґи Вертова» Знятий 1929 року фільм «Людина з кіноапаратом» режисера Дзиґи Вертова потрапив на перший рядок авторитетного кінорейтингу від  Британського кіноінституту (BFI). Фільм увійшов до скарбниці світового кіномистецтва. Афіша фільму «Людина з кіноапаратом».1929

Номер слайду 12

Олександр Довженко (1894-1956) Олександр Довженко — фундатор українського і класик світового кіномистецтва, кінорежисер, письменник, художник, громадський діяч і палкий патріот. Кінознавці вважають, що справжня історія українського кіно розпочалася саме з виходу на екрани фільму Довженка «Звенигора», що увійшов до слов’янської трилогії разом з фільмами «Арсенал» і «Земля». Різні за тематикою картини об’єднує спільна ідея невідривності людини від природи, землі, Батьківщини. У своїй творчості О. Довженко поєднав загальнолюдські цінності з національними. Майже всі його фільми пов’язані з Україною, її історією, щирими й мудрими людьми; сповнені оптимізму щодо її духовного майбуття.

Номер слайду 13

Чорно-білий фільм «Земля» (1930) став шедевром німого кінематографа . Стрічка мала грандіозний успіх в Європі, а на батьківщині зазнала шаленої критики. На Всесвітній виставці в Брюсселі в результаті опитування 117 кінознавців із 26 країн фільм було зараховано до списку 12 кращих фільмів усіх часів і народів (1958). Кадри з фільму «Земля» реж. О. Довженко ,1930

Номер слайду 14

Кадри з фільму «Звенигора», реж. О. Довженко .1930

Номер слайду 15

Іван Кавалерідзе(1887- 1978) Іван Кавалерідзе - український скульптор, кінорежисер, драматург, сценарист, художник кіно. Народний артист УРСР (1969). Маючи освіту скульптора, прийшов у кіно як художник-постановник. Діяльність у кіно розпочав 1911 року. Працював художником, сценаристом і режисером на Одеській (1928–1933) і Київській (1934–1941) кіностудіях. Із 1957 по 1962 — режисер-постановник на Київській кіностудії ім. О. Довженка. Неодноразово за свою творчість був звинувачений у «націоналістичному ухилі». Фільми митця («Коліївщина» та ін.) присвячені трагічним сторінкам історичного минулого України. Він екранізував популярні українські опери «Наталка Полтавка» М. Лисенка і «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського.

Номер слайду 16

Кадри з філму-опери «Наталка Полтавка» М. Лисенка, реж.Іван Кавалерідзе

Номер слайду 17

Сергій Параджанов (1924- 1990) Сергій Параджанов вірменин грузинського походження, творець візитної картки українського «поетичного кіно» – картини «Тіні забутих предків» (1964), яка отримала 39 міжнародних нагород і 24 гран-прі на кінофестивалях (у Мардель-Платі, Римі, Салоніках та ін.) Параджанова називали «генієм» та «маестро» його друзі – світові митці Федеріко Фелліні, Мікеладжело Антоніоні, Жан-Люк Годар, Анджей Вайда, Ів Сен Лоран, Андрій Тарковський та інші. Сам про себе режисер казав, що він: «вірменин, який народився у Тбілісі і сидів у російській в’язниці за український націоналізм».

Номер слайду 18

Кадри з філуму «Тіні забутих предків»), реж Сергій Параджанов

Номер слайду 19

Юрій Іллєнко (1936-2010) Талановитий український кінорежисер, кінооператор, сценарист, актор, продюсер, автор неперевершених кінострічок "Криниця для спраглих", "Білий птах з чорною ознакою", "Лебедине озеро. Зона", "Молитва за гетьмана Мазепу", народний артист України (1987), лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка (1992), Державної премії імені Олександра Довженка за внесок у кіно (2005), академік Академії мистецтв України, єдиний з України академік Європейської кіноакадемії, кінопедагог — Юрій Іллєнко був одним із творців нового напряму в кінематографі — "українського поетичного кіно". 

Номер слайду 20

Кадри з фільму «Білий птах з чорною відзнакою», в якому дебютував Богдан Ступка), 1970

Номер слайду 21

Леонід Осика (1940- 2001) Леонід Осика – український режисер; разом з Сергієм Параджановим та Юрієм Іллєнком входить до трійки найвідоміших представників «українського поетичного кіно». Найвідоміші картини – «Камінний хрест», «Захар Беркут», «Гетьманські клейноди», «Подарунок на іменини», «Дід лівого крайнього» ще при житті затвердили Леоніду Осиці місце в списку класиків українського та світового кінематографу. Не випадково на прикладі його фільму «Камінний хрест» студенти вивчають кінорежисуру. Стрічки Леоніда Осики наповнені духом його улюбленого міста Києва, широкими портретними кадрами, філософською медитативністю та статикою мовчання, яку режисер наприкінці життя успадкував від героїв своїх кіношедеврів.

Номер слайду 22

Кадри з фільму «Камінний хрест» за мотивами новели В. Стефаника , 1968

Номер слайду 23

Олесь Санін (1972) Режисер, оператор, продюсер, актор, сценарист. Навчався у КДІТМ ім. І. Карпенка-Карого – акторству (1989 – 93), режисурі ігрового фільму (1993 – 98). Лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка за фільм «Мамай». Завдяки стрічці «Поводир» ім’я Олеся Саніна знає вся Україна. За перший тиждень прокату фільм «Поводир, або Квіти мають очі» Олеся Саніна побив рекорд касових зборів вітчизняного кіно. Як повідомляла прес-служба Міністерства культури України, тільки за перший тиждень прокату стрічку подивилося 94 754 глядачі. Його стрічці аплодують стоячи глядачі, а кінокритики пророкують визнання на міжнародному рівні. Саме стрічку Саніна Український Оскарівський комітет обрав представляти Україну у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» на здобуття премії «Оскар» 2015 року. Кіно вже отримало гран-прі Варшавського міжнародного кінофестивалю та декілька нагород на Одеському кінофестивалі. 

Номер слайду 24

«Поводир, або Квіти мають очі» 2014р. В основу сюжету фільму «Поводир, або Квіти мають очі» покладено мандри українського сліпого кобзаря з врятованим ним американським хлопчиком, який стає свідком харківської трагедії знищення українських кобзарів у 1933 році. Гасло фільму — «Заплющ очі. Дивись серцем». Одну з головних ролей зіграла співачка Джамала, також вона записала саундтрек до картини.

Номер слайду 25

«Міська проза»

Номер слайду 26

Кіра Муратова (1934) Кіра Георгіївна Муратова (нар. 5 листопада 1934, Сороки, Королівство Румунія) — український кінорежисер, академік Національної академії мистецтв України (1997). Унікальною творчою манерою Кіри Муратової, естетика якої вирізняється високою кінематографічною культурою. Кінорежисера цікавить відображення на екрані моральних і психологічних проблем сучасності: людських взаємин пересічних городян, їхньої самотності. У першому своєму фільмі «Короткі зустрічі» режисер зіграла головну роль разом з Володимиром Висоцьким. Всесвітнє визнання здобули майже всі її художні фільми, зняті на Одеській кіностудії; багато з них нагороджено відзнаками. Фахівці відносять творчість К. Муратової до інтелектуального, артхауспого кіно, адже незалежно від тематики воно сповнено глибини думки й виразовості форми при повній відмові від пафосності («Настроювач», «Мелодія для шарманки» та ін.).

Номер слайду 27

К. Муратова і В. Висоцький у фільмі «Короткі зустрічі», 1967

Номер слайду 28

Віктор Іванов (1909-1981) Культовий радянський режисер комедій 60-70-х років – кінострічок «За двома зайцями», «Ключі від неба», «Веселі Жабокричі». Його фільм «За двома зайцями» давно став народним, а крилаті фрази з картини знайомі кожному. За цю стрічку Віктор Іванов посмертно отримав Державну премію імені Олександра Довженка, хоч кінокритики і присудили фільму звання «провалу року». Олександр Довженко назвав його особливим режисером, «одним на мільйон», а Сергій Ейзенштейн персонально взяв Іванова у свою творчу майстерню.

Номер слайду 29

Кадри із фільму «За двома зайцями», 1961

Номер слайду 30

«Богдан Хмельницький» реж.І Савченко, 1941«Богдан- Зіновій Хмельницький» реж. М. Мащенко, 2006р.

Номер слайду 31

«Молитва за гетьмана Мазепу» Ю.Іллєнко, 2002р.«Легенда про княгиню Ольгу» Юрія Іллєнка

Номер слайду 32

Леонід Биков (1928-1979)Леонід Федорович Биков - видатний український режисер і актор, а також, про що мало кому відомо, перший Степовий Батько українського козацтва за часів московсько-більшовицької окупації (т.зв. УРСР). Саме завдяки таким людям, як Леонід Биков і його друг Іван Миколайчук, козацька ідея продовжувала жити в ті нелегкі для українців часи.

Номер слайду 33

«У бій ідуть лише «старики» Леоніда Бикова, в якій режисер одночасно зіграв і головну роль.

Номер слайду 34

Ігор Стрембіцький (1973) Уперше в українському кінематографі «Золоту пальмову гілку» на фестивалі в Каннах в номінації «кращий короткометражний фільм» отримав Ігор Стрембіцький за стрічку «Подорожні» (2005).

Номер слайду 35

Марина Вроди (1982) Лауреатка нагороди «Золота пальмова гілка за короткометражний фільм» Каннського кінофестивалю за короткометражний фільм «Крос» (2011).

Номер слайду 36

Мирослав Слабошпицький (1974) «Пле́м'я» — український кримінально-драматичний фільм, знятий Мирославом Слабошпицьким. Він є дебютною повнометражною роботою режисера. Світова прем'єра стрічки відбулась 21 травня 2014 року на Каннському кінофестивалі, а в Україні — 11 вересня 2014 року. Фільм розповідає про молодого хлопця Сергія, який прибуває до інтернату для глухих, де вступає в кримінальне угрупування «Плем'я» й закохується в дівчину Аню. Особливістю «Племені» є те, що він є першим фільмом у світі, знятим без єдиного слова — виключно мовою жестів, і при цьому не має субтитрів, інтертитрів чи закадрового голосу. Стрічка була представлена на понад 100 кінофестивалях світу, де отримала понад 40 нагород, серед яких Європейський кіноприз і три призи Каннського кінофестивалю, через що вважається найтитулованішим українським фільмом.

Номер слайду 37

Кадри з фільму «Пле́м'я », реж. Мирослава Слабошпицького. 2014р.

Номер слайду 38

«Українська анімація»

Номер слайду 39

Українській анімації нараховується вже майже 90 років. У 1927 р. на Одеській кіностудії були зняті перші українські мультиплікаційні фільми. Перше міжнародне визнання — головний приз на фестивалі дитячих фільмів у Чехословаччині — отримав «Ведмедик і той, що живе в річці» (реж. Алла Грачова).«Ведмедик і той, що живе в річці» (реж. Алла Грачова).

Номер слайду 40

«Усе про козаків»(реж. Володимир Дахна)«Я к козаки куліш варили»«Як козаки у футбол грали»«Як козаки мушкетерам допомагали»

Номер слайду 41

«Пригоди капітана Врунгеля»(реж. Д. Черкаський)

Номер слайду 42

« Аліса в Країні чудес» (реж. Льюїс Керролла)

Номер слайду 43

«Капітошка»(реж. Б. Храневич)

Номер слайду 44

«Пластилінова ворона» ( реж. О. Татарський)

Номер слайду 45

«Жив-був пес» (1982)На Міжнародних днях анімаційного кіно в Аннесі (Франція), 1983 р. Спеціальний приз журі. Приз на МКФ молодих режисерів в Турі (Франція), 1983 р. Перший приз на V МКФ казкових фільмів в Оденсе (Данія), 1983 р. У 2013 році у центрі Києва встановили дерев'яну скульптурну композицію Вовка і Пса, що сидять під столом. Автор — вінницький скульптор Володимир Заєць. Бронзовий пам'ятник Вовкові вагою близько 200 кг був споруджений у Томську в 2005 році. Автори — ливарник Максим Петров і консультант-художник Леонтій Усов.

Номер слайду 46

Отже, українське кіно — це літопис нашої культури, в якому сяють зірки талановитих акторів і режисерів, це наша слава і гордість.

Номер слайду 47

Домашнє завдання. Опрацюйте тему «Українське кіно» (с.148-159)Дослідіть творчість українського митця епохи класицизму, який привернув вашу увагу. Схарактеризуйте досягнення українських митців у царині анімаційного кіно. Перегляньте кілька згаданих у підручнику мультиплікаційних фільмів. Висловіть власні судження щодо їх змісту і художніх особливостей.

Номер слайду 48

Творчий проект. Виготов постер або рекламний буклет для українського кінофільму за мотивами літературної класики. Створи образ тварини — персонажа анімаційного фільму за сюжетом української народної казки який привернув вашу увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Zagorulko Olexandr
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Городна Іванна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
5809
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку