Класифікація мінеральних ресурсів за використанням. Основні закономірності розміщення родовищ корисних копалин. Ресурсозабезпеченість.

Про матеріал
Розвиток знань про мінеральні ресурси України та світу. Ресурсозабезпеченість країн світу різними видами ресурсів.
Перегляд файлу

Урок 18.

ТЕМА: Класифікація мінеральних ресурсів за використанням. Основні закономірності розміщення родовищ корисних копалин. Ресурсозабезпеченість.

Очікувальні результати НПД: учні називають види мінеральних ресурсів за використанням; розуміють закономірності поширення родовищ і басейнів корисних копалин; обчислюють та порівнюють ресурсозабезпеченість країн світу.

Розвивальна та виховна мета: розвивати вміння застосовувати математичні методи для обчислення показників ресурсозабезпеченості (3), здатність аналізувати отримані результати (4); вдосконалювати уміння працювати з візуальними джерелами інформації (1); сприяти розумінню обмеженості мінеральних ресурсів та виховувати ощадливе ставлення до них (10).

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: підручники, атласи, комп’ютер, проектор, мультимедійна презентація.

Опорні та базові поняття: первинний сектор господарства, мінеральні ресурси, ресурсозабезпеченість.

ХІД УРОКУ

І . ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ЧУТТЄВОГО ДОСВІДУ Й ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ.

1.Які види гірських порід ви знаєте:

Калина Богдана

 (1 презентація - слайди окремо 4 шт. )

Слайд 1 Магматичні гірські породи

Магматичні  гірські́ поро́ди — ендогенні гірські породи, що утворюються внаслідок вивержень вулканів.

Слайд 2 Що таке магматичні породи

Первинним джерелом вулканічних гірських порід є магма.

 Слайд 3   Магматичні гірські породи за глибиною…

Підставами для класифікації вулканічних гірських порід є їх хімічний склад, структурно-текстурні особливості, ступінь збереження речовини породи.

Слайд 4 Приклади інтрузивних порід

Гірські породи вулканічного походження, які утворилися під поверхнею Землі, називають інтрузивними (залежно від глибини утворення). Вони мають великі кристали через повільне охолодження, наприклад, долерит і граніт. Ті, що з’явилися в результаті екструзії на поверхні, називають екструзивними. Завдяки швидкому охолодженню їхні кристали менші за розміром (прикладом є базальт).

Слайд 5 Приклади ефузивних порід

Характер вивержень впливає на виокремлення вулканічних ефузивних гірських порід, утворених унаслідок виливання й охолодження лави, та вулканогенно-уламкових (продукти вибухових вивержень) — піропластичних порід. Обидва типи порід можуть залягати як стратифіковані товщі.

Види ефузивних вулканічних гірських порід відповідно до їх хімічного складу: лужноземельні, лужні, основні (недонасичені кремнієвою кислотою), середні (насичені кремнієвою кислотою) і кислі (перенасичені кремнієвою кислотою). Давні ефузивні породи кваліфікують як палеотипні, незмінені — кайнотипні. Серед кайнотипних порід найпоширеніші базальти, андезити, трахіти, ліпарити та їхні палеотипні аналоги за хімічним складом — відповідно діабази, базальтові і андезитові порфірити, трахітові і ліпаритові порфіри.
Слайд 6 Магматичні гірські породи

В’язкість лав і їхній температурний режим впливає на форму ефузивних тіл. Малов’язкі базальтові лави утворюють покривала і потоки. Під час виверження в’язких лав виникають куполи і голки (дацити, ліпарити). Унаслідок заповнення розплавом тріщин і каналів з’являються дайки і неки.

Різновиди пірокластичних порід:

* пухкі (вулканічний попіл, пісок, вулканічні бомби тощо);

* ущільнені;

* зцементовані (туфи, туфо-брекчії та ін.).

Уламковими вулканічними гірськими породами, крім піропластичних, є вулканогенно-осадові.

Проміжні типи вулканічних гірських порід: туфолави (переважно виникли з пінистих лавових потоків) та ігнімбрити (вулканогенно-уламковий матеріал, що спікся).

Поширення

На території України вулканічні гірські породи поширені на Закарпатті, в Криму та в межах Українського кристалічного щита. Найдавнішими виверженими породами нижньоархейського віку є породи дніпровського інтрузивного комплексу. Залягають вони на площах Середнього Придніпров’я, від міст Кременчука і Кривого Рогу на заході до Оріхово-Павлоградської смуги на сході. Представлені плагіогранітами і зв’язаними з ними мігматитами, діоритами, а також гнейсоподібними тоналітами.

Застосування

Вулканічні гірські породи використовують як будівельний і облицювальний камінь, для кам’яного лиття, в керамічній промисловості, як добавки до цементу та бетону.

Колесникова

Осадові корисні копалини

Слайд 1 Осадові корисні копалини

Осадова порода - це порода, утворена в результаті послідовного відкладення шарів матеріалу на дні водойми, спресованих під дією маси пізніших відкладень. Осадові гірські породи складають близько 10% маси земної кори і покривають 75% поверхні Землі. Oсновний їх об'єм зосереджений на материках та  їх підводних околицях.

 Слайд 2  Осадові гірські породи це-

Характерною ознакою осадових гірських порід є їх шаруватість, тобто властивість розташовуватися паралельними або майже паралельними шарами, що відрізняються один від одного складом, структурою і твердістю. У товщі осадових гірських порід кожний шар відділений від іншого поверховими нашаруваннями. Поверхня, яка обмежує пласт знизу, називається підошвою, а поверхня, що обмежує пласт зверху — покрівлею.

У результаті руху земної кори первинна горизонтальна форма залягання осадових гірських порід може бути порушена, внаслідок чого пласт приймає будь-яке похиле положення.

Слайд 3 Вони поділяються на три ..

Осадові породи складаються з трьох основних категорій: уламкові, хімічні й органічні. Уламкові осадові породи найбільша група, що складається з уламків гірських порід, тобто глини, піску і гравію. Які використовуються як будівельні ресурси. До осаджуваних хімічно належать вапняки, гірські породи крейди, і відклади типу гіпсу та нальоту (калійна сіль або сірка). Вони використовуються як хімічна сировина.

 Вугілля, нафта, вапняк, що складається з викопних матеріалів, є прикладами органічних осадових порід і використовуються як паливні ресурси.

 Слайд  4 Осадовий шар

Осадовий шар є частиною триповерхової будови материкової земної кори. Його потужність складає від кількох міліметрів до 20 кілометрів. Породи в ній залягають шарами: базальтовий, гранітний та осадовий.

2. Які види корисних копалин ви знаєте:(питання для класу) відповіді з місця

За господарським призначенням корисні копалини поділяються на:

- паливні

- рудні

- нерудні

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Вчитель З давніх часів одним з поширених видів господарської діяльності людей було видобування корисних копалин. Вони були потрібні для будівництва житла та комунікацій, виготовлення засобів праці та зброї. І в наші дні попит на  мінеральну сировину залишається дуже високим. Видобутком з надр Землі та  первинною переробкою корисних копалин займається сукупність галузей і виробництв, які відносяться до видобувної промисловості. Разом із сільським та лісовим господарством видобувна промисловість є складовою первинного сектора економіки.

Повідомлення теми, запис у зошит

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Кравченко Валерія  

Слайд 5 ДОБУВНА́ ПРОМИСЛО́ВІСТЬ 

ДОБУВНА́ ПРОМИСЛО́ВІСТЬ – сукупність галузей і виробництв з добування корисних копалин у вигляді твердих порід (вугілля, руда та мінерали), в рідкому (нафта) та газоподібному (природний газ) станах. Добування здійснюють розробленням родовищ підземним і відкритим способами або бурінням свердловин.

Слайд 6 Додаткові процеси

Діяльність підприємств Добувної  промисловості включає також додаткові  процеси:

- подрібнення, сортування, осушення, очищення, збагачення та агломерацію вугілля і руд,

- зневоднення та знесолення нафти,

- зрідження природного газу тощо.

Продукція Добувної  промисловості є сировиною для переробної  промисловості, а також використовується у будівництві, транспортній сфері.

Сучасна Добувна  промисловость – одна з провідних галузей економіки України. Її галузева організація включає дві групи: добування енергоносіїв і добування енергетичних мінералів.

До 1-ї входять добування, збагачення та агломерація кам'яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) та торфу, добування вуглеводнів (сирої нафти, природного газу, бітумінозних сланців і пісковику) та пов'язані з цим послуги, добування уранової та торієвої руд;

До 2-ї – добування, збагачення та агломерація залізних руд і руд кольорових металів, добування та первинне оброблення декоративного і будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди, глинистого сланцю, добування піску, гравію, глини та каоліну, добування мінеральної сировини для хімічної промисловості та виробництва добрив, добування та виробництво солі, добування абразивних матеріалів, азбесту, природного графіту, тальку, польового шпату, дорогоцінного каміння, кварцу, слюди, природного асфальту та бітуму.

1. Види мінеральних ресурсів та закономірності їх розміщення.

Вчитель Мінеральні ресурси – це група природних речовин мінерального походження, що використовуються для виробництва енергії, різних матеріалів шляхом їх видобутку та переробки в різних галузях господарства.

За господарським призначенням корисні копалини поділяються на:

- паливні

- рудні

- нерудні

МАЗУР Андрій   паливні

Слайд 7 паливні

Слайд 8 Видобуток нафти

За даними Держслужби статистики, за 2019 рік державні і приватні компанії України видобули близько 1,6 млн тонн нафти.

Слайд 9 використання нафти

Сучасна нафтопереробна промисловість України представлена шістьма нафтопереробними заводами загальною потужністю первинної переробки 51—54 млн т нафти на рік (це перевищує аналогічні потужності Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини взяті разом).

Слайд 10 видобуток вугілля

Видобуток вугілля

Станом на 1991 рік Україна видобувала 193 млн т вугілля, а станом на 2019 рік – лише 25,5 млн т. При цьому, видобуток державних шахт – це незначна частина цього "пирога". За 8 місяців 2020 року їхній результат склав 1,8 млн т вугілля, що становить 9,8% від усього видобутку за цей період.

Слайд 11 використання вугілля

- Коксохімічне виробництво

- Виробництво вибухівки

- виробництво барвників

- виробництво кислот

Слайд 12 видобуток торфу

Видобуток торфу

В Україні виявлено і розвідано 1562 торф’яних родовища із загальними запасами 1853 млн. тонн, а загальна їх площа становить 639,5 тис. га. Близько 96% торф’яних ресурсів України належить до низького типу, 1,8% – верхового, 1,6% – перехідному і 0,6% – змішаному.

Слайд  13 використання торфу

- паливо

- ліки

- добриво

- штучні тканини

- фарби

Слайд 14 Видобуток газу

Газова промисловість України розвивається на базі родовищ Передкарпатської і Дніпровсько-Донецької нафтогазових областей та Причорноморсько-Кримської нафтогазоносної провінції. Споживання газу в Україні становить 30 - 32 млрд м3 на рік. Видобуток газу в Україні стабілізувався на рівні 18-20 млрд м3 на рік. Таким чином самозабезпечення України газом на сьогодні становить бл. 70  %.

Нікулін  Кирило  

Слайд  15 Рудні

Руда — природне мінеральне утворення, що містить метали та їх сполуки у кількостях та у вигляді, придатних і економічно доцільних для їх промислового використання.

Слайд 16 мідь залізо

Найбільше застосовуються в житті людини, звичайно ж такі руди як:

  • Залізо
  • Мідь
  • Золото
  • Олово
  • Свинець
  • Цинк
  • Титан

Видобуток корисних копалин на території України:

У надрах України виявлено 117 видів корисних копалин із 120, які споживає людство, 4676 родовищ неметалічних корисних копалин.

На території України розташовано 20 відсотків світових запасів залізняку.

 

Боханова  Ангеліна

Слайд 17  Нерудні

Нерудні копалини ( неметалічні), негорючі тверді гірські породи або мінерали, що використовуються у промисловості та будівництві в природному вигляді або після механічної, термічної, хімічної обробки, а також для  вилучення з них неметалевих елементів або їх сполук.

Різноманітність речовин, складу та властивостей цих копалин зумовлює комплексний характер їх використання. Тому виділяють такі групи:

- гірничо-хімічна сировина ( апатит, галіт, сильвініт, карналіт, бішофіт, полі галіт, самородна сірка, целестин, барит, селітра, природна сіль), велика частка їх використовується для виробництва мінеральних добрив;

- гірничо-металургійна сировина, що використовується для виробництва вогнетривів (вогнетривкі глини, доломіт, кварцит), як флюси ( вапняки, доломіти, флюорити) та формувального матеріалу ( глини, піски);

- будівельні матеріали ( граніт, лабрадорит, діорит, доломіт, мармур, кварцит, туф);

- керамічну та скляну сировину ( тугоплавкі глини, кварцеві піски, каолін, польовий шпат, волластоніт );

- дорогоцінні на напівдорогоцінні камені ( алмаз, смарагд, топаз, рубін, агат, бірюза, яшма, бурштин)

2. Ресурсозабезпеченість.

Слайд 18 ресурсозабезпеченість

Вчитель    Мінеральні ресурси відносять до не відновлювальних природних багатств нашої планети. Тому дуже важливо знати їх запаси та ощадливо використовувати.

Ресурсозабезпеченість –це  співвідношення розвіданих запасів мінеральних ресурсів та розмірів їх використання.

Ресурсозабезпеченість може бути виражена двома способами: кількістю років, на які вистачить певного ресурсу за умови збереження темпів його використання, або запасами цього ресурсу на душу населення.

Перший розрахунок пояснить нам

Сергієнко Сергій

Слайд 19 обчислення

  • Ресурсозабезпеченість – це співвідношення між запасами природних ресурсів і обсягом їхнього використання. Її обчислюють або за кількістю років, на які вистачить цих ресурсів, або їхніми запасами з розрахунку на душу населення.
  • Ресурсозабезпеченість(кількість років) =
  • Зверніть увагу, що при обчисленні ресурсозабезпеченості значення числівника та знаменника слід привести до однакового класу або розряду
  • Приклад:
  • Дано:
    Запаси вугілля у США – 250 млрд тон
  • Видобуток вугілля у США – 992 млн тон
  • Рішення:
    ≈ 252 роки
  • Відповідь: 252 роки

Вчитель  Ще один спосіб розрахунку ресурсозабезпеченості - на одну особу, що показує яка кількість ресурсу припадає на одного жителя планети чи країни.

 Вакуленко  Влад

Слайд 20 розрахунок

Вчитель Для оцінки ресурсозабезпеченості окремої країни найчастіше використовують перший спосіб.

Ресурсозабезпеченість країни з часом може змінюватися. До зменшення показнику призводять: неощадливе використання мінеральної сировини, збільшення обсягів її видобутку. А збільшити показник ресурсозабезпеченості можливо за рахунок економії мінеральних ресурсів або відкриття нових родовищ.

3. Ресурсозабезпеченість країн світу

Вчитель Мінеральні ресурси розміщені на планеті нерівномірно, тому показники ресурсозабезпеченості країн світу дуже різняться. Найбільший перелік та обсяги ресурсів зосереджені в США, Китаї, Росії. Потужними запасами копалин також володіють Індія, Бразилія, Австралія.

Багато країн світу мають великі запаси певного виду мінеральної сировини, наприклад: Чилі – мідні руди, Марокко – фосфорити, Гвінея – алюмінієві руди. У наші часи  потреба країн світу в певному виді мінеральної сировини вирішується за допомогою міжнародної торгівлі.

4. Видобуток паливної сировини

Вчитель Вам відомо, що до паливних належать ресурси, які використовуються як паливо і джерело енергії. У структурі добувної промисловості світу за вартістю видобутої сировини дві третини припадає на торф, нафту, природний газ та вугілля.

Зараз ми розглянемо як розвивається галузь видобутку паливної сировини  в Україні та світі.

Поповець   Артем

Слайд 21 Видобуток Камяне вугілля

Слайд 22 – 31

Слайд 32 Дякую за увагу

Липницкий  

Слайд 33- 37  видобуток нафти

Сальніков 

38 -39  природний газ

Рябко  Таня   торф

Торф – порода рослинного походження, утворена протягом тисяч років з недорозкладених рослинних залишків. Торф вважається першою стадією в утворенні викопного вугілля. Давня назва торфу – займиста земля. Колір варіюється від яскраво-жовтого до темно-коричневого та навіть землисто-чорного. Буває губчастої, губчасто-волокнистої, пластинчасто-в'язкої структури. Основною сферою використання є садівництво.

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

Працюємо в групах. На партах є завдання : розраховуємо ресурсозабезпеченість окремих країн за окремими видами сировини

Завдання. Обчисліть ресурсозабезпеченість країн світу різними видами мінеральної сировини.

VІ. Підсумок уроку. Рефлексія

VІ.Домашнє завдання

Підручник, опрацювати параграф 17, 18

За допомогою ресурсів Інтернету, дізнатися які мінеральні ресурси видобувають у нашій Запорізькій області

Випереджальне: Ознайомитися з державною програмою енергозбереження.

docx
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
19 лютого 2022
Переглядів
2162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку