Класифікація надзвичайних ситуацій.

Про матеріал
Презентація може використовуватись на уроках. Текст презентація супроводжується ілюстраціями, що допомагає краще зрозуміти та запам'ятати новий матеріал.
Перегляд файлу

imageКЛАСИФІКАЦІЯ

image

НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

imageНадзвичайна ситуація (НС) — порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єктах або територіях, спричинене аварією, катастрофою, епідемією, стихійним лихом, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат, а також велике зараження людей і тварин

image

                                                                                      Техногенні                  Природні

image

imageКласифікація надзвичайних ситуацій

image

                                                                                   Воєнного   Соціально-політичного

характеру характеру Надзвичайні ситуації техногенного характеру

imageНадзвичайні ситуації техногенного характеру — це наслідок транспортних аварій, катастроф, пожеж, неспровокованих вибухів чи їх загроза, аварій з викидом (загрозою викиду) небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптового руйнування споруд та будівель, аварій на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, гідродинамічних аварій на греблях, дамбах тощо.

image


imageНадзвичайні ситуації природного характеру — це наслідки небезпечних геологічних, метеорологічних, гідрологічних, морських та прісноводних явищ, деградації ґрунтів чи надр, природних пожеж, змін стану повітряного басейну, інфекційних захворювань людей, сільськогосподарських тварин, масового ураження сільськогосподарських рослин хворобами чи шкідниками, зміни стану водних ресурсів та біосфери тощо.

image

imageСеред більшості причин надзвичайних ситуацій виділяють землетруси, повені, селі, зсуви, урагани, снігові замети та снігові лавини.

imageimage   повінь, західна Україна Серед більшості причин надзвичайних ситуацій виділяють землетруси, повені, селі, зсуви, урагани, снігові замети та снігові лавини.

imageimage   снігопад, Іспанія Серед більшості причин надзвичайних ситуацій виділяють землетруси, повені, селі, зсуви, урагани, снігові замети та снігові лавини.

imageimage   землетрус, Туреччина Серед більшості причин надзвичайних ситуацій виділяють землетруси, повені, селі, зсуви, урагани, снігові замети та снігові лавини.

image          ураган Ієн, Флоріда (США)


Надзвичайні ситуації соціально-політичного характеру

imageНадзвичайні ситуації соціально-політичного характеру — це ситуації, пов'язані з протиправними діями терористичного та антиконституційного спрямування: здійснення або реальна загроза терористичного акту (збройний напад, захоплення і затримання важливих об'єктів, систем зв'язку та телекомунікацій, напад чи замах на екіпаж повітряного чи морського судна), викрадення (спроба викрадення), встановлення вибухових пристроїв у громадських місцях, викрадення або захоплення зброї, виявлення застарілих боєприпасів тощо

image

Надзвичайні ситуації воєнного характеру

imageНадзвичайні ситуації воєнного характеру пов’язані з наслідками застосування зброї масового ураження або звичайних засобів ураження, під час яких виникають вторинні фактори ураження населення внаслідок зруйнування: атомних і гідроелектричних станцій, складів і сховищ радіоактивних і токсичних речовин та відходів, нафтопродуктів, вибухівки, транспортних та інженерних комунікацій тощо.

image

                                                  Державного рівня        Регіонального рівня

image

imageРівні надзвичайних ситуацій за масштабами

image

                                                          Об’єктового рівня             Місцевого рівня


Надзвичайні ситуації державного рівня

1)   яка поширилась або може поширитися на територію інших держав;

2)   яка поширилась на територію двох чи більше регіонів України;3) яка призвела до загибелі понад 10 осіб або внаслідок якої постраждало понад 300 осіб чи було порушено нормальні умови життєдіяльності понад 50 тис. осіб;

4)   внаслідок якої загинуло понад 5 осіб або постраждало понад 100 осіб;

5)   збитки від якої перевищили 150 тис. мінімальних розмірів заробітної плати.

Надзвичайні ситуації регіонального рівня

1)   яка поширилась на територію двох чи більше районів (міст обласного значення);

2)   яка призвела до загибелі від 3 до 5 осіб або внаслідок якої постраждало від 50 до 100 осіб, чи було порушено нормальні умови життєдіяльності від 1 тис. до 10 тис. осіб на тривалий час (більш як на 3 доби), а збитки перевищили 5 тис. мінімальних розмірів заробітної плати;

3)   збитки від якої перевищили 15 тис. мінімальних розмірів заробітної плати.

Надзвичайні ситуації місцевого рівня

1) яка вийшла за межі території небезпечного об’єкта, загрожує довкіллю, сусіднім населеним пунктам, інженерним спорудам, а для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси в обсязі, що перевищують власні можливості потенційно небезпечного об’єкта; 2) внаслідок якої загинуло 1-2 особи або постраждало від 20 до 50 осіб, чи було порушено нормальні умови життєдіяльності від 100 до 1000 осіб на тривалий час (більш як на 3 доби), а збитки перевищили 0,5 тис. мінімальних розмірів заробітної плати.

Надзвичайні ситуації місцевого рівня

Надзвичайна ситуація об'єктового рівня — це надзвичайна ситуація, яка не підпадає під зазначені вище визначення, тобто така, що розгортається на території об'єкта або на самому об'єкті, її наслідки не виходять за межі об'єкта або його санітарно-захисної зони.


наявність або загроза  значне погіршення загибелі людей  умов життєдіяльності

image

imageЗагальні ознаки надзвичайних ситуацій

image

                                             істотне погіршення                 заподіяння

стану здоров'я людей       економічних збитків

Принципи та заходи захисту в умовах надзвичайної ситуації

Інформування та оповіщення

Спостереження

Укриття в захисних спорудах

Евакуаційні заходи

Медичний захист

image Дотримання «належних відомих практик за надзвичайних ситуацій»

image Дотримання «належних відомих практик за надзвичайних ситуацій»

image Не намагатися одразу піти і забрати свої речі/бігти до рідних.

image Уникати використання телефону, щоби залишити телефонні мережі доступними для екстрених служб.

image Не торкатися жодних предметів зовні.

image слухати й дивитися поради влади по радіо/ телебаченню, читати в соціальних мережах, дотримуючись офіційних сторінок.

imageдякую за увагу!

pdf
Додано
15 жовтня
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку