Класна година НА ТЕМУ: «Святий Миколай на порозі кожної домівки»

Про матеріал

Тема: Святий Миколай на порозі кожної домівки.

Мета: знайомство учнів з життям Миколая Чудотворця, покровителем України, його добродіяннях, підтримки людей в скрутних обставинах. Розвивати в дітях милосердя, любов та увагу к іншим людям, доброчинності.

Перегляд файлу

                         Сасівська загальноосвітня школа I-III ступенів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Класна година

 

 

             НА ТЕМУ: «Святий Миколай на порозі кожної домівки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         Підготував:

                                                         класний керівник 7 класу

                                                         Єрмоліна Світлана Іванівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                       2016-2017 н.р.

Тема: Святий Миколай на порозі кожної домівки.

Мета: знайомство учнів з життям Миколая Чудотворця, покровителем України, його добродіяннях, підтримки людей в скрутних обставинах. Розвивати в дітях милосердя, любов та увагу к іншим людям, доброчинності.

 

Хід класної години

 

Організаційна хвилина

Оголошення теми та мети класної години.

Шановні діти, грудень місяць визначається великою кількістю православних свят, присвяченим великим святим. Хто може з вас сказати, яких святих ми шануємо в цей місяць?

      (Введення Присвятої Богородиці до храму(4.12), Олександр Невський (6.12), Свята Влк. Катерина(7.12)Андрій Первозванний (13.12) Свята Влк. Варвара(17.12), Св. Савва Освещенний(18.12), Св. Миколая(19.12) )

Сьогодні ми шануємо пам'ять Святителя Миколая Мір Ликійскіх.

Святитель Миколай прославився як великій угодник Божий, тому в народі його називають Миколаєм Угодником. Святий Миколай – покровитель землеробів, моряків, торгівлі, подорожуючих, бідних та дітей.

Життя Св Миколая

Зараз ми вам розкажемо про життя Св. Миколая.

  1.               Учень: Миколай народився у 3 сторіччі в христианскій родині благочестивих Теофіла і Нони. Батьки його довго не мали діточок, але щиро благали Бога подарувати їм немовля. Коли хлопчик народився, його охрестили. І відбулося перше чудо . Немовля, якому було кілько діб, сам простояв в купелі три години. Йому надали ім'я Миколай ( грецькою мовою – «переможець народу») Ще будучи немовлям Миколай почав поститися: по середам та п'ятницям він приймав молоко матері тільки після завершення батьками вечірніх молитов.
  2.               Учень:Благодать Святого Духа укріплювала душу майбутнього святителя. Він ухилявся від дитячих забав, зберігав цноту, любив читати Священне Писання,часто був на церковних службах. Його дядя, епіскоп Патарскій , убачивши благочестя отрока, порадив йому присвятити своє життя службі Церкви. Після смерті батьків святий Миколай роздав своє майно бідним. При цьому він намагався творити милость тайно. Одному бідному чоловіку, який думав продати своїх дочок до дому розпусти він допоміг видати заміж дочокю
  1.               Учень: Одного разу, коли Миколай плив на кораблі до Іерусалиму, почалась сильна буря. По молитві св. Миколая буря вгамувалась, а моряк, який впав з високої щогли та забився до смерті ожив. Зі сльозами молився св. Миколай на Голгофі. Він поклонився і іншим святиням Іерусаліма. Двері єдиної на той час церкви на Сіонський горі самі відчинилися перед св. Миколаєм.
  1.               Учень: Св. Миколай повернувся на батьківщину, та бажав прожити решту життя в бідності та беззвітності, але Бог судив йому інше. В той час вмер епіскоп Іоанн в Мирах. Епіскопи Ликії зібрались для виборів нового епіскопу. Довго не могли прийти к одному рішенню і тому разом помолилися, щоб Бог сам їм   вказав свого обранця. Молитва була почута. Старшому з епіскопів Бог відкрив, що треба посвятити в епіскопи чоловіка на ім'я Миколай, який завтра перший зайде до храму. Так Св. Миколай став, перш освятителем Ликійський .
  2.               Учень: В сані епіскопа Св. Миколай залишився кротким, смиренним і милосердним. Виникла єресь лжевчення Арія, який заперечував единосущність Іісуса Христа з Бесначальним Його Отцем. Для засудження ересі у 325 році був зібран І Всесенський собор у місті Нікєї. Серед більш ніж 300 учасників був і Св Миколай. Почувши богохульні речи Арія, св. Миколай дав йому ляпаса, за що Св. Миколая засадили до в'язниці і позбавили звання епіскопа. В ту же ніч багатьом учасникам собору було бачення, коли Господь наш Іісус Христос вручав йому Евангеліє, а Пресвята Богородиця возлагала на нього омофор. Тоді святи отці зрозуміли, що Господу було угодно дії св. Миколая, і воздав йому пошану, повернули  йому знаки епіскопського звання.

    Святитель Миколай повернувся до своєї єпархії і продовжував працювати на благо церкви. Св. Миколай прославився як захисник неправедно осуджених

Один корисний градоначальник присудив до страти трьох неповинних    мужів. Але коли меч був занесен над головами осуджених Св. Миколай з'явився на місті страти. Він облічив градоначальника, який зізнався в гріхах та покаявся. Св. Миколай мірно почив в глибокій старості.

  1.               Учень: На нашої землі Св. Миколая шанують з давніх веків. В Київі, в 1091 році було чудо. Молода сім'я з немовлям перепливали Дніпро у човні. Почалась буря, і мати випустила немовля з рук і воно потонуло. У батьків було велике горе . Але наступного дня в церкві, яка стояла на березі недалеко від міста, де сталося нещастя, староста, який вранці відчинив церкву почув плач дитини. На хорах знайшли маля, яке бело загорнуте в мокрі пелюшки. Батьки втопленого маля, впізнали свою дитину. С тих пор святителя Миколая почитають на Святой Русі після Іісуса Христа Та Пресвятої Богородиці.

Історія зародження традиції дарувати дітям подарунки

     Традиція дарувати дітям подарунки в день святителя Миколая зародилась в німецькому городі Кельні. В Х сторіччі в цей день в Кельнському соборі в день пам’яті Св. Миколая учням церковноприходської школи почали роздавати солодощі.

Це дуже сподобалось дітлахам і по всій Європі поступово почали вивішувати «чулочки» або «башмаки» , щоб Св. Миколай поклав свої подарунки. Добрі, вихованні, чемні діти отримували подарунки, а нахабні, недобрі –отримували в подарунок різки.

     Цей празник приходиться на Філіппов піст, тому солодощі, які дарить дітям Св. Миколай, теж пісні. Добрі діти часто отримують в цей день медові пряники , які називаються «миколайчиками».

Зараз в багатьох сім'ях теж прийнято дарити дітям «Миколайчики», якими іменують не тільки солодощі. Зараз у багатьох сім'ях теж прийнято дарувати дітям « миколайчики » , якими тепер називають не тільки печиво , а й інші подарунки від святого Миколая. Але день святого Миколая - свято не тільки для дітей. Раніше саме з цього дня молодь починала готуватися до святок , сватанню і вечорниць : ткали придане , шили наряди і майстрували маски для святочних розваг. Місцями 17 , 18 і 19 грудня здійснювали так звані Миколині святки. У ці дні варили кутю та узвар , щоб наступний рік був урожайним на плоди та ячмінь. В околицях Києва ще наприкінці XIX -початку XX ст . влаштовували обходи , схожі на різдвяні колядування .

Конкурс пісніх рецептів солодощів . Куштування « міколайчіків »

Миколайчики ( медові пряники )

7 склянок борошна , 1 склянка цукру , 2 склянки меду , сода на кінчику ножа , три чверті склянки води. Змішайте в каструлі цукор , мед і воду , поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. У злегка охолоджену суміш поступово додайте борошно , замісити тісто , поставте його на півгодини для охолодження. Розведіть соду , змішайте її з тестом , залиште на столі хвилин на десять , потім розкачайте пласт товщиною в півтора сантиметра і наріжте пряники спеціальної формочкой або склянкою . Пряники розкладіть на деці , посипати борошном , і випікайте при температурі 220-240 ° С 15-20 хв.

Конкурс- гра «Намалюй сніговичка»

Задається тема малюнка: наприклад «Сніговик з ялинкою» .Кожна команда отримує маркер, ватман та набор записок з частинами малюнка: капелюх, морква, шарф, ялинка, тіло сніговита, голова сніговита, черевики, очі, рот, вуха, руки. По черзі, учень з кожної команди підходить до дошки, витягує записку з названою частини малюнка і виконує його, потім по естафеті передає маркер та чергу другому учню. Виграє та команда, яка краще втілила ідею малюнка.

Завершення виховної години

Заключне слово вчителя

Хочу побажати вам, щоб приклад життя Св. Миколая показував вам як треба поступати у житті: допомагати бідним, немічним. Дарити людям свою любов та увагу. Старатися дарувати людям радість. Будьте милосердними к іншим. І нехай вам допомагає в цьому молитвами св. Миколай

 

doc
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку