Клімат і кліматичні пояси Африки

Про матеріал
Розробка до теми "Клімат Африки. Кліматичні пояси Африки" містить конспект особливостей кліматичних умов Африки та опис основних і перехідних поясів Африки.
Перегляд файлу

Тема: «Клімат Африки»

Обладнання: атласи, фізична карта світу, наочні посібники.

Викладач роздає учням тести на повторення:

  1. Що є основою материка Африка?
    1. Альпійська складчастість
    2. Докембрійська платформа
    3. Палеозойська платформа
    4. Герцинська складчастість
  2. Яка з поданих форм рельєфу розташована на півдні материка Африка?
    1. Капські гори
    2. Гори Атлас
    3. Єфіопське нагір’я
    4. Долина Конго
  3. Назвіть молоді гори Африки:
    1. Капські гори
    2. Драконові гори
    3. Східноафриканське плоскогір’я
    4. Гори Атлас
  4. Вкажіть найнижчу точку Африки:
    1. Долина Конго
    2. Дельта Нілу
    3. Озеро Ассаль
    4. Озеро Вікторія
  5. Кіліманджаро утворилося внаслідок…
    1. Зіткнення літосферних плит
    2. Розходженню літосферних плит
    3. Внутрішньому магматизму
    4. Денудації гірських порід

Загальні особливості клімату

Викладач звертається до учнів: Що таке клімат? Назвіть головні кліматотвірні чинники.

Розташування Африки по обидва боки від екватора, а також більшої частини материка в тропічних широтах зумовлює особливості його клімату. Для материка характерна велика річна кількість сонячної радіації, що пов'язано із зенітальним положенням Сонця. (коли Сонце в зеніті на екваторі та на Північному і Південному тропіках) Великий кут падіння сонячних променів упродовж усього року – постійно високі температури.

Африка — найжаркіший континент світу. Тут є області, де температура повітря інколи перевищує +50°С. На материку майже немає холодних зим. Навіть на крайніх півдні та півночі середня температура зимових місяців перевищує +10°С, а в екваторіальних областях протягом року — близько +25° — +26°С. Істотна зміна температури за сезонами спостерігається тільки у Високій Африці, Атлаських горах і особливо на вулканічних вершинах — Кіліманджаро, Кенія, на вулкані Камерун.

На більшій частині материка переважає пасатна циркуляція, що значно впливає на розподіл опадів. У Північній Африці пасати дмуть на материк з Євразії і тому несуть сухе повітря. Головним наслідком цього є мала кількість опадів на північному сході материка. Пасати Південної Африки формуються над Індійським океаном і тому несуть вологе повітря. Над Африкою панують екваторіальні та тропічні повітряні маси.

Викладач запитує: Чим відрізняються властивості цих повітряних мас?

Пояси високого і низького атмосферного тиску, а разом з ними повітряні маси переміщуються за сезонами: влітку — на північ, взимку — на південь. У червні Сонце перебуває в зеніті над Північним тропіком, і в субекваторіальний пояс Північної півкулі зміщуються вологі екваторіальні маси повітря. Водночас у субекваторіальному поясі Південної півкулі панують жаркі й сухі тропічні повітряні маси. У грудні, коли Сонце в зеніті над Південним тропіком, — усе навпаки. У субтропічних поясах улітку переважають тропічні повітряні маси, взимку — помірні. В холодну пору року циклони, що переміщуються із західними потоками повітря, приносять з Атлантичного океану опади. Тому в цих поясах літо жарке і сухе, зима порівняно тепла і волога. Морські течії відіграють помітну роль у формуванні клімату узбережжя Африки. Так, унаслідок впливу холодної Бенгальської течії, що проходить уздовж південно-західного узбережжя материка, посилюється сухість тропічної пустелі Наміб. Тепла Гвінейська і Мозамбікська течії, навпаки, сприяють збільшенню кількості опадів біля берегів Африки.

Закріплення знань:

  • Яку роль відіграє географічне положення у формуванні клімату Африки?
  • Які типи циркуляції атмосфери переважають над материком?
  • Чому на західному і східному узбережжі Африки випадає різна кількість опадів?                    
  • Чи є в Африці зима? Відповідь обґрунтуйте.

Типи клімату Внаслідок того, що екватор перетинає Африку майже посередині, в її північній та південній частинах кліматичні пояси, за винятком екваторіального, повторюються. Є два субекваторіальних, два тропічних і два субтропічних пояси (див. карту атласу).

Екваторіальний пояс займає вузьку прибережну смугу вздовж Гвінейської затоки і западину Конго. В цьому поясі впродовж року переважають теплі й вологі екваторіальні повітряні маси, тому тут один тип клімату — екваторіальний. Температура впродовж року тут висока: +26°С — +28°С. Сумарна річна кількість опадів становить більш як 2000 мм, які розподіляються рівномірно протягом року.

Субекваторіальні кліматичні пояси з характерним для них субекваторіальним типом клімату розташовані обабіч екваторіального поясу, приблизно до широти 15-20°. Тут упродовж року спостерігається також висока температура (+25°С — +28°С), але чітко простежується чергування літнього вологого і зимового сухого періодів. Це пов'язано зі зміною типів повітряних мас за сезоном. Влітку тут панують екваторіальні вологі повітряні маси, взимку — сухі тропічні.

Тропічні пояси займають найбільшу площу на материку. Протягом року тут переважають континентальні тропічні повітряні маси — сухі з високими, особливо влітку, температурами. Під їхнім впливом у Сахарі, а також у Південній Африці формується область тропічного пустельного типу клімату.

Сахара розташована у зоні низхідних рухів повітря і посушливих пасатів Північної півкулі. Цим переважно зумовлена незначна кількість опадів і низька відносна вологість повітря. Небо тут найчастіше безхмарне, але колір його майже ніколи не буває прозоро-блакитним, оскільки в повітрі зависає найдрібніший пил. Опади вкрай нерегулярні. Відомі випадки, коли протягом кількох років жодна краплина не досягала поверхні Землі. Висока денна і низька нічна температури повітря в поєднанні з великою його сухістю, а також: пилові бурі негативно впливають на перебування людини в пустелі.У південно-східній частині Африки формується область тропічного вологого типу клімату з великою кількістю опадів протягом року.

Викладач звертається до учнів: Чим це можна пояснити?

Крайні північ і південь Африки розташовані в субтропічних поясах. Середня річна температура тут становить близько 20°С тепла, але вона помітно коливається за сезонами. Залежно від розподілу опадів у субтропічних поясах виділяють дві кліматичні області. На півночі та південному заході Африки переважає область середземноморського типу клімату (характерний для узбережжя Середземного моря — звідси й назва). Опади в цій місцевості випадають переважно взимку, літо — сухе.

Викладач запитує: Пригадайте, чим це пояснюється.

На південному сході материка — область субтропічного клімату з рівномірним зволоженням. Через вплив пасатів опади тут розподіляються досить рівномірно впродовж року.

Закріплення знань:

  • Назвіть основні та перехідні кліматичні пояси материка.
  • Які особливості середземноморського типу клімату?
  • Чим відрізняються між собою кліматичні області тропічного поясу Африки? Чому?

Вчитель дає учням питання і каже показати відповідні об'єкти на карті і пояснити їх:

1. Які течії розташовані поблизу Африки (теплі і холодні), покажіть їх на карті?

2. Як теплі і холодні течії впливають на клімат материка?

3. Чим зумовлене розміщення кліматичних поясів в Африці?

4. Укажіть найбільш вологий район Африки

5. Який тип циркуляції переважає на території Африки?

6. Чому на екваторіальному поясі випадає близько 2000 мм опадів?

7. Який тип клімату характерний для південного сходу материка?

 

docx
Додав(-ла)
Заяць Оксана
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
24 березня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку