Кліматотвірні чинники

Про матеріал
Роль кліматичних чинників у формуванні клімату. Причини, що зумовлюють різноманіття типів кліматів на Землі. Визначення за кліматичними картами кліматичні пояси та області. Переміщення повітряних мас на різних широтах, розподіл температур та тиску на Земній кулі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кліматотвірні чинники. Пшетаковська Мирослава

Номер слайду 2

Погода стан тропосфери в даний час і в даному місці. Клімат багаторічний режим погоди в даній місцевості. Під дією яких чинників формується клімат?- надходження на Землю сонячної радіації.- атмосферної регуляції – закономірного переміщення повітряних мас.- характеру підступаючої земної поверхні – рельєфу.

Номер слайду 3

Основними географічними кліматотвірнимми чинниками є: Географічна широта. Висота над рівнем моря. Розподіл суходолу і водних мас. Орографія поверхні сушіОкеанічні течії Рослинний, сніговий, льодовиковий покрив Діяльність людини

Номер слайду 4

Творча лабораторія. Користуючись кліматичною картою з´ясуйте, де спостерігаються найвищі та найнижчі температури на земній поверхні?За допомогою кліматичної карти атласу проаналізуйте середню температуру липня на екваторі, тропіку, помірних широтах, полюсах. Назвіть уявні лінії, що є межами теплових поясів?

Номер слайду 5

Повітряні маси — це великі об’єми повітря, що формуються на певній території та мають відносно однорідні властивості. Залежно від районів утворення розрізняють чотири типи повітряних мас: арктичні (у Південній півкулі — антарктичні),помірні, тропічні і екваторіальні. Вони відрізняються насамперед температурою. Всі типи, крім екваторіального, діляться на підтипи: над материками формуються континентальні повітряні маси, а над океанами — океанічні. Вони відрізняються за кількістю вологи. Властивості повітряних мас формуються залежно від районів їхнього формування. Переважання в певному регіоні в певну пору року певних повітряних мас створює характерний кліматичний режим цього регіону.

Номер слайду 6

Вам відомо, що вітер утворюється внаслідок переміщення повітря з області високого тиску в область низького. Через утворення поясів високого та низького тиску над землею утворюються «вітри гіганти», які переміщують різні за властивостями повітряні маси. Таку систему повітряних течій планетарного масштабу називають загальною циркуляцією атмосфери. Через утворення поясів високого та низького тиску формуються постійні вітри, які дмуть в одному напрямку протягом року, серед яких найбільш значущими є пасати, західні вітри та вітри полярних широт.

Номер слайду 7

Вітри бувають змінні (бризи, мусони) та постійні (пасати, західні, східні полярні(північно-східні та південно-східні)).

Номер слайду 8

Змінні вітри змінюють свій напрямок. Бризи – змінюють свій напрямок двічі на добу. Бризи виникають не тільки на узбережжях морів, а й на узбережжях великих річок та морів. Вони охоплюють вузьку смугу узбережжя. Мусони утворюютьс так само як бризи, проте вони змінюють свій напрямок двічі на рік за сезонами. Влітку дмуть на суходіл, приносять з собою грозові зливи. Взиму дме з суходолу в бік океану і формує суху погоду. Мусони проникають на суходіл та океан на сотні і тисячі кілометрів.

Номер слайду 9

Пасати — вітри, що протягом усього року дмуть від поясів високого тиску поблизу 30-х тропічних широт кожної півкулі до поясу низького тиску на екваторі. Під впливом обертання Землі навколо осі вони відхиляються і дмуть з північного-сходу в Північній півкулі і з південного-сходу — в Південній. Західні вітри вітри, які протягом усього року дмуть від поясів високого тиску поблизу 30-х тропічних широт кожної півкулі до поясів низького тиску поблизу 60-х широт кожної півкулі.

Номер слайду 10

Гра «Так або ні?»1. Екваторіальні повітряні маси жаркі, сухі й запилені. 2. В антициклоні повітря розходиться від центру, рухаючись у Північній півкулі за годинниковою стрілкою. 3. Система горизонтальних і вертикальних повітряних течій у стратосфері називається загальною циркуляцією повітряних мас. Там, де формуються пояси низького тиску, опадів завжди багато. (5. Існують такі основні типи повітряних мас: екваторіальні, тропічні, помірні, арктичні й антарктичні.

Номер слайду 11

6. Пояси високого атмосферного тиску проходять поблизу тропіків й екватора.7. Повітряна маса, що панує над певною територією, визначає характер погоди.8. Повітряні маси — це значні об’єми повітря з однорідними властивостями (тиском, температурою, вологістю, прозорістю). 9. Різниця атмосферного тиску спричинює рух повітря. 10. Проходження антициклону супроводжується вітряною, хмарною погодою з опадами.11. Пасати — це сезонні вітри, які двічі на рік змінюють напрямок свого руху.

Номер слайду 12

Сторінка допитливих. За часів вітрильного судноплавства мореплавці шукали області, де дмуть пасати, та уникали районів, де панував штиль. Ці великі безвітряні зони — «кінські широти» — розташовані за областями пасатів навколо Північної та Південної півкуль. Назву цим районам штилів — «кінські широти», дали іспанські моряки, які перевозили коней зі Старого світу до іспанських колоній на відкритий Колумбом американський материк, де коней не було. Коли кораблі іспанців потрапляли в безвітряні місця, вітрила провисали, рух припинявся, запасу кормів не вистачало, багато коней гинуло, і їх викидали за борт.

Номер слайду 13

Експрес – тест.1. Стан нижнього шару атмосфери в даному місці за певний час:а) погода; б) клімат.2. Прилад для вимірювання атмосферного тиску: а) термометр; б) флюгер; в) барометр.3. Вітер, що дме взимку з суходолу на море, влітку з моря на су¬ходіл, називається:а) мусон; б) бриз.4. Найбільше температура повітря залежить: а) від напрямку вітру; б) від атмосферного вітру; в) від кута падіння сонячного проміння.5. Вітри, що змінюють напрям двічі на добу: а) бризи; б) мусони.

Номер слайду 14

6. Прилад для визначення швидкості і напряму вітру називається: а) барометр; б) флюгер; в) гігрометр.7. Безпосередньо з повітря конденсуються такі опади: а) дощ; б) туман; в) роса; г) сніг.8. Клімат – це: а) стан атмосфери в даному місці; б) це багаторічний режим погоди у даній місцевості; в) повторюваність погоди.

Номер слайду 15

Географічні задачі1. Визначте тиск на вершині г. Говерли (2061 м), якщо біля підніжжя він становить 730 мм рт. ст.2. Визначте температуру на вершині г. Говерли (2061 м), якщо біля підніжжя вона становить +18 0 С.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
5 жовтня 2023
Переглядів
451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку