Клітина - одиниця живого

Про матеріал
Презентація з біології для 6 класу на тему " Клітина- одиниця живого" . Розроблено за новою програмою та містить анімації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клітина – одиниця живого. Історія вивчення клітини.

Номер слайду 2

Клітина — основна структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, елементарна біологічна система. На клітинному рівні повністю проявляються всі основні риси життя: обмін речовин та енергії, здатність до розмноження,збереження й передача спадкової інформації нащадкам тощо.

Номер слайду 3

Наука про клітину - цитологія. Зміст цитології:вивчення й експериментальне дослідження будови й хімічного складу клітини;функції внутрішньоклітинних структур;функції клітин у живих організмів;розмноження й розвиток клітин;пристосування клітин до умов середовища.

Номер слайду 4

Історія розвитку клітини. Роберт Гук. Корок розділений на безліч крихітних комірок, які нагадували йому монастирські келії. Він назвав ці комірки клітинами (англ. сell — келія, комірка, клітина).коркове дерево (1665 р)Робота «Мікрографія, або Деякі фізіологічні описи дрібніших тіл, зроблені за допомогою збільшувального скла».

Номер слайду 5

Голландець Антоні ван Левенгук хламідомонадаевгленаінфузоріяамебабактеріїеритроцитисперматозоїди Уже на початку XVIII ст. вчені знали, що під великим збільшенням рослини мають коміркову будову, і бачили деякі організми, які пізніше отримали назву одноклітинних. У 1674 р. за допомогою мікроскопа вперше побачив у краплині води «тваринок» — живі організми, які рухалися.

Номер слайду 6

Карл Бер у 1827 р. виявив яйцеклітину ссавців. Сформулював положення, що клітина є не тільки одиницею будови, а й одиницею розвитку живих організмів. До середини ХІХ ст. накопичилося багато знань про клітину та клітинну будову рослин і тварин. У 1831 р. Роберт Броун уперше відкрив у клітині ядро — важливу складову частину клітини. Він описав ядро як сферичне тільце, що міститься в рослинних клітинах.

Номер слайду 7

У 1838 р. ботанік Маттіас Шлейден дійшов важливого висновку, що всі рослинні тканини складаються з клітин, а зародки рослин завжди розвиваються з однієї клітини. німецький цитолог Теодор Шванн

Номер слайду 8

Теорія (від грец. - дослідження) - це сукупність узагальнених положень, які становлять певну науку чи розділ науки. Рудольф Вірхов. Уперше встановив, що клітини здатні розмножуватись: нові клітини з’являються завдяки розмноженню материнської. Клітинна теорія - це узагальнені знання про клітину, виражені у вигляді основних положень.

Номер слайду 9

Основні положення клітинної теорії:усі організми складаються з клітин;клітина є одиницею будови й розвитку всіх організмів;клітини як одноклітинних, так і багатоклітинних організмів загалом подібні за планом будови та основними процесами життєдіяльності;поява нових клітин є наслідком розмноження материнської клітини. У 1590 р., голландський шліфувальник скла Захарій Янсен, з’єднавши разом дві лінзи, винайшов примітивний мікроскоп. Саме завдяки цьому винаходу вчені змогли розкрити таємницю клітинної будови.

Номер слайду 10

Клітина є одиницею будови всіх організмів. Клітину в 1665 році відкрив англійський дослідник Роберт Гук. Він запропонував сам термін «клітина». Голландський дослідник Антоні ван Левенгук наприкінці XVII сторіччя відкрив деякі одноклітинні організми та окремі клітини багатоклітинних тварин. Центральну структуру клітини рослин і тварин - ядро - відкрили в першій половині XIX сторіччя чеський дослідник Ян Пуркіньє (у клітинах тварин) та англійський Роберт Броун (у клітинах рослин). Основи клітинної теорії, яка вплинула на подальший розвиток усієї біології, заклали німецькі вчені Теодор Шванн, Матіас Шлейден та Рудольф Вірхов.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бориславська Вікторія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 вересня 2022
Переглядів
4595
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку