Клітинна будова тваринного організму. Тканини, органи, система органів тваринного організму.

Про матеріал
Клітинна будова тваринного організму. Тканини, органи, система органів тваринного організму. Презентація для консультації з біології екстернат 7 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЛІТИННА БУДОВА ТВАРИННОГО ОРГАНІЗМУ. ТКАНИНИ, ОРГАНИ, СИСТЕМА ОРГАНІВ ТВАРИННОГО ОРГАНІЗМУ.7 клас. ДЕРЕВ’ЯКО ЮЛІЯ АНАТОЛІЇВНА

Номер слайду 2

І рослини, і тварини - еукаріоти, тобто їхні клітини складаються з клітинної мембрани, цитоплазми та ядра (або декількох ядер). У клітин рослин до складу клітинної оболонки, крім тоненької мембрани, входить ще й щільна клітинна стінка. Вона складається переважно з клітковини і забезпечує сталість форми клітини. Порівняймо будову рослинної і тваринної клітин.

Номер слайду 3

ТКАНИНИУже відомого, що тіло одноклітинних утворене однією клітиною, а от в багатоклітинних — багатьма клітинами, або ж їх похідними. В багатоклітинних формах з них утворюються тканини. Якщо подивитися на визначення поняття тканина, то стане відомо, що це група клітин, а також міжклітинна речовина, що об’єднані спільною будовою, функціями та походженням. В тваринному організмі розрізняють наступні чотири типи тканин: eпітеліальну (покривну), сполучну, м’язову, нервову.

Номер слайду 4

ЕПІТЕЛІАЛЬНА ТКАНИНА, АБО ЩЕ ЕПІТЕЛІЙ ФОРМУЄ ШАР КЛІТИН, З ЯКИХ ПОБУДОВАНІ СЛИЗОВІ ОБОЛОНКИ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ ТА ВСІХ ПОРОЖНИН ОРГАНІЗМУ. ЧЕРЕЗ ДАНИЙ ЕПІТЕЛІЙ ПРОХОДИТЬ ОБМІН РЕЧОВИН МІЖ ОРГАНІЗМОМ Й ДОВКІЛЛЯМ. В ЕПІТЕЛІАЛЬНІЙ ТКАНИНІ КЛІТИНИ ЩІЛЬНО ПРИЛЯГАЮТЬ МІЖ СОБОЮ, ТОМУ МАЙЖЕ ВІДСУТНЯ МІЖКЛІТИННА РЕЧОВИНА. ВОНИ ВИКОНУЮТЬ ЗАХИСНУ ФУНКЦІЮ.

Номер слайду 5

М’ЯЗОВА ТКАНИНА ФОРМУЄТЬСЯ ОКРЕМИМИ КЛІТИНАМИ, ЩО НАЗИВАЮТЬСЯ М’ЯЗОВИМИ ВОЛОКНАМИ. М’язова тканина буває: гладенька, посмуговану. З гладенької м’язової тканини утворюються стінки внутрішніх органів. В свою чергу посмугована тканина поділяється на: скелетну, серцеву. Функції м’язової тканини:забезпечення рухів організму та його складових частин,опорна, захисна. СПОЛУЧНА ТКАНИНА ХАРАКТЕРИЗУЄТЬСЯ ЗНАЧНИМ РОЗВИТКОМ МІЖКЛІТИННОЇ РЕЧОВИНИ. СПОЛУЧНА ТКАНИНА ЗУСТРІЧАЄТЬСЯ У ВИГЛЯДІ КРОВІ, ЛІМФИ, ХРЯЩОВОЇ, КІСТКОВОЇ ТА ЖИРОВОЇ ТКАНИНИ. Функції сполучної тканини: захисна, трофічна — участь в обміні речовин, транспортна, механічна (опорна).

Номер слайду 6

НЕРВОВА ТКАНИНА УТВОРЕНА З НЕРВОВИХ КЛІТИН, ТАК ЗВАНИХ НЕЙРОНІВ, ДЛЯ НИХ Є ВЛАСТИВОЮ ПРИСУТНІСТЬ ДОБРЕ РОЗВИНЕНИХ ВІДРОСТКІВ. ПРОВІДНА ВЛАСТИВІСТЬ НЕЙРОНА — ЦЕ ЗДАТНІСТЬ ЙОГО ЗБУДЖУВАТИСЬ Й ПРОВОДИТИ НЕРВОВІ ІМПУЛЬСИ ПО ВОЛОКНАХ. САМА НЕРВОВА СИСТЕМА Є СКЛАДОВОЮ ЧАСТИНОЮ ОРГАНІЗМУ. ВОНА ЗАБЕЗПЕЧУЄ ПОЄДНАННЯ І ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ФУНКЦІЙ ВСІХ ОРГАНІВ ТА СИСТЕМ ОРГАНІВ.

Номер слайду 7

Органи. Організм будь-якої тварини складається з окремих органів. Орган — це складова частина багатоклітинного організму, якій властива певна будова, положення та виконання специфічних функції. Більшість тваринних органів складається з декількох тканин. Однак одна з них виконує провідну, тобто найважливішу роль.

Номер слайду 8

Системи органів. Життя будь-якого організму забезпечується узгодженою взаємодією багатьох різних органів. Всі органи, які відповідають за певні функціональні ланки однієї функції, формують систему органів. У тваринному організмі розрізняють наступні системи органів: покривну систему, опорно-рухову систему, травну систему, кровоносну систему, дихальну систему, нервову систему, ендокринну систему, видільну систему та статеву систему.

Номер слайду 9

ФУНКЦІЇ СИСТЕМ ОРГАНІВ ТВАРИН: Опорно-рухова система - Забезпечення рухів, опорна, захисна. Травна система - Забезпечення організму тварини поживними речовинами. Дихальна система - Обмін газами. Кровоносна система - Транспортна, захисна. Видільна система - Забезпечення сталого, постійного складу внутрішнього середовища. Статева система - Розмноження. Ендокринна система - Координація й регуляція всіх процесів в організміОргани чуття - Сприйняття зовнішніх подразнень з навколишнього середовища

Номер слайду 10

1. ЩО ТАКЕ ТКАНИНА?2. Які типи тканин існують в тваринному організмі?3. Які функції виконує кожна з тканин?4. Що таке орган?5. Які системи органів характерні для тварин?6. Назвіть функції кожної системи?Завдання

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку