Коала. Біологія 7 клас

Про матеріал
До вашої уваги презентація про сумчастого ссавця - коалу. У матеріалі розглянуто систематичне положення та інші пристосування тварини до середовища існування.
Перегляд файлу

     

Коала - це тварина, що належить до роду ссавців і підкласу сумчастих. Розгляньмо систематичне положення тварини з біологічної точки зору:

-- Домен: Ядерні

-- Царство: Тварини

-- Тип: Хордові

-- Інфратип: Хребетні

-- Класс: Ссавці

-- Інфраклас: Сумчасті

-- Ряд: Кускусоподібні

-- Підряд: Вомбатовиді

-- Родина: Коалові

-- Рід: Коала

Середовище поширення і існування: східне узбережжя Австралії.

                               Пристосування до умов проживання

Виглядом коала трохи нагадує ведмедя (звідси його назва — сумчастий ведмідь); а рудиментарний хвіст, розташування виводкової сумки та зубна формула зближують його з вомбатом, з якими він, мабуть, мав спільного предка. Коалу називають лінивцем, тому що він спить по 18 годин на добу. Мешкають в Австралії в евкаліптових лісах та живляться листям цих дерев.

 

 

 

 

 

    Хребет має такі самі відділи, що й хребет птахів. Є грудна клітка. Скелет кінцівки складається з пояса і вільної кінцівки. Мозковий відділ черепа збільшений. Мускулатура значно диференційована: з’явилася мімічна мускулатура і діафрагма .

 

  Кровоносна система характеризується повним розділенням кіл кровообігу. Серце чотирикамерне. Збігається тільки ліва дуга аорти. Характерне диференціювання формених елементів крові. Зрілі еритроцити без’ядерні.

 

Повітря, проходячи через носову порожнину, нагрівається й очищується від різних твердих домішок. Завдяки розвитку твердого і м’якого піднебіння повітроносні шляхи повністю відокремлені від ротової порожнини, і повітря увесь час безперешкодно потрапляє в організм. Трахея розділяється на два бронхи, які входять у легені і розпадаються на безліч трубочок - бронхів і бронхіол. Останні закінчуються тонкостінними повітряними мішечками, на стінках яких є численні легеневі бульбашки - альвеоли.

 

 

 

Травна система характеризується диференціацією зубів та розвиненим стравоходом. Шлунок містить багато травних залоз. Кишечник диференційований на тонкий, товстий і прямий відділи. Значного диференціювання досягають печінка, підшлункова залоза, їх протоки впадають у передній відділ тонкого кишечнику. Відбувається подовження товстого кишечнику, з’являються сліпа кишка й апендикс. Значного розвитку здобула сліпа кишка, досягаючи довжини всього кишечнику.

Маса головного мозку в 3 - 15 разів більша за масу спинного мозку. Провідну роль відіграють великі півкулі - вони добре розвинені, пов’язані мозолистим тілом, кора збільшена, вона утворює складки, розвинений мозочок. Є черепно - мозкові і спинно - мозкові нерви.

 

У раціоні харчування переважає листя вічнозеленого евкаліпту. що слугують постійним джерелом їжі для коал. Доросла особина вживає близько 500 грамів свіжого листя вдень, хоча на материку Австралія росте близько 600 різних видів евкаліпту, з них коала може споживати тільки 30.

docx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
2636
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку