Презентація "Способи орієнтування тварин"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 7 класу "Способи орієнтування тварин". Містить докладну характеристику
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин

Номер слайду 2

Орієнтація тварин -(англ. orientation) - визначення тваринами свого місцезнаходження та напрямки руху в часі і просторі.

Номер слайду 3

Форми орієнтування: Оптична орієнтація тварин Хеморецепція Акустична орієнтація тварин

Номер слайду 4

Оптична орієнтація тварин Жаби, наприклад, «бачать» лише рухомі предмети невеликих розмірів (дрібних тварин, службовців їжею) і реагують на швидке затінювання («ворог»); все інше сприймається ними як байдужий фон.

Номер слайду 5

Детальність віддзеркалення різко зростає у комах, а також у птахів і ссавців, здатних орієнтуватися не лише по безлічі «земних» орієнтирів, але і по положенню Сонця, Місяця і зірок (астронавігація). По ним орієнтуються і дрібні раки, що повертаються при відливі в морі. Руді лісові мурашки здатні враховувати і положення Місяця.

Номер слайду 6

Хеморецепція особливостях хімічного складу середовища особливо широко поширені серед мешканців води і грунту. Кити при міграціях керуються особливостями хімічного складу води різних морський течії.

Номер слайду 7

Акустична Акустична орієнтація тварин має переваги у водному середовищі і біотопах з густою рослинністю, де зору можливості обмежені. Багато хижаки знаходять і ловлять здобич по слуху.

Номер слайду 8

Тватини орієнтуються на: сонце зорі Магнітне поле Землі

Номер слайду 9

Вільшанки (Erithacus rubecula) В експериментальних умовах було встановлено, що ці птахи реагують на нахилення магнітних ліній, встановлюючи напрям на північ і, виходячи з цього, обирають напрямок свого руху підчас міграції.

Номер слайду 10

Таксис Однією з найпростіших форм просторової орієнтації є таксис (від грец. таксис - розташування) - спрямований рух живого організму стосовно якогось чинника. Наприклад, у евглени зеленої відмічено позитивний фототаксис - рух у напрямку до світла Позитивний Негативний Фототаксис Термотаксис Гідротаксис Хемотаксис

Номер слайду 11

У більшості наземних молюсків спостерігають негативний геотаксис - бажання повзти в напрямку, протилежному від сили тяжіння.

Номер слайду 12

Ехолокація Тварина видає високочастотні звукові сигнали та виявляє предмети за відлунням, що відбивається від них. Прості форми ехолокації, коли тварини використовують її переважно для орієнтації у просторі, використовують метелики-совки, птахи гуахаро й деякі салангани . Досконаліші форми ехолокації властиві зубатим китоподібним і кажанам. Вони її використовують, крім орієнтування, також і для полювання.

Номер слайду 13

Хомінг (від англ. хоум - дім) Це здатність тварини за певних умов повертатися зі значної відстані на свою ділянку проживання Найяскравіше інстинкт повернення додому проявляється у голубів. Альбатроси, завезені від гніздової території за 2000-6000 км, повертаються до своїх гнізд, пролітаючи в середньому по 200-500 км на день.

Номер слайду 14

«Інстинкт будинку» — здатність повертатися на свою ділянку або в притулку навіть з незнайомого місця — пояснюється запам'ятовуванням характерних особливостей ландшафту і астронавігацією. Обов'язкова умова астронавігації — наявність «біологічного годинника», тобто здібності організму орієнтуватися в часі

Номер слайду 15

Міграції тварин Міграції – це періодичне переміщення тварин «туди і назад» між суттєво відмінними середовищами життя Міграції можуть бути сезонними (наприклад, переліт птахів або кажанів) та добовими - протягом одного дня (наприклад, вертикальні міграції дрібних ракоподібних у товщі океану: вранці - до освітленої прогрітої сонцем поверхні води, де багато корму, вночі - на глибину).

Номер слайду 16

Існують чисельні вражаючі підтвердження здатності птахів до орієнтації. Коли мігруючих птахів в порядку експерименту перевозили на великі відстані в невідомі для них місця, вони досить швидко знаходити зворотній шлях. Темноспинні альбатроси (Phoebastria immutabilis) пролітали 6630 кілометрів від Філіппін до своїх гніздівель в атоллі Мідуей в Тихому океані за місяць, білі лелеки (Ciconia alba), яких перевозили з Польщі до Палестини, здолали ці 2269 км за 19 днів.

Номер слайду 17

Практично всі дорослі особини європейської і американської популяцій річкових вугрів щороку залишають річки і вирушають на нерестовище. Вони пропливають відстань, більшу як 5 тисяч кілометрів, їхній шлях пролягає до Саргасового моря, що знаходиться в центрі Атлантики. Річкові вугри, найімовірніше, визначають напрям за глибинними течіями. Крім того, вони вибирають шлях залежно від температури і солоності води та інших факторів.  Вугрі 

Номер слайду 18

За запахами, на думку дослідників, орієнтуються лососеві риби (горбуша, сьомга , кета, нерка та інші). їхні мальки вилуплюються з ікри у проточній воді річок. Через рік або два молодь більшості видів лососевих відпливає в море. Досягнувши статевої зрілості, риби повертаються на нерест саме в ту річку, де вилупилися з ікринок. Знаходити правильний шлях їм дає змогу здатність реагувати на запах, що закарбувався з народження

Номер слайду 19

Ще одна тварина, яка регулярно пересувається на тисячі кілометрів до місця розмноження, - зелена морська черепаха

Номер слайду 20

Міграції ссавців На сотні й навіть тисячі кілометрів мігрують деякі копитні (північний олень, антилопа гну), ластоногі, китоподібні, а також кажани . Ці кочівлі здійснюються щороку за певними міграційними шляхами.

Номер слайду 21

Міграція комах Серед комах міграції властиві представникам різноманітних рядів. Наприклад, деякі види сарани, які в пошуках їжі перелітають на сотні кілометрів і спустошують посіви культурних рослин Серед метеликів теж відомі види, що мігрують. Найвідомішим мігруючим метеликом є данаїда монарх . Протягом міграції метелик у здовж Американського континенту пролітає понад чотири тисячі кілометрів. До міграцій здатні й метелики, які живуть в Україні. Наприклад, сонцевик будяковий зимує в Північній Африці. Там він розмножується, і нове покоління мігрує на північ, де виводиться літнє покоління метеликів. Наприкінці літа метелики цього покоління мігрують назад в Африку

Номер слайду 22

Домашнє завдання : Параграф 44 Скласти кросворд з теми: « Способи орієнтування тварин»

Номер слайду 23

Інтернет джерела http://www.zoolog.com.ua/povedinka30.html http://vseslova.com.ua/word/Орієнтація_тварин-75645u

ppt
Додав(-ла)
Котко Тетяна
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
25 березня 2020
Переглядів
11161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку