Кохання чи закоханість

Про матеріал
Матеріал до розділу : " Соціальне благополуччя" теми " Стосунки між статями" 8 клас " Основи здоров я". Також буде цікавий і для виховних годин спілкування
Зміст слайдів
Номер слайду 1

KOХa. Ння і ЗAКОХАНІСТЬ. У ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

Номер слайду 2

КОХАННЯКохання наповнює наше життя змістом. Без любові не мають значення ніякі досягнення, ні статуси, ні багатство. Кожна людина хоче бути коханою і кохати. Любов є фундаментом щасливої та міцної сім’ї. Адже чому ж її так важко знати? Чому більшість сімей нагадують зовсім не обитель любові, а поле битви, де близькі люди завдають одне одному найболючіших ран, спричиняють найсильніший біль?

Номер слайду 3

Неусвідомлення кохання. Зазвичай, це трапляється тому, що ми не знаємо, що таке справжнє кохання. Люди вирішують бути разом на підставі недовготривалої закоханості, а не справжнього кохання. Дійсно, відрізнити їх одне від одного досить складно. Кохання й закоханість – ззовні схожі, але мають різну природу й характер.

Номер слайду 4

…Закоханість нерідко з‘єднує абсолютно невідповідних людей. Багато свідомо нещасних шлюбів було шлюбами по любові…Клайв Стейплз Льюїс, викладач,учений, філософ, автор книги „ Хроніки Нарнії “, вважає закоханість дуже неміцним видом кохання. Більшість людей навіть не замислюються над тим, що є різниця між коханням і закоханістю. Зазвичай, коханням називають усе, що стосується емоції, почуттів, викликає ейфорію, піднесення тощо.

Номер слайду 5

Закоханість Як вже було сказано вище, кохання й закоханість мають різну природу. Закоханість – це лише початок і тільки можливість віднайти кохання. Закоханість можна порівняти з квітками, а кохання – з плодами. І так само, як не всі квіти досягають стану плодів, так і не кожна закоханість переходить у справжню любов.

Номер слайду 6

Картина закоханостіІсторія життя. Вони були знайомі лише тиждень, проте Катя навіть не піддавала сумніву, що він і є тим самим, єдиним у її житті. Її причарувала зовнішність Дениса, його посмішка, впевненість, із якою він говорив… Їхні стосунки розвивалися стрімко. Вони зустрічалися щодня, а тільки-но розлучалися, відразу ж телефонували одне одному. На 5 тижні свого знайомства вони впевнено вирішили жити разом. А ще через 4 тижні сталася неприємна суперечка, через що кожен проявив себе далеко не з кращого боку. Ще вчорашнє захоплення сьогодні змінило на розчарування. Усе скінчилося так раптово, як і розпочалося. Виявилося, що він зовсім не такий, яким вона його собі уявила. Денис, зі свого боку, був розчарованим не менше. Тто тшртьтар0

Номер слайду 7

Закоханість настає раптово і розвивається стрімко. Уже в перші дні закохані спілкуються так, начебто вони все життя знали одне одного. Невдовзі у них виникають відчуття, що вони і є оті дві половинки одного цілого. Їм здається, що вони не в змозі жити одне без одного. Бути разом - ось воно, щастя! Друзі, робота, навчання, хобі відходять на другий план. Закохані перебувають у стані ейфорії. Життя сповнюється яскравими фарбами! Відчуття стають неповторними! Здається, що гори можеш вернути, виконати будь-яке бажання. Ніхто не потрібен, окрім коханого (коханої). У цих двох неначебто крила виростають від щастя. Завжди разом, тримаються за руки. Розлучаються лише через те, що ще потрібно навчатися чи працювати. Закохані сприймають одне одного ідеальними. Звісно, інші люди бачать їхні проблеми й недоліки. Проте говорити щось закоханим марно, адже вони цілком поринули в круговерть емоцій, а здоровий глузд їх тимчасово залишив. У такому стані навіть найрозумніші й найрозважливіші люди можуть скоїти безглузді вчинки.

Номер слайду 8

Природа закоханостіЗакоханість безпосередньо пов‘язана з інстинктом продовження роду, що притаманний усім живим істотам на землі і людині, зокрема. Згадайте поведінку тварин у „шлюбний період“: чистять волосяний покрив, розправляють специфічні запахи, деякі особини навіть можуть змінювати свої колір і масть, самці влаштовують за самиць бійки… Тобі це нічого не нагадує?

Номер слайду 9

Спрацьовує цей інстинкт, коли організм досягає статевої зрілості та за наявності відповідної особини протилежної статі. Пов‘язані зі цим відчуття, сприймаються як різного роду романтичні емоції. Тварини цілком йому підвладні, тому що фізіологічно сексуальний рефлекс замикається в них на рівні спинного мозку. А людина здатна ним керувати за допомогою розуму. Ми не народжені бути рабами інстинктів і хімічних процесів у нашому тілі. Тому й маємо назву (homo sapiens) або (людина розумна), тобто така, що сама творить свою долю власними виборами і рішеннями.

Номер слайду 10

Як і за якими правилами відбувається закоханість, досі нікому не відомо. Проте відомо, що закоханість виникає раптово, вона (наздоганяє) людей незалежно від їхньої волі. Закоханість виникає до зовнішніх якостей: статури, посмішки, манери говорити, таланту тощо. Насправді ми закохуємося не в саму людину, а в той образ, який самі собі створили. Адже щоб когось по-справжньому пізнати, потрібен час. А закоханість для цього занадто поспішна. Існують різновид закоханості, що називається пристрастю. Пристрасть ставить собі за мету володіння іншою людиною і супроводжується сильним сексуальним бажанням. Трапляється так, що коли це бажання задовольняється, пристрасть миттєво розвіються, почуття моментально холонуть.

Номер слайду 11

Хіміка закоханостіУчені дослідили хімічні процеси в організмі людини й виявили, що стан ейфорії під час закоханості обумовлено сплеском гомонів дофаміну, (викликає відчуття задоволення, безсоння, втрату апетиту, приплив емоцій), серотоніну (гормону щастя й полегшення), норадреналіну (виникає відчуття впевненості й готовності до дій) тощо.

Номер слайду 12

Ейфорія закоханості За своєю силою подібна до ейфорії від вживання наркотичних речовин (звісно ж, закоханість на відміну від наркотиків не руйнує організму). Саме цей стан робить людину на деякий час нездатною мислити адекватно. Вищеназвані процеси в організмі роблять нас активними, пробуджують творчий потенціал, сповнюють щастям і бажанням жити. І багато хто з головою занурюється в цей феєрверк емоцій. Адже жодне почуття на землі не можна порівняти з цим. Звісно, наш організм не може постійно перебувати у такому збудженні, тому закоханість – це явище скороминуче (на відмін від кохання). За спостереженнями психологів, воно може тривати від декількох тижнів до 2-3 років.

Номер слайду 13

Потім туман розсіюється, здоровий глузд поступово повертається, й колишні закохані часто виявляють, що обранець (обраниця) зовсім не відповідають тому ідеалу, який вони створили в своїй уяві. Вони розривають свої стосунки…Путаючи кохання із закоханістю, людина може отримати негативний досвід. Адже часто закоханість виникає не своєчасно і не до тієї людини. Щоб не страждати після розірвання стосунків, не варто покладати занадто великих сподівань на закоханість, особливо на першу, юнацьку. Усвідомлення того, що це лише закоханість, і що вона зовсім не остання, допоможе не наробити дурниць, допоможе не плекати хибних ілюзій, що ці стосунки триватимуть довічно. У тебе не буде (розбитого) серця та багатьох інших проблем.

Номер слайду 14

Кохання. Кохання завжди фокусується на іншій людині, на її особистості, та бажає зробити її щасливою. Закоханість спрямована лише на зовнішні прояви. Її основа – це хвилі власних почуттів та емоцій. Її фокус виключно на них: “Я ніколи такого не переживав/ла”, “Це найпрекрасніше почуття в моєму житті…” тощо. Кохання не виникає раптово, тому що по-справжньому кохати можна лише того, кого добре знаєш. Кохання виникає до внутрішнього світу людини, до її особистості. Щоб краще пізнати людину та її внутрішній світ, потрібні час і тверезий розум.

Номер слайду 15

Закохатися можна й у двох чи трьох одночасно. А по-справжньому кохати можна лише одну людину. “У серці, де багато місця для багатьох, недостатньо місця для одного ” (французьке прислів‘я)Істинне кохання має певні ознаки, за якими його можна впізнати. Найкращу, і найповнішу характеристику кохання можна зайти в Біблії: “ Любов – довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось, чинить кривду, радіє правдую; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить. Любов ніколи не переминає ”

Номер слайду 16

Справжнє кохання. Це рішення, це серйозна праця над своїм серцем і характером, а не серфінг на хвилях почуттів та емоцій. Емоції мінливі, почуття підводять, а лише тверде рішення в серці та розумі надає силу бути послідовним у діях і постійнім у стосунках. Кохання не шукає свого, а думає про потреби коханої людини. Той хто кохає ніколи не буде тиснути чи маніпулювати.

pptx
Додав(-ла)
Ярош Ганна
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
28 березня 2023
Переглядів
2332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку