Коли і як утворилася українська сучасна незалежна держава

Про матеріал
Презентація як утворилася сучасна українська незалежна держава. "Досліджуємо історію і суспільство" для 5 класу. Автори: Пометун О.І., Ремех Т.О., Малієнко Ю.Б., Мороз П.В. (2022) 35 годин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаю вас, мої юні дослідники)))Сьогодні в нас останній урок в першому семестрі, попереду зимові канікули та відпочинок, тож маємо активно попрацювати)))))А для того аби працювати було легше розпочнемо із нашої улюбленою вправи «Подякую собі) Заплющіть очі і уявіть ніби перед дзеркалом. Подивіться в очі собі, посміхніться і скажіть дякую за, наприклад те, що добре навчаєтеся, допомагаєте батькам, вчасно виконуєте доручення чи навіть просто за те, що ви такі є)))

Номер слайду 2

Дата уроку: 22.12.2022тема уроку: КОЛИ І ЯК УТВОРИЛАСЯ СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВА1. Розглянь уважно зображення.2. Прочитай умовні позначення (підписи до фото).3. Що спільного є на кожній із запропонованих світлин?4. Які почуття у тебе викликають ці світлини?Працюємо усно!

Номер слайду 3

Я так само як і ви помітила, що спільним для кожної світлини було те, що на них майорів наш прапор. Одна з найважливіших святинь українців. Такі світлини лише викликають почуття гордості за Батьківщину та неймовірної любові до неї. Ми завжди радіємо її перемогам і залишаємося поряд в найскладніші періоди її історії. Україна подолала важкий шлях перш ніж здобути НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. Тож, що таке НЕЗАЛЕЖНІСТЬ і чому так важливо її цінувати і берегти?Золото – в долоні, угорі – блакить. Прапор України гордо майорить!

Номер слайду 4

Записуємо визначення нового поняття – державний суверенітет! Незалежність – це воля, самостійність та свобода вибору у всьому! Головною ознакою незалежної держави є державний суверенітет! На зображенні можна розкрити увесь сенс цього поняття (розглянь зображення). Запиши: Державний суверенітет - право держави самостійно здійснювати політику всередині країни та у міжнародних відносинах.

Номер слайду 5

А тепер спробуємо пригадати як і коли Україна стала незалежною державою. Читаємо і в хронологічній послідовності записуємо в зошит всі дати і події, що передували цьому. Для того аби вам було легше впоратися з цим завданням, пропоную виконати вправу «Продовжи речення»УВАЖНО ЧИТАЄМО!!!24 серпня 1991 року Верховною Радою України ухвалено …День Незалежності України - …1 грудня 1991 року було проведено …Президентом незалежної України в 1991 році було обрано …Суверенітет України визнало майже …В грудні 1995 року Україну було прийнято до…28 червня 1996 року…Конституція України - … Продовжи речення

Номер слайду 6

Увага!!!Пропоную вам дослідити фрагмент Конституції України. Але перш ніж його дослідити опрацюй алгоритм роботи з документами!!! Працюємо усно!!!Опрацьовуючи фрагмент (статтю) закону, постанови, указу, іншого офіційного документу, відповідай на запитання:1) Як називається документ?2) Який орган влади його прийняв?3) Коли було ухвалено цей документ?4) Які є ключові слова цього документу (назви їх)?5) Чому цей документ є важливим?Алгоритм роботи з документом!

Номер слайду 7

Здобуття державності — це результат тривалої боротьби, і творчих зусиль багатьох визначних українців: політиків, військових, благодійників, митців, чия діяльність наблизила незалежність України. Ми як громадяни нашої держави прагнемо її розбудови, зміцнення та розквіту. В’ячеслав Чорновіл (1937–1999) — один із лідерів українського визвольного руху, відомий державний діяч. Як борець за права України тричі був ув’язнений радянською владою. В’ячеслав Чорновіл відмовився свідчити у справі проти своїх друзів та соратників, наражаючи себе на велику небезпеку. Брав участь у проголошенні Декларації про державний суверенітет та Акту проголошення незалежності України. У 1991 р. В’ячеслав Чорновіл був кандидатом у Президенти України. У 2000 р. йому посмертно присвоїли звання Герой України. Один з видатних українців, чиє ім’я ввійде в історію як людини, яка творила історію України і завдяки якій Україна таки здобула НЕЗАЛЕЖНІСТЬ!

Номер слайду 8

Домашнє завдання!Придумай та намалюй поштову листівку для привітань із Днем Незалежності України.

pptx
Додано
20 грудня 2022
Переглядів
649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку