Коли рослини весну зустрічають?

Про матеріал
Стежимо за весняними змінами в природі; учимося спостерігати за об’єктами та явищами природи, знайомимося з весняними змінами в житті дерев та кущів; вчимося спостерігати за змінами в житті дерев навесні; розвиваємо спостережливість, прагнення глибокого пізнання природи. Розглянь малюнки. У якому стані перебувають рослини взимку? Чи любиш ти спостерігати за пробудженням рослин від зимового сну? Які зміни відбуваються в житті рослин навесні? Які зміни навесні відбуваються в житті дерев? Серед дерев першими зацвітають вільха та осика. Коли відцвітуть горобина, бузок і калина,красуня весна дасть знати, що прийшла пора зустрічати літо. Сокорух. Що змінюється в житті рослин ? Назви зайве. Чому плаче берізка? Спробуй назвати плодове дерево. Робота з підручником, с.109-110. Робота в зошиті, с.39
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коли рослини весну зустрічають?

Номер слайду 2

Розглянь малюнки. У якому стані перебувають рослини взимку?

Номер слайду 3

Розкажи. Чи любиш ти спостерігати за пробудженням рослин від зимового сну?

Номер слайду 4

Пригадай. Які зміни відбуваються в житті рослин навесні?

Номер слайду 5

Які зміни навесні відбуваються в житті дерев?На гілках дерев розпускаються бруньки. І з’являються листочки. З бруньок згодом розпускаються квітки.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Серед дерев першими зацвітають вільха та осика

Номер слайду 8

Запам’ятай. Коли відцвітуть горобина, бузок і калина, красуня весна дасть знати, що прийшла пора зустрічати літо.

Номер слайду 9

Поспостерігай!На прогулянці спостерігай за деревами і кущами . На яких спочатку з’являються квіточки, а потім листочки, а на яких навпаки.

Номер слайду 10

Пояснення Коріння дерева починає всмоктувати воду з ґрунту, вона розчиняє запаси речовин. І цей розчин-сік починає рухатися вгору до бруньок. Це явище називається сокорух.

Номер слайду 11

Із початком сокоруху рослини починають активно споживати поживні речовини з ґрунту. Починають формуватися бруньки. Із бруньок у рослин формуються листя й квіти. Десь із середини — кінця березня, у деревах починається сокорух, спершу повільний, а потім активніший. Період найбільшої активності вгадати нелегко, а приблизно це кінець березня — початок квітня (до або початку утворення бруньок). Запам’ятайте, що сокорух відбувається за світлового дня, ввечері інтенсивність його зменшується. В народі це явище називають «засинанням» соку.

Номер слайду 12

Весняний рух соків у дерев і кущів — перша ознака весни. Він настає тоді, коли відтане ґрунт і вода з коренів почне надхо­дити в усі органи рослини. У цей час листків ще немає і вода, нагромаджуючись у клітинах стебел рослин, розчиняє запасені и них органічні речовини. Ці розчини рухаються до набубнявілих І розпуклих бруньок. Раніше, ніж в інших дерев,— уже на початку березня — починається весняний рух соків у клена гостро­листого, трохи пізніше — в берези.

Номер слайду 13

Друга ознака весни — цвітіння вітрозапильних дерев і кущів.

Номер слайду 14

Що змінюється в житті рослин ? Назви зайве. Листопад Набрякання бруньок. Поява плодів Розпускання листя. Цвітіння

Номер слайду 15

Чому плаче берізка?Щовесни люди збирають березовий сік. Це дуже шкодить деревам. Більша частина берізок гине.

Номер слайду 16

Як вберегти берізку?Не можна збирати сік із молодих дерев. Після закінчення збирання соку отвір у дереві потрібно закрити глиною, пластиліном, парафіном.

Номер слайду 17

Розглянь зображення. Спробуй назвати плодове дерево.

Номер слайду 18

Розглянь зображення. Спробуй назвати плодове дерево.

Номер слайду 19

Робота в зошиті

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
30 липня
Переглядів
18
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку