Коливальний рух. Амплітуда, період і частота коливань

Про матеріал
Презентація на тему: "Коливальний рух. Амплітуда, період і частота коливань". У презентації зазначено такі поняття: маятник та його види, приклади маятників, амплітуда коливань, приклад розв'язування задачі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коливальний рух. Амплітуда, період і частота коливань. Каріна Бухтіярова

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Маятники, в яких тіло коливається завдяки дії пружини, називають пружинними маятниками. Коливання пружинного маятника залежать від властивостей пружини і маси тіла. Маятники, які коливаються завдяки притяганню до Землі, називають фізичними маятниками. Їх коливання є доволі складними, адже залежать від маси, геометричних розмірів, форми маятника тощо

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Приклади фізичних маятників

Номер слайду 6

Спостерігаючи за коливаннями маятника, неважко побачити, що є певна максимальна відстань, на яку тіло, що коливається, віддаляється від положення рівноваги. Цю відстань називають амплітудою коливань.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Розрізняємо затухаючі і незатухаючі коливання. Виведемо гойдалку зі стану рівноваги та відпустимо. Гойдалка почне коливатися. Такі коливання називають вільними. Якщо на гойдалку не впливати, то через деякий час амплітуда її коливань помітно зменшиться, а згодом коливання припиняться зовсім. Вільні коливання завжди є затухаючими. Затухають із плином часу вільні коливання била дзвона, струни гітари, гілки дерева...

Номер слайду 9

Незатухаючі коливання здійснює, наприк лад, голка швацької машинки, доки працює її механізм.

Номер слайду 10

ЗАДАЧАНевелику важку кульку, підвішену на нерозтяжній нитці зав довжки 1 м, відхилили від положення рівноваги та відпустили. За 30 с кулька здійснила 15 коливань. Яку відстань пройде кулька за 36 с, якщо амплітуда коливань — 5 см? Коливання вважайте незатухаючими.

Номер слайду 11

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ1. Чому коливальний рух є періодичним? 2. Наведіть приклади коливань. 3. Наведіть приклади маятників. 4. Дайте означення амплітуди, періоду, частоти коливань. У яких одиницях вимірюють ці фізичні величини? 5. Яка залежність пов’язує між собою частоту і період коливань? 6. Які коливання називають затухаючими? Незатухаючими?

Номер слайду 12

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати §13. Дати відповіді на питання. На с. 89-90 експериментальне завдання.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
26 жовтня
Переглядів
7
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку