​​Кольоровий тиждень в початковій школі. День третій - жовтий.

Про матеріал

Кольоровий тиждень в початковій школі. День третій - жовтий.Сценарій проведення жовтого дня, мультфільм "Живчик та його друзі", роздатковий матеріал для учнів.

Перегляд файлу

1.Привітання. Девіз  дня.

-До нас завітала  гостя. Як її звати?

-Так, це радість. Вона така сонячна, така бадьора та щаслива і дуже хоче навчити вас радіти кожному дню та зрозуміти який же чудовий жовтий колір.

Радість. Давайте розпочнемо наш день з теплих слів, з чудового девізу!

   Девіз дня:

Розучування пісні-руханки.

Сонце в моїх долонях і в телефоні твоя всміхнеться SMS-ка,
Смайлик, малюю знову
Все буде кльово і світ навколо усміхнеться!

2. Заняття з учнями «Тепло і світло йде від нього» (знайомство із жовтим кольором)

Вправа «Асоціативний кущ»

    Радість. Я дуже люблю жовтий колір недаремно я жовтого кольору, а тому  я така весела та енергійна. А зараз ми побачимо з чим у вас асоціюється жовтий колір. Закриваємо оченята та уявляємо жовтий колір, жовту плямку яка все збільшується. Які почуття виникли, які асоціації з'явились?

ЕНЕРГІЯ                  ТЕПЛО

БАГАТСТВО                 ЖОВТИЙ               ОПТИМІЗМ

 

Світлина від Людмили Гончаренко.                УСПІХ                  САМОРОЗВИТОК

Радість. Які ж теплі асоціації у вас з'явились, як ви гарно відчули мій улюблений колір. А тепер пригадаємо усе те, що таїть жовтий колір.

Читання вірша

Радість. Зараз ми прослухаємо вірш (який завчасно вивчив один з учнів) і вам необхідно порахувати усе те, що має жовтий колір.

Колір цей усім знайомий!
Він у соняха в короні,
Він у сонця в промінцях,
Він в скарбах в великій скрині,
У ромашках всередині,
На доріжках із піску
І у бджолах на бузку,
Він в меду і у  зерні.
Здогадались вже? Промовте!
Що за колір то є? Жовтий!

  -Скільки слів нарахували?

  -Ми прослухали вірш та порахували усі слова які мають відношення до жовтого кольору, але  предметів цього кольору так багато! Зараз ми перевіримо ваші знання.

  Гра «Жовтий ланцюжок»

   Радість. Я дуже люблю гратись і пізнавати щось нове. Пограємось?

   Слід ланцюжком називати предмети жовтого кольору, хто зупинився-вибуває. Гра триває поки діти називають жовті предмети. Але  не зараховуються предмети до яких додається  жовтий колір(жовта лінійка, жовтий олівець..).

      Слова: місяць, кульбабка, лимон, соняшник, олія, банан, сир, золота рибка, золотий ключик, золото, світло, курча, прапор України, пшениця, колосок…..

3.Основна частина

  Вправа «Чарівний квадрат» (індивідуальні картки)

   Радість. А тепер перевіримо ваш увагу, аде лише кмітливі діти можуть дізнатися таємниці жовтого кольору.

Знайдіть та розфарбуйте усі літери «Ж» жовтим кольором.

щ

р

л

д

ж

щ

щ

и

ь

і

ж

о

л

ж

н

т

ж

т

в

а

ж

ж

ж

ж

ж

п

и

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

р

м

и

ж

ж

ж

а

р

т

н

в

ж

в

ж

ф

ж

у

л

п

ж

і

м

ж

щ

й

ж

з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Який малюнок ви отримали?

-Ми знайшли сонечко  і тепер ми можемо виконувати наступне завдання.

 

 

Вправа «Енергозбирач»

  Радість.  А тепер уявляємо себе на зеленому полі. Співають пташки  і дуже яскраво світить сонечко. Розкрийте руки, дайте змогу сонечку вас обійняти і кожному промінчику до вас доторкнутись. Ось усі теплі сонячні промінчики сонце проходять крізь вас. Уявіть. Відчуйте. Якусь частинки тіла промінчики дуже тепло зігрівають,  якісь слабше. Але сонечко так старанно  сяє, що кожна частиночка  тіла вбирає тепло та енергію.

       -Які почуття  у вас виникли? Чому?

 

Довідка про жовтий колір

     Радість. Ви виконали чимало завдань, а тепер я хочу вам розповісти про цей неймовірно  позитивний колір.

       Ваша перша асоціація - сонце, хіба не так? Чакра сонячного сплетіння має саме жовтий колір. Тому жовтий пробуджує в нас енергію і оптимізм. Він же асоціюється з багатством, успіхом і процвітанням.

       Але якщо з жовтим переборщити, ви почнете відчувати занепокоєння та безпідставну, як вам може здатися, тривогу. До речі, найтривожнішим для нашої психіки, попереджувальним про небезпеку сполучення - жовтий з чорним. Небезпечні тварини часто мають такий окрас - згадайте ос та тигрів.

       Жовтий традиційно вважається кольором авантюристів і людей, легких на підйом. Він пробуджує жагу знань. Спонукає кудись йти, їхати, вирушати в подорожі. Жовтий -це рішення, звільнення, зміна, розвиток, широкий простір.

     Жовтий колір допомагає при здачі іспитів, коли потрібна гранична концентрація уваги і здатність запам'ятовувати великі обсяги тексту. Людям творчих професій жовтий колір дарує натхнення

        Жовтий  відповідає  холеричному  темпераменту. Люди, які люблять жовтий, хочуть розкрити себе, досягти поставленої мети. Вони самовпевнені, радісні і веселі. Часто у таких людей спостерігається високий рівень креативності. Жовтий допомагає їм у важку хвилину, концентрує увагу. Найчастіше такі люди розсіяні і критичні до себе й оточуючих, але при цьому їх самооцінка доволі висока.

Здоров'я

      -А як ви вважаєте як може впливати цей колір на наше здоров'я?

      Жовтий  підвищує апетит, гостроту зору та зміцнює центральну нервову систему, поліпшує роботу шлунка і кишечника, позитивно впливає на печінку, очищає організм від токсинів, контролює вагу.

       Продукти жовтого кольору - лимон, сир, ананаси, яблука, банани додають апетиту, очищують кров, стимулюють травлення. Вони містять велику кількість вітаміну С і каротиноїдів. Гірчиця і куркума  допомагає у боротьбі із запальними процесами в організмі. Ці спеції покращують розумову і фізичну активність, швидкість сприйняття інформації, піднімають настрій.

       -Ми зараз переконаємось, що жовтий колір дуже цікавий і він має свої таємниці.

 

Цікавинки  від  маленьких  кольорознавців

     Радість. Я підібрала цікавинки про жовтий колір аби і ви дізналась  щось  нове та цікаве.

  •        Жовте море — названо так тому, що річка Хуанхе, що впадає в нього, приносить багато  матеріалу, який скаламучує воду.
  •        Жовтий колір осінньому листю і зернам додає ксантофіл, що бере участь у фотосинтезі разом із зеленим хлорофілом.
  •        Жовтий прапор на кораблі означає, що корабель знаходиться на карантині.
  •        Жовте світло має мінімальне розсіювання в атмосфері, тому використовується як сигнальный, попереджувальний колір; часто у поєднанні з чорними косими смугами — для посилення візуального контрасту.

    Релаксаційна  вправа «Кольорова водичка»

       Радість. Зараз ми підготуємось до незвичного дійства, ми будемо заряджати воду! Ми  станемо заклиначами води !Наші гарні і теплі слова зарядять звичайну водичку і вона буде набагато кориснішою Я наллю у прозору склянку воду та поставлю її на кольорову серветку. Вода має вбрати інформацію про колір (5 хв.). За цей час усі разом читаємо  вірш про «кольорову водичку», тим самим додатково заряджаючи воду позитивною інформацією.

Я люблю водичку жовту, що, як сонце, зігріває.

Коли дощ надворі, мряка, ця вода нас звеселяє.

  Вправа «Кольоровий настрій»

  Радість. У мене  такий гарний настрій, так і хочеться  вірші складати. Ми дізнались чимало  цікавого про цей колір, а тепер можемо скласти  сенкан, зміст якого відображає настрій обраного вами кольору і асоціації.

Листя                 Сонце

        жовтогаряче,  барвисте                                             тепле, золоте

росте,  падає,  засихає                                    світить, гріє, звеселяє

          Листя – вбрання  дерев    восени                        Сонце -  джерело тепла і світла

     Графічна вправа «Малюємо себе»

      Радість. А тепер ми помалюємо! І окрім того, я зможу дізнатись скільки ж ви маєте друзів, адже мені так цікаво дізнатись скільки друзів у вас є.

     Уявіть та намалюйте себе. Малюйте старанно! 

     Вгорі на вас сяє сонечко, але важлива умова, на вас сяє стільки промінчиків, скільки ви маєте друзів. Кожен промінчик – це ваш друг.   Підпишіть ці промінчики іменами ваших друзів.

    Демонстрація малюнків

     Радість. А тепер уявіть себе під цим сонечком у морозний день, чи буде вам тепло? А що слід зробити аби вам у наступний раз було ще тепліше?

     Радість. Слід гарно спілкуватися з друзями, уміти товаришувати  і тоді друзі будуть цінувати вас, дарувати радість, підтримувати. Я маю багато друзів, а тому ні морози, ні зливи мені не страшні, і кожний день у мене сонячний, навіть коли сонечко сховалась за хмарами.

Кольорова казка

    -Наша радість хоче розповісти Вам веселу казочку, але не просту, а жовту.

Серія «Кольорові казки». Жовта казка

Сонце, немов яєчний жовток, золотилося над світом. Воно випромінювало тепло і життя. По його промінчиках на землю збігали жовті курчата. Пізніше вони зодягнуться в різнобарвні зодяганки, а спочатку всі - в жовтому. Бджілка також була жовта, вона від щирого серця припрошувала до жовтого вулика й курчатко, та те не змогло до нього добратися.

"Почекай-но,- думало собі.- Довкола пурхають жовті метелики, достемнісінько як я, отож і я полечу". Курчатко підскочило, але ж крильця, крильця... тільки манюсінькі пуп´янки по боках, оторочені жовтим пушком... "Нічого,- вирішило курчатко.- Доросту до курки, то й літатиму високо-високо". Та й примостилося під квочкою, і заснуло, зігріте жовтим пір´ям мами.

А сонечко золотіло, мов жовтий млинець з такими смачними пахучими хрумкотливими краями.

Бджоли - достоту маленькі пластилінові кульки - літали від однієї жовтої кульбаби до іншої, а звідти - прямо в свій жовтий вулик, що скидався на величезну жовту бібліотеку. Медові рамки, наче великі книжкові полиці, аж до стелі заставлені стільниками. А стільники були схожі на шестикутні телевізори, де замість екранів виблискує жовтий мед...

До самого овиду цвіли жовті поля і луки: жовті анемони і примули, а найбільше - кульбаби. І тепер, як поглянути на сонце, здається, ніби воно щойно викупалося на вершині гори в жовтому пилку кульбаб. Так пломеніли галяви, що я не втримався і побіг в оту сліпучу жовтизну. Запилився весь, облип і обсипався жовтим пилком.

Світлина від Людмили Гончаренко.Підійшла жовта корова, подумала, що я жовта кульбаба, і з´їла мене. Так що більше я нічого написати не можу.

Творча майстерня. Виготовлення сонечка з кольорових серветок.

 

Вправа «Проаналізуй день»

        Радість.    Життя коротке, а тому насолоджуйтесь ним! Пам'ятайте, що невдачі – це лише Ваш досвід і тому навчіться бути вдячним, за те,  що життя дарує  його вам !

     Живіть кольорово, натхненно, щодня пізнавайте нове, позбавтеся  чорно – білих днів, зробіть їх барвистими.

      А для цього стане в пригоді вправа «Проаналізуй день». Повертаючись додому, згадайте приємні події, які відбулися з вами, намалюйте невеличкі плямки та розмалюйте кожну з них окремим кольором . Позитивних подій має бути не менше п’яти. І тоді приємний вечір забезпечений і вам, і вашій сім´ї.

     Посміхніться  своєму барвистому життю і воно відповість взаємністю. 

3.  Гра «Хто я?»

Світлина від Людмили Гончаренко.4. Перегляд мультфільму «Живчик та його друзі»

Світлина від Людмили Гончаренко.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://3mu.ru/wp-content/uploads/2017/08/Ramka-geltie-zvety.jpg 

 

Колір цей усім знайомий!
Він у соняха в короні,

Він у сонця в промінцях,
Він в скарбах в великій скрині,

У ромашках всередині,
На доріжках із піску

І у бджолах на бузку,
Він в меду і у  зерні.

Здогадались вже? Промовте!
Що за колір то є? Жовтий!

 

 

 

щ

р

л

д

ж

щ

щ

и

ь

і

ж

о

л

ж

н

т

ж

т

в

а

ж

ж

ж

ж

ж

п

и

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

р

м

и

ж

ж

ж

а

р

т

н

в

ж

в

ж

ф

ж

у

л

п

ж

і

м

ж

щ

й

ж

з

 

щ

р

л

д

ж

щ

щ

и

ь

і

ж

о

л

ж

н

т

ж

т

в

а

ж

ж

ж

ж

ж

п

и

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

ж

р

м

и

ж

ж

ж

а

р

т

н

в

ж

в

ж

ф

ж

у

л

п

ж

і

м

ж

щ

й

ж

з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. колодій світлана
    Заслуговує на найвищий бал! Супер!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гудкова Любовь
    Дякую за оригінальність!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дзівалтівська Світлана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Неверова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лісовець Ірина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Аннас Валентина Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
docx
Додано
22 квітня 2018
Переглядів
15409
Оцінка розробки
4.9 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку