Коментар до презентації "Екологічний проект на тему: "Рослини - рятівники від радіації"

Про матеріал
Словесний супровід слайдів презентації «Екологічний проект на тему: «Рослини – рятівники від радіації» ( презентація розміщена на сайті «На Урок» (публікація від 17.07.2018: біологія, 6 клас, матеріали до уроків), а також можна переглянути за посиланням: https://drive.google.com/open?id=0B8ZhwVX-Fb6ETDBmYk4xQkx5WE0
Перегляд файлу

Екологічний проект на тему: «Рослини – рятівники від радіації»

 

          Словесний супровід слайдів презентації  «Екологічний проект на тему: «Рослини – рятівники від радіації» ( презентація розміщена на сайті «На Урок» (публікація від 17.07.2018:  біологія, 6 клас, матеріали до уроків), а також можна переглянути за посиланням:  https://drive.google.com/open?id=0B8ZhwVX-Fb6ETDBmYk4xQkx5WE0

 

  1. Реалії сьогодення вимагають від молодої людини вільного й комфортного орієнтування в сучасному інформаційному просторі. Від її поінформованості залежить стиль поведінки - вона буде вмотивованою і гармонійною в довкіллі чи неузгодженою і деструктивною.

Вашій увазі екологічний проект на тему: « Рослини - рятівники від радіації».

  1. Великою небезпекою для довкілля стала трагедія на Чорнобильській атомній електростанції.

 

Захист організму людини від пагубного впливу радіоактивних речовин належить до числа загальних проблем екології та медицини постчорнобильської катастрофи.

 

  1. І зрозуміло, що багатьох цікавить таке актуальне питання: чи може людина захистити себе від впливу радіації, чи може позбавитись від раніше отриманих доз опромінення? Наука і практика дає можливість відповісти на це питання позитивно.

Мова йде передусім про рослини, що наділені радіопротекторними властивостями, тобто які підвищують стійкість організму до дії іонізуючого опромінення. Такі рослини наділені значною кількістю вітамінів, зокрема вітаміном С,,флавоноідами, пектинами та дубильними речовинами . Ці речовини спроможні підтримати імунну систему, захистити мембрани клітин від опромінення та спроможні зв’язати нукліди і вивести їх з організму. Радіопротектори активно впливають на біохімічні і біофізичні процеси, зменшують проникнення мембран клітин, викликають специфічну дію, спрямовану на захист клітин від загибелі.

 

  1. На  Поліссі існує чимала кількість дикорослих цілющих рослин, в тому числі і рослин радіопротекторної дії, але їх кількість і видовий склад в природі зменшується.

Ось чому я вирішила започаткували дослідницьку роботу з вивчення видового складу  рослин радіопротекторної дії,що зростають на території с. Пісочне та його околиць.

 

 

  1. Поставила перед собою завдання:

 

  •   Провести анкетування населення на предмет знань про використання рослин радіопротекторної дії;
  •   Скласти каталог рослин - рятівників від радіації;
  •   Сфотографувати рослини і ландшафти, де вони зростають;
  •   Створити презентацію;
  •   Продовжити впроваджувати в культуру види дикорослих рослин радіопротекторної дії;
  •   Ознайомити учнів і батьків з рослинами, що рятують від радіації.

 

  1. За результатами анкетування виявилося, що жителі використовують лікарські рослини, але про виведення ними радіонуклідів майже нічого не знають. Це стало додатковим стимулом для досліджень.

 

  1. Дослідження видового складу рослин радіопротекторної дії провела на луках,

 

  1. Заплавах і болотах,

 

  1.   Агроценозах і пустирях.

 

  1.                  На території  с. Пісочне та  його околицях зростає чимало рослин, що мають радіопротекторні властивості, а саме:

 

  • Материнка звичайна

Росте у чагарниках, галявинах. Має ефірні олії,вітамін С, дубильні речовини. Декоративна, її легко виростити у квітнику.

 

  • Талабан польовий

Зростає як бур'ян у посівах, біля доріг, поблизу жител. Цвіте у травні – червні.

  • Кропива дводомна

Росте в с. Пісочне біля жител, доріг, на засмічених місцях. Містить велику кількість вітамінів, вуглеводів та білків.

  • Первоцвіт весняний

Тіньовитривала рослина. Листки використовують як вітамінний засіб. Кореневище і корені - прекрасний відхаркувальний засіб.

 

  • Подорожник великий

Росте на галявинах, біля доріг, поблизу жител, на засмічених місцях. Цвіте у червні – вересні.

Листки містять каротин, фітонциди, вітаміни, дубильні речовини. Свіжозрізані листки подорожника – цілющий засіб при зовнішніх ранах, тому його справедливо називаю “ супутником мадрівника”.

  • Кульбаба лікарська.

Харчова, медоносна, кормова та лікарська рослина. Кульбаба – ранньоквітучий медонос. Мед з нектару дуже густий.. Корені використовують у народній та науковій медицині.

 

  • Медунка темна

Росте на узліссях на піщаному грунті.  Ранньовесняна рослина. Використовують для лікування дихальних шляхів. У період цвітіння рослина досить декоративна. Придатна  для озеленення парків,

  1.                  При дорогах, на сухих луках зустрічається звіробій звичайний, який містить дубильні речовини, вітамін С, ефірні олії.

У вологих місцях лук можна знайти калган у  якого дуже цінується кореневище.

Валеріана пагононосна  зростає на вологих місцях та заболочених луках. Містить алкалоїди,дубильні речовини,ефірні олії. З лікувальною метою використовують кореневища з коренями.

 Меліса лікарська культивується в садах і городах. Погано переносить морози, має лимонний запах та містить дубильні речовини.

На луках, вздовж доріг цвіте з травня до осені цінна лікарська рослина деревій звичайний.

У посівах – надокучливий бурян, а в медицині -  цінна лікарська рослина. Уведена в культуру. Це – ромашка лікарська.

 

  1.                    Поблизу людських осель зростає калина звичайна. Вона має заспокійливу, протизапальну, сечогінну, в’яжучу, кровоспинну дію. Завдяки високому вмісту біологічно активних речовин плоди калини позитивно впливають на серцево-судинну систему, регулюють артеріальний тиск.

Обліпиха  крушиновидна здатна накопичувати у плодах обліпихове масло, яке має сильну протизапальну дію, стимулює відновлювальні процеси у пошкоджених тканинах, допомагає виводити радіонукліди з організму.

 

  1.                  Учені рекомендують уживати більше страв з баклажанами, помідорами, кавунами, картоплею, зеленим горошком, уживати овочі багаті на каротин ( моркву), пектинові речовини (яблука, абрикоси, сливи, персики).

 Вживання рослинної  їжі, багатої на білки, пектин, вітаміни, мінеральні речовини надійно захищає організм від згубної дії підвищеної радіації.

Добре виводять радіонукліди овочеві соки з червоного столового буряка, моркви, помідорів, а також фруктові соки, які містять червоний пігмент: виноградний, гранатовий, вишневий, та інші; треба споживати більше апельсинів, суниць, динь, солодкого перцю, черешень.

  З ягід слід надавати перевагу тим, які мають підвищену кількість пектину та йоду: шипшині, , чорній смородині, малині, аґрусу, та їстівній жимолості.

 

  1.                  Завдяки науково-дослідницькій та експериментальній роботі на сьогоднішній день колекція рослин-радіопротекторів, що вирощуються на навчально-дослідній земельній ділянці ЗОШ І-ІІІ ст. с. Пісочне нараховує понад 30 видів. Серед них є інтродуценти, види, які в природних умовах не зростають у нас на Поліссі і завезені з інших кліматичних зон, а також рослини, які зустрічаються в природних біомах в дикорослому стані.  Останні і вводяться в культуру.

 

Шляхом підбору і вивчення властивостей рослин було розроблено радіопротекторний збір з 10 трав:

           Рекомендації з приводу підбору складу трав до лікарського збору, який  назвали "чорнобильським чаєм", дав доктор біологічних наук, провідний спеціаліст Київського державного ботанічного саду ім. О.В. Фоміна, завідуючий сектором інтродукції трав'янистих лікарських рослин Григорій Костянтинович Смик.

Цей збір має здатність виводити радіонукліди з організму людини, захищає та зміцнює імунну систему. Для приготування настою змішують в рівних частинах висушену сировину лікарських трав. Одну столову ложку суміші заливають склянкою окропу, настоюють 20 хвилин і вживають протягом дня за 30 хвилин до їжі.

15.   Здоров'я – це дар. Це - найважливіша  річ в нашому житті. Кожен з нас несе велику відповідальність за власний організм. Тому тільки в наших інтересах знати якомога більше про рослини з радіопротекторними властивостями, культивувати їх, знати , де вони зростають поблизу свого населеного пункту, вміти збирати  і зберігати, використовувати за призначенням та дбати про своє здоровя.

   Бережіть власне здоров’я і життя! Дбайте про безпечне довкілля!

 

docx
Додано
8 березня 2019
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку