Презентація на тему "Родина Розові. Значення у природі та житті людини"

Про матеріал
Презентація містить основні особливості та різноманітність рослин родини Розові та їх значення у природі й житті людини. Матеріал може бути використаний при вивченні теми «Покритонасінні рослини»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

*

Номер слайду 2

Ознайомити учнів з характерними особливостями рослин родини Розові; з різноманітністю рослин цієї родини, їх практичним значенням, навчити учнів визначати рослини; виховувати увагу, спостережливість; формувати вміння і навички роботи з додатковою літературою. *

Номер слайду 3

Розові — велика родина, яка налічує до 100 родів і 3000-3350 видів космополітного поширення, але переважно вони зростають в помірних і субтропічних областях північної півкулі; тільки представники родини Хризобаланових із зигоморфними квітками властиві тропікам південної півкулі. *

Номер слайду 4

Включає до 50 родів і понад 1700 видів і є найбільшою підродиною в родині. *

Номер слайду 5

* Рід Шипшина, або троянда (Rosa) Колючі кущі з непарно-перистими листками. Квітколоже бокалоподібне. м'ясисте, зрослося з основою чашопистків; плід — несправжня багатосім'янка. Дикорослі види шипшини мають, як правило, немахрові квітки з п'ятьма забарвленими пелюстками. Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту (вітамін С) і є цінною сировиною для вироблення її в промислових масштабах.

Номер слайду 6

* Бутон Квітка (ціла і в розріз) Чашолистик Маточка Діаграма квітки Гілка з плодами Плід в розрізі

Номер слайду 7

* Рід Шипшина, або троянда (Rosa) Троянда чайно-гібридна Троянди мають велике значення в декоративному садівництві. Квітка троянди неперевершена за своєю красою і ніжним ароматом. Нині відомо понад 10 000 сортів троянд і асортимент їх щороку росте.

Номер слайду 8

* Рід Малина, ожина (Rubus) Багаторічні трав'янисті рослини, напівчагарники або чагарники з однорічними, прямостоячими або дуговидно-вигнутими неплідними пагонами (туріонами) і дворічними (у видів, ще; ростуть в Україні) здерев'янілими, прямостоячими або простягнутими стеблами, більш-менш густо вкритими шипами і щетинками.

Номер слайду 9

* Плід — збірна, звичайно соковита кістянка, складена з кістяночок. котрі біля основи зрослі між собою, рідше вільні Росте дико і в культурі майже по всій Україні. її солод/л. ароматні плоди споживають у свіжому і переробленому вигляді; сухі плоди — чудовий потогінний засіб, який широко використовують у народній медицині. Рід Малина, ожина (Rubus)

Номер слайду 10

* Рід Суниці (Fragaha) Рослини багаторічні, трав'янисті, однодомні, рідше дводомні, з розгалуженим кореневищем, яке утворює розетку довгочерешкових, трійчастих прикореневих листків і надземні повзучі стерильні пагони, котрі вкорінюються у вузлах і дають нові розетки. Квітконосні стебла прямостоячі, лише під суцвіттям з кількома невеликими суцільними або також трійчастими листками, часом необлистнені.

Номер слайду 11

* В підродині 23 роди і близько 600 видів, що ростуть в помірній і субтропічній зонах північної півкулі. Квітки надматочкові; зав'язь нижня, з двох-п'яти плодолистків, що зростаються зі стінками увігнутого квітколожа: плід ягодоподібний (яблуко). В цілому серед яблуневих переважають гірські рослини.

Номер слайду 12

* Рід Груша (Pyrus) Дерева або великі кущі, в яких частина коротких гілочок перетворилася на колючки; з черговими, суцільними, цілокраїми, пилчастими або зубчастими, дуже рідко перистими листками і рано опадаючими прилистками. Квітки великі, маточково-тичпнкові. у щитковидних суцвіттях, розміщених на кінцях вкорочених пагонів.

Номер слайду 13

* Рід Яблуня (MaJus) Дерева, рідше великі кущі без колючок з черговими, черешковими, суцільними або лопатевими листками і рано опадаючими прилистками.

Номер слайду 14

* Квітки маточково-тичинкові, білі, рожеві або червоні, в щитковидних або зонтиковидних суцвіттях. Чашолистків і пелюсток по п'ять. Тичинок 20-50. Зав'язь нижня, п'ятигнізда, кожне гніздо з двома насінними зачатками, з яких розвиваються насінини з темно-коричневою оболонкою.

Номер слайду 15

* Плід несправжній (яблуко), соковитий, найчастіше кулястий, на кінцях вгнутий, м'якуш без кам'янистих клітин У дикому стані відомо понад 30 видів яблунь, поширених переважно в помірній зоні північної півкулі.

Номер слайду 16

* Рід Глід (Crataegus) Колючі кущі чи деревця; квітки білі або рожеві, у складних щитках; плоди відносно дрібні, з однією-п'ятьма кісточками, червоні або чорні. Рід налічує до 200 видів, з яких переважна більшість в західній півкулі: в Україні є 26 видів у дикому стані, з них понад 20 видів випробувано в культурі. Види глоду невибагливі до ґрунту, добре витримують стриження та обрізування.

Номер слайду 17

* Рід Горобина (Sorbus) Дерева або кущі з перистими або простими листками, квітки зібрані в щиткоподібні суцвіття; плоди кулясті чи овальні, червоні або коричневі. Близько 100 її видів росте в районах з помірним кліматом у північній півкулі. В Україні є вісім видів, серед яких найбільш поширена г. звичайна (S. аисирагіа) з яскраво-червоними плодами.

Номер слайду 18

* Підродина Сливові (Prunoideae) В підродині до 10-11 родів і понад 400 видів, поширених головним чином в помірній і субтропічній зонах Північної Америки і Євразії. Квітки навколоматочкові: зав'язь верхня, не зростається з увігнутим квітколожем, плід — соковита або (рідше) суха кістянка.

Номер слайду 19

Рід Слива (Pmnus ) Дерева або кущі, інколи з. колючими гілочками. Листки чергові, цілісні, звичайно із залозками по краю біля основи пластинки або на черешку. Квітки поодинокі чи в пучках. Чашолистків і білих пелюсток по п'ять. Тичинки численні. Плід — кістянка із сизою поволокою, м'ясистим соковитим оплоднем. Відомо близько 30 видів сливи.

Номер слайду 20

* Рід Вишня (Centsus) Неколючі дерева або кущі; листки цілісні, в бруньках складені вздовж. Квітки зібрані в зонтиковидні чи китицевидні суцвіття або поодинокі (по одній-дві); гіпантій дзвоникуватий чи трубчастий.

Номер слайду 21

* Чашолистків і пелюсток по п'ять. Тичинок багато. Плід — соковита і м'ясиста гладенька кістянка, без поволоки, з майже кулястою не сплюснутою кісточкою. У дикому стані відомо понад 150 видів, з яких майже половина росте в Китаї і здебільшого для нього є ендемічними видами. Квітка в розрізі Насінина в розрізі Квітуча гілка Тичинка з пиляком Насінина (кістянка) Маточка Гілка з плодами Плід в розрізі

Номер слайду 22

* Терен звичайний Парило звичайне

Номер слайду 23

* Черемха звичайна Перстач гусячий Перстач прямостоячий

Номер слайду 24

* Практичне значення родини дуже велике. До неї належать важливі плодові культури помірного клімату (яблуня, груша, айва), кісточкові (вишня, черешня, слива, абрикос, мигдаль, персик тощо), ягідні (малина, ожина, полуниці, суниці), декоративні (троянда, таволга, глід, горобина, черемха та ін.), лікарські (перстач, глід, родовик та ін. Представники родини Розові використовуються як для кімнатного озеленення так і для зовнішнього фітодизайну. Використовують для приготування страв (вишні, черешні, сливи, яблука), як лікарську сировину (перстач, парило та ін.).

Номер слайду 25

*

Номер слайду 26

*

ppt
Додано
10 березня 2019
Переглядів
4360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку