Комікси.Історія українських коміксів.

Про матеріал
Історія коміксів.Українські комікси.Створюємо свій комікс разом.Комікси є прикладом мистецтва на межі різних мистецтв, вони поєднують прозу, живопис, графіку та кінотехніку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комікси. ЯК? ДЕ? КОЛИ?

Номер слайду 2

ВГАДАЙСУПЕРГЕРОЮ ПО ЕМОДЗІ

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ко́мікс — дослівно «послідовне мистецтво», яке використовує послідовність малюнків, зазвичай з короткими текстами, які створюють певну зв'язну розповідь. Комікси є прикладом мистецтва на межі різних мистецтв, вони поєднують прозу, живопис, графіку та кінотехніку

Номер слайду 14

Появі сучасних коміксів передували політичні карикатури XVIII століття Вільяма Хогарта. Вони являли собою серію малюнків, об'єднаних спільною думкою.125 років тому, 18 жовтня 1896 року, у журналі «Нью-Йорк Джорнел» з'явилися перші комікси: яскраві малюночки із короткими текстівками, які розповідали про відважних героїв та їхні подвиги.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Тексти мають специфічну форму «мовної бульки» («мовної хмарки», «мовного димка», виноски; англ.speech balloon), яка передає мову чи думку персонажу, заголовків і титрів.

Номер слайду 19

Далі слідує бурхливий розвиток коміксів, з'являються нові герої, які живуть і до сьогодні: Супермен, Бетмен, Людина-павук, Дональд Дак, Міккі Маус, Капітан Америка, Деллі і Харві.

Номер слайду 20

Історія Кал-Ела починається з того, що його батько Джор-Ел (Jor-L, Jor-El), вчений з планети Криптон, виявляє те, що планета в найближчий час вибухне. Він намагається попередити своїх колег-вчених про катастрофу. В останній момент він і його дружина Лара розміщують свого сина Кал-Ел в космічному човнику і виводять його в космос, де через деякий час він опиняється на Землі, і його знаходять Етан і Сара Кент.

Номер слайду 21

Marvel зробила комікси чимось більшим, ніж просто журнали з картинками - це вже ціла епоха друкованого видання та кіномистецтва, що має мільйони прихильників по всьому світу. Відомому творцеві коміксів Стена Лі належать понад 300 персонажів, нині однаково популярних як серед дітей, так і серед старшого покоління.

Номер слайду 22

ГЕРОЇ МУЛЬТИКІВ, ЯКІ НАРОДИСЯ В КОМІКСАХОднією із найбільших видавничих компаній -«Marvel». Нею було випущено такі шедеври, як «Фантастична четвірка», «Неймовірний Халк», «Люди-Х», «Залізна людина», «Людина-павук».

Номер слайду 23

Супергерой — це вигаданий персонаж, наділений неординарними фізичними здібностями (суперсилами), які він спрямовує на звершення подвигів в ім’я загального блага. Якими якостями нас приваблюють супергерої?Проблеми супергероїв:

Номер слайду 24

Супергерої дарують надію«Супермен теж вважається іммігрантом. В Америці навіть є такий хештег #americanway (ідеологічне кліше, що позначає спосіб життя)Супермен є таким прикладом сили, надії, адаптивності. Він не просто прилітає на цю планету і якимось чином існує, а стає символом справедливості».

Номер слайду 25

Що ж таке мальописи?Мальописами, або мальованими історіями, називають український варіант коміксів.

Номер слайду 26

У 50 Х РОКАХ у США у видавництві «Свобода» українська діаспора друкувала щомісячний часопис «Веселка». Саме тут можна відшукати натяки на початок історії українського супергероя у коміксових оповідях.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

 «Україна у боротьбі».

Номер слайду 30

У 1982 році опублікували український комікс «Де ростуть пиріжки з маком» Валерія Горбачова.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

З падінням залізної завіси і здобуттям незалежности до України нарешті потрапляє комікс-культура з її химерними та чужими, але такими цікавими супергероями. Водночас світ бачить наших маловідомих, але не менш могутніх персонажів.

Номер слайду 38

Першим ексклюзивом українського видавництва коміксу вважають «Шовкова Держава» Фелікса Добріна видавництва «Дніпро».

Номер слайду 39

У тому ж році виходить історична подія від Сергія Віталійович Позняка «Облога Києва печенігами» видавництва «Україна». 

Номер слайду 40

Сергія Віталійович Позняк також намалював «Бiй богатірiв» видавництва «Хортиця» у Києві. Обкладинка була оформлена українською та англійською мовами, що дуже звично для того часу, та не зрозуміло саме для кого це було потрібно.

Номер слайду 41

Не менш цікавим виданням є класчина історія Гоголя «Вій», яку адаптував Перетятько у 1993 році. Оповідання було надруковане у журналі «Мандрівник». Також, видавництвом «Генеза» опубліковав ще один твір за повістю Миколи Гоголя – «Тарас Бульба».

Номер слайду 42

У 2008-2009 році економіка України різко погіршилася – почалась криза, не тільки економічна, але і політична. В Тернополі, управління зі справ сім’ї, молоді та спорту перевидала комікс «Україна у боротьбі» про воїнів УПА. Вперше цей художній твір побачив світ у далекому 1953 році в щоденній газеті «Америка» (Філадельфія, США). На початку 1970-x років видавництво «Америка» дозволила передрукувати серію малюнків у журнал «Крилаті».

Номер слайду 43

У період економічної кризи видавництва почали шукати нових підходів. На фоні росту популярності коміксів автори почали видавати у новому форматі класичні твори української літератури. Таким чином «Захар Беркут», «Кайдашева сім’я», «Мина Мазайло» та інші зажили новим життям. Видавці таким чином хотіли привернути увагу молодшого покоління аби після коміксів вони захотіли прочитати оригінали оповідань українських класиків.

Номер слайду 44

Комікси потроху ставали частиною української культури. У 2012 році постає нова спроба популяризувати графічні новелии – роман-блокбастер «Даогопак» від Nebeskey. Історія в трьох томах: «Анталійська гастроль», «Шляхетна любов», «Таємниця Карпатського Мольфара». За метою авторів, видання мало розповісти про легендарні українські міфи. Літературні твори вважаються хорошими тоді, коли читач може знайти себе у книзі. Саме так сталося із «Даопагом», де українці бачили себе героями.

Номер слайду 45

В 2013 рік – початок Революції гідності в Україні, у цей непростий час виходить «Мальована історія незалежності України». Над книгою працювали письменники брати Капронови майже два роки. У них була важка задача –  проілюструвати визначні події українського народу, зробити цікавих героїв, аби привернути увагу якомога більшої аудиторії. Базисом є історичні факти, поєднані в одну сюжетну лінію. Кожна підтема була прив’язана до окремого персонажу, який відображав окрему епоху, подію чи історичний період. «Мальована історія незалежності України» сформувала нове інтерактивне бачення книжок, оскільки більш походила на книгу по історії України прикрашену невеличкими стріпами. Головна мета видання – привернути увагу молоді до історії України.

Номер слайду 46

Ще одним проривним виданням, яке поклало новітній шлях у розвитку індустрії коміксу – «Чуб: Зоряна байка про козака Чубенка». Його можна охарактеризувати як повернення українських коміксів про козаків. Графічний роман від Nebeskey та ілюстратора Олександра Ком’яхова є міжгалактичною історією про народного українського героя. Козак Чуб закоханий у Калину, аби завоювати серце красуні, рятує світ зі своїм вірним товаришем конем Орликом. Комікс з’явився на книжковій виставці в Арсеналі.  Метою було осучаснення старих добрих козаків.

Номер слайду 47

В період 2016 року вийшло не мало коміксів українського видавництва «Дав. Арт» за сценаріями Андрія Данковича. Про інтерес до українських коміксів свідчить підтримка українців у зборі коштів на публікцію збірки «Саркофаг». Це науково-фантастична збірка творів, в яку увійшли «Сон», «Світ 912» і «Саркофаг».

Номер слайду 48

Не менш відомим у 2018 рокі стало видавництво коміксів про війну на сході. Комікс «Кіборги» намагається залучити спільноту у освітленні проблем війни на сході та долучити до розробки реальних людей, які захищали територіальну цілісність України.

Номер слайду 49

А дітей має зацікавити комікс «Український супергерой» Лесі Воронюк від видавництва «Букрек». Класичний український персонаж Кобзар опановує суперсучасну кобзу, яка функціонує як портативний комп’ютер, звичайна студентка Віра має магічні пасма жовто-блакитного кольору, Кріп — травник-характерник з Карпат, Кіборг — воїн із суперсилою і жовто-блакитним серцем. Також будуть долучатися прототипи відомих письменників, музикантів, художників з різними можливостями, щоб зацікавити дітей попкультурою.

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

ТОП українських коміксів

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Мій власний комікс

Номер слайду 62

Створення власного коміксу з новим супергероєм. Розробка історії, суперсил, костюму для свого героя.

Номер слайду 63

Етапи виконання роботи: Придумайте головного героя та сюжет свого коміксу. Оберіть тип свого коміксу : Стріп або komixbook. Поділіть аркуш на певну кількість секторів, щоб якнайкраще показати фрагмент вашої історіїЗробіть ескіз простим олівцем. Продумайте текстові хмарки, заповніть їх ДРУКОВАНИМИ БУКВАМИ. Якщо ваш комікс кольоровий – розфарбуйте його олівцями або фломастерами. Якщо ваш комікс чорно-білий обведіть всі його елементи тонким чорним маркером або фломастером.

Номер слайду 64

І НАВІТЬ, ЯКЩО ВИ ЩЕ НЕ НАВЧИЛИСЯ ГАРНО МАЛЮВАТИ, НЕ ХВИЛЮЙТЕСЯ!!!Героєм вашого коміксу може стати будь який персонаж.

Номер слайду 65

Якщо вам важко придумати свого персонажа та свою історію для коміксу. Надайте нового життя старим казкам!Створіть комікс дитячої казочки.

pptx
Додано
4 червня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку