Конференція "Модель міської ради"

Про матеріал

Методичні рекомендації для педагогів загальноосвітніх навчальних закладів, громадських просвітників, усіх тих, хто займається вихованням молодого покоління та бажає покращити діяльність органів учнівського самоврядування в своєму навчальному закладі.

Перегляд файлу

Масютіна М.Е., заст. директора

 ЦДЮТ м. Бердянська 

 

Практичні рекомендації організаторам конференції «Модель місцевої ради»

 

 

Конференцію “Модель місцевої ради” можна проводити як на шкільному так і на місцевому рівнях. Моделювання засідання місцевої ради в процесі імітаційної (симуляційної) гри дозволяє учням зрозуміти мету та порядок проведення сесій місцевої ради, ролі й обов’язки членів місцевої ради, комітетів та комісій. Крім цього учні здобувають практичний досвід у визначенні та поясненні ідей, інтересів і цінностей, пов’язаних з діяльністю депутатів міської ради.

Враховуючи велику підготовчу роботу, планування конференцій бажано починати за 1-2 місяці. Ми рекомендуємо такий порядок підготовки до конференції:

1.                  Визначити дати.

2.                  Визначити кількість команд учасників. На шкільному рівні - це може бути від 50 до 100 учасників, на міському –від 60 до 100 учасників.

3.                  Відібрати команди для участі в конференції. Це можна зробити на конкурсній основі, запропонувавши кожній делегації навчального закладу (або класу школи) надати есе на певну тему, в якому учні зможуть розкрити свої творчі та аналітичні здібності і продемонструвати свої знання системи роботи міської ради. Також відібрати кандидатів можна за допомогою анкет учасників, в якій старшокласники обов’язково визначають свою мотивацію.

4.                  Скласти порядок денний конференції. Для цього необхідно визначитися із загальною тематикою конференції, а також із тим, діяльність яких саме комісій місцевої ради буде імітуватись. Ми пропонуємо імітувати діяльність місцевої ради, у складі якої постійно працює 5 головних комітетів. Вибор цих комітетів пов’язан безпосередньо з компетенцією учнів, які вже працювали в подібних комісіях органу учнівського самоврядування:

1.                  Комітет з питань охорони здоров’я

2.                  Комітет з питань науки, освіти та з питань захисту прав дитини/людини.

3.                  Комітет з питань культури, молодіжної політики, спорту та туризму

4.                  Комітет з питань охорони довкілля

5.                  Комітет по роботі з громадськістю та ЗМІ

 

Необов'язково, щоб на Вашій конференції були представлені всі п’ять комітетів, окрім того, Ви можете додати спеціальний комітет, який буде розглядати питання, що не відносяться до сфери діяльності вищезазначених комітетів (наприклад комітет/комісія з питань соціально-економічного розвитку міста, комітет/комісія з питань молодіжного підприємництва, і т.д.). У світі практикується два основні принципи складання порядку денного: згідно з першим із них, обирається загальна тема, наприклад «Стратегія для молоді: обговорення та планування роботи на 2009 р.” і в кожному комітеті, хоча б одне питання стосується цієї теми, другий принцип: коли робота головних комітетів не пов'язана із загальною темою, а створюється окремий комітет, що буде розглядати саме питання, визначені в загальній темі.

5.                  Повідомити відібраним командам про план підготовки конференції, джерела пошуку інформації  щодо теми конференції, тощо. Важливим є вивчення законів України щодо обрання депутатів місцевої ради, діяльності та принципів роботи політичних партій.

6.                  В інформаційних листах, направлених тим, хто братиме участь в конференції уперше, слід досить детально описати так зване «домашнє завдання». Зокрема, необхідність вибрати лідера майбутньої політичної партії, який виступатиме на 1 пленарному засіданні із вступною промовою, необхідність підготовити проекти резолюцій щодо питань, які будуть розглядатися у комітетах і комісіях. Можуть бути і додаткові пропозиції, наприклад підготовити «візитну картку» команди, стінгазету тощо.

7.                  Провести відповідні збори організаційного комітету та розробити програму конференції. Під час таких зборів дітям пояснюються правила, процедури, даються відповіді на запитання. Важливим є розподіл обов’язків між членами організаційного комітету (див. додатки).

9.      Розробити сценарій відкриття. Якщо Ви бажаєте запросити на відкриття та/або закриття конференції офіційних гостей: представників громадських організацій, міської адміністрацій, депутатів міської ради, керівників відділу освіти, ректорів вузів і т.д., потрібно заздалегідь надіслати їм запрошення: мінімум за 10 днів для чиновників міського рівня. Офіційна частина відкриття/закриття конференції (виступи гостей та посадовців) не повинна тривати більше 20 - 30 хвилин.( див. додатки)

10. Підготувати бланки для реєстрації учасників, канцтовари тощо. 11Розробити програму для вчителів

Вчителі, що супроводжують дітей на конференцію, не беруть участі в засіданнях комітетів та комісій, хоча можуть за бажанням відвідувати їх в якості спостерігачів. Для вчителів слід організувати окрему програму: лекції, семінари, тренінги, круглі столи тощо (бажано ще до початку конференції провести анкетування вчителів, щоб узнати, які питання є для них актуальними). Серед запрошених фахівців можуть бути психологи, представники міської соціальної служби, викладачі вузів, а також співробітники громадських організацій, культурних центрів і т.д. Вчителі також можуть бути залучені до редагування резолюцій (мається на увазі лише корекція мовленнєвих помилок), створених учнями в комітетах та комісіях.

12.             Розповсюдження інформації про конференцію в ЗМІ починається з підготовки прес-релізу, запрошення журналістів, розповсюдження інформації про результати роботи школярів.

Дуже доречним стане робота незалежного прес-центра на чолі з вчителем або студентом ВНЗ вашого міста, який працює нештатним кореспондентом газетного видання.

13.             Підготуватися до випуску щоденної газети.

Доцільно заздалегідь продумати структуру та загальний дизайн майбутньої газети і розпочати підготовку першого випуску ще до початку самої конференції. В перший випуск газети можна включити коротку інформацію про навчальний заклад, причини, що спонукали організаторів до проведення цієї конференції, а також відомості про комітети, головного редактора тощо. Надзвичайно важливо залучати до створення газети учасників конференції: попросити команди поділитися досвідом участі у різноманітних молодіжних заходах , розповісти про враження від участі у Вашій конференції, надавати в редколегію зразки своїх віршів, невеликих есе, анекдотів, малюнків, карикатур тощо. Цікавими для читачів можуть бути й інтерв'ю з гостями конференції: представниками мерії, депутатів, громадських організацій, відділів освіти, викладачами вузів, фахівцями різних галузей і т.д. Бажано, щоб усі номери газети супроводжувались фотографіями.

14.             Розробити підсумкову  анкету для учасників конференції. Анкетування допоможе організаторам визначити слабкі та сильні сторони конференції і буде особливо корисним, якщо планується подальше проведення заходів такого формату. Серед запитань анкети можуть бути такі: чи сподобалась учасникам конференція; наскільки актуальною була тематика конференції та запитання порядку денного, які проблеми було б цікаво обговорити на наступній конференції; які труднощі були найбільшими під час підготовки до конференції; які знання та навички учасники здобули в ході конференції; що варто було б змінити в проведенні конференції.

15.             Необхідне обладнання та матеріали. Проведення конференцій “Модель місцевої ради” не вимагає ані специфічного обладнання ані великої кількості додаткових матеріалів. Для написання та друку резолюцій, а також випуску та тиражування газети знадобляться комп'ютери, принтери, ксерокс, фотоапарат (якщо фотоапарат нецифровий - сканер). Серед додаткових матеріалів необхідно підготувати картки для голосування для кожного делегата конференції (вони можуть бути надруковані в типографії або на звичайному комп'ютері на аркуші паперу А5 і мають містити назву навчального закладу або організації). Рекомендуємо, щоб в кожного учасника конференції також був бейдж із зазначенням його імені та школи/організації, яку він представляє, блокнот, ручка. Дуже важливим є створення комфортних умов для учасників заходу: від оформлення залу для засідань до організації кави-паузи та вручення сертифікатів.

 

pdf
Додано
1 січня 2018
Переглядів
760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку