Конференція "На шляху до власного здоров'я"

Про матеріал

Розробка конференції про здоров'я. Має на меті формувати позицію протидії всім небезпечним для здоров'я та життя явищам: наркотикам, алкоголю, палінню; пропагувати здоровий спосіб життя; виробляти активну життєву позицію в молоді.

Перегляд файлу

Конференція на тему:

На шлЯху до власного здоровя”.

 

Мета. Формувати   позицію   протидії  всім   небезпечним   для здоров’я  та життя явищам:  наркотикам,  алкоголю,  палінню; пропагувати здоровий спосіб життя; виробляти активну життєву позицію в молоді.

Обладнання: таблиця «Складові здорового способу життя», відеоролик «Вплив соціальних мереж на людини».

 

ХІД ЗАХОДУ

1. Слово вчителя.

— Сьогоднішня наша зустріч присвячена найактуальнішій проблемі  сучасності – здоровому способу життя. Давайте поміркуємо, на яких засадах формулюється здоровий спосіб життя?

 

2. „Мозковий штурм”. Складові здорового способу життя. . Учні називають складові здорового способу життя (учитель записує їх на дошці). Це можуть бути:

1) відмова від куріння;

2) відмова від алкогольних напоїв;

3) відмова від наркотиків;

4) заняття фізичною культурою та спортом;

4) відсутність будь-яких захворювань;

6) здорове харчування

7) правильна організація робочого дня та відпочинку.

Далі вчитель нагадує учням, що наше здоров’я залежить від таких основних чинників (показує картку, яку потім прикріпляє на дошці):

  • спадковість –20%;
  • рівень медицини – 10%;
  • екологія – 20%;
  • спосіб життя – 50%

3. Учнівські повідомлення.

Куріння

Куріння тютюну – одна з „молодих” шкідливих звичок, яка має майже 500-літню історію, і початок їй було покладено відкриттям Колумб Америки. Після захоплення тютюном, що ніби стимулює сон, знімає втому, заспокоює, людство побачило серйозні негативні наслідки, з спостерігалися внаслідок його систематичне вживання. Так, нікотин, що міститься в тютюні впливає на настрій курця і викликає оман відчуття певного благополуччя і спокою. Але тільки на початковій стадії вживання. Доведено, що систематичне куріння у підлітковому віці дуже шкідливо впливає на розвиток організму. Зокрема гальмується процес статевого дозрівання, уповільнюється ріст, погіршується розвиток груді: клітки та м’язів, шкіра втрачає свою еластичне з’являються зморшки. Внаслідок куріння у багатьох молодих людей постійно болить голова і послаблюється пам’ять, знижується концентрація уваги, порушуються сон та апетит.

 

Алкоголь

Важко переконати людину в тому, що вживання алкоголю небезпечне, на тлі існуючих численних тверджень про його нібито тонізуючу дію.

Чи не тому 28000 з 100000 українців вкорочують собі вік? Так. Алкоголізм – це хвороба. Зрозуміло, що вживання спиртних напоїв і зловживання ними ще не хвороба. Однак це той шлях, що може призвести до хвороби. Найчастіше на нього стають люди, що легко попадають під вплив „авторитетів”, молоді люди з слабкими нервами, ті, хто конфліктує зі своєю сім’єю чи суспільними нормами, Іноді основним мотивом спробувати алкогольні напої стає цікавість, але частіше причина саме в складних, неприємних відносинах, що склались в колі друзів чи в сім’ї. Дуже небезпечне бажання молодих людей пити заради підтримки компанії, створення гарного настрою, або для того, щоб бути схожим на дорослих.

Людині, яка вживає алкоголь, здається, що його невелика доза притупляє неприємні відчуття, знімає втому. Виникає уявне відчуття благополуччя і звільнення від турбот і тривог, поліпшується самопочуття. На жаль, захоплення малими дозами, рано чи пізно призводить до систематичного вживання алкоголю. Поступово справа доходить до алкоголізму, а це найпростіший шлях до деградації особистості.

Давайте переглянемо фільм, про вплив алкоголю на наш організм. (фільм)

Наркотики

(у супроводі презентації)

Наркоманія – це справжнє лихо у всіх країнах світу. Наркотики стали причиною передчасної смерті багатьох людей. У цей вир втягуються юначки, дівчата і навіть діти.

Наркотики – це речовини, які завдають величезну  шкоду як окремій особистості, так і суспільству в цілому.

Наркотики можна розділити на легалізовані і не легалізовані. Легалізовані наркотики: тютюн, алкогольні напої, ліки, кава, чай, засоби побутової хімії, рослини тощо.

Нелегалізовані наркотики – коноплі, героїн, кокаїн та інші, занесені до міжнародного переліку заборонених психотропних речовин.

Всі   наркотики   характеризуються   руйнівним   впливом   на   фізичний   та психічний стан здоров’я підлітків і їхню соціальну поведінку.

Трагедія полягає в тому, що для деяких людей (особливо молодих) навіть одноразового вживання наркотику може бути достатньо, щоб опинитися у полоні наркотичної залежності

Наркотики – це страшно! Зроби свій вибір.

 

4. Слово вчителя

Отже, шкідливі звички мають небезпечні наслідки для людини та її майбутнього. Замисліться над цим і зробіть правильний вибір, адже кожен з нас є автором власного життя. 

 

Готуючись до сьогоднішньої конференції я переглянула багато статей про негативний вплив алкоголю, наркотиків, тютюну і натрапила ще на одну. Над якою я замислилася, бо і справді, ми звикли говорити лише про ці три компоненти не беручи до уваги  й Інтернет.

Зараз у кожного виникло питання: «В чому ж негативний вплив інтернету?». Він допомагає нам у навчанні і роботі: знайти якусь інформацію, вмспут, реферат, скачати потрібну мелодію або відео. Це все так, але велику популярність у користувачів інтернету завоювали різного роду соціальні мережі.

Які соціальні мережі вам відомі?

Підніміть руки, хто зареєстворан хоч би в одній з них?

 

Ці мережі дають можливість спілкуватися на відстані один з одним, вирішувати ділові питання, проводити конференції і так далі. Для школярів соціальна мережа - це інструмент спілкування і самовираження.

Дуже часто підлітки потрапляють в сильну залежність від них. Ви, напевно, чули вислів: «Однокласники - як холодильник, знаєш, що порожній, а все одно десять раз відкриваєш». Ось і у школярів, спочатку цікавість, а потім їх не відірвати від монітора. 

Серед підлітків існує гра «Хто більше набере друзів?». Кількість «друзів» доходить до п'яти тисяч і більше. Навіщо стільки? Загальновідомо, що коло знайомих будь-якої особи близько двохсот осіб, близьких друзів - п'ять-десять. Людина просто не запам'ятає понад 500 осіб. Маючи в «друзях» 2000 чоловік, ви все одно буде відчувати себе самотнім. Реально спілкуватися навіть в мережі, ви зможе з обмеженим колом людей.

Школярі ж за рахунок грошей батьків підвищують свій статус у мережі, дарують віртуальні подарунки своїм «друзям». На ці гроші він міг би купити реальний подарунок, зайти до свого друга і привітати його зі святом. Але в мережі можна все:

  • обдумувати слова, які напишеш «другові»;
  • викладати свої кращі фото і слідкувати скільки лайків вони наберуть;
  • розповідати про події, яких не було, але так хочеться, щоб вони були;
  • створити свій світ.

Надмірне захоплення соціальними мережами для незміцнілої психіки школяра може погано закінчитися. Дитина може перестати спілкуватися з однолітками, замкнутися в собі. Якщо у дитини вже є комплекси, вони розвинуться з більшою силою. Дитина розучиться спілкуватися поза мережі. Підлітку важко адаптуватися в житті.

А зараз я пропоную переглянути відеоролик про вплик соціальних мереж на людину.

відеоролик

Постарайтеся не допустити надмірного захоплення соціальними мережами. Хай візьме від мережі краще, але не забуває про реальному світі. ВИ повинні спілкуватися не тільки за допомогою техніки, але і наживо.

 

5. Підбиття підсумків

До нашої таблиці «Складові здорового способу життя» я б ще віднесла і «Відмову від віртуального спілкування» - бо це є не менш важливим фактором сьогодення. Звісно плюс все що було сказано протягом конференції. Пам’ятайте, що ви є автором свого життя, і лише від вас залежить яким воно буде!

 

 

 

doc
Додано
20 березня 2018
Переглядів
684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку