Конференція "Подорож до Європи. Дивовижні Фінляндія і Данія"

Про матеріал
Весела мандрівка для учнів 4 класу по країнах північної Європи: Фінляндії і Данії. Діти дізнаються про дивовижну і чарівну Фінляндію - резиденцію Санти і Снігової королеви, батьківщину мумі-тролів. та про Данію, яку називають Перлиною Скандинавського півострова.
Перегляд файлу

 

Подорож до Європи

Дивовижні Фінляндія і Данія

 Хюваа илтапайваа! В переводі з фінського це означає «Доброго дня!»

   Подорож до Європи триває! Наша наступна зупинка - дивовижна і чарівна Фінляндія! Резиденція Санти і Снігової королеви, батьківщина мумі-тролів, знаменитих гонщиків Формули-1  та цієї чудової польки!!!

    Друзі, давайте піднімімося та почнемо мандрувати під звуки «Лоитума  леван  полка». (фізхвилинка)

 Так багато цікавого в Фінляндії, що можна було б подорожувати по ній не один тиждень!

  Фінляндія - країна в Північній Європі, що межує зі Швецією, Норвегією і Росією. 

Майже третю частину країни займає Лапландія. Ось, подивіться! Фінську Лапландію знають діти всього світу, тому, що то батьківщина Санта Клауса, або, як його фіни називають - Йоулупуккі. Він нашому Діду Морозу родич.

   Велика частина Фінляндії знаходиться за Полярним колом - на півночі тобто. Однак клімат там не дуже суворий. Зима, звичайно прохолодна, але літо довге і тепле.

Самі фіни називають свою країну Суомі, що означає країна боліт. Їх там дійсно багато.

   А ось інші народи Фінляндію країною озер величають. У давнину в тих місцях величезний льодовик був. А після того як він розтанув, всі  западини в озера перетворилися.  Це  надзвичайно красиво! Ніби шматочки неба по землі розсипані.

До речі, Фінляндія дуже багата лісами. Її ще країною лісорубів називали.

  Є в Фінляндії затишне  маленьке містечко Наантале. У тому містечку парк Мумі-тролів побудували. Кожне літо приїжджають туди дуже багато дітей. Гуляють, з мумі-тролями спілкуються. Дуже популярне місце!

   А давайте попросимо мого друга з Фінляндії допомогти нам познайомитися з країною. Його звуть Ільмаре.

- Хей! Привіт, друзі!

- Ільмаре, розкажи нашим друзям про столицю Фінляндії.

- Звичайно розповім. Слухайте.

Ге́льсінкі, (також Ге́льсинки) — столиця Фінляндії. Розташований на півдні країни, на березі

Фінської затоки Балтійського моря.

Цікавий факт: населення Гельсінкі зростає з кожним роком на 5-8 тис. людей! Зараз тут проживає близько 600 тис. мешканців.

Гельсінкі є найхолоднішим містом у світі! Середньорічна температура не перевищує 0 градусів, а 51 день у році сонце тут майже не світить!

    Містами-побратимами Гельсінкі є столиця України – Київ і Сіракузи (США).

Скажіть, будь ласка, у кого з вас телефон Nokia.? -----------

Гельсінкі є батьківщиною найбільшої компанії мобільних телефонів Nokia.

   Заснував місто шведський король Густав Ваза в 16 столітті. Перші 200 років Гельсінкі був зовсім невеликим містом і складався з одних дерев'яних будинків. Але в 17 столітті неподалік на семи островах почали будувати фортецю Свеаборг. Тоді ж і в Гельсінкі почав народ прибавлятися. Кам'яні будинки з'явилися.

 Фортеця Свеаборг не просто збереглася до наших днів, а перетворилася в місто-фортецю, одну з найцікавіших пам'яток Фінляндії.

Але я трохи відволікся. Я ж про Гельсінкі розповідаю.

Найдавніша площа столиці - Сенатська. Вона вважається однією з найкрасивіших в світі.

  - Ільмаре, ти казав, що Гельсінкі був до 17 століття маленьким містечком. А де ж тоді столиця була?

   - До 1812 року нашим центром було місто Турку. Це найстаріше фінське місто, про нього було відомо ще в 13 столітті. Тобто воно років на 300 старше Гельсінкі.

   У нашій країні багато музеїв, але дітям більш за все подобається музей шпигунства, де будь-який відвідувач може відчути себе справжнім суперагентом.

    Хочете дізнатися який у Фінляндії прапор?

Державний прапор Фінляндії представляє собою прямокутне полотнище білого кольору з синім скандинавським хрестом. Спочатку Фінляндія була частиною Швеції. Після здобуття незалежності був затверджений національний прапор за зразком шведського.

 

Дякуємо, Ільмаре, за чудову доповідь. Послухайте ще декілька цікавих фактів про Фінляндію.

  1. В парках фінських міст можна зустріти зайців, білок, фазанів, лисиць. Природа в Фінляндії не відділена від міста, і зелені острівці парків розсовують кам'яні джунглі. За фінському закону будь-яка людина може збирати там гриби або чорницю.
  2. У Фінляндії водопровідну воду п'ють навіть малі діти. Дослідження доводять, що вода з фінського водопроводу містить в 100 разів менше мікробів, ніж та, яку продають в пляшках.
  3. . В школу ходять самостійно навіть 7-річні діти.  Фінляндія - безпечна країна. Малюків з ранцями не диво зустріти і в ранній зимової темряві.
  4. Прямо з вулиці і без всяких документів можна зайти в парламент і з балкона для публіки поспостерігати за його роботою. Доведеться тільки залишити речі в гардеробі і вимкнути мобільний телефон.
  5. Всі у Фінляндії  вміють говорити англійською.

 

Так багато цікавого в Фінляндії! Ми розповіли лише трішечки. А ось з літературною Фінляндією ви, друзі, познайомитеся на одному із засіданні нашого клубу.

 

Наша подорож продовжується.  Всі сіли рівненько, розправили спинки. В дорогу, друзі! Наступна європейська держава – Данія! (Музика)

 

Данія - це мініатюрне королівство, яке називають Перлиною Скандинавського півострова. І не випадково, адже на невеликій території цієї казкової країни зосередилися справжні скарби культури та історії.

   В Данії все дихає благополуччям, красою, доброзичливістю, добробутом, здоров'ям і посмішками. А коли ви подорожуєте по Данії, то, в якому б куточку країни не опинилися, все навколо радує око - і доглянуті соковито-зелені ландшафти, і лялькові села з буквально пряниковими будиночками, і види безкрайніх берегових ліній.

   Давайте трохи краще познайомимося з королівством.  

Данія - скандинавська держава, розташована на півночі Європи на півострові Ютландія і численних довколишніх островах.  А їх, уявіть себе, аж 409! Називаються вони Датським архіпелагом.

    До речі, до Данії відноситься найбільший острів у світі. Він називається  Гренландія.   Ця назва означає «Зелена Земля». Але назва ця обманлива.  Тому що більша частина острова покрита льодом. Хоча у літку луки понад берегами дійсно травичкою покриті.

      На нашу конференцію ми запросили експерта по країні Данії. Йому передаю слово.

    Данію часто називають країною замків. Сама по собі вона невелика, але на її території вмістилося більше 600 замків. Вони всі  величні, красиві і до наших днів добре збереглися. А найвідоміший палац Данії знаходиться в столиці - в Копенгагені.

Він називається Амалієнборг. Там з давніх часів і до цього дня королівська сім'я живе.

-     А Копенгаген старе місто?

Його заснували понад 800 років тому. Його назва означає "Торгова пристань".

     Ви знаєте, що найдавніша монархія в світі - в Данії?

Монархія - це форма правління, в якій влада знаходиться в руках у короля.

З найдавніших часів вікінгів датчанами правил монарх (король), який відповідав і дбав про свій народ. І народ платив йому своєю відданістю і вдячністю. За велінням правителів і з доброї волі поданих були зведені такі шедеври світового зодчества як замок Кронборг в Ельсінёре, кафедральний собор в Роскільді, де покояться з миром найзнаменитіші монархи країни протягом більш ніж тисячі років.

   Данська мова належить до германської гілки мов. У неї багато спільного з англійською та німецькою.

   Державний прапор Данії — це полотно, пофарбоване в червоний колір, яке пересікається білим скандинавським хрестом.

Данський прапор вважається одним із найстаріших в Європі. Його історія сягає 15 століття.

Існує легенда про появу цього прапора.  Послухайте її.

   Під час битви за свою державу воїни побачили, як з небес спустилося велике червоне полотно з рівним білим хрестом . Впевнені у Божому знаменії Данці піднялися духом та перемогли ворогів.

  Символом Данії вважається … морське чудовисько - тендітна і жіночна русалочка, яка немов зійшла зі сторінок Г.Х. Андерсена. Русалонька сидить на своєму камені - троні і охороняє славне данське королівство від будь-яких труднощів і негараздів.

   ВалютаДанії -  датська крона.

Населення – майже 6 мільйонів. (До речі: на Україні проживає 42 мільйонів мешканців.)

А ви чули, друзі, що в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесено три пам'ятника культури Данії?

  1.     Рунічні камені в Еллінзі це  валуни з рунічними написами X століття,, які були зроблені першим данським королем Гормом Старим.
  2.     Собор Роскілле - головний кафедральний собор Данії, усипальниця данських королів.

3)Кронборг - Своєю популярністю Кронборг зобов'язаний згадки в якості основного місця дії знаменитої трагедії Шекспіра «Гамлет». В даний час на території замку розташовується Морський музей.

    Датським національним блюдом вважається "Рьод-мрій-мез-флёзе" - густий ягідний суп-кисіль зі збитими вершками.

Данія рясніє аквапарками, зоопарками та сімейними парками: Леголенд, Лоланд, зоопарки в Гівскуд і Копенгене, акулячий парк в Гренаа, літні пригоди в Фаарупе, країна Бон Бон Ленд. З будь-якого міста в країні дуже легко потрапити в сільське передмістя і Данія є однією з кращих країн для любителів природи, тут можна знайти все і ліси, і озера і величаво поточні річки, і вересові поля, що дозволяє займатися найрізноманітнішими видами спорту та й просто любити природу.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 лютого
Переглядів
95
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку