конференція "Сім чудес України - 7 Wonders of Ukraine"

Про матеріал

конференція для четвертокласників на тему "Сім чудес України - 7 Wonders of Ukraine" включає у себе повідомлення про культурну спадщину України та її сім чудес, які увійшли до спадщини ЮНЕСКО. у конференції були використані фото та відео матеріали по даній темі. конференція проходила з використанням інсценівок, відео на англійській мові.

Перегляд файлу

Поліщук  Ольга Володимирівна

   вчитель першої  категорії

   Понінківського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, гімназія»

 

 

Інтегрований урок-конференція «7 чудес України»

«7 Wonders of  Ukraine»

4 клас

Тема. Культурна спадщина народу.

Мета: сприяти розвитку загально навчальних умінь, активного пізнавального ставлення до соціального середовища, формувати дослідницькі уміння, розвивати навички самостійної роботи учнів з інформацією

 

Організація класу

Учениця під музичний супровід розповідає легенду про Україну.

Колись давно Бог створив народи і кожному наділив землю. Наші ж предки кинулися пізніше, але землі їм уже не дісталось. От вони й прийшли до Бога, а він у цей час молився. Не посміли люди його перебивати. Стали чекати. По якійсь хвилі Бог обернувся, сказавши, що вони чемні діти, хороші. Дізнавшись, чого прийшли до нього, запропонував їм чорну землю. «Ні, — відповіли наші предки, — там уже живуть німці, французи, іспанці, італійці». «Ну, тоді я вам дам землю ту, що залишив для раю, там є все: річки, озера, ліси, пустелі. Але пам’ятайте, якщо будете її берегти, то вона буде ваша, а ні — то ворога».
Пішли наші предки на ту землю, оселились і живуть донині. А країну свою назвали Україною.

 

 

 

 

Мотивація навчальної діяльності

Вчитель: Історія України прийшла до нас із сивої давнини. Вона сягає в глибину тисячоліть. А чи знає світ про нашу Україну?

Давайте подивимося, що знають про Україну європейці. (Кліп)

 

Вчитель : - Не знають!Нас будуть знати лише тоді, коли ми будемо знати більше про себе.

 

Повідомлення теми і мети уроку

Тому сьогодні наша конференція присвячена  тому, щоб розширити знання про історико-культурну спадщину України, щоб донести всьому світові інформацію про нашу прекрасну державу.

Вчитель : - Відкриємо Україну для себе і для світу.

Вчитель анг: - Let’s open Ukraine for the world. (Музичний кліп про Україну)

 

Основна частина. Виступи учасників конференції.

Вчитель : - Нині в Україні  177 тисяч пам’яток культурно-історичної спадщини, але тільки 7 заслужили почесне звання  Чудес України.  Пропонуємо їх вашій увазі  та бажаємо в майбутньому відвідати ці місця.

Вчитель анг: - Introducing 7 Wonders of Ukraine.

Вчитель : Подорож розпочинаємо із нашої Хмельницької області, де розміщене місто-пам’ятка  Камянець-Подільський.

  1. Заповідник  «Кам’янець» .

Учень : Reserve “Kamyanets” unigue because it combines the medieval nature of the city and the fortresses.

Кам'янець-Подільський – місто, що зберегло дух середньовіччя. Своєрідність і унікальність його полягають у гармонійному поєднанні природи, середньовічного міста та фортеці. Місто не має аналогів у Європі.

Раніше Кам'янець був бажаним об'єктом для багатьох країн. Спочатку ним володіла Литва (в чиє правління і був побудований замок), потім Польща, Османська імперія, Росія, Радянський Союз, і, нарешті, Україна. Камянець Подільський був деякий час  центром області.

Завдяки неприступності, створеної спільним зусиллями людини і природи, за Кам’янець – Подільської фортецею закріпилася репутація “побудованої рукою Бога”. Це тому, що вона захищена каньйоном, якому 2 мільйони років.

До складу Кам’янецької фортеці входять одинадцять башт, кожна з яких має свою назву й історію. Найвища башта названа Кармелюковою, бо в ній тричі був ув’язнений український народний герой Устим Кармелюк.

 

Інсценізація твору «Панські гостинці»                                  (дійові особи: Кармелюк, дівчина)

 

 

Було це тоді, коли Кармелюк із Сибіру повернувся. Пішов він на шлях, що веде до Летичева та по дорозі зустрів дівчину, що йшла на ярмарок. Дівчина була дуже засмучена.

  • Не втомилась, молодице?
  • Ой втомилась, чоловіче добрий, та ще й спина болить від панських гостинців.
  • Яких ще гостинців?
  • Та били нас і вчора, і позавчора. Давай їм подать, та й годі. А де ж ті гроші взяти, коли й самим їсти ніщо? Оце взяла дві останні курки й несу до міста продавати.
  • Ти так рано йдеш. Не боїшся, що Кармелюк з лісу вийде?
  • А чого ж мені його боятися, чоловіче добрий?  Нехай багаті бояться, нехай пани трусяться. Бідних Кармелюк не кривдить.

Жінка перехрестилася і вже хотіла йти далі.

  • Не поспішай, а візьми краще ось дітям на гостинці.

 Кармелюк вийняв з гаманця 100 карбованців і поклав у руку. Жінка з подиву аж закамяніла , адже здогадалася, що це Кармелюк.

 

  • Куди тільки подивлюся, - скрізь багач панує,

І в розкошах превеликих днює і ночує.

А бідному нещасному ся тяжка робота,

Ще й до того несправедлива вічная  скорбота.

Ще й нікого я не вбив,

Бо сам душу маю.

А що візьму в багатого – убогому даю.

Отак гроші розділивши, гріха я не маю.

 

Учень :  Кам’янець-Подільський  займає третє місце після Києва та Львова за кількістю пам’яток старовини і культури. Національний історико-архітектурний заповідник „Кам’янець” є одним із найстаріших на території України.

Учень : We invite you to Kamyanets – Podilsky.

 

Вчитель : Україна не уявляє  свого минулого без козаків, які віддано та відважно боронили свою землю. Колиска козацтва – острів Хортиця є національним заповідником, який входить до 7 чудес України.

2. Національний заповідник-острів «Хортиця»

Учень : Khortytsia Island is a cradle of the Ukrainian Cossacks.

Острів «Хортиця» є найбільшим островом на Дніпрі. Тут поєдналися степи, ліси, рідкісні види рослин та пам’ятки геології.

Дуже важливою та значущою є історична спадщина цього краю, яка

безумовно,  пов'язана,  із запорозькими козаками. Адже саме тут знаходилося славетне козацьке укріплення - Запорізька Січ.

“Січ” називалася тому, що це було розчищене серед лісу місце, укріплене частоколом з висічених  кілків.

Перші укріплення з'явилися тут ще в 1556 році. Дмитро Вишневецький (на прізвисько «Байда») зібрав козаків і збудував на Хортиці своєрідне місто-фортецю, яка стала захистом від татар.

Учень : From the Khortytsia, Hetman Petro Sahaidachnyi went with Cossack campaigns against the enemies.

 Інсценізація пісні                                      

 «Ой на горі тай женці жнуть»

Учень : Invite to visit the Island  “Khortytsia”

Вчитель :  На кордоні  Хмельницької та Чернівецької областей знаходиться наступна історична памятка – Хотинська фортеця.

  1. Хотинська фортеця

Учень : Khotyn Fortress is a witness of many troops and disputes. Khotyn is one of the largest cities of the Chernivtsi region.

На  березі Дністра знаходиться Хотинська фортеця.

Не випадково скелястий мис над річкою наші предки називали „Хотінь”. Назва міста походить від дієслова „хотіти”, оскільки мис був бажаним та надійним місцем для давніх поселенців.

 

Завдяки вигідному розташуванню, Хотин був центром розвитку ремесел і торгівлі, і завжди привертав увагу завойовників. З метою захисту від них була споруджена фортеця, яка пережила століття і бачила під своїми мурами полчища воїнів Османської (турецької)імперії, татар та польсько-литовські війська.

Відома Хотинська фортеця і подіями Хотинської війни, яка прославила запорозьких козаків і врятувала Західну Європу від вторгнення яничар. Місяць тривала боротьба і турецький султан погнав попереду свого війська тварин, щоб ті потоптали козацькі укріплення. То були військові слони, верблюди, бики. Не розгубилися козаки і вийшли назустріч тваринам козаки-характерники, які мали велику силу духу й  володіли магічними знаннями. Махнули характерники своїми довгими чубами-оселедцями тай зупинили тварин. Шкода, що у цій  битві було важко поранено гетьмана Петра Сагайдачного, внаслідок чого він пішов з життя.

Сьогодні Хотин - одне з найбільших міст Чернівецької області.

Welcome to Khotyn.

 

 Вчитель : До культурної спадщини України належать релігійні храми і собори, а саме Києво-Печерська лавра та Софійський собор у м.Києві.

Вчитель анг: The most favourite places for tourists are: the Kyiv – Pechersk Lavra and St. Sophia Cathedral.

 

4. Києво-Печерська лавра

Свя́то-Успе́нська Ки́єво-Пече́рська ла́вра — одна з найбільших православних святинь України, монастир Української православної церкви (Московського патріархату) .

Турист 1:

Турист 2:

Заснований у 1051 році, за князя Ярослава Володимировича монахом Антонієм як печерний монастир. Вважається одним з перших монастирів на Русі. Учень Антонія — Теодосій, звів багато наземних будівель і головний собор.

Назва лаври «Печерська» походить від слова «печери», бо саме у печерах на її території оселялись перші монахи. Частими відвідувачами печерного монастиря були князь Ізяслав, син Київського князя Ярослава Мудрого та київська знать, яка жертвувала кошти на будівництво наземного храму та келій.

Києво-Печерська лавра зіграла важливу роль у розвитку давньоруської культури, вона була центром літописання. Тут перекладав і переписував твори іноземних авторів літописець Нестор.

До наших днів збереглася майже у первозданному вигляді Троїцька надбрамна церква над воротами головного входу в Лавру. Вона вистояла, незважаючи на численні війни, пожежі та інші нещастя, яких зазнавала Лавра впродовж своєї історії.

 

5. Софія Київська

Головною святинею Київської Русі став Софійський собор.

Будівничим Cвятої Софії літописці називають великого київського князя Ярослава Мудрого. Джерела свідчать, що в цій справі Ярослав завершив починання свого батька Володимира - хрестителя Русі. Собор має 13 куполів, які збільшувалися від малих до великих.

При соборі велося літописання і були створені перші відомі на Русі бібліотека та школа.

Собор зберігає художній спадок кількох поколінь

Особливу цінність становлять мозаїки, які прикрашають головні частини храму. На них зображені основні персонажі християнського віровчення. На склепінні головного вівтаря – славетний мозаїчний образ Богоматері Оранти, руки якої здійняті в молитві.  Вона є символом вічності Києва .

Фрески собору збереглися менше, ніж мозаїки. Багаторазові реставрації завдали картинам непоправної шкоди.

Цінною реліквією собору є мармуровий саркофаг Ярослава Мудрого, в якому покояться останки князя. Саркофаг вагою 6 т оздоблений пишним різьбленням.

 

Софія Київська– це справжня культурна скарбниця: тут і архітектура, і скульптура, і малярство, і ювелірне мистецтво зібрані в один потужний акорд...

Вчитель анг: Visit and don’t regret our cultural heritage.

  • Вчитель:  Культурною спадщиною можуть бути не лише замки, фортеці, собори, мозаїки, картини, а навіть парки та сади. Ось послухайте про парк, який називають Уманським дивом.

 

6. Парк Софіївка

Учень : Let’s listen to the Sofievskyi Park in the city of Uman.

Парк "Софіївка" є шедевром і зразком світового садово-паркового мистецтва. Він розкинувся на узбіччі старовинного міста Умань Черкаської області.

Численні ставки, фонтани, водоспади, скульптури, екзотичні дерева, тихі алеї… Тому, хто потрапляє сюди вперше, не віриться, що все це багатство знаходиться в українському містечку. Кохання стало рушійною силою, що створила прекрасний парк в Умані. Закохався польський магнат Потоцький у вродливу жінку й на її 35-річчя збудував розкішний казковий парк «Софіївку». А було все так.

 

Інсценізація

 Кажуть, гуляла якось навесні графиня зі своїм чоловіком в Уманському маєтку Потоцьких. Дійшовши ліском до річки Камянка , присіла красуня на бережку:

  • Хочу гуляти у чарівному місці – такому, як луги Версаля у Франції, де мені доводилося бувати.

А ще хочу, щоб це місце нагадувало стародавню Елладу з Греції, адже, я- звідти родом. Ще бажаю, щоб краса й пишність цих місць була гідна моїх предків – візантійських імператорів!

  • Я виконаю всі твої забаганки й назву парк на твою честь, твоїм імям – Софія!
  • Хто ж вона  - ця загадкова жінка, для якої був побудований один з найкращих парків світу ?
  • Софія! Її ім’я – ореол таємничості. Сучасники назвуть її першою красунею Європи. Пройде більше двохсот років, зміняться покоління, але і тоді, і зараз Уманські «Єлісейські» поля, англійський парк з колекцією екзотичних рослин, кавказька гірка, підземний водяний тунель, альтанки, кам’яні гроти та величезне водосховище з безліччю фонтанів шепотітимуть її ім’я… Софія.

Літо зацвіло на видноколі,

Днина і погожа, і ясна,

Біла постать грішниці святої

З таємниці гроту вирина.

Ти була кохана і дружина,

І не раз коханкою була –

Неземної вроди берегиня,

Що імя  «Софіївці» дала.

Ти й сьогодні в Умані на чатах,

Як любові незбагненна суть,

Ось тому в «Софіївку» дівчата

Знову на побачення ідуть.

Учень: Dont forget to visit this park.

 

Вчитель: До 7 чудес України належить пам’ятка, яка, наразі, знаходиться на окупованій ворогом території – в Криму коло міста Севастополь. Це древнє місто Херсонес.

 

7. Херсонес Таврійський (відео)

Учень: In the city of Khersones, Prince Volodymyr was baptismed and then christened Rus.

Місто Херсонес було засноване греками більше, ніж дві з половиною тисячі років тому на південному заході Криму. Інша назва – Корсунь. Саме у ньому князь Володимир прийняв хрещення, після чого охрестив Русь.

 Нині його руїни - одна з найвизначніших пам'яток Севастополя.

Це місто-держава мало довге життя .

Місто було огороджене могутніми оборонними стінами . До наших днів збереглося багато давніх споруд. Серед них:  театр, римська цитадель, середньовічні християнські храми, старовинні житлові квартали, вулиці, гончарні майстерні,  колодязі та ін.

В кінці 14 століття навала кочівників поклала кінець існуванню Херсонеса, а його руїни поховала земля.

Територія досліджується археологами уже 170 років. За цей час відкрито більше третини міста.

 Велика кількість археологічних пам'яток, що потребують збереження, створили Національний заповідник "Херсонес Таврійський".

Учень: We advise you to visit Khersones Tavriyskyi.

Підсумок уроку

 Вчитель: 7 історико-культурних пам’яток прийшли до нас через історію, через століття. Ми з вами маємо зберегти цю спадщину та передати прейдешнім поколінням. А для цього потрібно берегти рідну землю, берегти Україну.

Відео про Україну.

 

Вчитель: Дякує!

Вчитель англ.: We will be glad to see you in Ukraine. Visit and open Ukraine for yourself! (вірш)

We keep our heritage to remember

We remember our traditions to have faith

We have faith to hope

We hope for the future to love

We love to be  happy

We are happy to build the future

To be proud of our country!

Proud to be Ukrainians!

(переклад відео про Україну)

Ми зберігаємо нашу спадщину, щоб пам’ятати

Ми пам’ятаємо наші традиції, щоб мати віру

Ми маємо віру, щоб сподіватися

Ми сподіваємося на майбутнє, щоб любити.

Ми любимо, щоб бути щасливими

Ми з радістю будуємо майбутнє

Щоб пишатися нашою країною

Горді бути українцями!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Polishchuk Olga
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
3027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку