на тему : «Вода, в тебе нема ні кольору, ні смаку, ні запаху, тебе не можна описати, тобою насолоджуються не знаючи, що ти таке. Не можна сказати, що ти необхідна для життя. Ти – саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не поясниш нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощались» Антуан де Сент – Екзюпері
Панасенко Тетяна Володимирівналікар-інфекціоніст , викладач дисципліни “Інфектологія”Лисенкова Надія Анатоліївнавикладач дисципліни «Інфектологія» та «Основи екології та профілактичної медицини»Піскунова Валентина Василівнавикладач дисциплін «Ріст і розвиток людини» та «Біологія та екологія»Рудак Юлія та Букач Анастасіястуденти, що займалися пошуково-дослідницькою роботою з цієї теми та їх керівники Драган Людмила Іванівна та Піскунова Валентина Василівна. Посуховська Світлана Василівназавідувач Бериславського міжрайонного відділу державної установи «Херсонський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України лікар вищої категоріїУчасники конференції:
Запаси води розподілені наступним чином (%): *океани – 97,2; *льодовики – 2,15;*підземні води – 0,625; *прісні озера та ріки – 0,009; *солоні озера та внутрішні моря – 0,008; *атмосфера – 0,001, *ріки – 0,0004. *Запаси прісної води, яку використовує людство складають всього 0,3% об’єму гідросфери.
Скільки води потрібно людині?Людина надзвичайно гостро відчуває зміну вмісту води в організмі і може прожити без неї всього декілька діб. Навіть незначне зменшення вмісту води небезпечне для організму:* при втраті води до 2% маси тіла (1–1,5 л) з'являється спрага; *при втраті 6–8% наступає стан напівнепритомності;*при браку 10% з'являються галюцинації, порушується ковтання;*при втраті води в об'ємі 12% від маси тіла, людина гине.
Здатність організму підтримувати постійну температуру тіла в значній мірі обумовлена трьома фізичними властивостями води:1. вода володіє високою здатністю запасати тепло;2.вода має високий ступінь теплопровідності;3. вода постійно випаровується з поверхні легенів і шкіри (забезпечення теплорегуляції).
Вплив різних видів води на проростання насіння і ріст гороху. Перед собою ми поставили задачі: за літературними джерелами ознайомитися з особливостями коралової та інших видів води;експериментально підтвердити чи спростувати унікальний вплив їх на живі організми, зокрема на ріст і розвиток рослин;зробити висновки на основі одержаних результатів.
Цей вплив різний: коралова вода суттєво прискорює ріст і розвиток досліджених рослин; «жива» має подібну дію, але менш виражену, а «мертва» взагалі згубно діє на живі організми. Результати експерименту дають підставу передбачати подібний вплив хімічного складу води і на організми людини і тварин.