Конференція з елементами рольової гри.„Про вплив ненормативної лексики (по-народному про матюки) на здоров’я людини“

Про матеріал
Розкриття причини вживання людьми ненормативної лексики, негативний вплив її на психіку дітей; познайомити з історією виникнення бруднослів’я та його наслідки для морального здоров’я оточуючих; виховати стійке поняття, що бруднослів’я є тяжким гріхом, викликає необоротні процеси у людському організмі, наносить надзвичайну шкоду своєму потомству.
Перегляд файлу

Тема. Про вплив ненормативної лексики (по-народному про матюки) на здоров’я людини (9-11 класи)

 

Мета. Розкрити причини вживання людьми ненормативної лексики, негативний вплив її на психіку дітей; познайомити з історією виникнення бруднослів’я та його наслідки для морального здоров’я оточуючих; виховати стійке поняття, що бруднослів’я є тяжким гріхом, викликає необоротні процеси у людському організмі, наносить надзвичайну шкоду своєму потомству.

Тип заходу. Конференція з елементами рольової гри.

Обладнання: мультимедійна дошка.

Коментар: напередодні проведення заходу клас­ний керівник пропонує учням провести анкетуванняВживання учнями ненормативної лексики(див. додаток), обробляє результати та подає їх у вигляді діаграми.

 

Хід заходу

Сл.1, 2.Вчитель. За твердженнями психологів, залежність молоді від лайки — на третьому місці після залежності від паління і алкоголю. Нецензурні слова стали звичайним явищем у нашому повсякденні. Матюкаються всі (від дітей до літніх людей) і всюди: на вулицях, на роботі, в навчальному закладі, на базарі, вдома тощо. Та, мабуть, мало хто знає, якої шкоди він собі цим завдає...

Бруднослів’я стало особливо популярним у мовленні молоді. Чому? А причин декілька: Сл.3 брак культури, неповага до слова, духовна бідність, відсутність взаємозв’язку серця й мови, негативні емоції в результаті суспільних життєвих умов, зневіра в людські цінності (гідність, честь, совість), зневажливе ставлення до святих понять. А якщо йдеться про совість, то хотілося б  зауважити, що в недалекому минулому їй часто приписували  атрибути: совість робітника, совість селянина, лікаря і т. д.  Але ж навіщо совісті означення?! Вона або є, або її немає.

Наслідки вживання людиною у своїй мові ненормативної лексики можуть виявитися дуже страшними.

Сьогодні до нас на конференцію завітали психолог, історик, екстрасенс, біолог, генетик, філолог, науковець, педагог. Надамо їм слово.

 

Психолог.  Кожна людина, нажаль, прекрасно знає, що таке матюки, а у науці це народне явище називають ненормативна лексика або бруднослів’я. Саме через ненормативну лексику ми можемо спостерігати деградацію нашого населення. Сл.4. Наприклад, раніше подібні слова могли собі дозволити вживати злочинці, проститутки, п’яниці і інші подібні до них, то зараз час змінився і люди змінились, але не в кращу сторону. Молоді люди, не має значення чи хлопець,  чи дівчина, спокійно у спілкуванні між собою вживають ненормативну лексику і це аніскільки їх не бентежить, більше того, деякі навіть дійшли до того, що використовують ненормативну лексику просто для зв’язки звичайних слів.

Ненормативна лексика розповсюдилась практично у всіх сферах життя – дуже часто можна зустріти подібні слова у сучасній літературі, кіно, телебаченні.

Історик. Часто від молодого покоління ми можемо почути, що розмовну мову взагалі неможливо очистити від ненормативної лексики. Розділились погляди сучасних людей. Деякі навіть вважають, що у вживанні ненормативної лексики немає нічого поганого. Навпаки, подібні слова дозволяють позбавитися від накопиченої негативної енергії, тим паче, доволі часто чую від однолітків, що вони вживають ненормативну лексику тільки тоді, коли дуже злі. Всім, хто так думає, необхідно знати, що бруднослів’я має пряме відношення до духовного світу тьми. Одиниці знають про походження ненормативної лексики. Вона прийшла до нас із язичницьких культур і релігій давнього Сходу: поклоніння Сл.5 Ваалу, Астарті, Хамосу – все це ідоли, які пов’язані із розбещенням і аморальністю. У нас бруднослів’я також з’явилось досить давно. Ще до християнства деякі племена використовували його у різноманітних магічних обрядах.

Сл.6. Лайка, матюк не є типовими для української культури. Їм жилося дуже добре в нашого східного сусіда, звідки цей продукт словесної бездуховності до нас був імпортованим і примножився. В українців не можна було лихословити. Людей, які лаялися, проклинали. На Галичині про таких осіб казали, що у них "невипарений писок".

Дівчина.

Як легко плюнути в велике.
У нього точно попаде
Усе бридке і все безлике
Тоді ціну собі складе.

               (Ліна Костенко)

 

Сл.7. Екстрасенс. Важливо знати, що ненормативна лексика завдає шкоди не лише тим, хто вживає подібні гострі слова, а й тим, хто все це чує. Тому, намагайтесь уникати компаній, де „розмовляють“ подібною мовою. Тут все дуже просто – про що будеш розмовляти і на якій мові, те і до тебе притягнеться. Коли ми вимовляємо імена нечистого, диявола, то до нас і чіпляється ця нечисть,  і ця сама нечисть супроводжує людину, яка вживає ненормативну лексику, і чим більше у своїй мові вона вживає таких слів, тим сильніше ця нечисть вкорінюється у її житті. А потім ми бачимо людей, які без матюків і двох слів зв’язати не можуть.

      Все, що вимовляє людина – не випадковість. Неважливо, свідомо чи несвідомо з її уст злітають слова. Все це є віддзеркаленням її душі – все, що в середині людини. Бруднослів’я є тяжким гріхом, оскільки будь-яке подібне слово – це виклик, кинутий Богу. Цей виклик не минеться для неї безслідно, всі, хто вживають ненормативну лексику, мають про це знати.

      Необхідно постійно контролювати свої слова і пам’ятати, що все погане, сказане вами на адресу іншої людини, весь негатив посланий на її персону, повернеться до вас. Як написано в Біблії, що все, що ми бажаємо іншим людям, те і отримуємо самі. 

Сл.8.Біолог. Усе вище сказане – це не пусті слова, основані на християнській вірі. Існує наукове доведення з генетичної точки зору. Таке незвичайне доведення зробив доктор біологічних наук П.П.Гаряєв. Повністю всі свої дослідження і відкриття він описав у книзі «Волновой генетический код». У процесі його експериментів було встановлено, що брудні слова (матюки) наносять непоправну шкоду оточуючим. Дія подібних слів на людину рівносильна радіаційному опроміненню в 10-40 тисяч рентгенівських променів – при такому опроміненні рвуться ланцюжки ДНК, розпадаються хромосоми. Таким чином, ненормативна лексика викликає необоротні процеси у людському організмі – мутації, точно такі, як від радіаційного опромінення. Бруднослів’ям можна не тільки зруйнувати своє здоров’я, викликати хронічні захворювання, але і вбити людину. Такий ефект є наслідком не тільки бруднослів’я, а й поганих думок.

Сл.9 Генетик. Людина, яка вживає ненормативну лексику, може усвідомлювати, що приносить шкоду собі і оточуючим, але, іноді, не здогадується, що наносить надзвичайну шкоду своєму потомству. Наші гени, ніби „чують“ всі наші слова, а також запам’ятовують і записують в генетичному коді. Ненормативна лексика також негативно впливає на генетичний код людини, котра її вживає, записується в ньому, стає так званим прокляттям для людини і її нащадків. Сл.10

 

Хлопець.

Мабуть, ще людство дуже молоде. 
Бо скільки б ми не загинали пальці, - 
XX вік! - а й досі де-не-де 
трапляються іще неандертальці.

Подивишся: і що воно таке? 
Не допоможе й двоопукла лінза. 
Здається ж, люди, все у них людське,
але душа ще з дерева не злізла.

                            (Ліна Костенко)

 

Учень із залу. Чому вживаємо нецензурну лексику?

Сл.11.Філолог. Ненормативна лексика виконує в мовленні людей до 30 різних функцій — від психологічної розрядки, вислову невдоволення, призирства до способу переконання співрозмовника. Для підлітків лайка послуговує своєрідним засобом самоствердження. Військові та керівники з її допомогою руйнують бар'єри та наближаються до підлеглих. Дехто нею пов'язує в спілкуванні різні сегменти мовлення. Хоча на перший погляд — це звільненя почуттів, багато людей помітило, що лихослів'я породжує лихослів'я. Погана мова підливає масло у вогонь емоцій, адже кожній людині притаманний інстинкт самозбереження: якщо мене ображають, рідко коли я мовчатиму у відповідь.

     Неприємним також є те, що більшість людей, що використовують матюки, їх... не помічають. Ненормативна лексика розповсюдилась практично у всіх сферах життя – дуже часто можна зустріти подібні слова у сучасній літературі, кіно, телебаченні...

Психолог. Виправдовуючи свою залежність від лайки, люди намагаються показати її позитивні сторони. Найпопулярнішою версією є: „подібні слова допомагають позбавитись від накопиченої негативної енергії“. А скільки негативної енергії ми виробляємо, коли викидаємо такі слова назовні ще й ображаємо чи заряджаємо ними інших? У такому випадку ми егоїсти, ще й егоїсти немудрі, бо нецензурні слова деструктивно впливають і на нас самих. І таку дію слова на організм людини довели і богослови і науковці.
Інше твердження, з яким стикнулась при обговоренні даної теми: „Сама по собі лайка не є порушенням 10 заповідей“. Це теж не є правдою. У Біблії можна знайти чимало застережень щодо чистоти мови: „Нехай жодне слово гниле не виходить із уст ваших, але тільки таке, що добре на потрібне збудування, щоб воно подало благодать тим, хто чує". (Еф. 4:29). Або ж: „Приємна мова - стільниковий мед, солодкий душі й лік на кості" (Книга Приповістей).

 

Учитель. А зараз послухаємо результати декілька експериментів.

 Науковець 1.  Учені всього світу стверджують, що вживання непристойної лексики негативно впливає на здоров'я. Американські дослідники виявили, що люди, яких постійно лають, схильні до застуд, шлунково-кишкових розладів, захворювань сечового міхура тощо.

      В інституті квантової генетики вчені протягом трьох років проводили дослідження, метою якого було виявити вплив слова на людину.  Експерименти науковці проводили на рослині арабідопсис.Сл.12.Майже всі рослини загинули. А ті, що вижили, перетворилися на генетичних виродків, не здатних до відтворення здорового потомства. Такі результати показали, що нецензурні слова спричиняють мутагенний ефект, аналогічний радіаційному опроміненню, а також руйнують хромосоми. У молекулах ДНК починає вироблятися негативна програма, яка поступово видозмінює саму структуру ДНК. Але саме ці молекули покликані зберігати і відтворювати інформацію, саме вони відповідають за спадковість людини. То що ж ми передаємо у спадок нашим нащадкам?

Науковець 2.Сл.13. Інші науковці дослідили вплив слова не лише на організм людини і всього живого, але й на воду. Експеримент полягав у наступному: воду розлили в різні ємкості і біля однієї посудини люди лаялись, а біля іншої дякували чи казали щось приємне. Після цього її миттєво заморожували і розглядали молекули під мікроскопом. І диво! Вчені побачили абсолютно різні кристали однієї і тієї ж води. Виявилось, що під впливом слова вона може кардинально змінювати свою структуру.  Організм людини на 70% складається із води. Втішні благотворні слова сприяють здоров'ю, адже утворюють правильні молекули води в нашому організмі. Лайка і негативні емоції навпаки сприяють руйнівному ефекту.

І варто зазначити, що в обох експериментах абсолютно немає значення чи ви є адресатом чи ж самі вимовляєте неприємні слова – деструктивна дія зачіпає обох.

Вчитель. Як себе стримати?

Педагог. Ми всі живемо у суспільстві, де диктує свої правила мода, діє закон Сл.14 масовості і страх виділятись чи бути не сприйнятими іншими. Проте варто пам'ятати, що за свої вчинки я відповідатиму сам, не гуртом зі всіма, а індивідуально. Звичайно, праця над собою – це сама найважча робота у житті. І дуже часто з першого разу не все вдається (а інколи взагалі нічого не вдається). Але, як то кажуть, результат важкий та не забариться. Змінюючи себе ми можемо впливати на оточуючих. „Хочеш, щоб змінився світ – розпочни із себе“. Викорінюючи лайливу лексику, ми не провокуватимемо інших кидати подібні слова у відповідь. Давши добрий приклад один раз, другий, третій, також може спрацювати закон масовості, але вже у кращу сторону.

Практичну пораду, як себе стримати, щоб не залаятись, дають психологи — перш ніж вжити лайливе слово, спробуйте порахувати до трьох чи п'яти. Або ж замінити лайливе слово на якесь складне словосполучення, наприклад „перманганат кальцію".

P.S. Щемить від болю душа, коли щоразу чую з уст українців лихослів'я, яке сьогодні стало „елементом їхньої культури“. 

 

Учитель. Усі ми дбаємо про своє здоров'я. Ми хочемо їсти чисті продукти, пити чисту воду і дихати чистим повітрям. Чому ж забуваємо, що набагато більше маємо слідкувати не за тим, що входить в наші вуста, а за тим, що з них виходить. Ми стурбовані станом довкілля, все частіше піднімаються питання екології. Чому ж не дбаємо про екологію душі?

      Потрібно пам'ятати, що життя у словесному смороді - це негідне людини життя. Воно не відповідає ні ментальності, ні традиціям українців. Матюки - це мовне тавро колоніальної, а отже, й духовної залежності українців, від якої дуже багато з них ще й сьогодні не звільнилися. Часто вживані брудні слова знищують енергетику, їх негативізм  поширюється на ставлення до рідних і близьких, до природи і народу, до національних цінностей, до всього святого. Хіба не називали колись матірну лайку „молитвою сатани“?

Сл.15. Бруднослів'я - суспільна хвороба. А будь-яку хворобу, в тому числі і спілкувальну, треба лікувати. І починати варто кожному із себе.

Сл.16.  Ще давньогрецький поет і філософ Публій Сір говорив, що мова – це дзеркало душі.

   Матюки руйнують тебе і оточуючих! Не матюкайся – говори з позитивом!

 

 

 

 

Додаток.

Вживання учнями нецензурних слів

(анкета, вказується тільки хлопець чи дівчина)

1. Знаю нецензурну лайку.

2.Вживаю нецензурну лайку.

3. Ніколи не вживали.

4. Готові повністю припинити її вживання.

5. Не відмовлюся віл лайки ніколи.

6. Не вживають зараз, але вживали раніше.

7. Не володіють лайкою.

 

 

 

 

Використані джерела

1.  https://ukr.media › Медицина

2. blog.i.ua/user/1143512/281077/

3. www.infoportal.pp.ua › Статті› Корисні поради

 

4. h.ua/story/342800/

5. web.kpi.kharkov.ua/.../CHim-zagrozhuye-nam-brudnoslivya...

6. https://conferences.vntu.edu.ua/index.php/all.../all.../1763

7. О.В. Петровський, М.Г. Ярошевський. Психологія. Словник. – М., Видавництво політичної літератури, 1990.

 

8. Іржі Томан. Мистецтво говорити. – Київ, Видавництво політичної літератури, 1989.

 

 

doc
Додано
29 березня 2019
Переглядів
1317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку