"Митці рідного краю"

Про матеріал
Сучасний світ – це прогресивне сприйняття різних поглядів на сьогодення, різнопланові погляди на навколишній світу людиною. Моя задача як класного керівника прививати любов учнів до української культури, творчості, мистецьких проявів в першу чергу починаючи з себе. Дана розробка в першу чергу показує наскільки різнопланове покоління зростає в умовах становлення «сучасної України» і поглиблює їх знання в світі мистецтва, орієнтує їх в культурному житті рідного краю і дає змогу проявити себе як особистість в першу чергу. Методична розробка виховної години: «Митці рідного краю» - є початком величезного дослідницького шляху кожного учня групи, розкриття потенціалу через наставництво, пам'ять про тих хто творив і творе все прекрасне в нашому рідному краї та на всьому просторі нашої Батьківщини, коріння яких закладено в нашому Черкаському регіоні та м.Ватутіне.
Перегляд файлу

БАГАТОПРОФІЛЬНИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР

ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

 

 

 

Методична розробка виховної години:

«Митці рідного краю»

 

Розробила класний керівник :

Тарнавська Людмила Петрівна


АНОТАЦІЯ

 

Сучасний світ – це прогресивне сприйняття різних поглядів на сьогодення, різнопланові  погляди на навколишній світу людиною. Моя задача як класного керівника прививати любов учнів до української культури, творчості, мистецьких проявів в першу чергу починаючи з себе.

Дана розробка в першу чергу показує наскільки різнопланове покоління зростає в умовах становлення «сучасної України» і поглиблює їх знання в світі мистецтва, орієнтує їх в культурному житті рідного краю і дає змогу проявити себе як особистість в першу чергу.

Методична розробка виховної години: «Митці рідного краю»  - є  початком величезного дослідницького шляху кожного учня групи, розкриття потенціалу через наставництво, пам'ять про тих хто творив і творе все прекрасне в нашому рідному краї та на всьому просторі нашої Батьківщини, коріння яких закладено в нашому Черкаському регіоні та м.Ватутіне.


Зміст:

  1. Методична розробка виховної години «Митці рідного краю»
  2. Презентаційні матеріали
  3. Додатки
  • Дослідницькі роботи учнів
  • Фото виховного заходу
  • Пам’ятка учням
  1. Список використаних джерела

 

 

 


Відкрита виховна година:

«МИТЦІ РІДНОГО КРАЮ».

 Мета: Прививати любов учнів до української культури, її творів, мистецьких проявів, знати своїх героїв в обличчя. Провести дослідницьку роботу з учнями по митцям рідного краю. Поглибити їх знання в історії і культури.

Епіграф:  Мистецтво — саме життя, і воно безсмертне.

Оскар Уайльд

 Обладнання: виставка збірників митців рідного краю, картини художників, копії їхніх робіт, мультимедійна дошка, проектор, презентація «Митці рідного краю», музичний центр, фортепіано.

 

Починається показ презентації

Учні співають пісню.. Десь по світу  [1]

 

Дивись, який реально красивий Наш з тобою край:

Гори, доли, ріки, чорнозем!

Дивись, які реально мудрі люди Народились в нас:

Франко, Стефаник, Шульц і Котермак.

Ми можемо зробити все самі,

Можем обійти ми пів Землі,

Але навіщо нам іти?..

Я візьму все в свої руки і піду,

І допоможу всім, хто зазнав біду,

Я почну міняти світ із себе!

 

Приспів:

Десь по світу

Ти шукаєш іншу Україну,

А вона живе в твоєму серці

Незалежна вільна і єдина,

Рідна Україна!

Десь по світу

Майбуття ти сам собі будуєш,

В пошуках багатства і добра

Мандруєш...

Повертайся на Вкраїну будувати

Справжню Батьківщину!

 

Українські пісні і танці

Тільки твого серця ритму

Мова наша солов'їна

Милозвучна, як молитва.

Є відомі в світі наші

Науковці і спортсмени,

Мудреці і музиканти,

А які у нас поети:

Ліна Костенко і Тарас Шевченко,

Сосюра, Франко і Леся Українка

Писали всі для нас,

А ви живете там,

Там співаєте чужі пісні

І стукаєте в там-там.

А наші цимбали, скрипка і трембіта

Так файно звучали, за душу чіпали.

Наші Верховинці, Бойки і Гуцули,

Лемки і Мазури по горах танцювали.

 

По світу по світу нас порозкидало,

Нас тепер чимало по цілому світу

І все на світі треба пережити,

І наперед не треба ворожити!..

По світу по світу нас порозкидало,

Нас тепер чимало по цілому світу,

І кожен фініш це по суті старт,

І за минулим плакати не варт...

 

Приспів.

 

Українські пісні і танці

Тільки твого серця ритму

Мова наша солов'їна

Милозвучна, як молитва.

Є відомі в світі наші

Науковці і спортсмени,

Мудреці і музиканти,

А які у нас поети!

По світу по світу нас порозкидало,

Нас тепер чимало по цілому світу,

Повертайся будувати

Справжню Батьківщину, рідну Україну!

По світу по світу нас порозкидало,

Нас тепер чимало по цілому світу,

Повертайся будувати

Справжню Батьківщину,  рідну Україну!

 

 Класний керівник : Доброго дня шановні учні, гості, працівники  нашого центру. Як ви вже зрозуміли сьогодні ми будемо говорити з вами про нашу любу неньку Україну, а саме про тих людей, які жили і живуть в нашому краї  м.Ватутіне та навколишніх районах, селах, містах поблизу. Ми поговоримо з вами про  людей які зробили,  чи роблять неоціненний вклад в історію мистецтва нашої Держави сьогодні. Тож тема нашого заходу «Митці рідного краю».

 Запитання на групу: Для початку давайте розберемо – хто ж такий митець?

 Учні: дають свої відповіді,  Митець це …..

Класний керівник :  Мистецтво це  - — одна з форм суспільної свідомості; вид людської діяльності, що відбиває дійсність у конкретно-чуттєвих образах, відповідно до певних естетичних ідеалів.

У широкому сенсі мистецтвом називають досконале вміння в якійсь справі, галузі; майстерність.

Запитання на групу: Де ми можемо зустрітися

з мистецтвом чи митцем ?

Отже митець це не лише письменник, поет чи музикант – це людина професіонал своєї справи, ним може бути кожен і танцюрист і музикант і скульптор і архітектор і навіть ми з вами, якщо робимо вклад в мистецтво….

То хто вони митці рідного краю? Відповідь на це ми спробуємо віднайти з тих пошукових роботах, які ви підготували.

Учні зачитують свої доповіді. Паралельно йде висвітлення матеріалу на презентації. (Доповіді та  презентація  Додаються).

Тож ви самі бачите, все що нас оточує, всі ті емоції які ми з вами переживаємо – все це і є натхнення для митців, для нас з вами… не бійтеся взяти пензлика в руки і малювати, ручку й писати, не бійтеся говорити – щоб вас чули… Творіть і будите почуті і побачені, пам’ятайте тих, хто створює настрій нашого буття, всіх тих хто дає світло буденності – митців , я б навіть сказала творців  реалії - минулого, теперішнього і майбутнього.

Дякую шановні учні за такі прекрасні доповіді,  я в свою чергу теж хочу щоб всі ми разом пригадали письменників, митців, музикантів, журналістів родом з Черкащини, які стали відомими поза межами нашого регіону.

На мультимедійній доці слайд з 20 постаттями….

Класний керівник за потреби допомагає учням зорієнтуватися,  що це за люди…якщо учні не можуть вгадати )))….

 

  1.               Андрій Хливнюк

Один із найвідоміших черкасців-сучасників, лідер гурту "Бумбокс", який став відомим в Україні та за кордоном завдяки чудовим текстам і вокалу.

  1.               Ірена Карпа

Відома в Україні та за кордоном сучасна постмодерна письменниця, яка створила багато цікавих прозових творів, народилася в Черкасах. Окрім письменницької діяльності займається журналістикою, музикою, громадською діяльністю. Минулого року випустила мультик про "ватніка", який прийшовся до смаку інтернет-користувачам.  Мати двох дітей, нещодавно написала книгу "Baby travel. Подорожі з дітьми або, Як не стати куркою".

3.                  Айна Гассе

Відома українська дизайнерка одягу родом із Черкас. Серед її постійних клієнток Юлія Тимошенко, Олександра Кужель, Влада Прокаєва, а також члени сімей відомих українських політиків – Альона Литвин та Марина Кінах. Незвичне ім'я Айна дизайнерці дала мама, в перекладі з арабської воно означає "погляд".

4.                  Олег Винник

Український співак, автор пісень та композитор народився у селі Вербівка Черкаської області. Виконує пісні у жанрі поп, сам є автором усіх пісень, випустив уже 3 альбоми. Дуже любить виступати перед земляками, тому часто приїжджає у Черкаси з концертами.

5.                  Наталія Заболотна

Генеральний директор "Мистецького арсеналу" неодноразово потрапляла у ТОП-100 найвпливовіших людей за версією журналів "Кореспондент", "Фокус" і "Новое время". У 2012 році стала "Людиною десятиліття" за версією журналу "Корреспондент". Народилася у Черкасах, навчалася у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького на факультеті української філології.

6.                  Оксана Соколова

Українська журналістка, відома телеглядачам за багатьма успішними телепроектами, зокрема, "Факти тижня з Оксаною Соколовою". Професійну кар’єру починала на ТРК "Рось", за 20 років пройшла шлях від молодшого редактора черкаського ЗМІ до ведучої підсумкової програми одного з найпопулярніших телеканалів України. Оксана Соколова неодноразово отримувала найпрестижніші телевізійні премії, а також стала авторкою багатьох відомих телепроектів: "Максимум в Україні", "Козирне життя", "Четверта вежа".

7.                  Артем Чех

Сучасний український письменник і блогер написав книжку "Цього ви не знайдете в Яндексі", яка в 2007 році стала переможцем Всеукраїнського літературного конкурсу "Молодіжний міський роман" видавництва "Фоліо". З весни є бійцем Збройних сил України, веде щоденник-блог з лінії вогню.

8.                  Тарас Шпіра

Шоумен і конферансьє родом з Черкас, ведучий в проекті "Все буде добре" на телеканалі СТБ. Почав свою кар’єру із КВК та виступів на різноманітних заходах. Першим телевізійним проектом стала участь у програмі про ремонт, яка, за словами шоумена, стала для нього великим випробуванням. Окрім кар’єри ведучого, Тарас Шпіра займається озвучкою.

9.                  Юлія Галушка

Ведуча інформаційних програм на каналі "112". Почала свою професійну діяльність на місцевому телеканалі "Вікка", на якому швидкими темпами просунулась кар’єрними сходами. Потім працювала на "Першому національному", "UBR", "Україна". Зараз веде інформаційні та аналітичні програми на телеканалі "112".

10.             Василь Шкляр

Відомий український письменник, політичний діяч, "батько українського бестселера" народився в селі Ганжалівка Лисянського району на Черкащині, пізніше навчався у Звенигородці. Протягом 13 років писав резонансний історичний роман "Чорний ворон", який отримав декілька літературних премій. Василь Шкляр став лауреатом Шевченківської премії 2011 року, проте відмовився від нагороди з політичних переконань.

11.             Даша Коломієць

Фіналістка "Фабрики зірок", ведуча розважальних програм на "Новому каналі" та "М1". Даша народилася в Черкасах, часто приїжджає у рідне місто провідати родичів.

12.             Сашко Лірник

Відомий український казкар-лірник та заслужений діяч культури народився в Умані. Став відомим завдяки своїм програмам для дітей на телеканалі ICTV. Нещодавно випустив книжку "Казки Сашка Лірника", яку визнали однією з найпопулярніших українських книжок.

13.             Святослав Михайлюк

Черкаський баскетболіст, який два роки виступав за БК "Черкаські мавпи", а зараз є захисником команди "Канзас Джейхокс". Вихованець "Черкаських мавп"

  1.           Артем Іванов

З 2007 року виступає у складі   поп-гурту "Інь-Янь".

  1.           Тетяна Богдан

Відома українська модель та директор дизайн-студії "Elena Burba", одного з провідних виробників брендового одягу в Україні. Тетяна Богдан працювала з відомими дизайнерами Альберт Ельбаз, Соня Рікель та іншими.

16.             Альона Омаргалієва

Відома українська співачка, яка виступає в дуеті з Тамерланом в жанрі r'n'b. Альона є автором багатьох хітів українських і російських артистів. На сьогодні музиканти випустили дебютний альбом, який отримав захоплені відгуки фанів. Народилася Альона в Черкасах, тут живуть її батьки. Батько зірки, до речі, є головою Черкаської РДА.

17.             Катерина Ніконова

Молода українська модель, яка стала відомою завдяки участі у Нью-Йоркському тижні моди, де вона представляла колекцію Пітера Копінга для "Oscar de la Renta", одного з найпрестижніших світових брендів одягу. Саме за фігурою Катерини Ніконової модний дім "Oscar de la Renta" шиє першу лінію одягу.

18.             Микола Томенко

Український політик та громадський діяч, позаштатний радник Президента України родом із села Малі Канівці на Черкащині. Організатор та куратор всеукраїнських просвітницьких проектів циклу "Сім чудес", "Твій Шевченко" та "Твоя країна".

19.             Олександр Скічко

Молодий талановитий український пародист та телеведучий. Народився у Черкасах, син тодішнього керівника обласної дирекції "Райффайзен банк Аваль". Брав участь у шоу "Україна має талант – 2", російському проекті "Минута славы", переможець третього фестивалю "Велика різниця", екс-ведучий ранкового шоу "Підйом" на "Новому каналі" та інших телевізійних проектів, вуб ведучим  Евробачення 2017р.

20.             Анна Панова

Українська телеведуча та журналістка родом з Черкас, яка зараз є обличчям каналу "Україна", де веде інформаційну програму "Известия". Починала кар’єру на черкаському телеканалі "Вікка", потім працювала ведучою на "НТН" та "Інтері". У Черкасах живуть батьки та друзі Анни. 

А тепер перевіримо як ви вивчали історичні матеріали митців рідного краю, як ви орієнтуєтеся в сучасному мистецтві, його діячах та персоналіях.

До вашої уваги кросворд, орієнтовно матеріали для вивчення були вам роздані, тож перевіримо як ви готуєте домашнє завдання.

На закріплення матеріалу пригадаймо видатних постатей і діячів нашого Черкаського регіону

 

 

 

 

 

Описание: C:\Users\Alex\Documents\Кросворд\crw30.jpg    по горизонталі

2. Ансамбль народної музики під керівництвом Миколи Петрини. [РОСАВА  ]

4. Митець, якому присуджено Державну премію України в галузі архітектури  за відродження в Чигирині пам'яток історії та архітектури.  [КІЛЕССО  ]

6. Тріо бандуристок з Черкас.  [ВЕРБЕНА  ]

8. Архітектор, за його проектом збудовано Громадський банк (тепер тут редакція газети "Черкаський край"). [ ГОРОДЕЦЬКИЙ  ]

9. У Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі він 15 років працював художником-оформлювачем.  [НАРБУТ  ]

10. Автор скульптур на площі 700-річчя Черкас. [КУЩ  ]

12. Райцентр, де знаходиться центр паломництва світового єврейства. [УМАНЬ    ]

13. Назва вулиці, де розташована Черкаська обласна філармонія. [ХРЕЩАТИК  ]

15. Якою виставою за п'єсою Т. Г. Шевченка Черкаський академічний музично-драматичний театр завершив 2010 рік?  [НАЗАР СТОДОЛЯ]

16. Найбільший собор в Україні (2002р.), за проектом Владики Софронія.  [СВЯТО-МИХАЙЛІВСЬКИЙ]

18. Скульптор пам'ятника П. І. Чайковському в Кам'янці. [КОНСТАНТИНОВА  ]

19. Пам'ятка архітектури ХVIII століття в Кам'янці ...  грот. [ ПУШКІНСЬКИЙ  ]

20. Відома українська співачка, солістка Черкаського народного хору, працювала з власною групою "Чураївна". [ КИРИЧЕНКО  ]

21. Архітектурний стиль приміщення, де розташований музей історії Корсунь-Шевченківської битви.  [РОМАНТИЗМ  ]

    по вертикалі

1. З 1982 року очолює Черкаську обласну філармонію. [ ПЕТРАУСКАС  ]

3. Композитор музичної комедії Г. Квітки-Основ'яненка "Сватання на Гончарівці" [ СТЕЦЕНКО]

5. Заслужені працівники культури України подружжя Діана та Василь ...  [МАТЮЩЕНКИ  ]

7. Архітектурний стиль Центру дитячої та юнацької творчості (колишня жіноча гімназія).  [МОДЕРН  ]

11. Цю казкову споруду в Черкасах називають Блакитним палацом. Цей будинок звів за власний кошт підприємець ..[. ЩЕРБИНА  .  ]

14. Автор серії витинанок "Велесові перевесла". [ ТЕЛІЖЕНКО  ]

17. Місто, де вперше прозвучала опера Чайковського "Євгеній Онєгін". [КАМ’ЯНКА]

 

Класний керівник: Так все вірно ви всі дуже добре обізнані і закінчити  наш виховний захід хотілося б піснею про рідний край, тож наші маленькі митці – музиканти і співаки підготували для вас пісню.

 У виконанні учениці Шелест Яни (фортепіано) і Суханової Ніни (Вокал) звучить пісня «Мій рідний край».

На цій мелодійній ноті ми завершуємо наш захід. Дякую всім за увагу.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


[5]


[2]. [5]

 

 



 

 

C:\Users\Ludmila\Desktop\2018-03-05\001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\сют, для дівчат\гурток ПТМ з елементами оригамі та паперопластики, керівник Поліщук І.С..jpg

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\сют, для дівчат\гурток моделювання іграшок та сувенірів, керівник Горова О.В..JPG

 

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\сют, для дівчат\гурток бісероплетіння, керівник Гончаренко Л.О..jpg

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\сют, для дівчат\гурток авіаракетомоделювання, керівник Жмайло О. Д..jpg

 

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\сют, для дівчат\гуртки авіамоделювання та повітряні змії, керівник Шехурдін І.А..jpg

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\сют, для дівчат\гуртки авіамоделювання та повітряні змії, керівник Шехурдін І.А. (2).JPG

 

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\сют, для дівчат\гуртки  Паперова пластика та ПТМ, керівник Єніна О.В..jpg

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\сют, для дівчат\гурток шахи, керівник Ткаченко В.І..JPG

 

 

 

 

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\12image.jpg

 

2й ряд з ліва – Ніна Суханова, учениця нашої групи, 17/2.



 

 

 

 

 

 

 

Учні танцювальної студії, жителі м.Ватутіне та м.Звенигородка.

 

 


 

 

 

 

 

Розповідь Ніни Суханової про власну сестру та її життєвий шлях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

C:\Users\Ludmila\Desktop\2018-03-05\002.jpg

C:\Users\Ludmila\Desktop\2018-03-05\002.jpg

 

 


Михайло Григорович Іванченко

C:\Users\Ludmila\Desktop\2018-03-05\004.jpg

 

 

C:\Users\Ludmila\Desktop\2018-03-05\004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Фото матеріали надав син Любов Михайлівни. [2]

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\viber ima4ge.jpg

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\viber 4image.jpgD:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\77777.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\vibe8r image.jpg


D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\viber im77age.jpg

D:\класне керівництво\класне керівництво 2017-18\відкрита виховна\viber imag77e.jpg


 


 


 

ІНТЕРВ’Ю РОДИНА БАЙРАК

 

«МИ ТАКІ РІЗНІ, І ЯК ЛЮДИ, І ЯК ХУДОЖНИКИ», — ПОДРУЖЖЯ ЧЕРКАСЬКИХ МИТЦІВ ПРО ТЕ, ЯК ПОРУЧ УЖИВАЮТЬСЯ

 

Ці люди обирають свою справу тому, що не можуть її не робити, тому, що відчувають, що це потрібно їм та іншим. Вони здатні показати світ у деталях, звернути увагу на те, чого ми, можливо, не бачимо за буденними справами, і зафіксувати на полотні неповторні миті життя. Кажуть, що митці бачать дійсність трохи по-іншому, і взагалі, кожен із них – це окремий світ із своїми законами і реальністю. Але все ж є почуття, здатне об’єднати ці подекуди такі різні реальності – це любов. Як уживаються в одній родині два таланти – розповіли черкаські художники Юлія та Сергій Байрак. [3]

 

Юля закінчила Кіровоградський інститут регіонального управління економіки за спеціальністю «Промисловий дизайн». Десять років пропрацювала дизайнером верхнього одягу, відповідно, в цьому жанрі і розвивалася. Аж поки не зустріла Сергія. Він на той час уже професійно займався живописом, розписував храми, приватні будинки, писав портрети олійними фарбами. Саме це й надихнуло модельєрку теж узятися за пензлик.

- Захотілося його підтримати. Якось так згадалося, як сама писала портрети в художній школі. І так мені закортіло і самій щось малювати, — пригадує Юля.

На той момент бракувало шаржистів. І вона вирішила спробувати. Тоді ще була в декреті, справ мала не так і багато, хотілося якось розважитися. Були, звичайно, і безсонні ночі у намаганні навчитися тому, чого раніше ніколи не робила.

 

- Подумала, що я справлюся. Сказала собі, що можу і навчуся, — говорить вона. – Так і прийшла до цього жанру. А вже потім виникла така думка, що я хочу бути ще й ілюстратором.  Зараз пробую себе в цьому.

 

Шарж – жанр досить своєрідний, тому мимоволі спадає на думку, що не всі можуть так як слід сприйняти трохи комічне своє зображення. Насправді, говорить художниця, у 95 відсотках випадків героям малюнків подобається результат. Але скільки людей, стільки й характерів, тож трапляється різне.

-   Колись було, що дівчинка плакала на весіллі, — пригадує Юля. — Вона очікувала, що це буде просто портрет. Загалом, сфера моєї діяльності – це в основному шаржі по фото і на заходах. Звичайно, люди приходять відпочити і повеселитися, тому в більшості випадків їм усе подобається. При цьому є певні правила, яких потрібно дотримуватися. Наприклад, не зображати жінок старими, не малювати їм зморшки, не робити людей негарними. Все інше сприймається на «ура».

 

Сергій, який часто супроводжує дружину на таких заходах, підтверджує – емоції в основному позитивні, особливо одразу після того, як шаржист віддає малюнок.  Починаються жарти, обговорення, піднімається настрій.

- Цікаво дивитись, коли пишеш шефа і підлеглі починають фотографувати, жваво обговорювати. Розумієш, що наступного дня це вже буде зірка Інстаграму, — з посмішкою додає Юля.

Крім іншого, художниця займається весільною картиною, і навіть хотіла б організувати виставку на цю тему.

 

- Буває так, що родичі молодят хочуть бачити їх в авторській картині.  Тоді я можу намалювати сюжетну картину, де будуть зображені дітки, які нагадуватимуть наречених. Таке собі моє бачення кохання, – пояснює Юля.

Якщо дружина шукала в собі художника роками, Сергій, каже, почав малювати з дитинства. Ще з садочка мав багато малюнків.

- І так далі й повелося.  Коли запитали, куди я далі піду навчатися, навіть не стояло питання про те, щоб займатися якоюсь іншою професією, — розповідає він.

Жартома пригадує, як тікав із художньої школи. По роботах його взяли одразу у другий клас, тож індивідуального підходу як такого до нього не було.

- Думали, що я, мабуть, виріс уже і навіщо до мене підходити. А мені було саме цікаво, щоб підходили, дивилися, підказували, — каже Сергій. — Однак цього не було, і мені певний час було там просто нецікаво.

Після того, як закінчив навчання в коледжі, молодий художник почав займатися пленерами, працював з іншими майстрами в іконописному жанрі, їздив із ними по Україні, побував і в Білорусії. Розписував храми у Драбові, в Чорнобаївському та Черкаському районах. Є оздоблена Сергієм церква і в Черкасах – біля онкодиспансеру. Нею він займався практично сам, мав лише кількох помічників.

 

Займатися таким незвичним жанром підштовхнула тяга до розпису і всього масштабного.

- Коли я ще навчався, до нас прийшов один чоловік і запитав, хто хоче працювати у церковному напрямку. Мені на той час ця тема була близька. Та й хотілося спробувати працювати з чимось масштабним. Він дав завдання, і я з ним справився. Як виявилося, найкраще з усіх, бо не просто зобразив малюнюк, а й додав до нього свої елементи, — говорить Сергій. – Так я і почав працювати у цьому напрямку. Було тяжко, але цікаво.

Малювати ікони Сергій не брався. Пояснює – насправді, це дуже серйозна робота, яка має базуватися на відповідному матеріалі, тобто беруться мощі святих, по яких створюється образ. А власні картини на цю тему могли б бути лише художніми.

 — Подобався розпис, бо я люблю розмахи, — пояснює художник. Каже,  що якби хтось запропонував попрацювати над муралом, він не відмовився б.

Пізніше, у 2012 році, почав захоплюватися портретами. Відкривав пленери, працював з іншими художниками. Бували в різних місцях, виїжджали в парки, села. Сергій пригадує, як з колегами знайшов старі закинуті хатки у Медведівці, які вони згодом відтворили на своїх полотнах.

Потому почав цікавитися портретами, пейзажами. Запити були різні.

 

- До слова, було багато запитів на копії відомих художників, — говорить Сергій. – Справлявся непогано, і було приємно чути, як люди раділи тому, що в них тепер буде картина, схожа на ту, що в Луврі.

Таке розмаїття жанрів надихнуло подружжя на створення власного інтернет-магазину «BairakArt». Однак такий крок тягнув за собою певну універсальність – потрібно було підлаштовуватися під смаки замовників. Тому часу на розвиток і власну творчість завжди бракує, — кажуть художники. Звичайно, думали про власні виставки, однак поки що це лише мрії.

 

Разом із тим, до ідеї організувати спільну виставку подружжя підходить обережно.

- Знаєте, ми настільки різні, і як люди, і як художники, у кожного свій характер, свій стиль, — говорить Юлія. — Я пробувала сідати за копії, як Сергій, але марно — не можу всидіти  біля них, мені нудно. Мій сангвінічний тип темпераменту не дозволяє мені бути копіїстом.

 

Хоча і є деякі картини, над якими Серій і Юля працюють разом. Все ж краще, коли хтось подивиться на роботу свіжим поглядом, можливо, додасть щось нове. Однак загалом вони дуже різні, і малюють кожен своє і по-своєму.

- Насправді у нас буває по-різному, як і в кожній родині, — каже Юля і додає вже жартуюючи, – хтось творить, хтось витворяє.

 

Щодо учнів, говорять вони, пробували організовувати навчання, однак із цим не склалося. Кажуть, це не їхнє.

- Я рік викладала у коледжі, розробляла із студентами дипломні роботи, але зрозуміла, що мені це не підходить, — каже Юлія. – Насправді так мало людей, для яких це дійсно важливо, а я і з тих, хто завжди викладається на всі сто. Якби їм це справді було потрібно, воно, можливо, було б того варте.

Навчання може тривати роками, — додає художниця. Не можна навчити дитину малювати щось одне або малювати, так як ти. Для початку, каже вона, треба вивчити основи, мати теоретичне підгрунтя. Знати, що ти справді хочеш займатися малюванням.

 

У розмові з творчими людьми завжди цікавить, чи можуть вони творити, коли немає настрою.

- До своєї праці треба ставитися професійно. Уявляєте, що буде, якщо людина, яка підмітає вулиці, одного дня не вийде на роботу, бо в неї не буде натхнення? Так само й тут — комусь потрібна творчість, — пояснює Юлія. – Буває, починаєш щось робити без настрою, але потім від людей передається позитивна енергетика, і все само собою налагоджується.

Підтримує думку дружини і Сергій.

- Колись мені говорили майстри, що треба сідати і писати, навіть якщо немає настрою. З часом захоплює якийсь елемент, починаєш включати фантазію, і воно тебе затягує, — додає він.

До енергетики робіт, говорять митці, вони ставляться дуже серйозно. Бо ж у картини треба вкладати найкраще.

- Вони потім служать людям, тому дуже важливо, яку вони несуть енергетику. Люди, думаю, теж це відчувають, — говорить Сергій.

 

До забобонів стосовно того, що якісь картини не можна дарувати, художники ставляться дещо скептично. Наприклад, до того, що не можна презентувати чи вішати вдома картини з водоспадами.

- Ми прислухаємося до цього. Однак все потрібно робити на сій смак. Якщо картина радує око і задовольняє ваш смак, то чому б і ні. Комусь подобається «Чорний квадрат», а хтось такого не розуміє. Головне, щоб подобалося, – кажуть вони.

Загалом, люди дуже різні, — каже подружжя. Інколи надходять аж надто оригінальні пропозиції. Так, одного разу зателефонувала жінка і розповіла, що їй приснився сон, у якому вона була в обіймах ангела.

- Судячи з опису, це мав би бути гарний хлопець, що ходить до тренажерного залу, — із посмішкою пригадує Юля. – Я тоді пробувала уявити, яким би мав бути цей ідеальний чоловік.

Є й роботи, над якими треба думати. Так, одного разу жінці наснилося, що разом зібралася вся родина. Після цього її син попросив намалювати всіх разом. Так на масштабній картині щасливою і усміхненою постала вся сім’я, де мертві були живими, а хворі – здоровими…

Готові роботи, запевняють художники, віддавати не шкода, особливо якщо видно, що людям це подобається. «Якщо подобається зараз, то, певне, подобатиметься і через десятки років», — певен Сергій. Дружина його підтримує, однак зізнається: коли точно не знаєш, куди піде та чи інша річ і чи на добро її використають, то певні сумніви часом все ж закрадаються. Однак із чоловіком вона погоджується – творчість має приносити людям радість.


Фотоматеріали проведення виховного заходу

C:\Users\Ludmila\Desktop\АТО інтервью\9.jpg

C:\Users\Ludmila\Desktop\АТО інтервью\2.jpgC:\Users\Ludmila\Desktop\АТО інтервью\5.jpg

C:\Users\Ludmila\Desktop\АТО інтервью\7.jpg

C:\Users\Ludmila\Desktop\АТО інтервью\4.jpg


ДЕКЛАМУВАННЯ  ВЛАСНИХ ВІРШІВ

Автор:  Шелест Яна, 2017 р.

 


Пробач мені за кожну мить,

За океани сліз щоночі

Пробач мене за всю ту прить,

З якою рвалася охоче

Пробач мене за всі слова

За ті що так і не сказала

Пробач  мені прошу те все

Що я вже знала і не знала

Пробач мені що я була

Що до останнього тримала

Пробач мені той цінний час

Що я у тебе відібрала

Пробач мене за кожну мить

За сльози ті які не бачив

Пробач мене прошу за все

За що ще й досі не пробачив


 

***

Автор:  Шелест Яна 2018р.

 


У ритмі самоти

у темряву закутий

у натовпі мерців

наосліп ти крокуєш

 

Крокуєш в Нікуди

Нінащо і Нізвідки

У ритмі гіркоти

У такт п'янкій зневірі

 

 

Здаєшся у полон

Кида у натовп зброю

І тіло заодно

Без боротьби без бою

Без пафосних розмов

Вимолювань прощення

Без спалених ікон

Бо їм того не треба

 

У кожного свій ритм

І власна амплітуда

Реви чи не реви

Не буть тобі почутим

 

Здіймися! Ти не раб!

Зціпивши міцно зуби,

Ущепки розірви

Мертвецькі шкаралупи!

 

Зламай усі коди,

Перелаштуй систему

Бо хто якщо не ти?

Коли, як не тепер а?


 

 


Автор: Тарнавська Л.П.,  2016р.

Так тихо стало і нема вже сили, 

Душа не плаче вже бо геть суха.

Всі сльози як в безодню плинуть

Ти їх не бачиш, тебе це не ципля.

 

Навіщо боляче робить.. не розумію?

Навіщо так ганебно ображать?

І щиро вірити що наміри  твої всі чисті

І ніби правда в діях і словах?

 

Я вже не плачу і не хочу чути

Ні правди а ні щедрої брехні

Можеш слова усі свої так глибоко запхнути

Щоб душу зігрівали лиш тобі.

 

Я щиро вірю що мене це не зламає

І сміло підіймаю в небо взір

І з Богом я іду і не злякаюсь

Усіх цих перешкод – бо це мій світ.


Фото Людмилы Тарнавской.

Фото Людмилы Тарнавской.
ПАМЯТКИ УЧНЯМ

 

 

ЗАКЛАДИ КУЛЬТУРИ МІСТА ВАТУТІНЕ

 

Дитяча школа мистецтв

Директор  Любашенко Наталія Василівна

Заступник директора  Зубкова Людмила Вікторівна

Адреса: 20250, Україна, Черкаська обл., м.Ватутіне, вул.Зоряна, 7 – музичне відділення, вул. Орджонікідзе, 4/1 – художнє відділення

Тел. (04740) 6-10-92, E-mail: vatmuzshkola@mail.ru

 

Міський Палац культури

Директор  Мартиненко Андрій Павлович

Художній керівник  Орінічева Ольга Михайлівна

Адреса: 20250, Україна, Черкаська обл., м.Ватутіне, площа Соборності, 1

Тел. (04740) 6-20-87, E-mail: palackulturi@rambler.ru

 

Будинок культури с.Скаливатка

Директор  Гаркавенко Ніна Андріївна

Адреса: 20250, Україна, Черкаська обл., с.Скаливатка, вул. Комарова, 58 

Тел (04740) 6-43-51

         

Міський історичний музей

Директор  Богославський Віталій Іванович

Зберігач фондів  Насікан Юрій Миколайович

Адреса: 20250, Україна, Черкаська обл., м.Ватутіне, пр.Ватутіна, 19/1

Тел (04740) 6-22-57

 

Міська бібліотека для дорослих

Завідуюча бібліотекою  Лисянченко Таїсія Володимирівна

Адреса: 20250, Україна, Черкаська обл., м.Ватутіне, пр.Дружби, 10/1

Тел. (04740) 6-22-81, E-mail: vatytine_biblioteka@ukr.net

Сайт бібліотеки: vatutine-bibl.edukit.ck.ua

 

Міська бібліотека для дітей

Завідуюча бібліотекою  Калиушко Валентина Павлівна

Адреса: 20250, Україна, Черкаська обл., м.Ватутіне, пр.Дружби, 2/1

E-mail: vatytine_biblioteka@ukr.net

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

 

  1. https://www.youtube.com
  2. https://uk.wikipedia.org
  3. http://vycherpno.ck.ua
  4. «Мистецькі кросворди» Н. П. Волошина, 2012р.
  5. Доповіді учнів, зібрані з різних бібліографічних джерел, власних спостережень, інтерв’ю.
  6. «Ватутіне рідний мій краю» відеоматеріал підготовлений бібліотекарем  центральної місцевої бібліотеки, Лисянченко Т.В.
  7. Відеорепортаж з музичної школи, Кулеба О., 2018р.
  8. Матеріали місцевої газети «Місто робітниче», Ватутіне.

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
30 березня 2019
Переглядів
2061
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку