КОНКУРС "БРИНИТЬ ТАРАСА ПОЕТИЧНЕ СЛОВО"

Про матеріал
прищепити любов до поезії Т.Г.Шевченка, демонструвати навички виразного читання віршів напам’ять.
Перегляд файлу

 

БРИНИТЬ ТАРАСА ПОЕТИЧНЕ СЛОВО

(Конкурс на краще читання віршів Т.Г.Шевченка)

Мета: прищепити любов до поезії Т.Г.Шевченка, демонструвати навички виразного читання віршів напам’ять.

Обладнання: портрет Шевченка, книжкова виставка  «У вінок пам’яті Тарасу Шевченку», презентація «Тарас Шевченко. Цікаві факти».

(ПРЕЗЕНТАЦІЯ «Бринить Тараса поетичне слово»)

СЛАЙД 2.

Щовесни, коли тануть сніги,

І на рясті просягає веселка,

Повні сил і живої снаги,

Ми вшановуєм  пам’ять Шевченка.

ВСТУПНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ.

Дорогі діти, є в українській літературі імена, що увібрали в себе живу душу народу, стали частиною його життя. До таких імен відноситься ім’я Тараса Григоровича Шевченка, чия поезія уже понад сто років викликає почуття гордості і захоплення красою, своєю силою і народною мудрістю.

Кожного року навесні, у березні місяці, вся Україна відзначає день народження Великого Кобзаря – Тараса Шевченка.

СЛАЙД 1. БІБЛІОТЕКАР.

  Сьогодні ми зібралися, щоб глибше пізнати і відчути  чудові неперевершені поезії Т.Г.Шевченка. Він є гордістю українського народу, його славою. Ця людина знана в усіх куточках світу, а твори його відомі кожному серцю. Ми радо вітаємо вас на конкурсі, який присвячений пам’яті Тараса Григоровича Шевченка. Наші учасники, учні 5-их класів, справжні поціновувачі   та  знавці  поетичного слова і невмирущого голосу  Великого Кобзаря.  Відповідальність сьогодні на них неабияка, тим паче, що й конкурс  у нас не такий собі, а – шевченківський!  

А визначати рівень майстерності виконання поезій та акторське мистецтво наших конкурсантів буде вельмишановне журі у складі:

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

Для декламації віршів запрошуються учні 5-А класу (учитель ____________)

СЛАЙДИ 3-6. (ВИСТУП УЧНІВ 5-А класу)

БІБЛІОТЕКАР.

Шевченко – духовний символ багатьох поколінь, наш великий сучасник. Його поетичні рядки і сьогодні, і завтра, і через тисячу літ будитимуть високі почуття і глибокі роздуми читача, утверджуючи в людині людське, вічне.

Для декламації віршів Тараса Шевченка запрошуються учні 5-Б класу (учитель ______________________)

СЛАЙДИ 7-16. (ВИСТУП УЧНІВ 5-Б класу)

БІБЛІОТЕКАР.

У слова немає терміну придатності, і написані півтора століття тому полум’яні пророчі рядки Шевченка ми убираємо в душу і сьогодні. Своїм всевидячим оком поет сягав на десятки і сотні років вперед.

Для декламації віршів Тараса Шевченка запрошуються учні 5-В класу (учитель ____________________)

(ВИСТУП УЧНІВ 5-В класу)

БІБЛІОТЕКАР.

СЛАЙД 17-18. Великого Кобзаря вважають народним пророком, адже не одне покоління українців формує свої світогляди на його творах. Славетний Кобзар хотів бачити Україну вільною і незалежною, хотів справедливості та добробуту для нащадків, прагнув, щоб Україна була визнана усіма державами світу як могутня Європейська держава.

Поки наше журі плідно працює та підбиває підсумки конкурсу читців, (а завдання в них дуже нелегке), пропоную вашій увазі ознайомитися із маловідомими фактами із життя Тараса Шевченка.

 (ПЕРЕГЛЯД ПРЕЗЕНТАЦІЇ «ТАРАС ШЕВЧЕНКО: ЦІКАВІ ФАКТИ»)

СЛАЙД 1. Про Шевченка написано дуже багато, але є цікаві епізоди із його життя, про які ми ще дуже мало знаємо.

СЛАЙД 2. Основна освіта майбутнього поета – лише два роки у церковній школі у місцевого дяка. Багатьма своїми знаннями майбутній поет завдячує баронесі Софії Григорівні Енгельгардт. Саме вона навчила Тараса польської та французької мов. Однак перші уроки мови Шевченко отримав все ж від лакеїв у Петербурзі, хоча вони нерідко насміхалися з Шевченка.

СЛАЙД 3. Тарас Григорович Шевченко був людиною середнього зросту. Зберігся «Формулярний список про службу лінійного Оренбурзького батальйону №1» за 1953 рік, у якому зазначено зріст рядового Шевченка 2 аршини і 5 вершків, що дорівнює 164, 46 см.

СЛАЙД 4. Тарас Шевченко любив музику і сам грав на гармоніці. Крім того, що Шевченко був признаним живописцем, він захоплювався гравіруванням і ліпленням. Першим українським композитором, який свідомо підійшов до музичного втілення поезії Шевченка, став Микола Лисенко. Композитор написав цикл творів «Музика до «Кобзаря», який містить 87 творів різних жанрів і форм. На вірші Шевченка Лисенко створив також 56 романсів, 19 хорів, 9 вокальних ансамблів і 3 кантати.

 

СЛАЙД 5. Традиційно на портретах у підручниках Шевченко постає перед дітьми людиною похилого віку із суворим обличчям у високій шапці та кожусі. Насправді ж після звільнення колишній кріпак став модним портретистом у Петербурзі, мав добрий прибуток, а тому і вдягався досить модно. Так, у своєму щоденнику Тарас із задоволенням описував придбання ним за 100 карбованців плаща-макінтоша.

СЛАЙД 6. Існує дві могили Тараса Шевченка. Перша знаходиться у Петербурзі на Смоленському кладовищі, друга – на Чернечій горі поблизу міста Канів. Справа в тому, що, відчуваючи наближення смерті, Кобзар просив поховати його на Батьківщині. І через 58 днів за клопотанням Михайла Лазаревського Тараса було перепоховано в Каневі.

СЛАЙД 7. Найвідомішій книзі Шевченка — «Кобзарю» — в Черкасах присвячений цілий музей. Збірка перекладена  більш, ніж  на 100 мов. За час життя поета «Кобзар» перевидавався 4 рази, а за часів Радянського Союзу його тираж налічував 8 мільйонів копій.

СЛАЙД 8. В Україні налічується 164 населені пункти, названі на честь Тараса Григоровича Шевченка. Також однойменну назву носять 3 села, 4 селища і 8 хуторів в Адигеї, Башкортостані, Краснодарському краї та 8 областях Російської Федерації, і село у Рибницькому районі Придністров'я.  Крім того, на честь Тараса Григоровича Шевченка названі місто Форт-Шевченко в Казахстані, морська затока в Аральському морі та вершина висотою 4 200 м на північному схилі Великого Кавказу, в Боковому хребті. Це ім'я дали їй українські альпіністи, які вперше підкорили цю кавказьку вершину у 1939 році.

СЛАЙД 9. Найбільший портрет Тараса Шевченка площею понад 500 м² було намальовано в Харкові в жовтні 2014 року на стіні 17-поверхівки. Це графіті за адресою проїзд Садовий, 30 занесене до Книги рекордів України. Силует зображення малювали по ночах більше двох тижнів. На втілення задуму художників знадобилось близько 900 балонів аерозольної фарби. Для графіті творчою групою Kailas-V обрано портрет пензля Івана Крамського. Ширина готового малюнка становить 12 метрів, а висота – 43 метра.

СЛАЙД 10. Український майстер Микола Сядристий створив найменше у світі «видання» «Кобзаря», розміром трохи більше половини квадратного міліметра, – набагато менше од макового зерняти. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі та мініатюрні, що гортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Переплет зшито павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

СЛАЙД 11. На початку 70-х років минулого століття вдалося вперше зблизька сфотографувати Меркурій. Космічна станція «Марінер-10» зафіксувала близько 300 кратерів, один із яких було названо на честь Тараса Шевченка. Його діаметр – 137 км. А у грудні 1976 року Кобзарем було названо астероїд головного поясу 2427.

СЛАЙД 12.

В земній красі стоїть гора Тараса,

На ній велична постать Кобзаря.

Його священна слава розійшлася

В широкий світ за гори і моря.

                                                   Григорій Кулик

Це далеко не всі найцікавіші факти про Тараса Шевченка, яких, можливо, ви не знали. Впевнена, що нова інформація спонукає вас по-іншому побачити багатогранну постать великого генія.

А зараз для оголошення результатів конкурсу читців слово надається членам журі.

(ОГОЛОШЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ КОНКУРСУ)

ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

Діти, нехай почуте сьогодні одному з вас пом’якшить серце, іншому – просвітлить розум. Несіть у своєму серці той великий заряд духовності і краси, який ми черпаємо з творчості Великого Кобзаря.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку