Конкурс "Наші славні захисники"

Про матеріал
Сценарій конкурсу, присвячений Дню Захисника та захисниць України у форматі конкурсу
Перегляд файлу

Сценарій конкурсу до Дня захисника України

 

Слайд 1. 14 жовтня 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 806 "Про День захисника України". Відтепер це свято відзначатиметься цього дня щорічно. Згідно з Законом №2187 від 5 березня 2015 року про внесення зміни до ст. 73 Кодексу законів про працю України - цей день визначено святковим і неробочим. Указ Президента України "Про відзначення у 2015 році Дня захисника України" від 23.08.2015 року № 497 передбачає, що святкування 14 жовтня відбудуться на державному рівні, із залученням органів влади та місцевого самоврядування, медійної спільноти та громадськості.

День захисника України має значно ширший контекст, аніж привітання чинних військовослужбовців. Це й день пам'яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за свою землю і відстоював суверенітет України після здобуття нею незалежності. Сьогодні справа захисту української незалежності згуртувала і кадрових військових, і добровольців, і волонтерів, тому коло тих, кого ми вшановуємо як захисників України, включає і їх.

Слайд 2. День захисника України призначено на церковне свято Покрови Пресвятої Богородиці. В Русь-Україну це свято прийшло з Візантії після запровадження християнства. Князь Ярослав Мудрий над Золотими Воротами в Києві збудував надбрамний храм на честь Богоматері.

Слайд 3. Українська традиція вшанування Покрови була продовжена в козацьку добу. На Запорозькій Січі це свято було одним з найголовніших. Цього дня відбувалися ради, де вибирали кошового та старшину, а січові церкви зводили передусім на честь Покрови Пресвятої Богородиці. У Гетьманщині виникає й цілком новий тип ікони - "Козацька Покрова". На ній під омофором Діви Марії іконописці розміщують українських ієрархів, гетьманів, старшину та значних козаків.

"Кожен селянин, ідучи на працю в поле, завжди має з собою рушницю на плечах і шаблю або тесак при боці", - пише 1594-го про українців австрієць Еріх Лясота, посланець імператора Священної Римської імперії, який місяць пробув на Запорозькій Січі.

Козацтво - приклад того, як українці, навіть немаючи своєї держави, виявилися спроможними створити своє військо, а потім перетворити його у державне формування. Козацька держава XVII-XVIII ст. офіційно так і називалася — Військо Запорозьке, її наступницею стала Гетьманщина, що проіснувала до другої половини XVIII ст.

Слайд 4. У XX ст. традицію пошанування Покрови як опікунки українського війська перейняла Українська повстанська армія. Саме день 14 жовтня 1942 року вважається символічною датою її постання.

На початку XX ст. — під час визвольної боротьби та національної революції 1917-1921 років українські військові формування постають знову. Попри опір частини тодішньої політичної еліти, яка вважала, що Україні достатньо народної міліції, українці-військові російської та австро-угорської армій самі взялися організовуватися в регулярні одиниці. І не лише військові виступили на захист Батьківщини - підступи до української столиці перед навалою більшовиків у січні 1918-го боронив, зокрема, і курінь студентів-добровольців із київських університетів.

Коли з вибухом Другої світової війни Україна опинилася в лещатах поміж двох тоталітаризмів - червоного й коричневого, народ знову взявся творити своє військо - Українську повстанську армію. Це була єдина військова сила у Другій світовій війні, яка стратегічною метою своєї боротьби визначала створення незалежної Української держави. Відповідно, боролася проти всіх сил, що намагалися цьому завадити. УПА будувалася за принципами регулярної армії і попри те, що не опералася на жодну зовнішню підтримку, зуміла розбудувати структуру, через лави якої пройшло понад 100 тис. осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральні органи СРСР репресували понад півмільйона українців — тих, хто забезпечували армію матеріальними ресурсами та інформацією. УПА стала ще одним яскравим прикладом вміння українців творити і утримувати власне військо навіть за відсутності власної держави

Слайд 5. У ХХІ ст. святкування цього свята припадає формування справжньої української армії — оновлення Збройних Сил України, їх професіоналізації та розвитку в найскладніших умовах — воєнної агресії.

Російська агресія з 2014 року розпочалася в момент, коли після Революції гідності державні механізми не працювали в повній мірі. Створення нової української армії, здатної чинити опір, було б не можливим без масової участі в цьому процесі усіх українців - добровольців, які вступали у лави війська, волонтерів, що забеспечували його матеріально.

Сьогодні Збройні Сили України реформують системи управління та матеріально-технічного забезпечення, здійснюють переозброєння, яке перетворюює їх в модерну армію. Важливим елементом модернізації є осучаснення воєнно-ідеологічної підготовки українських військовиків, що повинна опиратися не на радянські, а на автентичні військові традиції Українського народу.

Слайд 6. Нинішній український воїн, який захищає українську державність у зоні ООС, — спадкоємець нескорених — тих, хто боронив кордони й безпеку своєї землі впродовж століть, часто в неймовірно складних умовах відсутності державності та атак значно сильніших ворогів, — дружинників княжих часів, козаків, січових стрільців, воїнів Української революції 1917-1921 років, повстанців Холодного яру та вояків УПА. Їх усіх — від давнини до сьогодення – і вшановуємо 14 жовтня, у День захисника України.

Проведення конкурсу

І. Впізнай пісню

Команди слухають уривок з пісні  та впізнають її

За кожну вгадану пісню 5 балів

 

ІІ. Вгадай героя

Команди записують прізвища героїв, яких вчитель показує на дошці. За кожного вгаданого героя 1 бал.

 

ІІІ. Склади пазл.

Команди на швидкість складають пазл та розповідають про період історії, про який ця картина розповідає. За правильно складений пазл І- 10 балів, ІІ- 5 балів

Картини, на які потрібно поглянути двічі: оптичні ілюзії від українського  художника

Запорожці (картина) — Вікіпедія

 

ІV. Вгадай цитату

Команди вгадують автора цитати. За кожного вгаданого героя 2 бали.

 

V. Місця хоробрих людей

Команди повинні співвіднести героя із місцем на карті України, де він проводив боротьбу.

Шухевич Роман Осипович — Вікіпедія Василь Чучупак – славетний отаман Холодного Яру | Український інтерес   Пять лет с ареста Сенцова: что с ним происходит сейчас в колонии | Украина  и украинцы: взгляд из Европы | DW | 10.05.2019  Іван Мазепа: 5 подвигів і заслуг в ім'я України Шевченко Тарас Григорович — Вікіпедія

Біографія Володимира Івасюка    Іван Багряний. Біг над прірвою від Охтирки до Нового Ульма | Історична  правда  

Підведення підсумків конкурсу


 

docx
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку