ТЕМА 15 ( НМТ) Українські землі у складі Російської імперії в 2 пол. ХІХ ст.

Про матеріал
Матеріал викладено відповідно до програми ЗНО 2018 р. Стисло, логічно , з дотриманням хронології. Допоможе в експрес - підготовці до НМТ з історії України.
Перегляд файлу

Тема 15. Українські землі у складі Російської імперії у другій

     половині ХІХ ст.

Кримська війна (1853-1856 рр.)

Причини                                                     Привід

  прагнення Російської імперї                                                            

 поширити вплив  на Балкани

 та Чорне море.                                                              вимога Олександра І зробити      

Російську імперію покровителькою

                                                                                   усіх православних в

 Османській імперії (відмова султана).

           

Сторони конфлікту

коаліція (Османська імперія, Англія, Франція);

Російська імперія.

 

Під час Кримської війни (1853-1856 рр.) відбулися два повстання

 

« Київська козаччина» 1855 р.                                   «Похід у Таврію за волею» 1856р.

  Поштовхом до її початку став                                    чутки про те, що в Криму

   царський маніфест                                      дарують землю і дарують волю. 

 про створення державного ополчення.                    Придушене царськими військами.

 За чутками, усі, хто долучився до

 ополчення отримували свободу,

 ополчення переросло в повстання.

                                                                                                                                                  

 

Поразка Російської імперії у Кримській війні 1853—1856 рр. стала причиною глибокої кризи всього режиму. Олександр ІІ змушений провести ряд реформ.

Реформи Олександра ІІ

Аграрна реформа

 

19 лютого 1861 р. Олександр ІІ підписав «Положення про селян» і «Маніфест» про скасування кріпосного права:

      Селяни одержали особисту свободу і громадянські права.

      Поміщикам заплатили викуп.

      Позика на 49 років.

      До укладання викупної угоди з поміщиком селяни вважалися тимчасовозобов’язаними і за користування наділами змушені були відпрацьовувати панщину або платити оброк.

      Зберігалася ОБЩИНА як засіб суворого виконання селянами повинностей, оскільки з поміщиком розраховувався не кожен селянин окремо, а вся община в цілому.

 • Селянська реформа сприяла розвитку капіталістичних відносин, однак зберігала кріпосницькі пережитки: поміщицьке землеволодіння, безземелля і малоземелля селян, високі викупні платежі, повинності тимчасовозобов’язаних селян

 

Судова реформа

1864 р.

Суд ставав відкритим. Вводилась змагальність сторін ( прокурор – звинувачення і адвокат ( захист). Засідання проводив суддя за участю присяжних засідателів (12, обирались з громадян усіх станів, включаючи селян), які виносили вердикт. 

 

Земська реформа,

1864 р.

Земства – це виборні органи місцевого самоврядування. Вони були запроваджені в 6 з 9 губерній України в 1864 р., а на Правобережній Україні лише в 1911 р., бо багато поміщиків приєдналися до польського повстання 1863 р., тому уряд боявся, що земства перетворяться на представницькі організації польського національного руху. У земському самоврядуванні брало участь населення, яке мало земельну власність: дворяни, духовенство, міщани, селяни. Кошти для вирішення місцевих справ надходили від оподаткування кожної десятини землі.

 

 

Міська реформа,

1870 р.

Створювались в містах міські думи та міські управи. Обидві установи очолював міський голова.

Реформа освіти,

1864  р .

 У липні 1864 р. запроваджувалась єдина система початкової освіти:

- державні початкові школи;

- початкові школи, створені громадськими установами;

- початкові школи, створені приватними особами.

- середня освіта (класичні гімназії, училища);

- вища освіта (університети, інститути, академії).

Жінки мали змогу тепер отримати вищу освіту на вищих жіночих курсах. Всім станам надавалось право навчатися в гімназії.

Цензурна реформа,

1865  рр .

Посилився вплив на органи друку. Вводились органи цензури. Редакторам, під загрозою закриття видань, суворо заборонялось торкатись гострих політичних питань.

 

Військова реформа,

1874 р.

Запроваджено загальну військову повинність для чоловіків віком від 21 року. На суходолі служба тривала 6 років, на флоті – 7. Дворяни звільнялись від військової служби. Українські губернії були поділені на 15 військових округів.

Фінансова реформа,

1860 р.

Було створено Державний банк, який отримав право кредитувати промислові і торгівельні підприємства.

 

Економічний розвиток Наддніпрянської України

У 60-80-х роках завершується промисловий переворот (тобто перехід від мануфактури з її ручною працею до машинної індустрії).

Донбас мав поклади кам’яного вугілля;  Кривбас — залізної руди;  Правобережжя – цукрові заводи Найвідоміші українські підприємці — Терещенки, Харитоненки, Яхненки, Алчевські ; засилля іноземного капіталу (німецький, англійський); формування великих промислово-торгівельних центрів: Одеса, Київ, Харків, Катеринослав;  Україна посідала перше місце у хлібному експорті Росії .

 

Суспільно-політичний розвиток

 

Громади – непартійні об’єднання української інтелігенції другої половини ХІХ ст., які займалися просвітницькою діяльністю: вивчали українську мову, історію та культуру, організовували недільні школи й гуртки, видавали літературу.

 

Мета: підвищення культурно-освітнього рівня українського народу.

 

1859 р. – у Петербурзі колишні члени Кирило-Мефодіївського братства: Т.Шевченко, М.Костомаров, В.Білозерський, П.Куліш організували першу українську Громаду.

У 1861-1862 рр. вони випускали журнал «Основа» - перший український журнал в Російській імперії.

Культурно-просвітницька діяльність: відкриття недільних шкіл, видання художньої і наукової літератури, вивчення української історії та мови.

Пізніше Громади виникли у Харкові, Чернігові, Полтаві, Одесі.

 

                                                               1860-70-рр. – Київська громада («Стара громада») – була найбільшою і найвпливовішою громадою 60–70-х рр.

засновник - В. Антонович

Друкований орган: 1873–1875 рр. газета «Кіевскій телеграфъ» (критикували державну політику).

 

1863-1864 р. відбувається масове польське національно-визвольне повстання проти Російської імперії – це найбільше польське повстання, що знайшло підтримку міжнародної громадськості.Масової підтримки в Україні повстання не отримало (на боці поляків воювали українські загони А. Потебні, А. Красовського). Повстання придушила Російська імперія.

Хлопоманство - український національний рух, що відроджувався, захопив не тільки українців, а навіть частину молоді з польських або спольщених шляхетських родин Правобережної України, сумління яких мучило усвідомлення того, що їх діди-прадіди упродовж століть гнобили українське селянство, і які вирішили зблизитися і прислужити народу.  Цю групу на чолі з Володимиром Антоновичем називали хлопоманами (походить від слова холоп — образлива назва польських панів українських селян), хоча самі вони себе називали українофілами.

Вони перейшли з католицької віри в православну, носили український національний одяг, співали українських пісень, свідомо дотримувалися народних звичаїв і не цуралися селянського товариства.

 

Валуєвський циркуляр 1863 року -таємне розпорядження міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Валуєва про призупинення видання значної частини книг, написаних «малоросійською», тобто українською мовою. Згідно з указом заборонялась публікація релігійних, учбових і освітніх книг, однак дозволялась публікація художньої літератури. Офіційна російська влада заперечувала існування окремого українського народу, української культури, мови тощо .

 

 

 

 

«Південно-Західний відділ Російського географічного товариства»

1873 – 1876 рр.

Займався вивченням України — південно-західних земель імперії. Члени відділу проводили статистичні, географічні, історичні, етнографічні та лінгвістичні дослідження. Став осередком діяльності українофілів, через що був закритий російською владою.

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Pavlo_Chubynskyi.jpg/250px-Pavlo_Chubynskyi.jpgПавло Чубинський  відомий вчений-етнограф, поет і журналіст, юрист, активний діяч українського національного руху , активний учасник.

Емський указ - 1876 р.документ, виданий Емський указ (у м. Емськ) російським імператором Олександром ІІ, який заборонив: друкувати книги українською; ставити українські театральні вистави; викладати українською; перекладати українською; ввозити українську літературу.

Розвиток громадівського руху в 1870-90-х рр.

Виїхавши за кордон, Михайло Драгоманов став видавати журнал «Громада» (1878— 1879 pp., 1882 р.) у Женеві. В основі  запропонованої програми лежали принципи: демократизм (надання громадянам демократичних прав і свобод та організація влади на демократичних засадах); федералізм (надання українцям в складі Росії автономних прав і запровадження громадського самоврядування); культурництво (визвольна боротьба повинна вестися виключно просвітницькими мирними методами); еволюційність (уникати радикальних змін, а віддавати перевагу поступовому розвитку); європеїзм (орієнтація України в своєму розвитку на Європу).

 

«БРАТСТВО ТАРАСІВЦІВ» - 1891-1893 рр.

це таємна політична організація, створена в Полтаві 1891 р. Її учасники дали клятву в Каневі на могилі Т. Шевченка, де присяглися всіма засобами поширювати серед українців його ідеї. Мета: здобуття державної незалежності України. Члени братства: І. Липа, М. Міхновський, Б. Грінченко. 1893 р. - братство розгромлене поліцією .

*******************

 У 1897 р. на нелегальному з'їзді всіх громад було утворено Загальноукраїнську безпартійну організацію (ЗУБО) на чолі з О. Кониським. та В. Антоновичем. Вона поставила мету: згуртувати всіх українських діячів в одному об'єднанні. 

  Ісмаїл Гаспринський - кримськотатарський   письменник, педагог, культурний та громадсько-політичний діяч. Засновник пантюркізму.  Пропагандист сучасних ідей серед кримських татар та загалом тюрко-мусульманського світу, модернізатор їхньої традиційної ісламської культури.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Ismail_Gasprinskiy.jpg/250px-Ismail_Gasprinskiy.jpgМер Бахчисарая.

docx
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
394
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку