Конкурс знавців Кобзаря "Шевченкіада"

Про матеріал
Шанс поборотися у команді за звання найкращих знавців життя та творчості Тараса Григоровича Шевченка! Конкурс складається з 4 етапів: гра "Так чи Ні", "Тема", "Чорна скринька" та "Бліц".
Перегляд файлу

ШЕВЧЕНКІАДА

Ведуча: Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним. Тарас Григорович Шевченко – велика і невмируща слава українського народу. Напередодні 210-ї річниці від дня народження поета ми промовляємо найкращі слова вдячності та намагаємося глибше розкрити його талант.

Ведуча: І сьогодні, любі друзі, ми вітаємо вас на Шевченкіаді-2024! Кожна команда буде боротися за звання найкращих знавців життя та творчості Тараса Шевченка!

Ведуча: Давайте познайомимося з нашими учасниками!

Ведуча: Команда _______! Веселі та бадьорі, вже готові до гри!

Ведуча: Команда _______ дуже серйозно налаштована перемагати!

Ведуча: Гра складається з 4 конкурсів. Перший – «Так чи Ні».  Я буду задавати питання, на які ви маєте відповісти «так» або «ні». У вас є 10 секунд на обговорення та надання письмової відповіді на аркуші. Всього 10 питань, за кожну правильну відповідь – 1 бал.

Конкурс «Так чи Ні»

(пояснення ведучої курсивом)

  1. Чи вірите ви в те, що кількість пам’ятників Тарасу Шевченку має рекордну кількість у світі? (Ні) Існує думка, що найбільше пам’ятників у світі Ісусу Христу, а Шевченко посідає почесне друге місце. Але за останніми даними, 1384 – така кількість монументів, які встановили у всьому світі. Звісно, більшість їх розташована на території України – 1256.
  2. Чи вірите ви в те, що  перший пам’ятник за кордоном, був встановлений у Вашингтоні? (Ні) Перший закордонний монумент з’явився у Казахстані, де Шевченко був у засланні.
  3. Чи вірите ви в те, що існує найменший у світі «Кобзар», розміром трохи більше половини квадратного міліметра? (Так) Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку «Кобзар». Сторінки настільки тонкі, що гортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска.
  4. Чи вірите ви в те, що в Придністровській Молдавській Республіці існує банкнота у 50 тисяч рублів із зображенням Тараса Шевченка на зворотному боці? (Так) У 1995 році на території невизнаної Молдавської Республіки була введена вищевказана банкнота .
  5. Чи вірите ви в те, що поема «Катерина» перекладена 147 мовами народів світу? (Ні) Найбільшу кількість разів перекладений «Заповіт» Т. Шевченка
  6. Чи вірите ви в те, що Тарас Шевченко мав псевдоніми? (Так) Деякі твори він підписував як Т.Ш., Кобзар Дармограй, Руель, Перебендя.
  7. Чи вірите ви в те, що існує рідкісний мінерал, названий на честь великого українського поета? (Так) Він називається тарасовіт, а його скупчення знаходяться на Донбасі.
  8. Чи вірите ви в те, що освіта митця – це повний курс школи? (Ні) Освіта митця – всього 2 класи, здобуті у церковно-приходській школі. Проте поету вдалося створити одну з найбільш популярних книг української класичної літератури.
  9. Чи вірите ви в те, що Тараса викупили з кріпацтва за 1 млн рублів? (Ні) Суму складала 2500 рублів. На то час ця сума була еквівалентна 45 кілограмам чистого срібла.
  10.  Чи вірите ви в те, що «Кобзар» Шевченка був у бібліотеці Наполеона? (Ні) Бо це була «Енеїда» І. Котляревського.

Ведуча: За підсумками першого конкурсу команди мають такі бали: __, ___.

Ведуча: Наступний конкурс «Тема».  Команди по черзі вибирають картку та дають відповідь на питання. Це питання з географії, літератури, мови, історії, художнього мистецтва, музики, космосу, життя та діяльності великих українців в контексті творчості Т. Шевченка.

Ведуча: Час для підготовки відповіді – 30 секунд. Якщо команда не дала відповіді або дала хибне твердження, право відповіді переходить до команди суперника. Кожна правильна відповідь – 2 бали.

Конкурс «Тема»:

(картки з питаннями)

Географія: Шевченко любив згадувати, як він малий пішов шукати «залізні стовпи, що підпирають небо», і заблукав у полі. Чумаки, зустрівши хлопця, забрали його з собою й увечері привезли до села, де тарас проживав із сім’єю. Яку назву носило це село? (Село Кирилівка).

Література: Кому і за що присвятив Шевченко свою найвідомішу поему про тяжку жіночу долю? (Василю Жуковському на пам’ять про викуп з кріпацтва).

Мова: У 1861 році було випущено Шевченків посібник для навчання дітей грамоті українською мовою в недільних школах України, виданий коштом автора та накладом 10 000 примірників. Яку назву носить цей примірник? (Буквар, Буквар южнорускій) Він складений із кращих зразків фольклору та частково з власних творів Шевченка.

Історія: Після першої подорожі під впливом побаченого й пережитого в Україні Шевченко написав вірша «Розрита могила», де висловив осуд поневолення українського народу Російською імперією. Питання: Який імператор очолював Російську імперію? (Микола І)

Художнє мистецтво: Портрет якого російського поета написав та розіграв у лотереї Карл Брюллов, щоб на отримані гроші купити відпускну для Шевченка? (Василя Жуковського)

Музика: Це аудіо-питання. Прослухайте уривок пісні на слова Т. Шевченка. Яку назву має вірш, слова якого стали основою для цього музичного твору («Тополя» або «Думи, мої думи..»)

Космос: Шевченка зображають на монетах та купюрах, на його честь відкривають музеї та пам’ятники, його ім’ям називають мінерали, астероїди та навіть кратери. До речі, кратер якої планети Сонячної системи має назву «Шевченко»? (Меркурій)

Життя та діяльність великих українців в контексті творчості Т. Шевченка: Ні для кого не секрет, що Шевченко був членом таємного політичного товариства «Кирило-Мефодіївське братство». Дайте відповідь, хто був засновником цього товариства? (Микола Костомаров).

 

Третій конкурс «Чорна скринька»

Ведуча: Зараз асистент винесе скриньку, в якій знаходиться один предмет, пов’язаний з Т. Шевченком. Ваше завдання: прослухати підказки, обговорити відповідь з командою та записати її на бланк відповіді. Час для підготовки відповіді: 1 хвилина. Таким чином, команди можуть отримати 3 бали.

Ведуча: Увага! Підказка! У скриньці знаходиться невід’ємний атрибут образу Тараса Шевченка. Він проніс їх через усе життя, окрім молодих років. Вони бувають таких видів: велосипедне кермо, парус, Франц Йосиф та тракер. (Вуса)

(Додаткова підказка: Серед відомих людей вони були у Фредді Мерк’юрі, Чака Норіса, Бреда Пітта тощо).

 

Ведуча: Отже, за результатами конкурсу команди отримують _____ балів.

 

Ведуча: Тепер прийшов час вирішального конкурсу. Доля всієї команди зосереджується в руках капітанів. Конкурс «Бліц»!
 

Ведуча: По черзі представники команд відповідають на 10 запитань, на роздуми надається 3 секунди. За кожну правильну відповідь – 1 бал.

Першим відповідає капітан команди_____:

 

 

«БЛІЦ»

  1. В якому році народився Тарас Шевченко? (1814)
  2. Чи прожив Шевченко до 60 років? (Ні)
  3. Як звали батька Катерини, сестри Шевченка? (Григорій)
  4. На якій банкноті зображено Кобзаря? (100 гривень)
  5. В якому місті намальовано найбільший портрет Шевченка на стіні 17-поверхового будинку? (Харків)
  6. Скільки разів був одружений Шевченко? (0)
  7. Скільки подорожей до України здійснив поет? (3)
  8. Назвіть дівчину-покритку з картини Шевченка? (Катерина)
  9. Яку найвідомішу страву любив Шевченко? (борщ)
  10. Як звали пана, якому служив Шевченко (Енгельгардт)

 

  1. Якого числа народився поет? (9-го)
  2. Хто Шевченко за знаком зодіаку? (Риби)
  3. Яке небесне тіло має назву 2427 Кобзар? (Астероїд)
  4. Скільки голосних у прізвищі Тараса Григоровича? (3)
  5. Назвіть один з талантів Шевченка? (малювання, літератури, музика)
  6. Найвідоміша збірка віршів поета? (Кобзар)
  7. Скільки років пройшло з дня народження Шевченка? (210)
  8. Чи мав Шевченко твори рос.мовою? (Так)
  9. На яку букву починається прізвище поета? (Ш)
  10. Чи дожив Шевченко до скасування кріпацтва? (Так)

Ведуча: Усі конкурси позаду. Тепер можна визначити переможців. Слово надається нашому шановному журі.

Слово журі, нагородження.

docx
Додано
11 травня
Переглядів
10
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку