Вітчизняна кухня багата на страви, які стали популярними не тільки на Батьківщині, але й далеко за її межами. І це не дивно, адже слава про українську гостинність та частування поширилась по всьому світу. Українська кухня славиться своїм унікальним поєднанням смаків та інгредієнтів. А найголовніше – ці страви відображають багатовікову історію та культурні традиції народу. Насправді українцям є чим пишатися! Наш вклад у світову культурну спадщину – безцінний. Від кулінарії до творчості – ми експериментуємо, впроваджуємо інноваційні ідеї та вражаємо досягненнями. Так як традиційні страви – це страви в основному повсякденні, то готуватися вони мали легко та швидко, не потребуючи багато часу. Українська народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських страв, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби. Тому й традиційна кухня українців багата великим розмаїттям овочевих страв. Це — і борщ, і капусняк, і голубці, і квашена капуста, і солоні огірки, і гарбузова каша. Любили українці також різноманітні страви з яєць, особливо - яєчню із салом і ковбасою.
Національні страви, якими варто пишатися Українська кухня – це яскрава палітра смаків, вона одночасно проста та витончена. Серед національних страв є ті, якими варто особливо пишатися, адже вони стали символами української гостинності та кулінарної майстерності. Борщ є беззаперечною гордістю нашої кухні, яку знають в усьому світі. Його історія сягає глибокої давнини, і за цей час він став символом українських кулінарних традицій. 1 липня 2022 року на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини борщ визнали українським. Його було внесено до списку термінової охорони ЮНЕСКО. Саме його більшість українців вважають улюбленою стравою національної кухні. До речі, так думають не тільки українці: CNN включили борщ до 20 найсмачніших супів у світі! .
Український борщ – це як витвір мистецтва. Класичний борщ складається з близько 30 інгредієнтів! Серед них найголовніші: буряк, капуста, картопля, морква, цибуля, яловичина та томатна паста. Але в залежності від регіону рецепти можуть різнитися. Наприклад, на Поділлі додають квасолю, на Півдні – борошно, на Слобожанщині – пиво, у київський борщ – хлібний квас. Є зелений борщ, червоний, грибний, холодний. Усього понад 70 видів! Їли борщ зазвичай з пампушками з часником.
Куліш Куліш був улюбленою стравою українських козаків та чумаків. Його часто готували на обід в походах (звідси інша назва «польова каша») або вдома на вечерю. Куліш готується на основі пшона з додаванням картоплі, моркви, сала, цибулі та зелені. Але знову ж таки залежно від регіону рецепти страви різнилися: на Чернігівщині та Полтавщині готували гречаний, а на Південному Поділлі – кукурудзяний, на Правобережному Поліссі куліш могли варити на молоці, сироватці або маслянці. Справжній куліш мав бути густим.
Українське сало. Дуже смачна страва української кухні — сало — продукт довгожителів України! Продукт калорійний, проте містить корисні жирні кислоти, які позитивно впливають на здоров’я. Тому у невеликій кількісті воно не лише ситне й смачне, але й корисне. Споживають сало порізаним шматочками. Сало, перетерте з часником чи кропом, намазують на хліб. Така закуска смакує зі свіжим чи засоленим огірком, цибулею чи помідорами. Салу приписується безліч корисних властивостей, зокрема здатність запобігати атеросклерозу, виводити токсини. У 2011 році у Львові відкрили єдиний у світі музей сала. Саме тут можна скуштувати сало в шоколаді та ще 35 видів цього продукту. Цікавий факт: найсмачнішим вважається сало свиней, яких годують жолудями.
Голубці Страва, без якої годі уявити свята, – голубці. Це капустяні листки, заповнені сумішшю м'яса та рису, які потім тушкуються в томатному соусі. Також є пісні голубці, які готують з картоплі. На Закарпатті є власна столиця голубців – селище Великий Бичків. Тамтешні господині вважаються найкращими майстринями цієї страви. Тут проходить гастрономічний фестиваль "Бичківські голубці", на якому гості мають можливість смакувати десятками найрізноманітніших їх варіацій. Голубці - одна із страв спражньої української кухні. Важко встояти перед смачними українськими голубцями, заправленими овочевою підливою! Тільки уявіть ніжну начинку із рису та м’яса, заправлену спеціями та просмаженою цибулею з морквою, загорнуту в тонке листя винограду та протушковану в соковитій підливі! До страви подається сметана, яка доповнює неймовірний смак українських голубців.
Банош До найпопулярніших страв української кухні, які часто готують на різноманітних заходах та застіллях, варто віднести і банош. Він готується з кукурудзяного борошна та сметани або вершків, що додають йому кремоподібної консистенції. Подають страву з бринзою (солоним сиром), шкварками або грибами. Банош особливо популярний в західних регіонах України, і є символом місцевої кулінарії. Якщо ви подорожуватимете Західною Україною, неодмінно скуштуйте родзинку місцевої гуцульської кухні — банош. Ароматна каша з кукурудзяного борошна, зварена на молоці та заправлена вершками — смакота, від якої важко відмовитись. Подається страва із шкварками, грибами, цибулею та овечою бринзою. Якщо прагнете відчути справжній смак баноша, прослідкуйте, щоб його готували у чавунному казані на вогнищі.
Деруни Одна з простих та популярних страв — картопляні деруни. Вони готуються з тертої картоплі, яку підсмажують у вигляді млинців на сковороді. При бажанні можна додати сирну, м’ясну чи грибну начинку — з будь-яким варіантом страва буде ситною та смачною! Подають деруни зі сметаною, що дає страві неперевершеного смаку.
Домашня ковбаса В кожному українському селі не тільки знають, але і вміють готувати надзвичайно ситну та смачну страву — домашню ковбасу. Вона готується з перемолотим м’ясом, салом із сіллю та спеціями. Приготована страва — родзинка кожного багато накритого українського столу. Підсмажена домашня ковбаса добре смакує з любим гарніром та свіжими овочами.
Холодець. Холодець — старовинне блюдо, яке входить до переліку кращих страв української кухні. Готується просто, але тривалий час. Різні частини свинини з кістками варять декілька годин, а потім роблять з них заливне. Щоб страва була більш смачною, її подають в охолодженому вигляді із хроном чи гірчицею.
Котлета по-київськи За право називатися батьківщиною цієї страви досі сперечаються Україна, Німеччина, Франція та США. Тим не менше, сьогодні котлета по-київськи є гастрономічним символом саме української столиці. Вважається, що вперше вона з’явилася на столах киян ще на початку 20 століття, але на певний період була забута і відродилася уже в середині століття в місцевих ресторанах. Масовою страва стала уже в 60-х. Золотиста хрустка скоринка, ніжне куряче м'ясо й соковита начинка всередині ― в котлету по-київськи закохуються з першого разу. По суті це куряча відбивна, скручена в рулет разом із зеленню й вершковим маслом, обсмажена у фритюрі. Подають її по-особливому, з курячої кісточкою, на яку покладається виключно декоративна функція. Гарнір може бути будь-який: відварна картопля, овочеве пюре або рис. Цікавий факт: котлета по-київськи настільки популярна, що її не тільки готують у закордонних ресторанах під назвою Chicken Kyiv, а й включили до споживчого кошика у Великобританії.
Полтавські галушки Галушку іноді називають королевою української кухні. Цю страву з вареного тіста у вигляді окремого блюда або інгредієнту для супу готували по всій території України, але найбільш популярною вона стала саме на Полтавщині. Тут їй навіть встановили пам’ятник і проводять фестиваль на її честь. Для приготування галушок тісто з борошна, солі та води рвалося або різалося. З нього формувалися кульки або квадратики, які відварювалися найчастіше на пару і потім додавалися в суп або подавалися окремо з шкварками, сметаною або смаженою цибулею у піст. Полтавські галушки подаються з вершковим маслом, часником, сметаною та відвареною куркою. Цікавий факт: на Західній Україні існує своєрідна варіація галушок з додаванням вареної товченої картоплі, сиру та яєць. Їх називають палюшки.
Вареники Вареники – ще одна улюблена страва українців, без якої неможливо уявити недільний обід. Недарма у «Вечорах на хуторі біля Диканьки» Гоголь зобразив колоритного персонажа Пацюка, який тільки й встигав смакувати пишними варениками у сметані. Українські вареники готують з найрізноманітнішими начинками: із вишнями чи полуницею, з тушкованою капустою, з м’ясом, картоплею, яйцями із зеленню, сиром чи навіть з грибами. Незалежно від виду начинки, вареники — одна з найкращих українських страв, яка популярна як за буденним, так і святковим столом.
Київський торт Ще один гастрономічний символ української столиці, але цього разу солодкий – київський торт. Над його рецептурою кондитери фабрики працювали роками і запатентували лише в 1973 році. Основою торта є коржі на заквашених білках з додаванням цукру, борошна та горішків. Крем готується з масла, яєць, молока та цукру з додаванням какао й коньяку. Цікавий факт: раніше кожен кондитер мав свій унікальний «кремовий почерк», але згодом розписи уніфікували, щоб уникнути підробок.
Налисники Тонкі млинці готують на молоці з додаванням пшеничного чи гречаного борошна, яєць та цукру. Їх можна їсти просто зі сметаною, варенням, медом або загортати в них начинку. Вибір різноманітний:солоний та солодкий сир;обсмажені гриби з цибулею та твердим сиром;шпинат з вершковим сиром;червона риба з рікоттою, маскарпоне. Також в начинках комбінують курячу печінку та відварені яйця, кисломолочний сир та ягоди, мак та сухофрукти. Начинені млинці перед подачею обов'язково мліють в духовці чи глибокій сковороді.
Сирники Безперечна перевага сирників – швидке приготування з продуктів щоденного вживання. Ця страва знайома більшій частині населення нашої країни ще з часів дитинства, коли ароматні бабусині сирники апетитною гіркою височіли на святковому столі. Сирники ідеальні в поєднанні зі сметаною і гарячим запашним чаєм. Страву прийнято подавати в гарячому вигляді, проте рецепт приготування сирників передбачає також їх вживання у холодному вигляді. Кожна господиня за своїм смаком може вибирати кисло-солодкі, солодкі і навіть гострі соуси для того, щоб перетворити сирники на родзинку свого столу.
Перекладанець Перекладанець — один з найсмачніших українських десертів, який нагадує багатошаровий пиріг, в якому кожен шар начинки відрізняється за наповненням та смаком. Зазвичай в перекладанці використовують макову, горіхову начинку та варення. Готова страва поливається помадкою та за бажанням прикрашається сухофруктами, шоколадом чи просто цукровою пудрою. Смакота неймовірна!
Узвар. Узвар — один з найсмачніших напоїв в традиційної кухні. Рецептів приготування багато, проте найбільш смачніший узвар виходить із використанням сушених фруктів: яблук, груш, копченого чорносливу, вишні та ізюму. Солод приготованого напою можна довести додаванням меду. Теплий напій взимку або холодний влітку — у будь-яку пору року узвар добре вгамує вашу спрагу!
Ці та інші страви мають велику популярність як в Україні, так і за її межами. Ресторани з українською кухнею можна знайти практично у будь-якому куточку світу. Найвідоміші з них – у Великій Британії. Це "Борщ та сльози" – один із найстаріших англійських ресторанів, який відкрився ще у 1965 році. На фудкорті величезного торгового центру Green Market у Нью-Джерсі також можна скуштувати борщ та вареники. Українські ресторани можна зустріти в ОАЕ, Японії та у будь-якій країні Європи. Поїсти смачних страв приходять не лише українські емігранти, а й корінні жителі іноземних міст.
Обрядові страви Українська кухня багата на традиції, особливо під час свят, коли готують обрядові та автентичні страви. Вони унікальні, адже так святкують лише в Україні! До прикладу, старовинна традиція готувати 12 страв на Святу вечерю. Вона пов'язана з апостолами Ісуса Христа. Кожна з цих страв символізує різні аспекти життя та віри. Наприклад, кутя – перша і найважливіша страва на столі – символізує єдність та згадку про предків. До неї часто додають мед, однак тут дуже важливо знати міру, адже занадто солодкою кутя не смакує. Саме з цієї кулінарної мудрості пішла приказка "Не передати куті меду". Також на столі обов’язково повинні бути вареники, голубці, грибна юшка або пісний борщ з вушками, риба, пампухи та інші страви, які готуються без м'яса. В Україні в особливий спосіб святкують й Великдень. Господарі завше готують м’ясні страви: шпондер (підчеревину), шинку, ковбасу. Діти розмальовують яйця – писанки, а господині печуть обрядовий хліб – паску. Традиції створення цієї випічки теж особливі. Так, паску готують з неймовірною ретельністю, додаючи найкращі інгредієнти та урізноманітнюючи смак родзинками, цукатами та спеціями. Паска має багато варіацій: від класичної круглої форми до високих і прикрашених глазур'ю. Існує повір'я, що успіх у випіканні паски принесе удачу на весь рік.
Гастрономічні рекорди України Україна відома й своїми кулінарними досягненнями. Ось декілька значних рекордів, які демонструють майстерність українських кухарів та ентузіастів у приготуванні їжі. Одним з найгучніших рекордів є створення найбільшого малюнку з пончиків. Його зробили на фестивалі Pampukh у Львові 7 січня 2012 року. Для цієї мозаїки було використано 7 040 пампухів. Картина на площі Ринок у Львові викликала захват далеко за межами України. Після завершення мозаїки всі пончики роздали глядачам, які зібралися на заході. У селищі Бородянка Київської області зварили найбільший вареник, вагою у 85 кілограмів. Його готували впродовж кількох годин, а подали на місцевому фестивалі. Ще одна знаменна подія – приготування найбільшого бутерброда з сала. Його довжина склала 150 метрів. Для його створення на території Національного музею архітектури та побуту України в селі Пирогів організатори використали 150 кілограмів сала й близько 250 буханок житнього хліба.
Українці неодноразово доводили, що готові активно розвивати свою гастрономічну культуру та продовжувати яскраві багатовікові традиції. Адже нам є чим пишатись. Ароматні та смачні вареники, наваристий борщ, ніжний фруктовий узвар та інші страви – наша кулінарія може вразити навіть гурманів. Тож збережімо традиції приготування цих смаколиків на багато століть!