Даний матеріал призначений для проведення позакласного заходу із народознавства. У ньому подані конкурси, які дають змогу ширше познайомити учнів із життям і побутом українців.
Я - українець. Над Дніпром
Стоїть в саду вишневім хата.
Кущі калини під вікном.
Криниця, журавель з цебром
І скибка місяця щербата.
Я –українка. З юних літ
Мене пісень навчила мати,
Які чарують цілий світ,
Де народився «Заповіт»,
Що закликав кайдани рвати.
Я - українець. Мій народ
Миролюбивий і хоробрий,
Уже сягнув таких висот –
Немає в світі перешкод,
Що затуманили б нам обрій.
Я –українка. Я горжусь,
Що я люблю усі народи:
Вірменію і Білорусь…
За волю всіх людей борюсь,
Без них нема й мені свободи.
Звучить пісня у виконанні ансамблю «Журавлята» «Ласкаво просимо».
Вчитель.
Шановні Друзі! Сьогодні ми з вами зібралися в цьому залі, щоб більше дізнатися про звичаї, традиції, обряди нашого народу. Сьогодні ми проведемо народознавчий КВК між учнями 8-9 класів.
Представлення команд.
Умови конкурсу: за кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.
Ведучі представляють журі.
-2-
1 конкурс «Відгадай».
Команди повинні відгадати загадки.
1. В лісі росла, додому прийшла і заспівала красно. (Кобза).
2. Десь в гаю родилася, була німа і нежива, у хаті опинилася - тепер говорить і співа. (Скрипка).
3. Зверху кожа, знизу тоже, а всередині пусто. (Бубон).
4. Лечу від краю і до краю, чарую дивними словами. Я вас на крилах підіймаю або сумую разом з вами. Назвіть, хто я? (Пісня).
5. У лісі вирізана, гладенько витесана, співає, заливається, як називається? (Сопілка).
6. У лісі родилася, у майстерні робилася, а на руках плаче. (Скрипка).
2 конкурс «Кулінари».
1 завдання .
1. Яка страва на Великдень є початком усього живого і воскресіння Христа ? (Яйце).
2. Яку назву має страва, що печуть на першого Спаса? (Шулики)
3.Які фрукти освячують в церкві на другого Спаса, а до цього їх заборонялося вживати? (Яблука).
4. Які страви готують на Масляницю?( Млинці, оладки, налисники, вареники з сиром..)
5. Які 2 страви вважалися найголовнішими на Святий вечір?
( Кутя та узвар із сухофруктів).
6. Яку страву готували на Стрітення? (Пекли жайворонків).
2 завдання
Зачитуються назви продуктів, а учасники повинні назвати страву, яку можна приготувати із цих продуктів.
1. Морква, буряк, картопля, солені огірки, свіжа цибуля, олія.(Вінегрет),
2. Риба , цибуля, петрушка, сіль, лавровий листок, перець горошок, вода. (Уха).
3. М'ясо, картопля, капуста, буряк, морква, томат, цибуля, зелень, сіль, олія або сало (Борщ).
3 завдання.
За 1 хвилину команди повинні написати на листку якнайбільше українських страв.
4 завдання.
Продемонструвати сервіровку бідної селянської родини. Вибрати із набору потрібне. (6ложок, 1 миска).
3 конкурс «Кмітливі».
Виходять по одному хлопчику від команди. Вони повинні за 1 хвилину якнайшвидше одягнути український народний костюм.
4 конкурс «Пантоміма».
Виходять по 1 представнику від команди. Їхнє завдання: зобразити пантомімою слова, які записані на картках.
1. «Жили у бабусі два веселих гуси».
2. «Ой на горі та й женці жнуть».
3. «Місяць на небі, зіроньки сяють».
Команди на листках пишуть відповіді.
5 конкурс «Народна пісня»,
1 завдання.
За 1 хвилину написати якнайбільше народних пісень , у яких є вигук «ой».
2 завдання.
На аркушах написані пісні . Знайти другу половину пісень.
3 завдання.
Інсценівка української народної пісні.
6 конкурс «Вірування».
Що уособлювали боги?
1. Перун. 2 Дажбог. 3. Стрибог. 4. Лада. 5. Сварог.6. Берегиня.
7 конкурс «Ремесла».
Команда роздаються із зображенням предметів українського побуту. Вони повинні дати відповідь на запитання: « Для чого використовували ці предмети?»
8 конкурс «Народні свята»,
1. Благовіщення святкують… (7 квітня).
2. Яблучний Спас….. ( 19 серпня).
3. Різдво …. (7 січня)
4. Водохреща….. ( 19 січня).
5. Івана Купала….. (7 липня).
6. Василя (Новий рік) ………..( 14 січня).
9 конкурс «Перекладачі».
Ведуча.
Кожен українець повинен знати рідну мову. От зараз ми перевіримо, як команди знають рідну мову. Вони повинні перекласти на рідну мову слова.
Попугай - папуга, кошелек – гаманець, зонтик - парасолька, шляпа - капелюх, чулки – панчохи, носки – шкарпетки, ботинки – черевики, утконос – качкодзьоб, пуговица - ґудзик.
10 конкурс «Звари вареники».
Однією з найпопулярніших страв на Україні є вареники. Кожна господиня повинна вміти їх варити. Ось ми зараз і поглянемо, як наші учасники вміють варити вареники.
1 завдання.
Кожен учасник ліпить із пластиліну вареник. Журі оцінює, яка команда швидше і якісніше зліпила вареники.
2 завдання.
1 учасник біжить до глечика і приносить його на стіл.
2 учасник складає вареники в глечик.
3 учасник відносить глечик з варениками і кладе їх у «піч».
4 учасник біжить, бере рогач і виймає вареники з «печі» і несе на стіл.
5 учасник бере ложку і виймає вареники з глечика і роздає гравцям.
6 учасник прибирає зі столу.
Журі оголошує результати конкурсу.