Конспект 6 уроку з предмету Захист України 10 клас

Про матеріал
План-конспект 6 уроку з предмету Захист України. Клас 10. Тема: Українські військові формування та участь українців у військових подіях ХХ століття. ЗСУ незалежної України до 2014 року. Нова українська армія 2014-2017; видатні діячі українського народу.
Перегляд файлу

Тема: Українські військові формування та участь українців у військових подіях ХХ століття. ЗСУ незалежної України до 2014 року. Нова українська армія 2014-2017; видатні діячі українського народу.

Мета: поглибити знання учнів із історії України: Українські військові формування та участь українців у військових подіях ХХ століття. ЗСУ незалежної України до 2014 року. Нова українська армія 2014-2017; видатні діячі українського народу.

Формувати стійку громадянську позицію.

Поглиблювати  відчуття патріотизму, мужності і любові до Батьківщини.

Обладнання: відео, презентація.

Тип уроку: урок формування та засвоєння нових знань.

                                                               ХІД УРОКУ

І. Вступна частина
Шикування, рапорт, привітання, виконання гімну України

2. Огляд зовнішнього вигляду, перевірка учнів на заняттях

3. Оголошення теми, мети уроку, навчальних питань

Добрий день! На попередньому занятті ми говорили про військові формування в добу Київської Русі та Козацтва. Тож сьогодні ми продовжимо знайомство з формуванням військових структур в Україні, поглибимо знання з історії України ХХ століття й українського війська, а саме:  поговоримо про Українські військові формування та участь українців у військових подіях ХХ століття. ЗСУ незалежної України до 2014 року. Нова українська армія 2014-2017; видатні діячі українського народу. Доречно пригадати вислів відомого українського письменника Олександра Довженка: «Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців».

ІІІ. Основна частина

Введення нового матеріалу.

ХХ століття стало переломним в історії всієї Європи та України. Перша її половина наповнена війнами та революціями.

         Перша світова війна (1914 – 1918) стала для Європи першим жахливим свідченням сучасного ведення бойових дій. Війна набрала масового характеру. Вона виникла між двома коаліціями великих держав за переділ світу, колоній та сфер впливу. Перед першою світовою війною Україна була розділена між двома сусідніми імперіями – Російською та Австро-Угорською.

Кінець ХІХ – початок ХХ ст. був ознаменований новим піднесенням національно-визвольної боротьби українського народу. Центром її стала Західна Україна (Галичина). Там зародився січовий стрілецький рух.

Єдиною українською національною військовою організацією на початку першої світової війни в складі австро-угорської армії був сформований із студентської та національно свідомої селянської та робітничої молоді Галичини добровільний легіон Українських Січових стрільців (УСС). Ця назва свідчила про його зв’язок з  традиціями січового козацтва. Командування першим легіоном очолив Теодор Рожанковський (1875 – 1970).

 (Перегляд відео)

Махновщина

Влітку 1918 року Нестор Махно організував повстанський загін під назвою Чорна Гвардія, відновив боротьбу проти німецько-австро-угорських військ та уряду гетьмана Павла Скоропадського. З початку січня 1919 р. Махно розпочав боротьбу проти денікінців, військ Директорії та Антанти. Ідейне обґрунтування махновського руху в 1918—1920 рр. здійснювала українська анархістська просвітницька організація «Набат».

Видатні діячі та події 1917-1920 рр.

1917р. – проголошення Центральною Радою Української Народної Республіки. Голова Центральної Ради УНР –Михайло Грушевський.

29.04.1918 р. – прийнято Конституцію УНР. Її верховним органом стали Всенародні Збори, а Головою обрано Михайла Грушевського.

29. 04. 1918 р. – державний переворот, до влади приходить Скоропадський. У листопаді  Скоропадський проголосив Україну федеративною частиною Росії.

30.10. 1918 р. – створюється новий уряд – Директорія УНР на чолі з Петлюрою. 16.11. 1918 р. - починається наступ  військ Директорії проти Скоропадського

 14.12.1918 р. - Скоропадський зрікається від влади, відновлюється УНР.

 Збройні Сили Української Народної Республіки

17 березня 1917 року у Києві створено Українську Центральну Раду, яка стала фундатором становлення української держави, на чолі з відомим політичним діячем і вченим Михайлом Грушевським.

З проголошенням УНР почалось створення національних Збройних Сил. 16 січня 1918 року Центральна Рада УНР ухвалила Закон про утворення народної армії на міліційній основі для оборони держави від зовнішнього ворога. Було схвалено тимчасову форму одягу (однострій) українського війська. Військові звання у війську не встановлювалися, а запроваджувалися тільки відзнаки військових посад (ройовий, чатовий, бунчужний, півсотенний, сотник, курінний, полковник, отаман бригади, отаман дивізії, отаман корпусу). З полонених українців на території  Австрії та Німеччини було створено дивізії сірожупанників та синьожупанників (носили жупан відповідно сірого  та синього кольору). У квітні 1918 року приймається рішення про реорганізацію народної міліції у регулярну українську армію.

(Перегляд відео «Найвідоміші військові формування УНР»)

Українська Галицька Армія

Українська Галицька Армія була створена для боротьби проти поляків на території Західної України (1919 р.). Структурно армія поділялася на три корпуси. Загальна кількість армії нараховувала близько 60 тисяч бійців, 45 куренів піхоти, близько 40 батарей.

Авіація Галицької армії була сформована в грудні 1918 року за допомогою Української Народної Республіки. Армія мала броньовані машини та бронепоїзди, які були озброєні кулеметами і польовими гарматами.

Військово-морський флот України складався з лінійних кораблів, серед яких кораблі велетні – дредноути – “Цариця Катерина Велика” та “Воля”, крейсерів, гідрокрейсерів (авіаносців), міноносців, підводних човнів та сторожових катерів і морської піхоти.

Боротьба українського народу проти фашизму та національно – визвольна боротьба під час другої світової війни

1 вересня 1939 р. нападом нацистської Німеччини на Польщу розпочалася друга світова війна. У вересні радянські війська перейшли кордон і окупували більшу частину польської території – західні українські землі.

22 червня 1941 р. німецькі війська без оголошення війни перейшли західний кордон Радянського Союзу. Розпочалася Велика Вітчизняна війна.

У визволенні України брала участь майже половина діючої Червоної Армії.

Партизанська війна

На кінець 1941 року на радянсько-німецькому фронті у полоні та оточенні опинилася велика частина особового складу Червоної Армії. Тисячі з тих військовослужбовців, які не змогли пробитися за лінію фронту, почали створювати партизанські загони .

 Головною метою партизанської війни було руйнування німецьких  комунікацій («рейкова», «шляхова» війна). Дії радянських партизанських загонів в Західній Україні не знайшли такої підтримки, як у її східній і центральних частинах. Там значно більший вплив мали загони ОУН.

У 1943 році партизанський рух на території України досяг апогею і став настільки загрозливим для окупантів, що Гітлер змушений був видати

спеціальний наказ № 14 по боротьбі з партизанами.

Роль та значення Української Повстанської Армії

14 жовтня створюється Українська Повстанська Армія (УПА).  У комплектуванні та навчанні цих підрозділів взяли участь колишні офіцери українських батальйонів «Нахтігаль» і «Роланд», що діяли у складі вермахту. Подальшу розбудову УПА взяв на себе центральний провід ОУН (Б). Головнокомандуючим сил УПА стає  член проводу ОУН (Б), український офіцер Роман Шухевич. Завдяки широкій та ефективній підпільній мережі ОУН, УПА швидко розрослися у велику, добре організовану партизанську армію, яка захопила контроль над значними частинами Волині, Полісся, а пізніше і Галичини.

(Перегляд відео)

Заради  національного спасіння, миру – наші діди та прадіди в лавах Червоної Армії, Української Повстанської Армії, партизанських загонів боролися проти свого спільного ворога – гітлерівців.

Військова служба українського народу

З розпадом Радянського Союзу Україна, у січні 1992 р. приступила до створення власних Збройних Сил на базі тих військ, які дислокувалися на її території.

ЗСУ

Після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності та розпаду СРСР, Україна  успадкувала одне з найбільш потужних угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та сучасними зразками озброєння та військової техніки. 24.08.1991р. Верховна Рада України ухвалила рішення про взяття під свою юрисдикцію усіх розташованих на українських теренах військових формувань Збройних сил колишнього СРСР, та про створення Міністерства оборони України.

З 24 серпня 1991 р. під юрисдикцію України перейшли: 14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад (9293 танки і 11346 бойових машин), бригада спецназу, 9 бригад ППО, 7 полків бойових вертольотів, три повітряні армії (близько 1100 бойових літаків) і окрема армія ППО. Стратегічні ядерні сили, дислоковані на території України, мали 176 міжконтинентальних балістичних ракет, а також близько 2600 одиниць тактичної ядерної зброї. На час проголошення Україною незалежності чисельність військ в Україні нараховувала близько 700 тисяч чол.

Уряд України приступив до створення Збройних сил. Ознаками того періоду були одночасне формування правової основи діяльності Збройних сил, реорганізація їх структур, створення систем управління, забезпечення та інших елементів. Становлення Збройних сил  супроводжувалося скороченням чисельності особового складу, озброєнь та військової техніки.

 В основу процесу створення власного війська були закладені політичні рішення керівництва України стосовно без'ядерного і позаблокового статусу держави.

У стислі терміни Верховною Радою України був прийнятий пакет законодавчих актів стосовно воєнної сфери. 6 грудня 1991р. прийняті Закони України « Про оборону України», « Про Збройні сили України».

Ця дата вважається Днем  Збройних Сил України.

На 1 червня 1996 року на території України не залишилося ядерної зброї.

Державно-правовим підгрунтям військового законодавства є  Конституція України (28 червня 1996 р.)

Стаття 17: “ Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її  економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу. Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості покладаються на Збройні Сили України ”.

Стаття 65: “ Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обовязком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону ”.

Основні засади діяльності Збройних Сил України визначаються законодавчими актами: Закон України “ Про оборону України”,  6 грудня 1991р; Закон України “ Про Збройні Сили України”,  6 грудня 1991р.; Закон України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, січень 2005р. 

Основні завдання Збройних Сил України:

  1. Стримування і відсіч збройної агресії проти України.
  2. Охорона повітряного та підводного простору держави.

Крім цього, у межах визначених законодавством, Збройні Сили можуть залучатися:

  • здійснення заходів правового режиму воєнного і надзвичайного стану;
  • посилення охорони державного кордону;
  • ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;
  • надання військової допомоги іншим державам;

для участі у міжнародному військовому співробітництві та міжнародних миротворчих операціях.

Загальне керівництво ЗСУ здійснює Президент України як Верховний Головнокомандувач і Голова Ради Національної безпеки і оборони (РНБО). Президент:

- призначає та звільняє вище командування, присвоює вищі військові звання генералів та адміралів;

  •  здійснює керівництво нац. безпекою та обороною, очолює РНБО;
  •  вносить до Верховної Ради подання про оголошення війни , примирення та приймає рішення про використання ЗСУ в разі агресії проти України.

Верховна Рада України:

  •  оголошує за поданням президента стан війни та укладення миру;

- схвалює рішення президента про використання ЗСУ;

- затверджує загальну чисельність та структуру ЗСУ;

  • схвалює рішення про участь у миротворчих операціях.

 Міністерство Оборони:

  •  здійснює безпосереднє керівництво ЗСУ;
  •  визначає чисельність та склад видів і родів військ;

 контролює виконання чинного законодавства з питань військової служби.

Нововведення в системі ЗСУ з 2014 року

  •         3 вересня 2018 р. за поданням Президента України Петра Порошенка в парламенті було зареєстровано законопроект № 9036 «Про внесення змін до статутів Збройних Сил України». 4 жовтня 2018 року Верховна Рада цей законопроект ухвалила. Відповідно до змін, гасло "Слава Україні" звучатиме під час вітання чи прощання старших офіцерів з військовослужбовцями. Окрім того, в статуті закріплять можливість використовувати звернення "пан" замість радянського "товариш". Відповідно до документа, поза строєм на вітання начальника або старшого за званням "Доброго здоров'я, пане" або "Вітаю, воїни", військовослужбовці відповідатимуть: "Доброго здоров'я, пане", додаючи наприкінці військове звання. А під час прощання – "До побачення, панове", у відповідь – "До побачення, пане".

 Військові звання та знаки розрізнення ЗСУ

  • Військові звання та знаки розрізнення ЗСУ

У липні 2016 року Президент України  Петро Порошенко затвердив документ "Предмети уніформи і знаки відмінності Збройних сил України", який прибирає радянські п'ятикутні зірки з погон українських військових.

Відтепер на погонах з'явилася відзнака у формі ромба. Вона була розроблена з врахуванням історичних відомостей та традицій української армії ще з часів Запорізької Січі. Також змінили колір одягу і головних уборів. Тепер уніформа Сухопутних військ – захисно-зелена, Повітряних сил – сіро-синя, Спеціальних сил операцій –  сіро-сталева. Бійці ВДВ змінили блакитний берет на темно-бордовий.

  •    Протягом останніх 4 років українська армія переходить на основні стандарти Альянсу. Наші військові систематично тренуються із солдатами іноземних країн, беруть участь у великих міжнародних навчаннях, зокрема під егідою НАТО.  Згідно Державної програми розвитку Збройних Сил реформування української армії за зразком НАТО має завершитись до 2020 року.
  • ЗСУ використовує нове озброєння вітчизняного виробництва

Одна із найголовніших змін у ЗСУ – їхнє озброєння. Особливо значення має використання зброї вітчизняних оборонних підприємств. Так у 2017 році вітчизняні оборонні підприємства виготовили і передали ЗСУ понад 2000 одиниць озброєння. Серед найновіших розробок – БМП-У, БРЕМ "Лев", ПТРК "Стугн-П", БТР-4М, "Оплот-Т", ЗРК " Печора", РСЗВ "Вільха", ОТРК "Сапсан", БТР "Фантом",  тощо.

  •                   З 2016 року Головне управління розвідки Збройних сил України отримало новий герб. На новій емблемі українських розвідників зображена сова, що тримає в лапах караючий меч, що пронизує територію Росії. Гасло українських розвідників написано латиною – "Sapiens dominabitur astris" ("Мудрий буде панувати над зірками"). Для фону нового герба Головного управління розвідки ЗСУ обрало кольори прапора України, а територію РФ, в яку впирається вістря меча, зафарбували сірим кольором.
  •  Створення Сил спеціальних операцій (ССО)

5 січня 2016 року було створено новий підрозділ ЗСУ – Сили спеціальних операцій (ССО).

Сили спеціальних операцій — це комплекс особливих заходів з залученням всіх видів розвідки та проведенням інформаційно-психологічних операцій задля досягнення єдиної мети –знищення ворога держави.

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ, було обрано бойове гасло Святослава Хороброго — "Іду на ви!".

Відомості про особовий склад Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, а також про осіб, які співпрацюють або раніше співпрацювали з ними на конфіденційній основі, становлять державну таємницю і підлягають захисту відповідно до Закону України "Про державну таємницю".

  • Затвердження інституту військового капеланства

Кабінетом Міністрів України 2 липня 2014 р. було видано розпорядження "Про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі". Від 14 грудня 2016 року діє наказ № 685 міністра оборони, яким вводиться в дію Положення про службу військового духовенства.

  • Удосконалення системи підготовки військ

Станом на сьогодні створено 142 навчально-тренувальний центр сил спеціального призначення. У вересні 2018 року до центру на випробування надійшли полегшені бронежилети й нові балістині шоломи від UaRms, НВП "Темп-3000" та "ДІСІ". На базі центру планується створення навчального комплексу з підземними інженерними комунікаціями для підготовки спецпризначенців. Новий навчальний комплекс буде використовуватися для практичного відпрацювання тактики дій, стрілецької та спеціальної підготовки бійців ССпО в умовах обмеженого простору.

Однією з новацій у системі тренування українських військ є застосування підготовки штабів рівня батальйон-бригада з використанням сучасних засобів імітації бойових дій та програмного забезпечення типу JCATS.

Давайте узагальнимо матеріал сьогоднішнього заняття спробуйте відповісти на запитання:

1. Які військові формування діяли в період існування Української Народної Республіки.

2. Розкрийте діяльність партизанського руху опору  в Україні.

3. Діяльність ОУН УПА в Великій Вітчизняній війні.

4. Які суттєві зміни відбулися в військовій системі ЗСУ з 2014 року.

Сподіваюсь інформація, з якою ви тільки-но ознайомились була корисною для вас! Знання - настільки дорогоцінна річ, що їх варто здобувати з будь-якого джерела; адже чим більше знаєш, тим більше можеш.

 

docx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
27 липня 2020
Переглядів
4761
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку