Конспект до уроку Портрет Доріана Грея.

Про матеріал
Конспект уроку допоможе нам ознайомити учнів із життям та творчістю англійського письменника О.Уайльда.
Перегляд файлу

 

Тема заняття: «Краса – злочин чи кара Божа?» (за романом Оскара Уайльда

«Портрет Доріана Грея»)

Мета:

1.Навчальна :  ознайомити учнів з матеріалом про життєвий та творчий шлях відомого англійського письменника О. Уайльда, з’ясувати особливості його естетичної позиції. Розглянути етико - філософський сенс конфлікту краси і моралі в романі; втілення різних аспектів естетизму в образах твору; уайдлівські парадокси. Сформувати цілісне сприйняття твору із визначенням власної позиції.

2.Виховна: виховувати прагнення до сприйняття краси, мистецтва; толерантно ставитися до різних думок, поглядів, явищ; неприйняття аморальності, жорстокості, насилля.

3.Розвиваюча: формувати навички проектної діяльності, роботи в групі; розвивати естетичні смаки, творчу уяву; навички аналізу художнього тексту, вміння узагальнювати матеріал, висловлювати та аргументувати власну точку зору, дискутувати; критично мислити.

Методичне спрямування заняття: використання інноваційних технологій навчання з метою формування у учнів критичного мислення.

Методи навчання: слово вчителя, евристична бесіда, проблемна бесіда, метод «Прес», «Мозкова атака», прийом  «Мікрофон»,робота в малих групах, рольова гра «Судове засідання», рефлексія, ТЗН.

Методи контролю знань: усне індивідуальне та фронтальне опитування

Міжпредметні зв’язки: зв'язок з теорією літератури, етикою, образотворчим мистецтвом, філософією, психологією.

Методичне та матеріальне забезпечення заняття: портрет О.Уайльда, вислови, ілюстративні матеріали до його біографії,  презентація « О.Уайльд – естет ХХ століття», ТЗН, портрет Доріана Грея, троянди, пензлі, палітра, нотний лист, робоча програма, план – конспект, підручники – хрестоматії.

 

Ключові слова: етика, естетизм, парадокс, роман.

 

 

Хід заняття:

 

І. Організаційний момент: 2хв.

- Привітання з учнями, перевірка присутності;

- Психологічне налаштування на роботу.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів: 3 хв.

Слово учителя

 Оскар Уайльд — одна  з найбільш визначних фігур європейського декадансу. Ідеї та настрої свого часу він епатажно відтворив на прикладі власного життя. О. Уайльда називали «королем життя», «принцом Парадоксу», «блискучим Оскаром».

    Отримавши ступінь бакалавра мистецтв Оскар  почав самостійне життя у Лондоні. Протягом усього життя Оскар  Уайльд любив вишукані речі і красиве життя. Коли він одружився з Констанцією Лойд  дім Уайльда перетворився на вишуканий естетичний салон,  там бували відомі люди такі як: Сара Бернар, Марк Твен,та інш.

    Оскар Уайльд наповнив свій дім гобеленами, срібним посудом , антикварними книжками. Його смаки , манери, навіть стиль вбрання наслідували сучасності. Він  любив носити модні костюми, сюртуки, циліндри, коштовні прикраси вибирав залежно від пори року, погоди і навіть настрою.

   Оскар Уайльд  став засновником естетизму, і говорив, що мистецтво є  прекрасним і вічним він вважав, що мистецтво є вищим за істину і мораль. Мистецтво має зображувати красу у всіх її проявах.

    Отже краса і тільки краса на думку Оскара Уайльда має сенс у житті, і надає зміст  життю людини.

 ІІІ. Актуалізація опорних знань: 5хв.

Метод ,,ПРЕС”

  • А що є для вас поняття краса  душі, таланту та любові ?
  • Які асоціації викликають ці поняття ?

 

Краса душі - найвища нагорода,
Що Богом подарована людині.
Якими б не створила нас природа -
Найголовніше те, що всереди́ні..

 

Краса - це те, що приємно і подобається всім людям без винятку, це все те добре і пречарівне, що оточує людину і що викликає в ній радість.

ІV. Повідомлення теми і мети заняття: 5хв.

Епіграфи які ви бачите на дошці це ключ до сьогоднішньої теми нашого уроку.

                                                    Художник – той, хто творить прекрасне. (О.Уайльд)

   Краса врятує світ.( Ф.Достоєвський)

 

  • Який з них ви обрали  б до уроку  і чому? (Запишіть в зошит вибраний вами епіграф до заняття).

Учитель

На сьогоднішньому уроці  ми  поглибимо знання про головні віхи життя і творчості О. Уайльда. А також спробуємо зрозуміти, що є краса для вас.

«Людина — коваль свого щастя»,— говорить народна мудрість. Так це чи ні, ми поглянемо на уайльдівських героїв? Про це ми й поговоримо сьогодні на уроці.

V. Вивчення і засвоєння нового матеріалу

1. Оскар Уайльд – майстер парадоксу

Учитель : За життя Оскара Уайльда  називали «Принцом Парадоксу».

  • Що вам відомо про парадокс?

Словникова робота.

Парадокс (з гр. мови – дивне, несподіване, незвичне,неймовірне):

- вислів, що суперечить загальноприйнятій точці зору або здоровому глузду;

  •             незвичне явище, що не відповідає загальноприйнятим уявленням, міркуванням, що приводить до наслідків, внутрішньо суперечливих чи несподіваних, які мають фатальну форму;
  •             оригінальність мислення його автора.

Учитель

 Перед вами портрет О.Уайльда (Презентація портретів Оскара Уайльда).  Що ми з вами бачимо? «Бліде, безкровне обличчя, широкі вилиці, виголене обличчя, хоча в ту пору модними були пишні вуса й бороди. З під важких повік дивляться темно - карі очі, в яких криється іронія.»

Вам було задано знайти та виписати  парадокси Оскара Уайльда.

(Своє завдання зачитують учні.)

Цитатна доріжка (парадокси О.Уайльда)

  • Того, що потрібно знати, не навчить ніхто.
  • Лише пусті, обмежені люди не судять по зовнішності.
  • Який творець, таке і творіння.
  • Всі жінки з часом стають схожими на своїх матерів. У цьому їхня трагедія. Жоден чоловік не буває схожим на свою матір. У цьому його трагедія.
  • Бути греком – означає не мати одягу, бути людиною Середньовіччя – не мати тіла, бути сучасною людиною – не мати душі.
  • Найгірші вороги людини – її близькі.

 

2.Оскар Уайльд -  великий естет ХХ століття

(учні отримали випереджальне завдання: опрацювати біографію письменника)

 Бліц - опитування

1.   Де і коли народився Оскар Уайльд?

2.   Ким були його батьки?

3.   Яку освіту здобув майбутній письменник?

4.   Хто вплинув на особистість письменника?

5.   Назвіть твори з літературного доробку митця?

6.   Основні естетичні положення викладені в книзі …?

7.   Які твори принесли успіх О.Уайльду?

8.   Засновником якого літературного напрямку вважається Оскар Уайльд?

9.    Коли був написаний роман «Портрет Доріана Грея»?

10. Чому письменник був ув’язнений?

11. Як змінилося його життя після ув’язнення?

12. Де і за яких умов помер О.Уайльд? Де його поховано?

 

3. «Краса – злочин чи кара Божа?»  (за романом Оскара Уайльда

 «Портрет Доріана Грея»)

Учитель

У романі «Портрет Доріана Грея» вирішуються складні філософсько-етичні та моральні проблеми, стикаються різні погляди на мистецтво, життя, красу, її природу, мету.

Ці точки зору уособлюють головні герої роману О.Уайльда ,,Портрет Доріана  Грея”. Назвіть головних героїв роману О.Уайльда  «Портрет Доріана Грея»?

Відповідь: (Так, це художник - естет Безіл Голуорд, гедоніст лорд Генрі, Доріан Грей та частково Сибіла Вейн)

Охарактеризуйте літературного героя.

1.   Ким був для Генрі Воттона Доріан Грей? (Своєрідним витвором мистецтва і надзвичайно цікавим матеріалом для психологічного експерименту. «Прекрасне у житті – це насолода почуттів. Треба лише дати вияв кожному почуттю, втілити кожну мрію»).

2.Хто такий Безіл Голуорд? .

3.   Що вам відомо про походження, родину, дитинство Доріана Грея? (Дворянин, рано втратив батьків, виховувався суворим дідом-опікуном. Зачитати цитати з тексту).

4. Чого прагнув Доріан Грей і чи збулася його заповітна мрія? (Бути завжди молодим і завжди прекрасним, навіть ладен за це віддати свою душу. Його мрія справдилася: старіти почав портрет, а він залишився молодим).

5.  Як автор випробовує героя коханням? Чи гідний Доріан кохання Сибіли?(Автор дає Доріану можливість зустріти юну, чисту і прекрасну Сибілу. Але він кохав не її, а те море пристрастей і образів, які вона так талановито втілювала на сцені).

6.    Коли вперше герой побачив зміни на портреті? (Після розриву з Сибілою).

7. Як змінився Доріан Грей під впливом теорії лорда Генрі? (став розпусником, почав вести аморальний спосіб життя)

Вчитель. 

Роман О. Уайльда «Портрет Доріана Грея», безумовно, викликає багато суперечок. Всі ми хочемо зберегти красу і молодість, але це неможливо. Але  у світі письменника Оскара Уайльда відбувся такий художній експеримент над людиною яка зажадала завжди залишитися гарною і юною. 

Так  мова йде про роман «Портрет Доріана Грея». Який викликає і досі багаточисленні дискусії.

    Художник Безіл вражений  красою і чистотою  юного Доріана Грея , намалювавши його портрет, він  уклав  на полотно усі свої мрії, почуття , розуміння краси, самого себе. Прекрасний витвір мистецтва увібрав душу митця ,  здатний впливати і підкоряти інших. А Доріан Грей зажадав, щоб його краса і молодість  назавжди залишалися з ним, і дивним чином у романі старіє портрет, а  юнак залишається молодим.

   Особистість Доріана Грея зацікавила не лише  Безіла, а і Лорда Генрі Воттона. Між художником і Лордом розгортається битва за душу юнака, і перемогу в ній вже на перших сторінках  отримує Генрі.

    Доріан Грей  пішов за своїм новим учителем без жодних вагань, промінявши свою душу на пошук вічної насолоди.

   Першою даниною гедонізму Доріана Грея стала Сибіла Вейн. Вона вразила естетичні почуття героя, незвичайним талантом актриси, але кохання швидко минуло. Сибіла закохавшись  у юного красеня, не змогла більше грати кохання на сцені, і тоді Доріан Грей відштовхнув дівчину не тільки від себе, алей від життя, вона покінчила життя самогубством.

Це  був перший злочин який відбився на портреті  .

   Спочатку він злякав Доріана, його  мучало сумління, але егоїзм і гедонізм  перемогли. Згодом він почав нове життя  , без докору совісті і вагань.

    Це нове життя буо подвійним, на людях він був  блискучим  денді, кумиром молоді. Любов до краси  висловлювалася у збиранні коштовних речей, жадібний юнак який не знав старості умеблював свій дім , всім прекрасним:  гобіленами, рідкісними парфумами, коштовним камінням , екзотичними, рідкісними інструментами. Доріану невдовзі стало мало вишуканих речей і салонного життя, він перейшов до брудних притонів, опіумних  курилень де за ним потяглися темні плітки. Доріан не боявся пліток  які  про нього говорять. А найбільше  він боявся що хто небуть побачить його портрет.

   Доріан розкриває таємницю старіння портрета  художнику Безілу . Художник  закликає Доріана звернутися з каяттям до Бога- але за це отримує ножа у шию. Цей злочин тягне за собою інший . Доріан Грей  примушує давнього знайомого хіміка Алана  Кембела  позбутися тіла, але Алан відмовляється і накладає на себе руки.

 Доріан Грей стає потворним символом нового гедонізму. Сам герой зрозумів до чого призвело  знехтування мораллю. Смерть власної душі в живім тілі.

  Руйнівні сили які впустив Доріан Грей у свою душу знищили врешті решт його тіло.  Він кинувся з ножем на портрет і вбиває самого себе.

Ми спробуємо з’ясувати хто ж такий Доріан Грей – злочинець чи жертва, чи має він нести покарання за свої злочини.

 

 Рольова гра «Судове засідання»

Суддя. Сьогодні на судовому засіданні розглядається справа Доріана Грея, якого обвинувачують у низці злочинів. Слово надається прокурору, який повідомить суду про злочини, що інкримінується обвинуваченому.

Прокурор.  Доріан Грей обвинувачується у багатьох злочинах. Прошу суд уважно все вислухати і винести по цій справі справедливий вирок.

      Доріан Грей – людина, яка від народження мала все, про що багатьом залишається лише мріяти: приналежність до вищих кіл суспільства, аристократ від народження, він з дитинства жив у розкошах і багатстві, наділений вродою і талантами. Але він вирішив, що цього замало, тому замахнувся на більше. Доріан переступає межу вседозволеності і цим порушує закон. Людина завжди має вибір: жити чесно, але бідно, чи в розкоші, безтурботно розтринькуючи багатство. Саме другий шлях і обрав Доріан Грей. Він живе лише заради власного задоволення, виправдовуючи свої вади важким дитинством, яке нібито зробило його тим, ким він є зараз.

Найбільший злочин Доріана – це його слабкість. Пройнявшись словами лорда Генрі про надзвичайну силу краси, Грей вирішує, що тепер він може робити те, на що не здатні «прості смертні». Одержимість власною неперевершеністю і обожнювання самого себе, наштовхують цю людину на думку, що тепер вона може керувати долями інших. Грей перенаситився життям, для нього нема нічого недозволеного, недосяжного.

      Доля, пославши йому зустріч з Сибілою, вирішала подарувати йому другий шанс, сподіваючись, що він покине шлях гріха і розпусти. Здавалось, що кохання зможе врятувати його від того провалля, куди він поступово спускався. Але, йдучи по життю, як колекціонер, безжальний збирач цінностей, Доріан не міг закохатися в звичайну дівчину. Йому була потрібна яскрава, неординарна особистість. Він покохав те море пристрастей і образів, які втілювала Сибіла на сцені. Але він не бачив самої Сибіли, її чистої душі, не зміг оцінити її щире кохання. В ту мить, коли Доріан побачив у ній звичайну дівчину – не Дездемону, не Джульєтту, він вирішує покинути її, бо тепер вона стала йому байдужа. Результат цього безжального вчинку – це смерть нещасної дівчини.

      А чим завинив перед цим страховиськом Безіл, який намагався розбудити совість Доріана. Чому, коли художник вмовляє Грея покаятися у скоєних злочинах і спокутувати свої гріхи, останній вибухає люттю, яка призводить до вбивства. Цей красень безжально вбиває людину, яку багато років називав свої другом лише через те, що Голуорд змусив його відчути докори сумління.

       Доріан Грей має відчутний вплив на людей, бо змусив бідного хіміка Кемпбела знищити труп Безіла. Його не цікавить те, що через декілька днів Алан покінчить життя самогубством, не в силах нести страшний тягар, який поклав на нього Доріан. Головне те, що Доріан врятував себе. Єдиний раз в житті Грей злякався, коли відчув, що його переслідують. І тільки випадок допоміг йому врятуватися від справедливого покарання. Я вже не говорю про десятки дівчат, доля яких зламав і знищив Доріан Грей. таким, як він, немає місця в суспільстві.

       Враховуючи все вищесказане, прошу суд визнати Доріана Грея винним у скоєні всіх злочинів, які прозвучали, і призначити йому найвищу міру покарання.

Суддя.  Суд дякує прокурору за наведені факти і передає слово адвокату обвинуваченого.

Адвокат.  Все, що ми зараз почули, насправді жахливо! Але перед тим, як поставити крапку в цій справі, давайте спробуємо з’ясувати причини такої поведінки мого підзахисного. Давайте почнемо з дитинства. Як ви гадаєте, чи може дитина вирости нормальною, живучи без ласки і любові батьків, яких Доріан втратив  майже від народження. Чи можуть багатство і розкоші замінити теплоту і турботи матері? З самого малечку Грей ріс в атмосфері ненависті та суворості під доглядом безжального діда, який став його опікуном. Нікому було вказати юнаку на хибність його шляху.

Зустрівши на своєму шляху лорда Генрі, Доріан повністю опиняється під владою його гедоністичних теорій. Герой піддався солодким і пишним словам про свою унікальність, вседозволеність своєї краси. Таким чином, Доріан приходить до висновку, що він – сама досконалість. Я вважаю, що суд має виправдати мого підзахисного, адже таких, як він, одиниці. Він прагне жити за законами краси, а не моралі. Своїм життям він нібито кидає виклик усьому світу, намагається довести, що можна жити інакше, не так, як всі. Юнак прагнув у всьому знайти красу, його біда тільки в тому, що він шукав її серед життєвого бруду. Він був лише вправним учнем свого вчителя, втіливши теорію лорда у життя.                 

         Я хочу запитати у всіх присутніх: «Але чому ніхто не зупинив його, не надав допомоги?». Поруч   були люди, але вони не навернули Доріана на вірний шлях. Вони байдуже спостерігали за долею молодої людини, зайняті лише собою, егоїстичні. То хіба лише Доріан такий егоїст, гріховодник? Мого підзахисного звинувачують у вбивстві Безіла Голуорда, Сибіли Вейн. Але хіба лише Доріан винен у тому, що так сталося? Безіл запалив у юнакові любов до самого себе. А чому, роблячи це, він не замислився, що юна душа Доріана, яка ніколи не чула щирого, привітного слова, не готова прийняти любування своєю красою. Коли ж Безіл попросив відпущення гріхів, то юнак подумав, що над ним просто глузують, і в стані афекту, вбив художника, якого вважав причиною всіх своїх нещасть. Адже, якби не було б портрета, то життя Доріана могло скластися по-іншому. А що стосується Сибіли, то не Доріан  підсипав їй отруту, не він змусив її покінчити з життям. Це був вибір самої дівчини.

Тому я прошу суд виправдати Доріана Грея, зняти з нього всі обвинувачення і надати йому можливість розпочати нове життя. 

Суддя. Слово надається прокурору для допита обвинуваченого. Після цього Доріан Грей зможе сказати своє остання слово на свій захист.

Запитання  прокурора до Доріана Грея.

   Прокурор.   Як змінює людину усвідомлення власної досконалості, вроди?

Доріан.   Підносить над іншими людьми, вселяє відчуття власної надзвичайності, особливості, вседозволеності.

Прокурор.       Поясніть суду, що у поведінці Безіла вас розлютило найбільше, коли він побачив ваш  спотворений портрет?

Доріан.             Безіл побачив мою оголену душу, побачив те, яким я є насправді. А найголовніше це те,  що художник дізнався про секрет моєї вічної молодості. Тепер я вже просто не міг його    відпустити, і в мене був лише один вихід – вбити непроханого свідка.

Прокурор. Поміркуйте, як би склалася ваша доля, коли б не було портрета?

Доріан. Коли б не було портрета, моя доля склалася б зовсім по-іншому. Всі мої вчинки відбива  лися б на моєму обличчі, тому я цінував би свою красу і ставився б до неї обережніше.  Можливо, я міг би знайти своє щастя у родинному колі, одружившись з якою-небудь ча  рівною дівчиною. Може це була б і Сибіла, але навіщо зараз говорити про все це, всеодно  нічого вже не виправити.

Останнє слово Доріана Грея. Я не прошу жалю і співчуття. Я прожив своє життя саме так, а не інакше, і ні про що не жалкую. Якщо б у мене була можливість розпочати все заново, то я не можу зі стовідсотковою впевненістю сказати, що я щось змінив би у своєму житті. Я отримав унікальну можливість доторкнутися до найпотаємнішого, до того, що ніхто з вас навіть не спроможне осягнути в повній мірі. Я обирав долю, а доля обирала мене. Довгі роки я був Чарівним принцом, королем життя, який керує долями інших.

Ви можливо спитаєте: «Чи принесло це мені щастя?» І так, і ні. Отримавши вічну молодість, я згубив душу.

     Завершуючи свою промову, хочу наголосити, що ви не зможете вигадати для мене найбільшого покарання, ніж я сам, бо я власноруч убив власну совість і душу.

Суддя.  Суд уважно вислухав всі «за» і «проти» і прийшов до такого висновку: брак життєвого досвіду, слабкість духу, невміле протистояння спокусам, самозакоханість, важке дитинство не можуть бути виправданням злочину, а тим більше вбивству.

Соціологічне опитування (Прийом «Мікрофон»)

                          «Чи згідні ви з вироком суду?»

                  Невже саме краса привела Доріана до злочину?

                   Чому лорд Генрі був проти шлюбу доньки та Доріана Грея?

                  Яка краса може «врятувати» світ?

VІ. Узагальнення та систематизація вивченого матеріалу: 8 хв.

  Уайльд у передмові до роману слушно писав: «Суперечки з приводу мистецького твору свідчать, що цей твір новий, складний і життєздатний». "Портрет Доріана Грея" можна тлумачити по-різному, але не визнавати його безумовну неординарність і художню довершеність - неможливо. Критики, сперечаючись з окремих питань стосовно мистецьких позицій Оскара Уайльда, доходять спільного висновку про роман: це твір новий, складний і життєздатний.

Рефлексія.

Поділіться враженнями від почутого на занятті, використавши такий алгоритм.

Я звернув увагу на …

Я дізнався …

Я був вражений …

Я вирішив, що…

Я замислився …

VІІ. Підсумкова частина заняття: 5 хв.

 

 

 

 

 

VІІІ. Повідомлення домашнього завдання: 2хв.

написати твір за романом О. Уайльда на одну з тем:

"Доріан Грей - жертва філософії гедонізму",

Якою є справжня мораль роману " Портрет Доріана  Грея",

"Роль парадоксів у романі О. Уайльда".

 

Проведемо міні-дослідження жанрової принадлежності  твору:

 

Твір « Портрет Доріана Грея»

 

За літературним родом -  … (епічний);

 

За обсягом - … (місткий);

 

За будовою -  … (складний);

 

Кількість персонажів - … (велика);

 

Часовий простір - … (близько 20 років);

 

Проблеми - … (естетичні, філософські, морально-етичні)

 

 

 Закріплення

 

Створення «Паспорту роману»

 

Назва …………. («Портрет Доріана Грея»)

 

Рік написання………. 1890

 

Тема твору ………… (Тема мистецтва і краси)

 

Ідея твору ………… (Вічність і велич наджиттєвого мистецтва)

 

Головні герої ……… (Доріан Грей, Безіл Холуорд, Генрі Уотон)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федючок Ірма Заурівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 лютого 2021
Переглядів
26329
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку