Конспект гімнастичних вправ для дошкільних закладів та початкової шоли на уроках з ЛФК

Про матеріал

Вправи біля гімнастичної стінки

Гімнастична стінка є основним спортивним знаряддям в роботі з дітьми дошкільного віку: адже з неї починається розвиток рухливих навичок з лазіння, підтягування, розтягування ,прогинання тощо.

Вправи на батуті,

Вправи з гімнастичними стрічками,

Вправи на гімнастичному кубі або на стільці,

Вправи з канатом (діти навколо канату),

Вправи для дихання



Перегляд файлу

Вправи біля гімнастичної стінки

Гімнастична стінка є основним спортивним знарядом в роботі з дітьми дошкільного віку: адже з неї починається розвиток рухливих навичок з лазання, підтягування, розтягування ,прогинання тощо.

Техніка лазання представлена в методичних посібниках багатьох авторів, тому ми значну увагу приділяємо різним вправм, які с початку виконуються біля гімнастичної стінки, потім на рейках за допомогою яких діти піднімаються все вище і вище (кожен на свою висоту).

Вправи на гімнастичній стінкі виконують діти 3-7 років. Вони розвивають гнучкість та пластичність.

  1. – Вище піднімись

В.п. – стоячм обличем до опори. Перебирая рейки руками, підніматися до тіх пір, поки не піднімуться п’ятки, носки від підлоги не відривати.

 Ускладнення:

  • з цього положення повернутися праворуч, ліворуч, підняти голову догори, відвести назад;
  • підніматися по гімнастичній стінкі догори за допомогою рук.
  1. – Жабеня

В.п. – стоячи обличем до опори, п’ятки разом, триматися за рейку руками на рівні плеч. Зберігаючи пряме положеня спини, повільно присідати, розводячи коліна нарізно, та повільно підніматися.

  Ускладнення:

  • в.п. – таке саме, триматися за рейку руками біля носка ноги;
  • триматися за рейку однією рукою, стоячи боком до стінки, другою виконувати різні рухи ( догори, донизу, в сторони);
  • без упору на рейку, руками виконувати різні рухи, повільно присідая.

3 . – Змійка

В.п. – стоячи на підлозі, триматися за рейку на рівні плеч. Прогнутися назад, випрямитися, прогнутися вперед, випрямляючи руки, повернутися у в.п.

 Ускладнення:

  • триматися за рейку на рівні поясу, вправа така сама (випрямляючи руки);
  • триматися за рейку на рівні поясу, встати на перву рейку, вправа така сама (випрямляючи руки).

4.- Потягнемо ноги

В.п. – стоячи обличем  до стінки, триматися за рейку на рівні плечей, почерзі відводити ноги в сторони, вперед, назад з витягуваням носка.

 Ускладнення:

  • в.п.- таке саме, при виконанні вправи повертати голову в сторону витягнутої ноги;
  • в.п. – таке саме, піднімати витягнуту ногу догори, в сторону, назад.

5.- Гилочка качається

В.п. – стоячи боком до стінки, триматися за рейку однією рукою на рівні плечей. Випрямляючи цю руку, прогнутися в сторону, відвести вільну руку в цю ж сторону. те саме в іншу сторону.

 Ускладнення:

  • триматися за рейку однією рукою біля поясу, прогинаючи тулуб в сторону від рейки піднімати вільну руку догори до рейки.

6 .- Птах на гільці

В.п. – стоячи на первій рейці, триматися за рейку руками вище голови. Відводити прямі ноги назад.

 Ускладнення:

  • в.п. – таке саме, прогнутися назад;
  • піднятися вище та виконати таку саму вправу;
  • піднятися вище, прогнутися назад, стараючись ногами торкнутися голови.

7. – Уголок

В.п. – стоячи спиною до стінки, триматися за рейку вище голови. Підтягуючися на руках, підняти вперед прямі ноги з витягнутими носками.

 Ускладнення:

  • така сама вправа, але піднявшись на гімнастичну стінку;
  • така сама вправа, але з розведенням та сведенням ніг в сторони.

8. – Верблюд

В.п. – стоячи на колінах боком до стінки, триматися однією рукою за рейку на рівні поясу. Прогнутися назад, піднімаючи вільну руку догори- назад, стараючись дотягнутися до підлоги; те саме в іншу сторону.

9. – Хто вище піднімиться на руках

В.п. – лежачи на животі обличем до стінки, триматися за перву рейку обома руками. Підніматися по рейкам за допомогою рук, підтягуючи тулуб до рейок.

10. – Стріла

В.п. – стоячи обличем до стінки на відстані витягнутої руки. Триматися за рейку однією рукою на рівні плечей. Підняти пряму ногу з витягнутим носком в сторону, тримаючи її вільною рукою, та піднімати ногу вище до голови. Те саме іншою ногою.

11. – Кільце стоячи

В.п. – стоячи боком до стінки на відстані витягнутої руки. Триматися за рейку однією рукою на рівні плечей. Підняти ногу назад- догори, зігнути її в коліні. Вільною рукою триматися за носок і піднімати ногу догори за допомогою витягнутої руки. Те саме іншою ногою.

12. – Ластівка

В.п. – стоячи обличем до стінки, триматися однією рукою за рейку на рівні плечей. По черзі піднімати прямі ноги з витягнутими носками догори, відводити вільну руку в сторону, назад, вперед.

13. – Замок

В.п. – таке саме. Підняти ногу назад- догори, згинаючи в коліні, вільною рукою взятися за носок і піднімати ногу, намагаючись торкнутися ногою до голови. Те саме іншою ногою.

14. – Місток

В.п. – стоячи на підлозі спиною до стінки, триматися обома руками за рейку на рівні плечей. Прогнутися назад, переставляючи руки по черзі вниз по рейкам, стати на міст. Так саме повернутися у в.п.

15. – Складочка

В.п. – стоячи спиною до стінки,триматися за рейку на рівні колін. Нахил тулуба донизу, лобом торкнутися колін. Повернутися у в.п.

16.  - Кроком руш

В.п. – обличем до стінки. Піднятися чередуючим кроком догори, так саме повернутися у в.п.

17. – Равлик

В.п . – сидячи на підлозі, ноги на стінки під углом 45 градусів, упор ззаду. Підняти ноги , покласти праворуч на підлогу, повернутися у в.п. Так саме ліворуч.

18. – Маятник

В.п. – висячи на руках спиною до стінки. Піднімати прямі ноги догори- вперед та опускати. Розгойдуватися праворуч, ліворуч, ноги не згибати.

19. – Стрибунці

В.п. – стоячи обличем до стінки, триматися руками за рейки на рівні грудей. Стрибки на одній та двох ногах на першу та другу рейки.

 

 

Вправи на батуті

  1. Зайчик- попригайчик

Вільні стрибки на батуті з підтримкою та без неї.

  1. Стрибунці

Стрибки на батуті з активним махом рук вперед- догори.

  1. З пенька на пеньок

Стрибки з батута на батут з активним махом рук вперед- догори та спригуванням з останього батута на підлогу.

  1. Зайці

Стрибки на батуті в присіді.

  1. Кенгуру

Стрибки на батуті з активним махом рук вперед- догори та підтягуванням колін до грудей.

  1. Жабенята

Стрибки з вихідного положення сидячи, ноги схресно. Стрибки з відталкуванням ногами, сідницями, руками з опорю за спиною.

  1. Ракета

Стрибки з вихідного положення сидячи на двух колінах, сідницями на п’ятках. За допомогою маху рук (вперед- догори) стрибнути догори та приземлитися на стопи зігнутих ніг, перейти в присід. З присіда підпригнути та перейти в сід на двух колінах. Спочатку виконувати ці стрибки разом, декілька разів поспіль.

  1. Вертушка

Стрибки стоячи та в присіді з кружлянням в повороті, в різні боки,обертом.

  1. Мауглі

Стрибки набатуті, з батута на батут, як Мауглі.  З вихідного положення- півприсід- дитина розмахує руками в сторони- догори та підпригує, розводе прямі ноги в сторони в політі, але до приземлення з’єднує їх.

  1.  Космонавт

Стрибки на батуті, с батута на батут, як космонавт. З вихідного положення- півприсід- дитина стрибає догори. У політі випрямляє тулуб, прогибається, ноги та руки з’єднані.

 

Вправи з гімнастичними стрічками

  1. –В.п. – о.с., стрічка в правій руці. 1- крок праворуч, стрічку махом праворуч, 2- в.п., стрічку перекласти в ліву руку, 3-4 те саме ліворуч. Повтортит 6-8 разів.
  2. В.п. – ноги нарізно, стрічка в правій руці. 1- нахил тулуба ліворуч, півприсід, стрічку через голову, перекласти в ліву руку, 2- в.п., 3-4 те саме ліворуч. Повторити 6-8 разів.
  3. В.п. – о.с., стрічка в правій руці. 1- крок правою ногою назад, пригнутися, стрічку через голову назад, 2- в.п., 3-4 те саме лівою ногою. Повторити 6-8 разів.
  4. В.п. – таке саме. 1- крок праворуч, півприсід, стрічкою» коло» вправо, 2- приставити ліву ногу, 3-4 повернутися у в.п. Повторити 6-8 разів.
  5. В.п. – таке саме. 1- крок правою ногою вперед, випад, стрічку махом вперед, 2- «змійкою» повернути у в.п.,3-4 те саме лівою ногою. Повторити 6-8 разів.
  6. В.п. – таке саме. Виконувати стрічкою довільні рухи («хвилі, змійки, повороти, коло «) на місті та в русі.
  7. В.п. – сидячи ноги зігнуті в колінах, стрічка в правій руці. 1- нахил тулуба ліворуч на лівий лікоть, стрічку через голову, 2- в.п., 3-4 те саме праворуч. Повторити 6-8 разів.
  8. В.п. – стоячи на колінах, стрічка в правій руці. 1- сісти в півшпагат на праву ногу, стрічка махом вперед, 2-3 «змійкою» вернути назад, 4- в.п., 5-8 те саме лівою ногою. Повторити 4-8 разів.
  9. В.п. – о.с. Біг на носках в різних напрямках з вільними рухами стрічки. Виконувати 30-40 секунд.

 

 

 

Вправи на гімнастичному кубі або на стільці

  1. – В.п.сидячи на кубі, руки на поясі. 1- нахил голови вниз, 2- в. п., 3- нахил голови назад. Повторити 8-10 разів.
  2. В.п. – таке саме 1- нахил тулуба праворуч, рука через голову, 2- в.п., 3-4 те саме ліворуч. Повторити 6-8 разів.
  3. В.п. – сидячи на кубі,ноги разом, упор ззаду. 2- праву ногу в сторону, 2- ліву, 3- нахил тулуба вниз, торкнутися руками підлогои, 4- в.п. Повторити 6-8 разів.
  4. В.п. – сидячи на краю куба, ноги витягнуті вперед, упор ззаду. 1- підняти обидві прямі ноги догори, 2-3 виконати схресні («ножиці») рухи ногами, 4- в.п. Повторити 6-8 разів.
  5. В.п. – стоячи обличем до кубу, руки на поясі. 1- поставити праву ногу на куб, 2-3 виконати пружні покачування вниз, руки в сторони 3- випрямитися, 4- в.п., 5-8 те саме лівою ногою. Повторити 6-8 разів.
  6. В.п. – сидячи на підлозі перед кубом, ноги прямі на кубі, упор ззаду. 1- підняти праву пряму ногу догори, 2- в.п., 3-4 те саме лівою ногою. Повторити 6-10 разів.
  7. В.п. – лежачи на  животі поперек кубу, руки та ноги на підлозі. 1- підняти прямі руки та ноги догори, прогнутися, 2- в.п. Повторити 6-8 разів.
  8. В.п. стоячи боком до кубу, руки на поясі, права нога на кубі. 1-3 нахил тулуба донизу до лівою ноги, яка стоїть на підлозі, руками торкнутися носка ноги, 4- в.п., 5-8 те саме до правої ноги.
  9. В.п. – стоячи до кубу обличем, руки внизу. Стрибки на куб двома ногами, руками виконувати активні махи вперед- назад. Повторити 8-10 разів.
  10.  В.п. – стоячи, куб між ніг, руки внизу. Стрибки на куб, руками виконувати активні махи вперед- назад. Повторити 8-10 разів.

 

Вправи з канатом (діти навколо канату)

  1. В.п. – ноги нарізно, канат донизу. 1- канат до грудей, 2- догори, 3- до грудей, 4- в.п. Повторити 6-8 разів.
  2. В.п. – стоячи правим боком до канату, триматися правою рукою. 1- підняти канат правою рукою догори, 2- перекласти його над головою в ліву руку, 3-4 повернутися у в.п. Повторити 6-8 разів.
  3. В.п. – ноги нарізно, канат тримати руками за головою. 1- нахил тулуба вниз, канат покласти на підлогу, 2- випрямитися, руки на поясі, 3- стрибок через канат вперед, 4- стрибок через канат назад, 5- нахил тулуба вниз, взяти канат, 6- випрямитися, 7- підняти канат догори, 8- в. п. Повторити 4-6 разів.
  4. В.п. – стоячи спиною до канату, руками триматися за канат. 1- нахил тулуба вперед, канат догори, 2- в.п. Повторити 8-10 разів.
  5. В.п. – стоячи  обличем до канату, руками триматися за канат. 1- перекрокувати правою ногою через канат, 2- лівою ногою, 3- повернутися у в.п. правою, 4- те саме лівою. Повторити 6-8 разів.
  6. В.п. – сидячи ноги разом, тримати канат в прямих руках над головою. 1-8 перебирати канат руками праворуч, 9-16 ліворуч. Повторити 4-6 разів.
  7. В.п. – таке саме, тримати канат за головою. 1- лягти на спину, канат вперед, 2- в.п. Повторити 6-8 разів.
  8. В.п. – стоячи на канату, руки в сторони. Ходьба по колу на канату, ноги нарізно вперед, назад. Ходьба по  канату правим боком та лівим боком. Виконувати 30-40 секунд.
  9. В.п. – стоячи боком до канату, руки на поясі. Стрибки на двох ногах, перестрибуючи канат боком праворуч, ліворуч. Повторити 10-12 разів.
  10.  В.п. – стоячи обличем до канату, руки на поясі. Стрибки в випаді через канат вперед- назад. Повторити 10-12 разів.

Вправи з предметом на голові

Вправи, які виконуються стоячи вплотну до стінки , (біля вертикальної площини), помогають навчитися тримати правильно усі частини тіла: голову, плечі, спину, ноги. Вихідне положення для цих вправ: треба стати до стінки або дверей вплотну- так, щоби торкатися її потилицею, лопатками, сідницями та п’ятками. Живіт слід підтягнути.

Після того, як дитина навчиться правильно виконувати вправи з предметом на голові, треба переходити до вправ для м’язів шиї, живота, спини, ніг.

  1. Покласти мішечок на голову та походити з ним, переступаючи через перешкоди. Виконувати 35-40 секунд.
  2. З мішечком на голові, стати на ослін чи стілець і зійти з нього. Повторити 6-8 разів.
  3. Стоячи біля стіни у положенні правильної осанки, сісти та піднятися. Повторити 8-10 разів.
  4. З мішечком на голові сісти на підлогу, схрестив ноги, піднятися. Повторити 6-8 разів.
  5. Стоячи біля стінки з мішечком на голові, підтягнути праве коліно, потім ліве до грудей. Повторити 8-10 разів.
  6. З мішечком на голові стати на ослін або стілець, і зійти з нього. Повторити 8-10 разів.
  7. Стоячи біля стінки з мішечком на голові, виконувати рухи руками в сторони, вперед, догори.
  8. Лежачи на животі, руки на підлозі перед грудями. повільно підняти праву ногу назад і повільно її опустити. Те саме лівою ногою. Повторити 8-10 разів.
  9. Лежачи на животі, руки витягнуті вперед. Підняти голову та повільно підняти руки та ноги, прогнутися. Повернутися повільно у в.п. Повторити 8-10 разів.
  10.  Лежачи на спині, руки витягнуті за головою. Повільно підняти ноги, та опустити їх. Повторити 8-10 разів.
  11.  Стоячи біля стінки в положенні правильної постави, підняти руки догори, та повільно присісти, і також повільно піднятися. Повторити 8-10 разів.
  12.   Те саме, але з мішечком на голові. Повторити 8-10 разів.
  13.  Лежачи на спині, руки витягнуті за голову.Повільно підняти ноги на 90 градусів, та повільно їх опустити.
  14.  Лежачи на животі, руки витягнуті вперед. Повільно прогнутися та отвести руки назад, також повільно повернутися у в.п. Повторити 8-10 разів.
  15.  Те саме, але з мішечком на голові. Повторити 8-10 разів.
  16.  Лазіння по похилій площині з мішечком на голові сточи на колінах, четвереньках. Повторити 6-8 разів.
  17.  Переступання з мішечком на голові через гімнастичні палиці, набивні м’ячі. Повторити 10-12 разів.
  18.  Стоячи на колінах з мішечком на голові поставити ліву ногу в сторону, вперед, зберігаючи правильну позу. Те саме правою ногою Повторити6-8 разів.
  19.  Лазіння з мішечком на голові по гімнастичній стінці вгору, вниз, в сторони. Повторити 4-6 разів.
  20.  Встати з мішечком на голові на коліна, сісти на п’ятки, повернутися у в.п., зберігаючи правильну поставу.

Вправи для дихання

  1. Надувати повітряні кулі. Повторити 6-10 разів.
  2. Грати на губній гармошці. Повторити 6-10 разів.
  3. Пускати мильні пузирі. Повторити 6-10 разів.
  4. «Гуси»- руки притиснуті до плечей, швидкий вдих, нахил, на довгий видих сказати «га- го- гу- ги». Повторити 6-10 разів.
  5. «Чия кулька далі?»-на одному видихі дути на кульку. Повторити 4-6 разів.
  6. Стати рівно, не напрягаючись. Особливу увагу звернути на те, щоб не було напруження в плечах та шиї. Одну руку покласти на верхню частину стінки живота, другу сбоку, вище талії. Зробити невиликий видих, затримати на деякий час вдих.
  7. Вдихнути чере ніс з закритим ротом, ноздрями не рухати, вдихати повільно (5 сек), затримати повітря в легенях (2-3 сек), щоби підготовитися до повільного видиху. Видихати, відктивши рот як при звуку «А» економно, повільно,без рухів, тільки рухом діафрагми.
  8. Надування щік по черзі, перегоняти повітря з однієї щіки в другу.
  9. Втягування щік у рот між зубами.
  10.  Имітація полоскання передніх зубів, повітря дуже давить на губи.
  11.  Цоканіє язиком («їдимо на конячці»).

 

Дихальна гімнастика

        1.Вправи для оволодіння повним диханням:

  • глибокий вдих через ніс, видих через рот. Вдих - на 3. видих - на 4;
  • вдих та видих через ніс: вдих - на 3, видих - на 4;
  • навчання грудному та черевному типу дихання (в положенні стоячи - грудному, в положенні лежачи -черевному, діафрагмальному).

2.Навчання змішаному типу дихання (грудочеревним або повним) в положенні «лежачи» та «стоячи»:

  •    дихання при різних рухах рук (в сторони,догори тощо);    
  •    дихання при півприсідах та присідах; дихання при нахилах  тулуба вперед;
  • дихальні вправи під час ходьбы з рухами рук вперед, в стороны,
    догори (навчання координації дихального акта з рухами рук);

-дихальні вправи під час швидкої ходьбы. Те саме під час бігу.

 3.Вправи для розвитку носового дихання:

- легке натискання носу знизу догори коло очей та навпаки ;

- стукати середнім пальцем, як молоточком, по носу, дихання при цьому вільне (10-12 легких ударів);

- зморщити ніс, зібрати його складками догори;

      - роздути крила носу, потім закрити, зжати їх та зробити видих;

   - похлопати середніми пальцями по ноздрям та зробити повний видих, погладивши ніс догори- вдих;

      - похлопати пальцями по носу справа та зліва, потім по лобі та щьокам коло носу;

      - потерти під носом, по перегородке вказівними пальцями, злегка піднімаючи кончик носу;

      - закрити ліву ноздрю та зробити видих та вдих правою, потім те саме лівою: заспівати напів з закритим ротом на звук «М».

 

docx
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
2201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку