Конспект інтегрованого уроку інформатика + робототехніка «Реалізація циклічних алгоритмів з умовою у середовищі Скретч»

Про матеріал
Анотація до матеріалу: інноваційні напрямки освіти, зокрема STEM, з кожним днем стають все популярнішими. І це не дивно, адже саме такий підхід дозволяє зацікавити учнів точними науками та зробити сам процес навчання більш жвавим та оригінальним. Здобувачі освіти самостійно оволодівають матеріалом за допомогою набутих вмінь та навичок під керівництвом вчителя. Створюючи візуальні скретчі для навчальних роботів mBot формуються перші навички програмування. У ході інтегрованого заняття є можливість перевірити засвоєння учнями попереднього матеріалу, оцінити результати роботи кожного учня. Розробка відповідає новітнім освітнім вимогам, в якому використовується впровадження STEM-освіти.
Перегляд файлу

Конспект інтегрованого уроку інформатика + робототехніка  «Реалізація алгоритмів з умовою у середовищі Скретч»

в рамках  проєкту " STEM/STREAM: від ідеї -  до успіху "

 

Дата проведення : 18 лютого 2020р.

В Steam обновился поиск: появились важные фильтры и опции сортировки товаров5 клас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

May be an image of 6 людей та людей посміхаються 

 

 

 

Повшук Олександра Петрівна

вчитель інформатики,

вчитель другої категорії,

Рожнівського ліцею «Гуцульщина»

імені Федора Погребенника

 Рожнівської сільської ради

 Косівського району

Івано-Франківської області

 

Мета уроку:

ознайомити учнів з поняттям алгоритмів, їх прикладами у повсякденному житті; згадати поняття виконавець алгоритму, середовище виконання алгоритмів, система команд виконавця алгоритмів; навчитися створювати циклічні алгоритм з умовою в середовищі Скретч;

  •        сформувати навички програмування та створення візуальних скетчів;
  •        виховувати інтерес до предмета; виховання інформаційної культури, сприяння вихованню працелюбності, самостійності, допитливості, вміння зосереджуватися; виховання поваги до думки іншої людини.

 

Тип уроку: інтегрований.

 

Інновації: STEM- технологія

 

Обладнання: проектор, мультимедійна презентація, персональні комп’ютери, Scretch, MBlock,  Makeblock робот - конструктор mBot(4шт.)

Хід уроку

І. Організаційний етап

привітання, перевірка присутніх, перевірка готовності дозаняття.

Інструктаж з БЖД.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Гра "Виконай дії"

Я на деякий час стаю "роботом". Робот – це машина, і він у всьому слухається людину, і виконує лише те, що йому говорять. Давайте задамо роботу завдання, а він його виконає. Але команди йому потрібно задавати правильні і в вірній послідовності, інакше робот не буде їх виконувати. Давайте попросимо робота з'їсти цукерку, яка лежить у мене на столі. Що він мусить зробити спочатку? Далі діти повинні задавати по одній команді, а робот їх виконувати.

Вправа«Шлагбаум»

Із словосполучень, які я називаю, виберіть ті, з якими можна побудувати  спонукальні речення, тобто команди. Якщо словосполучення є командою, то піднімайте вгору праву руку, зігнуту в лікті – шлагбаум відкритий! Приклади дієслів: завари чай, я йду гуляти, витри пил, запишіть правило, починається дощ, скоро будуть канікули, подзвони бабусі.

Той, хто виконує команди називається виконавцем.  Давайте згадаємо хто може бути виконавцем.

Якщо виконавець автомобіль, які команди входять до його системи команд? (Їхати, ліворуч, праворуч) Наступний виконавець пральна машина?(прати, віджимати, поплоскати)

 

ІІІ. Мотивацій навчальної діяльності.

В знаменитому творі Льюїса Керрола «Аліса в країні чудес»: «Аліса запитує у кролика:

- Куди мені треба йти? Мудрий кролик їй відповідає: - Все залежить від того, куди Вам треба прийти »

https://subject.com.ua/textbook/informatics/5klas/5klas.files/image416.jpgЦі слова мають глибокий сенс. Часто ми не знаходимо рішення задачі або якої-небудь проблеми із-за того, що не можемо побудувати правильно послідовність своїх дій. Розумна людина знає: щоб не потрапити в халепу і добитися бажаної мети, потрібно заздалегідь продумувати і планувати свої дії. А як це зробити? Потрібно скласти план А детальний план дій - це і є алгоритм Алгоритм – це послідовність команд, що приводить до поставленої мети.

IV. Повторення вивченого матеріалу.

Циклічний алгоритм з умовою можна

подати графічно (мал. 1).

Команди в тілі циклу будуть виконуватися, доки умова є істинною. Як тільки умова стане хибною, повторення припиниться.

Для створення подібних алгоритмів у середовищі Скретч використовують команду Повторити поки не.

 Зверни увагу, що в команді перед умовою для здійснення повторення  є сполучник НЕ. Це означає, що якщо сама умова хибна, то її заперечення не — є істинною умовою. Наприклад, для умови «зараз день» у команді їй має відповідати умова — «не ніч». Тобто виконання команд у тілі циклу припиниться, коли умова, записана в комірці  стане істинною.

V. Формування практичних навичок та умінь

C:\Users\Олександра\Desktop\wnt3tstt0l3firgaoosanuw_nw4.jpegC:\Users\Олександра\Desktop\image.jpgC:\Users\Олександра\Desktop\2575235043.jpgДля візуалізації циклічного алгоритму з умовою будемо сьогодні програмувати mBotи щоб вони рухалися по заданій чорній лінії. Зразок програмного коду наведений нижче.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація до матеріалу: інноваційні напрямки освіти, зокрема STEM, з кожним днем стають все популярнішими. І це не дивно, адже саме такий підхід дозволяє зацікавити учнів точними науками та зробити сам процес навчання більш жвавим та оригінальним.

 

Здобувачі освіти самостійно оволодівають матеріалом за допомогою набутих вмінь та навичок  під керівництвом вчителя. Створюючи візуальні скретчі для навчальних роботів mBot формують перші навички програмування.

У ході інтегрованого заняття є можливість перевірити засвоєння учнями попереднього матеріалу, оцінити результати роботи кожного учня. Розробка відповідає новітнім освітнім вимогам, в якому використовується впровадження STEM-освіти.

docx
Додано
1 лютого 2021
Переглядів
747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку