Конспект. Презентація позакласного заходу “Водо-, тепло-, енергозбереження у кожній оселі”

Про матеріал

Тема: Водозбереження, теплозбереження, енергозбереження у кожній оселі в України.

Мотивація: - З кожним роком природні ресурси нашої планети зменшуються, тому дорожчають енергоносії і економія води, тепла, електроенергії набула глобального значення. Щомісяця плата за комунальні послуги виливається в кругленьку суму. Тому цей урок особливий, вчимося дуже необхідним речам – економити ресурси країни та кошти сім`ї, через заощадження води, тепла та електроенергії.

- Метою нашого уроку буде - розібратись, що таке енергозбереження, яке значення воно має в житті кожного з нас. Як новітні екологічні технології впроваджуються в нашій державі та у світі в цілому.

Перегляд файлу

Комунальний заклад “Навчально-виховне об'єднання № 32

“Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів,

позашкільний центр “Школа мистецтв”

Кропивницької міської ради Кіровоградської області”

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок на тему:

  “Водо-, тепло-, енергозбереження

у кожній оселі”

Проведений у 6-х класах

 

 

 

                                             

                                                                   Вчитель біології і географії

                                                                     Федотова Т. В.

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Кропивницький

     Тема: Водозбереження, теплозбереження, енергозбереження

      у кожній оселі в Україні

     

   Мотивація: - З кожним роком природні ресурси нашої планети зменшуються, тому дорожчають енергоносії і економія води, тепла, електроенергії набула глобального значення. Напевне всі ви не раз бачили, як ваші батьки підраховують кошти за сплату спожитих комунальних послуг. Щомісяця вони виливаються в кругленьку суму. Тому наш сьогоднішній урок  особливий, ми навчимося дуже необхідним речам – економити ресурси країни та кошти сім`ї, через заощадження води, тепла та електроенергії.

- Метою нашого уроку буде - розібратись, що таке енергозбереження, яке значення воно має в житті кожного з нас. Як новітні екологічні технології впроваджуються в нашій державі та у світі в цілому.

Отже, почнемо з визначення.

Енергозбереження -  це зменшення споживання енергії за рахунок використання меншої кількості енергетичних послуг, що знижує негативний вплив на довкілля і призводить до фінансової економії у державі та в кожній окремій родині.

 

Ми розглянемо і обговоримо три головні напрямки енерго-ефективності у власному побуті:

  1.           Заощадження  води.  
  2.           Утеплення приміщення, економія тепла.
  3.           Заощадження електроенергії.

 

Першими до дискусії запрошую групу учнів, які досліджували способи економії води в наших оселях. Але спочатку замислимось, який шлях робить вода по дорозі до споживача.

 

 - На Землі дуже багато води (вона займає 2/3 частини поверхні всієї планети), але не вся годиться до вживання, чому? (солона вода океанів). Діти, уявіть лише 3%  - це прісна вода, тобто без солей. На селі люди таку воду беруть з підземних свердловин – артезіанську. А у містах, де споживання води збільшується в рази, вона потрапляє до кранів з річок, очищена на водоочисних підприємствах, де лаборанти слідкують, щоб вода була відповідної якості.

 

 - Діти, давайте задамось питанням, а чому ж потрібно берегти питну воду? Тому, що запаси прісної води на нашій планеті неухильно зменшуються через погану екологічною ситуацією: річки забруднюються, висихають, зникають дрібні, а глибоководні міліють.

- Як людина використовує воду в своєму житті? Про значення води складено багато віршів, прослухаємо один із них.

 

- Подивіться, будь ласка, на слайди. Ви зрозуміли, про що вони?

Назвіть у яких випадках:

  • вода пропадає без використання; (2, 6, 8)
  • вода використовується нераціонально; (1, 4, 7, 9)
  • вода використовується раціонально. (3, 5, 10)

 

Діти, одному учню з нашого класу було задано завдання провести дослід вдома. Якщо погано закрити кран, за деякий час по краплі води витече чимало. Метою досліду було: перевірити, скільки води за добу витече дарма. Послухаємо:

Алгоритм виконання досліду

1. Відкрий кран так, щоб з нього вода капала по краплині.

2. Збери по краплині воду в склянку, що накапає за 1 хвилину.

3. Виміряй її кількість у мілілітрах.

4. Помнож це число на 60 хвилин. Це буде кількість води, що витекла за годину.

5. Помнож отримане число на 24 години. Отримаєш кількість води, яка протекла даремно за добу, не зробивши користі людям.

- Для чого могло вистачити цієї кількості води дома?

 

Тож як реально можна заощадити воду в оселі:

 

  1.             Якщо не користуєтеся водою тут і зараз, немає нічого складного в тому, щоб закрити кран під час гоління, чищення зубів. Можна встановити сенсорний змішувач, вода литиметься лише тоді, коли хтось підноситимете руки або посуд.
  2.             Ощадливіше користуватися змішувачем у вигляді ручки, ніж стандартними двома кранами. Можна встановити комфортну температуру, вмикати та вимикати кран одним рухом.
  3.             Необхідно стежити за станом сантехніки та вчасно ремонтувати її. З крану, що протікає, щомісяця виливаються сотні та тисячі літрів води. Це дорівнює кільком ваннам.
  4.             Якщо в будинку центральне водопостачання, то варто встановити лічильники на воду, як гарячу, так і холодну. Інакше людина сплачуватиме з власної кишені за кожен прорив на трасі або за сусіда, який не відремонтував свій кран.
  5.             Приймати душ економніше, ніж ванну. Через насадки, які розпилюють воду, витратиться у кілька разів менше води.
  6.             Для заощадження води під час миття посуду варто встановити подвійну раковину. Тоді можна мити посуд в одній частині, а полоскати – в іншій.
  7.             Не рекомендується розморожувати продукти – м’ясо, рибу - під струменем води. Це не лише марне витрачання води, але й знищення корисних речовин продуктів.
  8.             Слід використовувати побутові прилади, які заощаджують працю, час та воду: автоматичні пральні машини, посудомийні машини.

 

- Як тікає від нас тепло?

 

Заощаджуємо тепло і газ:

 

  1.                         Тепловий лічильник в квартирі, що підключена до центрального опалення, дає змогу відслідкувати скільки тепла ви отримали та платити тільки за цю кількість.
  2.                         Термостатичний вентиль на радіатор дозволить контролювати температуру в будинку, квартирі чи окремій кімнаті.
  3.                         Радіатори будуть більш ефективними, якщо їх не затуляти меблями, важкими шторами, одягом чи декоративними панелями.
  4.                         Система “тепла підлога” – спосіб підвести тепло саме туди, де воно найбільше потрібно. Наприклад, під робочий стіл або на ділянку підлоги, де ходять мешканці.
  5.                         Перед початком кожного опалювального сезону слід перевіряти систему. Варто усунути повітряні пробки, відремонтувати місця можливого протікання, звертаючи особливу увагу на місця з’єднань частин системи.  
  6.                         Газову колонку або бойлер, які відпрацювали 15-20 років, варто замінити, бо з часом ці пристрої втрачають ефективність.
  7.                         Більша частина тепла з будинку втрачається трьома шляхами: через двері та вікна, через дах та через зовнішні стіни. Відповідно, їх слід утеплювати. Найбільш доступний варіант, який може обрати кожен - утеплити вікна поролоновими смужками, підтягнути дверні петлі та додатково оббити самі двері, задути монтажною піною місця виходу та входу труб з оселі.
  8.                         Вікна з подвійним або потрійним заскленням у кілька разів зменшують втрати тепла.
  9.                         Необхідно підвищити теплоізоляцію вхідних дверей, звертаючи увагу на низ, верх та бічні стики між дверима і стіною.
  10.                   Товстий килим знижує тепловитрати, які йдуть через підлогу.
  11.                   Модернізація системи вентиляції, а саме рекуперація тепла, – це реальний спосіб економії.

 

Назвіть спосіб запобігання втратам тепла за малюнками:

 3 Утеплений фасад будинку                 

 4  Засклений балкон

     1  Регулятори тепла на батареях

     6  Подвійні вхідні двері

     7  Штори не повинні закривати батареї, щоб тепло надодило до

     кімнати

     2  Дерев'яні підлоги – паркетні та дощаті - завжди тепліші, ніж лінолеум

     5  На підлогу бажано покласти килимове покриття

 

 

Заощаджуємо електроенергію

 

Звідки приходить електрика?

 В кожній квартирі багато електроприладів. Та без електричного струму погаснуть екрани телевізорів, комп`ютерів, перестануть працювати холодильники, пральні машини. Всім необхідний електричний струм. Звідки він береться? Його виробляють потужні електростанції.   По лініях електропередач енергія передається у міста та села, на заводи та фабрики, школи та лікарні, житлові будинки тощо. Електричний струм тече по  високовольтних проводах, потім по звичайних дротах перетікає в наші квартири, потрапляючи у вмикачі та розетки.

 

 Виробництво електроенергії – складний процес. Дізнаємось про нього на прикладі ТЕС. На тепловій електростанції використовується для отримання енергії вугілля. Вугілля спалюється. Тепло перетворює воду на пару. Пара рухає генератор, який виробляє електрику. 

 

 

Способи збереження електроенергії:

 

  1.                         Вимикати світло, якщо ніхто не знаходиться у кімнаті.
  2.                         Використовувати енергоефективні лампочки. Варто встановити світлодіодні (LED) енергозберігаючі лампочки, які не містять шкідливих речовин.
  3.                         Датчики руху у багатоквартирних будинках їх варто встановити у коридорах, під’їзді, на сходах. У приватному будинку – біля дверей та на подвір’ї.
  4.                         Енергозберігаючі побутові прилади мають маркування «А» чи «А+». Холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж об’єму марки «В».
  5.                         Режим очікування для комп’ютера доречний, якщо залишати його на кілька хвилин, а не на всю ніч. Слід вимикати пристрої, якими ніхто не користується.  
  6.                         Не можна залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора.
  7.                         Холодильник та морозильник варто тримати в чистоті, без льоду та снігу, регулярно розморожуйте ці прилади. Треба стежити за тим, щоб дверцята були щільно закритими.
  8.                         Охолоджуйте їжу перед тим, як поставити її в холодильник. По-перше, гаряча каструля змусить холодильник працювати інтенсивніше, а по-друге, вона нагріє інші продукти, і вони можуть зіпсуватися.
  9.                         Холодильник повинен розташовуватися подалі від плити, нагрівача, колонки чи бойлера, батареї та прямих сонячних променів, а сучасні пристрої для приготування їжі, наприклад, мультиварки, дають змогу готувати 2-3 страви одночасно , що зберігає як газ, так і електроенергію.

 

Узагальнення:

Хочеться вірити, що озброєні потрібними знаннями і мотивацією, ви будете економити власні кошти економлячи електро- та водо- ресурси.

 

Домашнє завдання

Разом з батьками обговоріть, як ви готуєте житло до зимового періоду.  Дослідіть, які заходи щодо утеплення квартири (будинку) проводять у вас вдома. Як це вплинуло на температуру повітря в житловому приміщенні? Результати дослідження зафіксуйте в таблиці.

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Вода пропадає без використання: 2, 6, 8 Вода використовується нераціонально: 1, 4, 7, 9 Вода використовується раціонально: 3, 5, 10

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1 2 3 4 5 6 7

Номер слайду 13

Відгадайте загадку Акробат йде по канату, зазирає в кожну хату У світлицю хто гукне, тому світло увімкне. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Холодильник 1 Телевізор 0,08 Пральна машина 1,5 Електрочайник 2 Комп`ютер 0,15 Пилосмок 0,8 Праска 1 Мікроволнова піч 1 10 електр. лампоч. 0,1 Фен для волосся 1,5 Тостер 1 Кавоварка 1 Обігрівач 2 Кондиціонер 2 Електропіч 1

Номер слайду 17

zip
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
16 січня 2021
Переглядів
1493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку