Конспект уроку 8 клас "Види сучасних комп’ютерів та їх застосування. Класифікація та за-гальна характеристика програмно-го забезпечення"

Про матеріал
Конспект уроку з інформатики для учнів 8 класу за темою: "Види сучасних комп’ютерів та їх застосування. Класифікація та за-гальна характеристика програмного забезпечення". Конспект уроку створено згідно чинної програми.
Перегляд файлу

Дата: ________________

Клас: 8

Тема: Види сучасних комп’ютерів та їх застосування. Класифікація та за-гальна характеристика програмного забезпечення.

Мета: навчальна. Формувати розуміння невід'ємного поєднання апаратної і програмної складових у сучасному комп'ютері, необхідності дотримуватися вимог ліцензії під час використання програмного забезпечення; вчити форматувати носії даних, інсталювати програмне забезпечення; розвиваюча. Розвивати в учнів увагу, старанність, пам’ять та логічне мислення; виховна. Виховувати інтерес до вивчення інформатики.
Обладнання: комп’ютери кабінету з виходом в мережу Інтернет, мультимедійний проектор, програмне забезпечення, роздатковий матеріал.
Тип уроку: комбінований.

                                                             Хід уроку

  1. Організація класу до уроку

- Добрий день діти. Темою нашого уроку сьогодні буде: «Види сучасних комп’ютерів та їх застосування. Класифікація та за-гальна характеристика програмно-го забезпечення.».

    2.  Перевірка домашнього завдання

    3.  Актуалізація опорних знань

    4. Формулювання мети й завдань уроку

- Ви вже знаєте, що є різноманітні програми для комп'ютерів. Є програми для опрацювання текстових, графічних, мультимедійних даних, є програми для керування роботою комп'ютера, його окремих пристроїв , таких як принтер, сканер, монітор та ін.

    5. Вивчення нового матеріалу

Тільки під керування програмного забезпечення комп'ютер здатний опрацьовувати різноманітні дані.

Системне програмне забезпечення призначене для керування роботою складових комп'ютера та обміном даними між ними, діагностування та осунення недоліків у роботі комп'ютера, автоматизації процесу опрацювання даних, організації обміну даними між користувачем і комп'ютером.

Системне програмування призначене для створення нових програм з використанням мов програмування, наприклад Scratch 1.4, Fre Pascal 2.6, Android Studio 1.4.0 та ін.

Прикладне програмне забезпечення призначене для реалізації конкретних задач опрацювання даних, які користувач розв'язує в ході своєї діяльності. Їх поділяють на прикладні програми загального і спеціального призначення.

До прикладних програм загального призначення належать програми, які можуть застосовуватися в різних галузях людської діяльності для опрацювання текстів, малюнків, створення презентацій тощо.

 

Є кілька видів ліцензій на комп'ютерні програми:

 Комерційна ліцензія – передбачає, що користувач оплачує

вартість використання даної програми на одну чи кількох

зазначених в ліцензії комп'ютерах, серед них розрізняють:

o “ коробкові ” версії ліцензії продаються, зазвичай для

одного екземпляра програми, містить носій, на якому

записана програм та інструкція до її використання разом з ключем для встановлення;

o ЕОМ (англ. Original Equipment Manufacturer – оригінальний виробник обладнання) – ліцензія, що надається на один екземпляр програми разом з певним комп'ютерним обладнанням, наприклад з ноутбуком, підтвердження якої є спеціальна наклейка.

o корпоративна ліцензія – ліцензія на кілька копій програм для використання, наприклад на комп'ютерах навчальних закладів

 Пробна або trial (англ. Trial – випробування) – ліцензія на

Комерційне ПЗ, яка надається для пробного використання програми протягом певного часу (зазвичай близько місяця) або на певну кількість запусків програм.

Як ви вже знаєте з курсу інформатики 6-го класу, існує багато операційних систем (ОС). Залежно від призначення їх поділяють на операційні системи для стандартних персональних комп'ютерів (Windows 10? OS X тощо), для мобільних комп'ютерів (Windows Mobile 6.0, Android 6.0 тощо) для серверів і суперкомп'ютерів (Unix, Linux, тощо)

Для встановлення ОС на комп'ютері потрібно виконати спеціальну операцію, яку називають інсталяцією операційної системи.

Для інсталяції ОС необхідно мати оптичний диск або флеш-носій з інсталяційним пакетом - дистрибутивом

Під час інсталяції відбувається розміщення складових ОС на вибраному диску, налагодження її взаємодії з апаратною складовою комп'ютера. Диск, на який установлено операційну систему називають системним.

Службове програмне забезпечення – це програми, що призначені для діагностування апаратної і програмної складових комп'ютера, розширення можливостей ОС. Ці програми називають утиліти.

6. Закріплення нового матеріалу.

1. Що таке програмне забезпечення?
2. Опишіть класифікацію програмного забезпечення?
3. Що таке системне програмне забезпечення? Наведіть приклади програм, що входять до його складу.
4. Назвіть види ліцензій для комп'ютерних програм. Чим вони відрізняються ?
5. Що таке кластер носія даних?

7. Підбиття підсумків уроку

     7.1 Оцінювання учнів за результатами виконання практичної роботи та активності на уроці

8. Домашнє завдання

Опрацювати матеріал отриманий на уроці.

 

docx
До підручника
Інформатика 8 клас (Ривкінд Й.Я., Лисенко Т.І., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
803
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку