Конспект уроку безпеки.

Про матеріал
Поглибити знання учнів про правила пожежної безпеки; розширити уявлення учнів про причини виникнення пожеж; ознайомити з засобами пожежогасіння, знаками пожежної безпеки та сигналами оповіщення про пожежу; сформувати вміння і навички дотримання правил пожежної безпеки; сформувати вміння невідкладних дій під час пожежі; навчити учнів запобігати пожежі й за потреби викликати пожежну машину; скласти алгоритм поводження під час пожежі вдома й у громадських приміщеннях; виховувати у дітей потребу повсякденного дотримання правил пожежної безпеки, відповідальність за свої вчинки, почуття взаємодопомоги, повагу до професії пожежників.
Перегляд файлу

Урок безпеки 2 клас

Тема.  Правила безпеки знай і в біду не потрапляй.

Мета уроку. Поглибити знання учнів про правила пожежної безпеки; розширити уявлення учнів про причини виникнення пожеж; ознайомити з засобами пожежогасіння, знаками пожежної безпеки та сигналами оповіщення про пожежу; сформувати вміння і навички дотримання правил пожежної безпеки; сформувати вміння невідкладних дій під час пожежі; навчити учнів запобігати пожежі й за потреби викликати пожежну машину; скласти алгоритм поводження під час пожежі вдома й у громадських приміщеннях; виховувати у дітей потребу повсякденного дотримання правил пожежної безпеки, відповідальність за свої вчинки, почуття  взаємодопомоги, повагу до професії пожежників.

Обладнання.  комп’ютер,   ватман, картки, маркери, стікери.

Хід уроку

І. Вступна частина.

1.Привітання 

Добрий день! Сьогодні  у нас незвичайний урок, урок. На уроці у нас присутні гості,  давайте їх запросимо до нашого кола. Давайте привітаємось по-європейськи. Мені дуже приємно всіх бачити здоровими і у гарному настрої. Перше правило здоров’я – весела усмішка. Подаруйте її своїм друзям та гостям.

2.Вправа «Продовжіть речення: «У мене гарний настрій, бо я …. (в безпеці) »

3. Повідомлення теми уроку.

            24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне військове вторгнення в Україну. У зв’язку цим у нашій державі введено воєнний стан УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА №64/2022
Тобто, в даний час в нашій країні – надзвичайна ситуація!
Агресія Росії, військові дії країни-агресора завдали великих втрат нашій країні, загинули тисячі українців… Нажаль, військові дії продовжуються відбуватися на території України і зараз. Саме тому, нам потрібно бути максимально обережними! Дотримуватися правил поведінки в умовах військового стану!
 Сьогодні наша країна потерпає від ворожої навали. Тому,  ми, маленькі патріоти, маємо знати декілька правил, щоб бути у безпеці та зберегти життя не лише собі, а й близьким людям, а допоможуть нам у цьому наші гості рятувальники, татусі наших хлопчиків Олексія і Петрика, давайте ми з ним познайомимося. (розповідь гостей).

         Сьогодні,  ми  згадаємо  правила  поженої безпеки,  безпеки при повітряній тривозі, навчимося  правильно  діяти під  час надзвичайних ситуацій  вдома у школі та в громадських приміщеннях,  визначимо  причини,  що призводять  до  виникнення надзвичайної ситуації.  Як ви вважаєте, чи важлива ця тема?  Чому? (відповіді дітей)

4. Очікування (хмара очікування, краплинки)

Коли ви йдете на урок, ви завжди сподіваєтесь на щось. Хоча завжди  успіх залежить саме від вашої роботи  на уроці. Погляньте: на галявині горить вогнище, над ним – хмаринки. Візьміть краплинки, напишіть на них свої очікування від нашого уроку. Розмістіть їх на хмаринці.

Я ж очікую, що на уроці ви будете активними, організованими, кмітливими, уважними. А тепер хочу дати можливість нашим гостям розказати про свої очікування від сьогоднішньої зустрічі.

ІІ Основна частина.

Для роботи на сьогоднішньому уроці нам потрібно об’єднатися у дві групи лідерами цих груп будуть Олексій і Петрик. А ще кожна з груп буде мати досвідченого помічника, але щоб його отримати потрібно пройти доріжкою безпеки. Це завдання для лідерів наших груп, хлопці, ставайте на початок доріжки і пройдіть нею згадуючи правила безпеки, які повинна знати кожна дитина, і тільки після цього отримаєте помічника (діти на кожен крок говорять правило і так просуваються вперед, де їх чекають рятувальники. Беруть рятувальника за руку і ведуть до своєї групи)

 

 1.Проблемне питання.

Відгадайте загадку:  «Коли його не було в людей, то люди були безсилі, вони не варили їжі, не грілися біля вогнища, усього боялись.  Життя тих людей було злиденним  животінням. Пожалів їх Прометей  й подарував людям те, що стало   одночасно і другом, і ворогом людини.  Що це?  (Вогонь)»

2. Вправа «Вогонь друг чи ворог?»

Як ви вважаєте, вогонь – друг, чи вогонь – ворог? Подумайте над цим питанням. (Одна команда записує яка корить від вогню, а інша – яка шкода).

А щоб вам краще думалося, я подарую вам капелюшки думок (жовтий -позитив, чорний - негатив).

Діти працюють у групах і презентують роботу

Чому вогонь є другом для людини? (Друг, бо неможливо приготувати їжу,  опалювати   будинки,  двигуни внутрішнього згорання  в  літаках,  виплавка металів,  виготовлення скла,  випалювання керамічних виробів).

Чому вогонь є ворогом для людини? (Ворог, бо щорічно  у  світі відбувається  5  млн.  пожеж,  щогодини  у  вогні гине  одна  людина  (2-3  одержують травми  та  опіки),  кожен  третій  загиблий  -  дитина.

Висновок:  складно уявити собі життя людини без вогню. Але якщо вогонь потрапить у невмілі руки, то може стати грізним ворогом. Пожежі знищують будинки й заводи, лани й сади. Під час пожеж гинуть люди. Отже, вогонь-друг і ворог людини. Від нас  залежить , яким він буде: добрим чи злим. Щоб не виникла пожежа, треба знати й виконувати правила пожежної безпеки.

Сядьте зручніше, закрийте очі. Уявіть, що ви йдете містом. Навколо вас рухається автотранспорт, мигтять неонові вивіски, перегукуються трамваї. Місто живе своїм бурхливим життям.

 Ви заходите до торговельного центру, роздивляєтеся, а навколо вас яскраві іграшки, гарний брендовий одяг, ювелірні прикраси, спортивне приладдя та закордонна косметика. Раптом щось блиснуло та ваш погляд зупинився на новенькому «Айфоні 14»!

 Несподівано спрацювала сирена  і за кілька секунд вибух  ви бачите схвильованих людей, які швидко рухаються до виходу. Стає душно, вогонь пожирає все на своєму шляху. Торгівельні зали наповнюються димом і швидко пустіють.  Ви схвильовані, стурбовані, біжите до виходу і опиняєтесь на вулиці. Бачите під′їжджаючі пожежні машини, з яких вибігають вогнеборці, які починають боротьбу з полум’ям.

 Налякані обличчя людей зі сльозами на очах нагадували вам про пережиту подію.

Відкрийте очі. Поверніться в клас.

  • Свідком якої надзвичайної ситуації ми з вами стали?
  • Що сталося у нашому уявному торгівельному центрі?
  • Які наслідки вибуху ?

Той, хто хоча б один раз в житті бачив вибух, пожежу, знає, яке це страшне лихо. Вона не лише знищує матеріальні цінності, але й часом забирає найцінніше – людське життя. Тому потрібно чітко розуміти що  робити у таких випадках

 Розповідь рятувальників

Про це я пропоную розповісти нашим гостям.

Як ви думаєте, якою має бути будівля, щоб її не змогло ніщо зруйнувати? Пофантазуйте і складіть з лего таку будівлю.

На підлозі з’являються дві  м’які іграшки

Ой, а що це за іграшка у нас на підлозі може подивимось? (Відповіді дітей)

  • Чим ця іграшка може бути небезпечна? (там може бути захована міна)

 Війна завжди була для людей одним із найбільших лих на протязі всієї історії. Вона знищувала значні людські і матеріальні ресурси, приводила за собою інші лиха, гальмувала розвиток людства. З кожним роком сила зброї ставала все сильнішою і сильнішою, а наслідки її використання все жахливішими

Пам’ятайте! Ідучи на прогулянку не перебувайте далеко від дому!!! Знаходячись на вулиці не підходьте  та не торкайтесь до невідомих речей! Навіть звичайні побутові предмети можуть бути заміновані, тому не беріть у руки: іграшки, коробки, телефони тощо.

  •  Як діяти у такому випадку? (викликати рятувальну службу)

Яку інформацію ми повинні повідомити рятувальникам? (розігрування ситуації)

 Боротьба із ворогом триває. Наші захисники й захисниці роблять неймовірні речі на фронті - знищуючи живу силу і техніку ворога. Вони запекло обороняються від окупанта і переходять у контрнаступи.

Сьогодні ми знайомилися з людьми, які дбають про нашу з вами безпеку. А давайте поміркуємо, що можемо зробити ми задля безпечного майбутнього.

Діти записують на долоньках те що роблять задля безпеки, прикріплюють на дошку.


 Все, що робить кожен з нас - частина великого. І ви теж повинні долучатися і наближати нашу країну до перемоги. Наприклад, можете  виготовляти обереги для наших героїв, писати їм листи, малювати малюнки, які зігріватимуть їх під час обстрілів. Просто сидіти і чекати не можна.
Хтось записується в територіальну оборону.  Хтось займається якісною комунікацією.  Хтось пише промови Президенту.  Хтось створює круту соціальну рекламу.  Хтось перераховує кошти.  УСІ можуть і мають щось робити, задля безпечного майбутнього!

Ми  платимо за все, що у нас є, дорогу ціну, тому сьогодні ми повинні бути єдиними, стояти разом, плече до плеча і довести всьому світові, що Україна найкраща у світі. А що таке Україна? Це ми! Я і ви, усі ми разом у своїх починаннях, у натхненній творчій праці. А українці — народ працьовитий, чесний, роботящий. Ось погляньте, яке колоссячко зростили на нивах! А це ж хліб святий. Наше багатство. Скільки праці і поту у цьому вусатому колоссі, скільки переживань і недоспаних ночей. Але є хліб на столі і народ ситий, здоровий і багатий. А від кого це залежить?

 Від людей праці, від тебе і від мене, від нас з тобою. Бо сьогодні ви ще учні, а в недалекому майбутньому будете ростити хліб і годувати всіх людей, всю країну. Від нашої праці, твоєї і моєї, буде залежати добробут України, нашого народу. Бо Україна — це ми!

Стоїть у нас на столі букет червоної калини. А калина — це символ України, її любить наш народ. Про неї стільки пісень переспівано, вона з нами і в горі, і в радості. То ж про неї і пісню послухаємо.

Виконується пісня Ой у лузі червона калина

...А ми тую червону калину підіймемо,
А ми нашу славну Україну, гей-гей розвеселимо...

Ми, ти, я, він, вона, всі ми зробимо свою Україну сильною, процвітаючою, щасливою і світлою, бо ж Україна — це ми!

 На цьому наш урок безпеки підходить до завершення. Пам’ятайте всі потрібні правила безпеки, адже в першу чергу ваша безпека – в ваших руках!

 

docx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
1253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку