Конспект уроку "Білорусь"

Про матеріал
Урок географії на тему "Білорусь".Тип уроку: вивчення нового матеріалу. Методи навчання: інформаційно-рецептивний (словесний, наочний). Форми навчання: розповідь-пояснення, бесіда. Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення. Обладнання: підручники, карта, дидактичний матеріал, презентація, техніка для демонстрації, відеоматеріали. Очікувані результати Після цього уроку учні зможуть: - характеризувати ЕГП, природно-ресурсний потенціал, населення Білорусі; - давати оцінку розвитку секторів господарства країни; - визначати місце Білорусі у регіоні.
Перегляд файлу

Тема уроку: Білорусь.

Навчальна мета: охарактеризувати ЕГП, природно-ресурсний потенціал Білорусі, охарактеризувати демографічну ситуацію, трудові ресурси; сфор­мувати знання про особливості розвитку первинного, вторинного та третинного секторів господарства;

розвивати вміння працювати з джерелами географічної інформації, аналізувати матеріал;

виховувати інтерес до предмета; активне са­мостійне мислення, уважність.

розвиваюча мета: вдосконалювати практичні навички і вміння самостійно здобувати знання; розвивати творчі здібності учнів, логічне мислення, формувати культуру спілкування;

виховна мета: виховувати інтерес до предмета.

Тип уроку:  вивчення нового матеріалу.

Методи навчання: інформаційно-рецептивний (словесний, наочний).

Форми навчання: розповідь-пояснення, бесіда.

Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення.  

Обладнання: підручники, карта, дидактичний матеріал, презентація, техніка для демонстрації, відеоматеріали.

Очікувані результати

Після цього уроку учні зможуть:

  • характеризувати ЕГП, природно-ресурсний потенціал, населення Білорусі;
  • давати оцінку розвитку секторів господарства країни;
  • визначати місце Білорусі у регіоні.

ХІД УРОКУ          

І. Організаційна частина.

Учитель. Доброго дня всім! Посміхніться один одному і побажайте успіхів на уроці.

Оголошення теми і мети уроку.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Учитель. Яскрава барвиста земна куля! Піщинка Всесвіту. Свої звичаї, традиції, релігії. Цілий калейдоскоп країн, з якими ми почали знайомитись.

   Які країни Європи ми вивчили?  До групи яких країн ми їх відносимо? (Відповіді учнів). Сьогодні ми починаємо вивчення країн Центральної і Східної Європи.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Працюватимемо за таким планом.

  1. «Візитівка» країни. ЕГП.
  2. Природні умови та ресурси.
  3. Населення.
  4. Характеристика секторів економіки. Зовнішньоекономічні зв’язки.
  1. Учитель.

Офіційна назва - Республіка Білорусь. Столиця – Мінськ. Площа - 207,6 тис. км². Населення - 9,5 мли осіб (на 2017 р.). Мови - білоруська, російська. Форма державного правління – республіка. Форма державного устрою - унітарна держава. Адміністративний поділ - 6 областей. ВВП на душу населення - 5143 дол. (2017 р.).Країна займає компактну територію на сході Європи, у басейнах річок Німан і Західний Буг. Білорусь межує на сході з Росією, на півночі та північному сході — з Латвією та Литвою, на заході - з Польщею, а на півдні - з Україною. Білорусь - північний сусід України та колишня радянська республіка, що не має виходу до моря. За площею її можна  порівняти з такими європейськими країнами, як Велика Британія і Румунія, за чисельністю населення - як Швеція, Угорщина і Австрія.

Пращури білорусів оселилися на цій території близько 1500 років тому. За різних часів Білорусь входила до складу Київської Русі, Великого князівства Литовського, Польщі, Росії. У листопаді 1917 р. тут була проголошена радянська влада, що проіснувала до 1991 р. Після розпаду Радянського Союзу Білорусь одержала незалежність. Мінськ став штаб-квартирою Співдружності Незалежних Держав. Вигідне транзитне положення дає змогу контролювати транснаціональні потоки. Білорусь одна з небагатьох країн Європи, яка не має виходу до моря.

  1. Учитель.

 Білорусь дуже збіднена на мінерально-сировинну базу, однак має кваліфіковані трудові ресурси. Надра країни містять лише нерудні мінеральні ресурси: кам’яну та калійну сіль, фосфорити, торф, сировину для виробництва будівельних матеріалів (кварцові піски, гончарні глини, цементна сировина). Загальні запаси торфу становлять 4 млрд. т, щорічний видобуток 3 млн. т. Після видобутку необхідно проводити відповідні заходи, по відтворенню екосистеми.

Головними річками країни є Дніпро та його притоки (Прип’ять, Сож і Березіна), Західна Двіна, Німан і Західний Буг. У країні налічують понад 10 тис. озер, а Полісся є найбільшим у Європі районом боліт і заболочених земель. Ліси вкривають близько 43 % території країни, з домінуванням хвойних порід.

Геоекологічне положення Білорусі ускладнюється наслідками аварії Чорнобильської АЕС в 1986 р., коли особливо постраждали південно-східні області.

  1. Учитель.

У Білорусі посилюються процеси депопуляції, що призводять до зниження працересурсного потенціалу. Нині до трудових ресурсів належать 4,3 млн осіб (45 % від населення країни). Частка зайнятих у сільському господарстві, будівництві, промисловості зменшується, хоча і залишається підвищеною (у сільському господарстві - 10 %, у промисловості - 23 %), а питома вага працюючих у сфері послуг поступово збільшилася до 67 %. Трудові ресурси країни відзначаються високою кваліфікацією, оскільки в Білорусі чисельність студентів до чисельності населення у відповідному віці становить аж 91 %. Тому висока освіченість білорусів і наявна ефективна система підготовки кваліфікованих кадрів є однією з надважливих конкурентних переваг країни.

Білорусь, як і інші слов’янські країни, переживає істотне зниження чисельності населення. Через значне перевищення смертності над народжуваністю природний приріст уже чимало років є від’ємним.

Населення розміщується територією країни вкрай нерівномірно: найзаселенішою є середня смуга країни, малонаселені північні райони та заболочене Полісся. Загалом середня густота населення становить 46 осіб/км2. Останніми десятиліттями кількість містян швидко збільшується, і нині в містах мешкає вже 77 % населення. Найбільші міста: Мінськ (1,9 млн осіб), Гомель (535 тис.), Могильов (380 тис.), Вітебськ (377 тис.) та ін. У сільському розселенні переважають середні села. Із 2005 р. в країні існують такі поселення нового типу, як агромістечка, у яких умови життя максимально наближені до міських.

Вправа «Мовознавці».

Завдання. Перекласти слова з білоруської мови на українську.

Калі ласка - будь-ласка

Даруйце – вибачте

Асцярожна! – Обережно

Дзень – День

Серада - середа

Цягнік - потяг

  1. Учитель.

Економічна політика Білорусі спрямована на конверсію оборонної промисловості та створення ринкової економіки з потужним державним сектором. Більшість підприємств залишається в державній власності, а процесу приватизації підлягли лише підприємства торгівлі та сфери послуг. Держава продовжує сплачувати субсидії сільськогосподарському сектору й зберігає контроль за цінами.

Промисловість залишається важливою сферою діяльності господарства, у якій виробляється 40 % сучасного ВВП. У країні широко видобувають калійну сіль, торф, природні будівельні матеріали. Майже всю електроенергію (99 %) виробляють на ТЕС. Нафту й природний газ імпортують з Росії, оскільки власний видобуток мізерний. Основним виробництвом обробної промисловості є машинобудування. Білорусь виробляє вантажні автомобілі і автопоїзди, надважкі самоскиди для гірничодобувної промисловості, трактори, бульдозери, сільськогосподарську техніку, побутову техніку на національних автогігантах «БелАЗ», «МАЗ», «БААЗ».

Завдання. Користуючись картою атласу назвати центри машинобудування.

Найбільші машинобудівні центри - Мінськ, Жодіно, Гомель.

Хімічна промисловість виробляє синтетичне волокно, органічні кислоти, лаки й фарби тощо. Потужне виробництво добрив створене на базі місцевих калійних солей.

Завдання. Користуючись картами атласу назвіть центри хімічної промисловості.

Важливе значення має лісова промисловість. Виготовляють меблі, дикт, сірники, папір.

Завдання. Знайдіть на карті центри лісової промисловості (Гомель, Брест).

Традиційною для Білорусі є текстильна промисловість (виробництво лляних, вовняних, шовкових і бавовняних тканин), масово виробляють килимові вироби, штучне хутро й взуття.

Запитання. Назвіть міста, де розвинена легка промисловість? (Орша, Барановичі).

Білорусь вирізняється продуктивністю сільського господарства і є важливим експортером продовольства. Нині аграрне виробництво спеціалізується на скотарстві, свинарстві, льонарстві й картоплярстві. Тваринництво дає 3/4 усієї агропродукції, здебільшого поширене молочно-м’ясне скотарство. Білорусь є великим постачальником м’яса та молока. Навколо великих міст розвинуті свинарство й птахівництво. Основними рослинними культурами є жито, ячмінь, пшениця, льон-довгунець, цукровий буряк, бобові. Повсюдно у великій кількості вирощують картоплю й овочі, розвинене ягідництво. Відео. 

Вправа «Технологи».

Завдання. Визначити сировину, з якої виготовляють ту чи іншу продукцію?

Вершки, сірники, лляна тканина, калійні добрива, крохмаль.

Сфера послуг поступово стає визначальною в білоруській економіці, і 2016 р. на неї припадало вже 52 % ВВП. Найбільша частка ВВП припадає на торгівлю і громадське харчування, транспорт, освіту, фізичну культуру, страхування тощо.

У країні розвинені залізничний, автомобільний і трубопровідний види транспорту, які обслуговують внутрішні та зовнішні зв’язки країни. Білоруська залізниця здійснює близько 75 % усіх перевезень вантажів у країні і понад 50 % пасажирських. Протяжність залізниць - 5,5 тис. км. Розвинений автомобільний транспорт, річковий флот здійснює перевезення, переважно в басейні Дніпра. Повітряний транспорт розвинений відносно слабо, найбільший аеропорт діє неподалік Мінська. За радянські роки було збудовано широку мережу трубопроводів, зокрема нафтопроводів (1,52 тис. км) і газопроводів (5,3 тис. км), транзитні функції яких нині відіграють винятково важливу роль для економіки Білорусі.

Міжнародний туризм у країні не набув широкого розвитку через слаборозвинену туристичну інфраструктуру, а також радіоактивне забруднення близько 1/5території Білорусі внаслідок Чорнобильської катастрофи, коли особливо постраждали Гомельська та Могилевська області, що відлякує іноземних туристів. У 2016 р. до Білорусі приїхало всього 860 тис. туристів. Утім країна має природні ландшафти і мальовничі озера; історичні й архітектурні пам’ятки (меморіал Другої світової війни - Брестська фортеця, меморіальний комплекс «Хатинь», середньовічні замки в містах Мир і Ліда). На території Білорусі розміщена більша частина заповідника «Біловезька Пуща», у якому охороняють популяцію зубрів.

Зовнішньоекономічні зв’язки. Відносини з Україною. Білорусь підтримує зовнішньоекономічні зв’язки зі 170 країнами світу. В основі експорту - продукція легкої промисловості, тракторо- та автомобілебудування; імпортує - енергоносії, машини, устаткування, транспортні засоби, продукцію хімічної промисловості. Головними торговельними партнерами Білорусі традиційно є Росія, Німеччина, Україна, Латвія. Українсько-білоруським відносинам притаманні стабільність, взаємна зацікавленість у нарощуванні співробітництва, насамперед - торговельно-економічного, що зумовлено географічною близькістю, високим рівнем виробничих і науково-технічних зв’язків практично в усіх сферах діяльності. Постійною є взаємодія України з Білоруссю в гуманітарній сфері, до чого спонукають історичні традиції, близькість культур, суміжність територій, проживання в Білорусі 237 тис. українців, а в Україні близько 275 тис. білорусів. Білорусь із 2014 р. бере активну участь у вирішенні військово-політичного конфлікту на Сході України, надавши свій нейтральний майданчик (Мінський переговорний процес) задля мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

ІV. Закріплення вивченого матеріалу.

   Інтерактивна вправа «Міста – галузі промисловості». 

V. Підсумок уроку. Домашнє завдання.  Опрацювати § 12, скласти сенкан.  

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пупейко Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
19 лютого 2019
Переглядів
5086
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку