Конспект уроку біології 6 клас на тему: "Водорості.ЛД: Вивчення будови зелених нитчастих водоростей"

Про матеріал
Тема уроку: Водорості. ЛД: будови нитчастих водоростей. Мета уроку: Навчальна. Сформувати в учнів уявлення про водорості, як нижчі рослини; ознайомити із середовищами їх існування; ознайомити із пристосувальними рисами будови та життєдіяльності водоростей на прикладі зелених нитчастих водоростей; ознайомити учнів із різноманітністю водоростей. Розвиваюча. Розвивати уявлення учнів про різноманітність рослинного світу Землі; розвивати уміння виділяти головне у матеріалі, який вивчається; уміння пов’язувати будову і функції органів, робити висновки та узагальнення. Виховна. Виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища; виховувати спостережливість, пам’ять, увагу, уяву та інтерес до вивчення водних рослин. Базові поняття: нижчі рослини, водорість, бурі водорості, червоні водорості, зелені водорості, талом (слань), пігменти, ризоїди, альгологія, нестатеве та статеве розмноження.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Група

«Зелені водорості»

 

 

 

 

 

 

 

 

Група

«Бурі водорості»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Група «Червоні водорості»

 

Е

Е

Е

 

Експерт

Експерт

Експерт

Тайм-кіпер

Особа, що заповнює таблицю

Тайм-кіпер

Особа, що заповнює таблицю

Тайм-кіпер

Особа, що заповнює таблицю

 

 

 

 

 

 

 

Назва

групи водоростей

Середовище існування

Будова (на прикладі одного представника)

Представники

Використання

Зелені водорості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спірогіра

 

 

Бурі водорості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ламінарія («Морська капуста»

 

 

Червоні водорості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Порфіра («Червоний морський салат»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Бурі водорості.
     Бурі водорості живуть переважно у морях, особливо — холодних, на глибинах до З0 метрів. У  бурих водоростей хлоропласти забарвлені у різні відтінки жовтого кольору. Зазвичай бурі водорості мають великі розміри і добре помітні без збільшувальних приладів. Вони є багатоклітинними організмами. Донні зарості бурих водоростей часто називають «лісами моря». Ці «ліси» у північній півкулі найчастіше утворює «морська капуста» — ламінарія.
     Ламінарія виглядає як широка жовто-коричнева стрічка, довжина якої може сягати 5-7 м. У нижній частині вона звужується і переходить у циліндричну ніжку,  яка закінчується розгалуженнями — ризоїдами. За їх допомогою ламінарія міцно прикріплюється до кам'янистого ґрунту.
Ламінарія є їстівною водорістю, її не лише збирають, але й штучно вирощують на морських фермах у багатьох країнах. Ламінарія багата на йод, вітаміни та різноманітні корисні речовини.

Найвідомішими представниками є ламінарія(морська капуста), фукус, саргасум тощо.

Саргасум має вигляд невеликих кущиків (0,5-2 м). Росте на мілководді морів, деякі плавають біля поверхні завдяки пухирцям, заповненим повітрям. Ці водорості утворюють Саргасове море.

В Україні представників бурих водоростей можна зустріти в Чорному та Азовському морі. Бурі водорості використовують для отримання альгінатів (аналогів желе), які використовують у різних галузях господарства.З них виробляють клей для текстильного виробництва, проклеювання паперу, скріплення цементу. Також їх використовують при приготуванні консервів,фруктових соків, барвників.

     C:\Users\ЗЛАТУСЬКА.ЗЛАТУСЬКА-ПК\Desktop\відкритий урок\fucus.jpgC:\Users\ЗЛАТУСЬКА.ЗЛАТУСЬКА-ПК\Desktop\відкритий урок\Laminariya.jpgЛамінарія                                                                                                        Фукус

 

 

 

 

C:\Users\ЗЛАТУСЬКА.ЗЛАТУСЬКА-ПК\Desktop\відкритий урок\sargassum.jpg

 

Саргасум

 

 

2. Червоні водорості
     Червоні водорості є переважно морськими багатоклітинними організмами, що поширені переважно в солоних водоймах і прикріплюються до субстрату. Хлоропласти червоних водоростей забарвлені найчастіше у червоний колір. Таке забарвлення дозволяє червоним водоростям уловлювати світло на досить великих глибинах — до 250 м. Деякі червоні водорості, наприклад, червоний морський салат — порфіра, є їстівними.

Порфіра зазвичай досить велика рослина, слань досягає в довжину одного метра, іноді більше. Має тонкі, неправильної форми атласні червоні, пурпурні або коричневі слані з цільними або з рваними краями. Слань являє собою одно- або двошарову пластину, що звужується в нижній частині у стеблинку, що закінчується підошвою із ризоїдами.

Найпоширенішими представниками червоних водоростей є порфіра (червоний морський салат), кораліна, філофора.

http://images.myshared.ru/5/416008/slide_37.jpghttp://images.myshared.ru/5/416008/slide_36.jpgЗ багатьох червоних водоростей людина отримує цінну речовину – агар-агар, що використовують у харчовій, кондитерській, паперовій, текстильній і медичній галузях господарства. Його додають у розчини для перетворення їх на желе. Агар-агар широко використовується при виготовленні фарб косметичних гелів, у кондитерській промисловості (наприклад, при виробництві пастили та зефіру). На поживних середовищах, виготовлених а додаванням агар-агару, дослідники вирощують культури бактерій, мікроскопічних грибів та водоростей тощо. Деякі види вживають в їжу, на корм тваринам.

C:\Users\ЗЛАТУСЬКА.ЗЛАТУСЬКА-ПК\Desktop\відкритий урок\slide_35.jpg         

 

 

 

 

3. Зелені водорості.
Зелені водорості є найчисленнішого та найрізноманітнішою групою водоростей, представники якої зустрічаються майже всюди — у прісних водоймах та морях, у ґрунті та на корі дерев, навіть на снігу та льоду.  Вже відомими вам прикладами зелених водоростей є хламідомонада, хлорела та  хара. Іншими прикладами є прісноводна водорість  спірогіра  та морська водорість ульва.
    Спірогіра  має вигляд нитки, що складається з однакових клітин, розташованих одна за одною. У кожній клітині є зелені спірально закручені стрічкоподібні хлоропласти. Середину клітини займає велика вакуоля, в центрі якої на цитоплазматичних тяжах розташоване ядро. Спірогіра часто утворює у річках зелене м'яке та слизьке на дотик жабуриння. Якщо забарвити мікроскопічний препарат спірогири  розчином туші, то стає зрозумілим, чому жабуриння слизьке — кожна нитка оточена шаром слизу.

Ульва, або зелений морський салат, виглядає як зелена пластинка розміром приблизно з долоню, і зовні нагадує порфіру. Зазвичай ульва росте на дні на відносно невеликих глибинах — до 5 м. Подібно до червоного морського салату, ульва є їстівною водорістю, яку в ряді країн вирощують на спеціальних морських фермах.

Одноклітинна прісноводна водорість хламідомонада при масовому розмноженні може викликати цвітіння води.

http://vseslova.com.ua/images/bse/0003/38031/1_big.jpghttps://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSIo41J4nCORH_7dVCn8ll-2fMRIwtkUSBqntYKD709vndiJi5BНайпоширенішими представниками є хлорела, спірогіра, хламідомонада, ульва, хара. Саме від зелених водоростей, споріднених із спірогірою та  харою, походять вищі рослини.

    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR0M5XPEmAJjSeoQAWjkZam0lJcSQXDRXgA3qrVvYSOrUIGSEI4fW1emqc                                     

 

 

 

 

 

 

    Спірогіра                                  Ульва                                                            Хара

C:\Users\ЗЛАТУСЬКА.ЗЛАТУСЬКА-ПК\Desktop\відкритий урок\8lf9kZpS.jpgC:\Users\ЗЛАТУСЬКА.ЗЛАТУСЬКА-ПК\Desktop\відкритий урок\The_freshwater_alga_Spirogyra.jpg 

 

 

 

 

 

 Спірогіра                                                                 Хламідомонада                                                                                                                                     

C:\Users\ЗЛАТУСЬКА.ЗЛАТУСЬКА-ПК\Desktop\відкритий урок\hlorela.jpg

 

 

 

 

 

 

                   Хлорела

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Зазначте, що становить собою вид організмів: а)окрема особина; б) найменша систематична одиниця; в) сукупність усіх організмів, що населяють певну ділянку місцевості; г)сукупність усіх рослин, що зростають на нашій планеті.

2. Роди об’єднують в : а) порядки; б)родини; в) класи; г) відділи.

3. Найвищою систематичною одиницею є: а)вид; б)родина; в) клас; г) царство.

4. Класифікувати організм означає визначити його: а) середовище життя; б) місце у системі органічного світу; в) спосіб життя; г)хімічний склад.

5. Міжнародні назви організмів наводяться мовою: а) англійською; б) латинською; в) українською; г) російською.

6. Систему подвійних назв видів запровадив у науку: а) Гіппократ; б) Ж.Б. Ламарк; в) К.Лінней; г) Ч. Дарвін.

7. Наукові назви видів складаються з:

А)одного слова; б) двох слів; в)трьох слів; г) чотирьох слів.

8. Подібні між собою види об’єднують в: а) класи; б) роди; в) відділи; г) порядки.

9. Систематика – це наука, яка вивчає….

а) рослини; б) життя та його прояви; в) зв’язки різних організмів між собою та навколишнім середовищем; г) різноманітні види, описує та класифікує їх на певні групи.

10. Класи входять до складу:

а) порядків; б) родів; в) відділів; г) родин.

11. Близькі родини об’єднують у:

а) порядки; б) відділи; в) класи; г)родини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Яка наука вивчає водорості?

А) ботаніка; б) вірусологія; в) альгологія; г) бріологія.

2. Бурою водорістю є:

А) хлорела; б)порфіра; в) ламінарія; г) хламідомонада.

3. Водорості не можуть жити:

А) на корі дерев; б) у повітрі;в) у верхніх шарах води; г) на глибині понад 2 км.

4. Порфіра представник якої групи водоростей:

А) бурих; б) червоних; в) зелених.

5. З яких  водоростей людина отримує цінну речовину – агар-агар?

А) бурих; б) зелених; в) червоних.

6. Хроматофор – це…

А) ядро водоростей; б) вакуоля; в) хлоропласт; г) клітинна оболонка.

7. Спірогіра  - це представник ……..  водоростей:

А) зелених; б) червоних; в) бурих.

8. Донні зарості яких водоростей часто називають «лісами моря»:

А) бурих; б) зелених; в) червоних.

9. Яка водорість при масовому розмноженні викликає цвітіння води?

А) хлорела; б) ульва; в) порфіра; г) хламідомонада.

10. За допомогою чого водорості кріпляться до субстрату:

А) коренів; б) присосок; в) ризоїдів; г) стебла.

11. Яка група водоростей є найчисленнішою, представники якої зустрічаються майже всюди?

А) бурі; б) зелені; в) червоні.

12. Є їстівною водорістю, її не лише збирають, але й штучно вирощують на морських фермах у багатьох країнах. Вона багата на йод, вітаміни та різноманітні корисні речовини. Це…

А) ламінарія (морська капуста); б) саргасум; в) спірогіра; г) ульва.

13.  Яка група водоростей здатна уловлювати світло на досить великих глибинах — до 250 м?

А) зелених; б) бурих; в) червоних.

 

docx
Додано
13 березня 2023
Переглядів
783
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку