Конспект уроку "Чому вода-найдивовижніша рідина на Землі"

Про матеріал
Конспект уроку «Пізнаємо природу» 5 клас з використанням навчального посібника авторів Д. Біда, Т. Гільберг, Я. Колісник. Урок №11. Чому вода – найдивовижніша рідина на Землі Вода в природі й організмі людини
Перегляд файлу

Конспект уроку «Пізнаємо природу» 5 клас з використанням навчального посібника авторів  Д. Біда, Т. Гільберг, Я. Колісник.

Урок №11. Чому вода – найдивовижніша рідина на Землі

Вода в природі й організмі людини

Мета:   формувати уявлення учнів про властивості води та її характеристики; ознайомити учнів з явищами колообігу води у природі; розвивати в учнів вміння робити висновки із спостережуваних дослідів; навчати висловлювати свою думку, взаємодіяти з однокласниками; розвивати вміння уважно слухати одне одного в умовах безпосереднього спілкування; виховувати працелюбність і допитливість.

Очікувані результати: учні пояснюють чому вода така важлива, які особливості води; ставить запитання про будову і властивості об’єктів природи, умови виникнення та перебігу природних явищ, їхні ознаки; пояснює призначення створених моделей, які використовувалися для досліджень і фіксування результатів; описують самостійно або з допомогою вчителя чи інших осіб явища і процеси, використовуючи відповідну наукову термінологію.

Обладнання:  модель явища колообігу води у природі, склянки з  водою, шматок льоду, скельце чи дзеркальце, електронні ілюстрації води в різних станах, мультимедійний комплект.

 

Хід уроку

1. ОК (організація класу)

Привітання вчителя і учнів. Створення позитивного психологічного клімату класу. Перевірка готовності до уроку. Перевірка присутніх.

2. АОЗ (актуалізація опорних знань)

- Які властивості рідин?

- Яку роль відіграє явище дифузії в житті організмів?

- Що таке випаровування і як воно відбувається?

3. МНД (мотивація навчальної діяльності)

З усіх рідин на Землі вода – єдина рідина, яка за температур, придатних для життя, перебуває відразу в трьох станах – твердому, рідкому та газуватому. Ця її особливість забезпечує колообіг води у природі.

4. ВНМ (вивчення нового матеріалу)

 

Чому вода така важлива?

Ми  знаємо, що чиста вода – прозора і не має ані запаху, ані смаку. Але така вода є хіба що у лабораторіях учених.

У природі вода активно вбирає в себе, розчиняє у собі і саама проникає майже усюди.

Три чверті планети вкрито водою: океани, моря, озера, річки, струмки, болота, а над планетою пливуть хмари – скупчення водяної пари, краплинок води і кристаликів льоду. Вода є у повітрі, яким ми дихаєм, а найбільші запаси прісної води на Землі заморожені у льодовиках і велетенських айсбергах.

Зрештою, ми самі значною мірою (70-80%) складаємось із води.

 

 

Без води не можливе життя:

  • Входить до складу організмів
  • Розчиняє потрібні для життя і виводить шкідливі для організму речовини
  • Охолоджує організм
  • Середовище існування багатьох тварин
  • Усе живе на Землі споживає воду

Вода  - стратегічний  продукт кожної держави. Без неї не може існувати жодні рослина і тварина, а отже і сільське господарство. У промисловості вода є сировиною, теплоносієм, розчинником. Вода є найдешевшим транспортом і дорогою, що пов’язує віддалені міста.

Які особливості води?

Вода – єдина речовина на Землі, яка за температур придатних для життя людей, може перебувати у трьох станах одночасно (твердому, рідкому, газуватому). Саме ця особливість забезпечує колообіг води в природі.

Тверді тіла зазвичай щільніші, ніж рідини, з яких вони утворилися. А з водою все навпаки: молекули води у рідкому стані упаковані щільніше, ніж у твердому. Тому лід плаває на поверхні води.

 Саме тому, що лід плаває на поверхні води, у річках та озерах можливе життя. Якби лід тонув, на поверхні утворилися б все нові й нові шари льоду, і врешті водойма промерзла до дна. Рослини на дні скувала б крига, а  майже всі водні мешканці неминуче загинули б.

Скільки в тобі води.

Кількість води в тілі залежить від віку людини. Уяви: ти більш ніж на половину складаєшся з води!

Твоя маса, кг

25

30

35

40

45

50

Маса води в тобі, кг

17

20

23

27

30

33

Порівняй свою масу з показниками таблиці!

Дихаючи, ми втрачаємо воду. Подихай на холодне скло, і воно вкриється крапельками води.

Ти видихаєш вологе повітря, що містить водяну пару. Охолоджуючись, вона конденсується – перетворюється на рідину. За добу ти витрачаєш приблизно 10 склянок води. Стільки ж води тобі треба випити й спожити з їжею, щоб покрити втрати води на дихання.

Вода міститься у всіх продуктах,  які ми вживаємо. В овочах, фруктах, м’ясі, хлібі, та крупах води більше, ніж твердої речовини.

Як зробити модель колообігу води

Вода перебуває у постійному русі. Випаровуючись з поверхні водойм, грунту  та рослин, вода накопичується в атмосфері, повертається у вигляді опадів, поповнюючи запаси в океанах, річках, озерах. Тому кількість води на землі не змінюється – це і є колообіг води у природі.

Вода – руйнівник чи вода – рятівник.

Науковці вважають, що життя зародилось у воді.  Без води ми б не жили.

Назвіть явища, у яких бере участь вода.

Проте смертоносні гігантські хвилі становлять загрозу для кораблів і людей. Водних стихій є чимало: гроза, заметіль і хуртовина, повінь, паводок, снігова лавина…. Перетворюючись на лід, вода може зруйнувати не лише водогінні труби і батареї опалення але й гранітні скелі.

5. Закріплення вивченого

Вода – єдина речовина на Землі, яка за температур, придатних для життя, перебуває відразу у трьох станах – твердому, рідкому та газуватому.

На відміну від більшості речовин, молекули води у рідкому стані упаковані щільніше, ніж у твердому. Ця особливість води рятівна для життя на Землі.

Усі організми (навіть мікроскопічні бактерії) містять воду і не можуть жити без неї.

6. Підсумок.

Які властивості води вирізняють її серед інших рідин?

Чому кількість води на землі не змінюється?

Скільки води міститься у твоєму тілі?

Вода рятівник ….

Вода руйнівник ….

7. Рефлексія

Чи сподобався вам урок?

Які досліди були для вас найцікавіші?

Що вдалося легко?

Що викликало труднощі?

 

Домашнє завдання:  Опрацюйте матеріал підручника ст. 43-47.

docx
Додано
6 жовтня 2022
Переглядів
4992
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку