Конспект уроку екскурсії 5-го класу з природознавства на тему:" Явища природи. Їх різноманітність"

Про матеріал
Матеріал конспекту дозволяє розвинути спостережливість у природі, кмітливість, винахідливість, а творчі зупинки біля дерев-символів не залишать нікого байдужим.
Перегляд файлу

План-конспект уроку на природі для 5-го класу на тему:

«Явища природи. Їх різноманітність»

1. Організаційний етап

Привітання. Інструктаж цільовий.

Завдання екскурсії: запам’ятати й записати в зошит (не друкований) назви природних явищ, які ви будете спостерігати, а також записати якомога більше назв живих організмів – рослин і тварин, що трапляться вам біля школи.

2. Мотивація НД і пояснення д/з

Під час уроку на природі не забудьте позбирати опалі листочки з різних дерев і кущів, щоб через тиждень, в понеділок принести творчо виконану вами поробку з висушених гербарних листочків за поданими зразками.

Запис д/з в щоденник. Принципи гербаризації рослинних листочків.

3. Вихід з приміщення школи.

4. Пояснення нового матеріалу

  • Явища природи – це зміни, що відбуваються з тілами.
  • Тіла бувають природні та неприродні (живі та неживі).
  • Явища: біологічні, хімічні, фізичні.

Давайте роздивимося довкола: скошена трава – стебла зимуючих рослин – буде гнисти. До яких явищ належить цей приклад? (Х.)

Птахи де-не-де пролітають (ворони, сороки): їх політ – це яке явище7 (Ф.)

Чи літають комахи над рослинами клумб, що залишилися ще з квітами? Чому так або ні?

5. Рослини-символи України.

1) Відгадайте, про яку рослину йдеться: «розкалина», воєвода з Греції, що забрав в неволю дівчину-українку, що прощаючись із сестрою сказала: «Твоїм ім’ям я назву рослину, яку найбільше люблю. Коли цвіте вона, то соловей прославляє її красу, а восени на ній горять ягоди-намистинки, які повертають здоров’я людині. Вона буде зватися…»

- Що ви про неї знаєте?

Ось вам цікаві факти про значення калини: кущ або невисоке дерево, до 5м, має цінні лікувальні властивості, відвар з неї має кровоспинний ефект, вживається як потогінний послаблюючий засіб. Ягоди їдять у разі респіраторних хвороб, хвороб печінки. Це харчова, лікарська, медоносна рослина. З неї готують варення, повидло, компоти. Використовують як косметичний засіб з очищення обличчя. З народженням дівчинки давні українці клали в купель гілки калини, щоб дівчинка була красивою.

2) Чи є на шкільному подвір’ї ця диво-рослина?

3) Яка рослина має схожі, але жовтогарячі ягоди? – Горобина.

Йдемо до неї. Збираємо листочки!!!

4) На давньонімецькій мові горобину називали «раудніан», що буквально означає «що стає червоною». Мабуть, німецькі племена мали на увазі листя і ягоди дерева, що червоніють восени.

Горобина тисячоліттями росла на європейському континенті, в Азії і в Північній Америці. Багато століть горобина вважалася магічним деревом у давніх німців, скандинавів, кельтів і слов'ян.

У наші дні переважна більшість горобини як і раніше росте в дикій природі. Хоча є кілька «окультурених» дерев, виведених для більш смачних ягід. Протягом багатьох століть горобину цінували не тільки за її лікувальні властивості.

Цілющі властивості червоної горобини дієві і корисні:

  • Каротин, якого багато в плодах горобини, підвищує гостроту зору.
  • Вітамін Р допомагає вийти з депресивного стану.
  • Горобина позитивно діє на серцево-судинну систему. Вітамін С зміцнює стінки судин.
  • Червона горобина корисна при захворюваннях щитовидної залози, оскільки містить йод.
  • За рахунок сорбінової кислоти ягоди горобини не дозволяють розростатися мікробам і грибкам, тому корисні при проблемах з шлунково-кишковим трактом.
  • Горобину рекомендується їсти людям, що страждають від гіпертонії.
  • Настій з горобини є відмінним жовчогінним засобом.
  • Дуже корисною горобина буде при запорах.
  • Людям, які мають проблеми з сечовипусканням, медики радять приймати ягоди горобини всередину.

Раніше сільські жінки фарбували своє волосся саме плодами горобини, якщо хотіли надати їм стійкий і яскравий рудуватий відтінок. Для отримання іншого кольору, до приготовленої з ягід маси додавали і інші інгредієнти. Тепер же фарбу для волосся з горобини можна придбати практично в будь-якому магазині. За допомогою горобини готують і омолоджуючі маски для шкіри рук і обличчя. Ніжно діючий скраб з стиглих плодів очистить шкіру і допоможе розгладити невеликі зморшки. З горобини також часто роблять антивікові косметичні засоби. Наприклад, крем з ефектом відбілювання, що володіє ще й поживними властивостями. За допомогою відвару або чаю на основі горобини можна усунути ефект втоми на шкірі рук і обличчя, або ж прибрати мішки під очима.

5) Мова про дуб: с.7.

6) Береза в обрядовості і як орієнтир та показник погоди. с.9

7) Мандрівка до липи. Збираємо листочки!!!

Дійсно, це дерево живе дуже довго: у середньому до 300—400 років, а окремі особини доживають до 1 200 років. Протягом всього свого життя липа не тільки радує око своєю незвичайною красою, але і служить джерелом лікарської сировини, з давніх пір використовується в народній медицині.

Липа росте в лісах, садах, на міських бульварах і в парках. Культивується як декоративна і озеленювальна рослина. Найпоширеніший в європейській частині країни вид — липа дрібнолиста. Особливо хороша липа влітку, під час цвітіння, коли дерево зверху донизу вкрите запашними, виділяють ніжний аромат жовтуватими квітками, зібраними в напівпарасольки, з великим, як крило бабки, приквітками. Зацвітає липа в природних умовах на 20-му році життя, а в насадженнях — тільки після 30 років. Цвіте майже щорічно і дуже рясно в червні—липні. Цвітіння триває 10-15 днів. У той час, коли цвіте липа, в повітрі струмує дивно тонкий, ніжний солодкуватий аромат, який відчувається далеко за межами липових садів і парків. У науковій медицині як лікарську сировину використовують лише квітки липи — липовий цвіт, а в народній — практично всі частини рослини. У промислових масштабах заготівлю лікарської сировини здійснюють в основному під час рубки липових лісів, коли дерево досягне 90-річного віку. В цей час з дерева можна отримати максимальну кількість сировини.

Хвилинка фотографування.

6. Завершення прогулянки

Біля туї – зупинка.

Листопад – і назва календарного місяця, і назва природного явища. Зміни з листочками – цікаві й своєрідні. Причина цього явища у внутрішніх змінах: у листків накопичується певні пігменти іншого, не зеленого кольору. Вони замінюють зелений пігмент собою, адже припиняється сокорух, загальмовуються рух води – листочок не втримується і падає з гілки. Як багато в цьому явищі!!! До якої групи воно належатиме? (Б., Х., Ф.)

Листопад – це приклад взаємозв’язку явищ у природі.

Та є рослин, які не скидають листя. Жовтувато-бура деревина туї дуже легка, м’яка і стійка проти гниття, з особливим ароматом. Назва виду перекладається як «воскурение, жертвоприношення». Цією назвою туя зобов'язана тому факту, що під час древніх магічних ритуалів при спалюванні ароматної деревини цього дерева поширювався легкий приємний запах. В хвої туї міститься велика кількість ефірної олії, яка знайшла застосування в медицині і в парфумерії. До цього слід додати, що туя є фітонцидною рослиною, здатною оздоровлювати навколишнє повітря.

У нетрадиційній медицині туя використовується у вигляді водних і спиртових форм. У гомеопатії вона часто призначається в різних видах і формах випуску. Слід мати на увазі, що свіжа хвоя цієї рослини може викликати опік.

Повільно ростуча порода, цілком морозостійка; вітростійка.  Дерево висотою до 20 м або кущ з пірамідальною кроною в молодості і короткими горизонтальними гілками, пізніше крона набуває яйцеподібної форми. Цікава туя своєю біологічною особливістю – «цвітінням», яке правильніше назвати пилінням. Квітки туї називають колосками. Ниркоподібні жовто-зелені колоски в основному розташовані у верхній частині крони. Округлі, буро-жовті, знаходяться внизу дерева. Шишки яйцеподібно-продовгуваті, довжиною 1–1,5 см, на коротких черешках, стоячі, світло-коричневі, шкірясті, утворені 3–4 (5–6) парами лусочок, у верхньому кінці нерівномірно зубчатих, дозрівають у тому ж році. Коли луски дозрівають, вони відкриваються і звідти випадає насіння, плоске, з вузькими крилами.

Загадування бажань – хвилинка фотографування.

Зупинка «Вербові сльози». Прислів’я і приказки: на с. 13.

Річні кільця верби.

7. Узагальнення і систематизація знань

Бесіда за питаннями:

1. Що вас вразило? Про що ви дізналися вперше?

2. Які рослини й тварини трапилися вам на шляху?

3. Які явища  спостерігали?

4. Ваш настрій? Чи хотіли б повторення?

docx
Додано
27 січня 2019
Переглядів
1665
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку