Конспект уроку географії з використанням інтерактивних технологій

Про матеріал

Конспект уроку географії з використанням інтерактивних технологій

Сучасний етап розвитку людства характеризується переходом до інформаційного суспільства, у якому постійно зростають обсяги інформації для засвоєння. Це стосується також і навчального процесу у загальноосвітніх навчальних закладах, де відбувається значне збільшення обсягів навчального матеріалу, який необхідно засвоїти. Ці обставини призводять до погіршення функціональних станів учнів та формування в них нераціональних стилів учіння. Розв'язати цю проблему (хоча б частково) можна за допомогою використання поряд з традиційними інноваційних технологій навчання.

Перегляд файлу

Конспект уроку географії з

використанням інтерактивних технологій

10 клас

ТЕМА: Економіко-географічна характеристика Франції

Мета: сформувати в учнів систему знань про передумови і причини високого рівня розвитку господарства, галузі та спеціалізації, економічні зв`язки Франції; удосконалити вміння учнів відбирати, систематизувати, аналізувати картографічний та статистичний матеріал.

Обладнання: політична карта Європи, довідкова література, атласи, контурні карти.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Структура уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань та умінь учнів

Повторення домашнього завдання (Великобританія

  1. Державний лад Великобританії…конституційна монархія (королівство).
  2. Назвіть історичні області країни… Англія, Уельс, Ольстер, Шотландія.
  3. Столицею держави є …Лондон.
  4. Особливостями ЕГП Великобританії є …острівне положення, сусідство з високорозвиненими державами.
  5. В сучасних межах, із сучасною назвою Великобританія з …1921 року.
  6. Найбільшими родовищами кам`яного вугілля в країні є …Йокшир, Шотландія, Мідленд.
  7. Клімат країни …морський, помірний.
  8. Максимальна густота населення Великобританії…350 чол.км.кв., Англія.
  9. Ценрами машинобудування в країні є …Мідленд, Глазго, Лондон.
  10. Найбільшими морськими портами Великобританії є …Лондон, Ліверпуль.
  11. Найпопулярніші в країні футбольні команди …Челсі, Манчестер Юнайтед, Ліверпуль.
  12. Серед галузей рослинництва лідирують…зернові,картоплярство, цукровий буряк.

Бесіда за запитаннями

  • До якого регіону світу належить Франція?
  • В якій його частині розміщена її столиця?
  • За яким планом дається характеристика економіко-географічного положення країни?

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Розповідь учителя

Франція сприймається у світі як своєрідний еталон європейської культури, демократії і поваги до людини-творця. Такий імідж країни обумовлений тривалими зусиллями її видатних особистостей і народу в цілому утвердити в собі та у світі ідеали свободи і рівності.

Про Францію ви вже знаєте з кіно, творів письменників і художників. Гадаю, також знаєте про те, що Франція є світовим лідером «високої моди», виробництва парфумів, косметики, автомобілів «Пежо» і «Рено», батьківщиною шампанського. Сьогодні ми дещо розширимо знання про цю країну.

ІV. Вивчення нового матеріалу

Проблемне питання:

Франція - індустріальна країна Європи зі своєрідними галузями спеціалізації. Чим пояснити своєрідність спеціалізації господарства країни?

1. ГП Франції

Розповідь учителя

Франція межує з Бельгією, Люксембургом, Німеччиною, Швейцарією, Італією та Іспанією. Це найбільша країна зарубіжної Європи. Її площа вдвічі більша від території Великобританії, але становить 1/4 території США (без Аляски). Франція займає крайню західну частину Європейського материка. За формою її територія вписується в шестигранник (французи так і називають свою країну - l'Hexagone - шестикутник). Морські кордони країни мають більшу довжину, ніж сухопутні. На сході країна омивається Атлантичним океаном, на півдні - Середземним морем, на півночі - протокою Ла-Манш.

Міні-тренінг: використовуючи карти атласу, дайте оцінку ГП Франції.

Розповідь учителя

Французька республіка – унітарна європейська держава, що складається з 96 адміністративних одиниць – департаментів, які поділяються на округи, кантони і комуни. Серед них є чотири заморські держави – Гваделупа, Французька Гвіана, Мартініка, Реюньйон.

2. Населення, урбанізація

Загальна чисельність населення країни становить близько 59 млн. осіб, що ставить Францію на 13-е місце у світі і 4-е місце в Європі за кількістю населення. Густина населення - 102 людини на 1 км2.

Національний склад Франції порівняно однорідний, понад 90% жителів -французи. До національних меншин, які населяють деякі околичні області, належать: на Сході - ельзасці і лотарингці, на Півночі - бретонці, на Сході - фламандці, на Півдні - каталонці і баски, на острові Корсика - корсиканці; у великих містах живуть євреї.

Природний приріст населення становить 12 осіб на 1000 жителів.

Франція - високоурбанізована країна: частка міського населення - близько 80%.

Найбільші міста: Париж (2,116 млн. жителів), Марсель (801 тис.), Ліон (415 тис.), Тулуза (359 тис.), Ніцца (342 тис.), Страсбург (252 тис.), Нант (245 тис.), Бордо (210 тис.).

Пануюча релігія у Франції - християнство (католики ), друга за кількістю послідовників релігія – іслам.

3. Оцінка природних умов та ресурсів

Рельєф, внутрішні води

Головними фізіографічними рисами Франції є її природні кордони на сході і півдні, нагір'я в південній частині центрального регіону та обширні рівнини. Альпи і Юра є природними кордонами з Італією і Швейцарією. Багато з вершин Французьких Альп піднімаються на висоту більше ніж 4000 м. Гори Юра, висота яких сягає 1700 м, поступово знижуються в напрямку долини річки Рона до Белфортської западини.

На північний схід від Белфортської западини франко-німецький кордон проходить по Рейну. У цьому регіоні знаходиться також гірський ланцюг Вогезів, що піднімаються до 1424 м. Піренеї, які формують природний кордон між Францією та Іспанією, піднімаються на французькому боці до 3298 м (гора Пік-де-Вінемаль). Нагір'я у південній частині центрального регіону (назване Центральний масив) відділене від гірського регіону долиною Рони.

Регіон рівнин - найбільша за територією частина Франції, - є частиною Великої європейської рівнини. Окремі пагорби не перевищують висоти 200 м над рівнем моря. До цього регіону належать долини рік Сена, Луара, Гарона і Рона. Практично всі з 200 річок Франції судноплавні в якійсь частині течії. Озер у Франції небагато, а головне - Женевське озеро (відоме також як озеро Леман) переважно знаходяться на території Швейцарії.

Клімат

Франція знаходиться в помірних широтах і є єдиною європейською країною, яка має чотири кліматичні зони: атлантична (на заході), континентальна (в центрі і на сході), альпійська і середземноморська (на півдні).

Клімат Франції в основному помірний, хоча на середземноморському узбережжі він субтропічний, а на сході в горах і на нагір'ї - континентальний.

Геологічна будова і корисні копалини

Велика частина території Франції належить до області герцинської складчастості. Сучасна структура епігерцинської платформи складається з древніх масивів (південно-західна частина Арденн, Центральний Французький масив та Арморіканський масив, осьова зона Піренеїв, Вогези), складених складчастими комплексами верхнього докембрію (сильно метаморфізовані породи, граніти) і палеозою (в основному морськими відкладеннями кембрію до нижнього карбону). У формуванні підмурка велику роль відіграла кадомська складчастість (650-540 млн. років), що відповідає байкальській складчастості Сибіру.

Древні масиви розділені пологими прогинами і синеклізами - басейнами (Паризький басейн, Аквітанський), виконаними відкладеннями мезозою і кайнозою (вапняки, мергели, крейда, глини, пісковики, піски).

Південна, Південно-Західна і Південно-Східна Франція належать до області альпійської складчастості (передгір'я Піренеїв, Прованс, Альпи, Юра, Корсика).

З корисних копалин Франції найбільші запаси залізняку, бокситів, калійних солей, природного газу, кам'яного вугілля та урану.

Родовища залізняку (Мец, Тіонвіль, Лонгві, Бріє, Нансі) належать юрському відкладенню Лотарингзького басейну. Великі родовища бокситів пов'язані з мезозойськими вапняками Провансу (департамент Вар). Поклади калійних солейзосереджені в Ельзасі (Мюлуз). Найбільші родовища природного газу (Лак) і невеликі - нафти (Парантіс-ан-Борн) розташовані в Аквітанському басейні.

Основні кам’яновугільні басейни - Валансьєнн (Нір - Па-де-Кале) і Лотарингзький - пов'язані зі складчастим підмурком епігерцинської платформи. Родовища уранових руд (Лімузен, Форез, Морван) належать до герцинських гранітів Центрального Французького та Арморіканського масивів. Є також родовища вольфраму і сурми в Центральному Французькому масиві, плавикового шпату і високоякісної талькової сировини в Східних Піренеях, свинцю і цинку, олова, срібла і золота (разом з поліметалічними рудами), сірки і сіркового колчедану, різних будматеріалів.

Міні – тренінг:

Проаналізуйте карти атласу та текст підручника і заповніть схему «Вплив природних умов і природних ресурсів Франції на розвиток господарства».

 

Розповідь вчителя

4. Загальна характеристика господарства

Природно-ресурсний потенціал Франції значною мірою визначає напрямки розвитку її господарства.

Франція - високорозвинута індустріально-аграрна країна, яка посідає одне з провідних місць у світі за обсягами промислового виробництва. Валовий національний продукт на душу населення - 22320 доларів на рік.

Провідна галузь промисловості - машинобудування. Розвинуті автобудування, суднобудування, тракторо- і авіабудування, електротехнічна і радіоелектронна промисловість, а також хімічна (виробництво соди, добрив, хімічних волокон, пластмас), нафтопереробна і нафтохімічна промисловість. Експортне значення мають виробництво текстилю, одягу, галантереї. Розвинуті харчова промисловість і виноробство.

Франція - провідна сільськогосподарська країна в Європейському союзі. На частку Франції припадає понад 21% сільськогосподарської продукції країн ЄС (у вартісному вираженні). Франція - найбільший в Європі і другий в світі (після США) експортер сільськогосподарської продукції. Головна галузь сільського господарства - тваринництво. Площа сільськогосподарських угідь становить 2/3 території Франції (35,5 млн га). Вирощують зернові - пшеницю, ячмінь, кукурудзу, а також цукровий буряк. Виноградарство, овочівництво, садівництво і квітництво. Морське рибальство і розведення устриць. Особливо велика роль Франції в постачанні зернових на світовий ринок (50 млн т/рік, головним чином пшениці і кукурудзи). Вона постачає також м'ясо (яловичину, свинину і баранину), молочні продукти, овочі, фрукти і вино.

Франція - один з найбільших у світі виробників хімічної і нафтохімічної продукції (у тому числі каустичної соди, синтетичного каучуку, пластмас, мінеральних добрив, фармацевтичних товарів та іншого), чорних і кольорових металів (алюміній, свинець і цинк). Великою популярністю на світовому ринку користуються французький одяг, взуття, ювелірні вироби, парфуми і косметика, коньяки, сири (виробляється близько 400 сортів).

Франція займає 2-е місце в світі (після США) по використанню атомної енергії та 1-ше місце в Європі за кількістю АЕС.

Практичне завдання:

Проаналізуйте карти атласу та текст підручника і охарактеризуйте галузі спеціалізації промисловості Франції. Заповніть таблицю

Галузь

Основні райони, центри розміщення

Характеристика

 

 

 

 

5. Транспорт

Транспортна мережа має радіальну конфігурацію з єдиним центром - Парижем. Франція посідає одне з перших місць у світі за довжиною автошляхів і величиною автопарку. Найважливіша автострада - Лілль-Париж-Ліон-Марсель. Довжина внутрішніх водних шляхів - 7,2 тис. км (у т. ч. 4,7 тис. км каналів).

Головні водні магістралі - Сена (яка через Уазу і Північний канал пов'язана з Північним районом, а через Марну і канал Марна-Рейн - з Лотарингією та Ельзасом) і каналізована р.Мозель (шлях для експорту лотарингзької руди і металу, а також імпорту вугілля і коксу); на ці шляхи припадає понад 4/5 перевезень.

У Франції близько 475 аеропортів. Найбільший французький аеропорт - аеропорт Шарля де Голля, розташований в передмісті Парижа.

6. Зовнішньоекономічні зв`язки

Обсяги зовнішньоторговельного обороту Франції за роки після 2-ї світової війни істотно збільшилися; за розмірами експорту й імпорту Франція поступається лише США, ФРН і Японії. В експорті частка Франції становить понад 6,9%, в імпорті - понад 6,7%.

Експорт: машинобудівна продукція, у тому числі транспортне обладнання (близько 14% вартості), автомобілі (7%), сільськогосподарські і продовольчі товари (17%; один з провідних європейських експортерів), хімічні товари і напівфабрикати, озброєння, капітал, послуги.

Імпорт: паливо (нафта, газ), тропічні фрукти, машини, робоча сила.

Близько 1/2 зовнішньоторговельного обороту Франції припадає на країни ЄС; головний торговий партнер - ФРН, торгівля з якою, як і з США, здійснюється з великим пасивом.

V. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Методом гронування відобразити тему «Франція»

  •    Республіка                                  Ейфелева вежа
  •    «Пежо», «Сітроен», «Рено»   Виноград     
  •    Париж                                        Наполеон     
  •    Нотр-Дам                                Авіація. Космос

VІ. Підсумок урок

Вчитель формулює висновки про місце Франції у світі:

  • 1 місце в Європі за кількістю АЕС;
  • 1 місце в Європі за виробництвом зерна, яловичини, олії, сиру;
  • 1 місце в Європі за загальним обсягом виробництва сільськогосподарської продукції;
  • світовий законодавець моди;
  • 1 місце в світі за кількістю туристів (60 млн на рік);
  • 2місце в світі за вартістю експорту сільгосппродукції;
  • 2 місце в світі за збором винограду, експортом вина, споживанням його на душу населення (після Італії);
  • 4 місце у світі за розвитком машинобудування (після США, ФРН і Японії);
  • 4 місце у світовій економіці за обсягами ВВП;
  • 4місце у світі за обсягом зовнішньої торгівлі й експортом продукції (після ФРН, США і Японії);
  • разом із США і Німеччиною займає провідні позиції у світі за збиранням цукрових буряків.

VІІ. Домашнє завдання

  •    Опрацювати текст підручника;
  •    На контурну карту нанести географічні одиниці згадані протягом уроку.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юхимчук Алла Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 лютого 2018
Переглядів
3556
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку