Мета уроку:
Устаткування й реактиви: Рослинні, тварини жири, гліцерин, мило, FAIRY (рідина для миття посуду), розчин KMnО4, розчин Na2CO3, малюнок “Автоклав для гідрування рослинних масел”, маргарин, оліфа.
Хід уроку
I. Орг.момент. Актуалізація теми.
З курсу історії ви пам’ятаєте, що під час великої Вітчизняної війни Ленінград (а нині Санкт-Петербург) був блокований гітлерівцями майже на 2,5 року.
Усе було в Ленінграді за цей час: голод, холод, недостача ліків, але дивно, що не було епідемій інфекційних захворювань, які звичайно супроводжують таким життєво важким ситуаціям. А допомогло ленінградцям те, що вони самі варили мило як дезінфікуючий засіб з жирів різних тварин - собак, пацюків, кішок.
Ви знаєте, що є таке важке дитяче захворювання - рахіт. Виявляється і його профілактика й лікування не обходяться без жиру, а саме, добре знайомого вам риб'ячого жиру. Що ж це за речовини - жири, які відіграють у нашому житті таку велику роль? От про їх і піде мова на сьогоднішньому уроці. Отже, тема уроку: Жири.
II. Підготовка до сприйняття нового матеріалу (фронтальне опитування).
Для усвідомленого сприйняття нової теми я хочу, щоб ми з вами згадали деякі поняття із пройдених тем.
III. Етап засвоєння нових знань (урок-лекція).
От тепер ми можемо поговорити про жири.
Жири поряд з вуглеводами й білками є коштовним харчовим продуктом. Для здорового організму людини добова потреба жиру становить 70-100 г. Зі збільшенням віку й зменшенням фізичного навантаження споживання жирів повинне бути знижене, тому що надлишок жирів в організмі людини є однією з основних причин багатьох захворювань, зокрема, особливо серцево-судинних.
Але вживання жирів у межах норми необхідно й дуже важливо для людини, що пов'язане з наявністю фізіологічно активних речовин. Вони поліпшують діяльність нервової системи, роблять жовчогінну дію, сприяють регенерації крові після кровотечі. Згадайте з курсу біології, адже жири називають паливом життя, тому що вони є основними джерелами енергії в організмі, 1 г. жиру дає 38.9 кдж енергії. Які функції виконують жири?
1. Жири з біологічної точки зору. Функції жирів.
2. Визначення, загальна формула, класифікація.
Жири - це суміш складних ефірів гліцерину й вищих карбонових кислот.
(Демонстрація тваринних і рослинних жирів
IV. Історичні дати.
V. Процес (хімізм) синтезу й назва жирів.
VI. Фізичні властивості жирів.
Всі жири легкоплавкі, нерозчинні у воді, але добре розчинні в бензині,
ацетоні й т.д., і це здатність використається для чищення одягу від жирових плям.
Завдання додому: дослідницька робота.
З'ясувати на чому засновано здатність FAIRY (рідини для миття посуду).
VII. Хімічні властивості жирів.
Питання до класу:
1. Хімізм процесу водного гідролізу жиру: (розщеплення).
2. Практичне застосування в житті людини має лужний гідроліз (омилення)
Мила - натрієві або калієві солі вищих карбонових кислот.
Для жирів рослинного походження, крім гідролізу, характерні також реакції ненасичених карбонових кислот. Які специфічні реакції цих речовин ви знаєте?
VIII. Застосування жирів й їхнього значення.
IX. Закріплення.
X. Підведення підсумків уроку (висновки).
ВИСНОВКИ:
XI. Домашнє завдання.