Конспект уроку хімії 10 класу на тему "Жири"

Про матеріал
Конспект уроку дозволить вчителю хімії провести інтегрований урок у предметних вимірах біології та хімії, дозволить швідко зорієнтуватись з завданнями творчого характеру, які дозволять розвинути компетентнісну особистість
Перегляд файлу

Урок 35. Тема: "Жири"

Мета уроку:

  • Сформувати поняття про жири як про хімічні речовини, вивчивши хімічний склад і хімічні властивості жирів.
  • Актуалізувати знання про жири з курсу біології.

Устаткування й реактиви: Рослинні, тварини жири, гліцерин, мило, FAIRY (рідина для миття посуду), розчин KMnО4, розчин Na2CO3, малюнок “Автоклав для гідрування рослинних масел”, маргарин, оліфа.

Хід уроку

I. Орг.момент. Актуалізація теми.

З курсу історії ви пам’ятаєте, що під час великої Вітчизняної війни Ленінград (а нині Санкт-Петербург) був блокований гітлерівцями майже на 2,5 року.

Усе було в Ленінграді за цей час: голод, холод, недостача ліків, але дивно, що не було епідемій інфекційних захворювань, які звичайно супроводжують таким життєво важким ситуаціям. А допомогло ленінградцям те, що вони самі варили мило як дезінфікуючий засіб з жирів різних тварин - собак, пацюків, кішок.

Ви знаєте, що є таке важке дитяче захворювання - рахіт. Виявляється і його профілактика й лікування не обходяться без жиру, а саме, добре знайомого вам риб'ячого жиру. Що ж це за речовини - жири, які відіграють у нашому житті таку велику роль? От про їх і піде мова на сьогоднішньому уроці. Отже, тема уроку: Жири.

II. Підготовка до сприйняття нового матеріалу (фронтальне опитування).

Для усвідомленого сприйняття нової теми я хочу, щоб ми з вами згадали деякі поняття із пройдених тем.

  1. Які речовини називаються багатоатомними спиртами? Приведіть приклади спиртів.
  2. Які речовини називаються карбоновими кислотами? Приведіть приклади вищих карбонових кислот.
  3. Які речовини називаються естерами?
  4. Що таке естерифікація?

III. Етап засвоєння нових знань (урок-лекція).

От тепер ми можемо поговорити про жири.

Жири поряд з вуглеводами й білками є коштовним харчовим продуктом. Для здорового організму людини добова потреба жиру становить 70-100 г. Зі збільшенням віку й зменшенням фізичного навантаження споживання жирів повинне бути знижене, тому що надлишок жирів в організмі людини є однією з основних причин багатьох захворювань, зокрема, особливо серцево-судинних.

Але вживання жирів у межах норми необхідно й дуже важливо для людини, що пов'язане з наявністю фізіологічно активних речовин. Вони поліпшують діяльність нервової системи, роблять жовчогінну дію, сприяють регенерації крові після кровотечі. Згадайте з курсу біології, адже жири називають паливом життя, тому що вони є основними джерелами енергії в організмі, 1 г. жиру дає 38.9 кдж енергії. Які функції виконують жири?

1. Жири з біологічної точки зору. Функції жирів.

  • Енергетична функція (1м жиру - 38.9 кдж)
  • Захисна функція (терморегуляція)
  • Будівельна функція (входять до складу клітинних мембран)

2. Визначення, загальна формула, класифікація.

Жири - це суміш складних ефірів гліцерину й вищих карбонових кислот.

 

(Демонстрація тваринних і рослинних жирів

IV. Історичні дати.

  • К.Шеелє (шведський учений): “масляний цукор” в 1779р. уперше виявив жири
  • М.Шеврель (французький учений): в 1811р. установив сполуку жирів.
  • М.Бертло (французький учений): в 1854р. уперше синтезував жир.

V. Процес (хімізм) синтезу й назва жирів.

VI. Фізичні властивості жирів.

Всі жири легкоплавкі, нерозчинні у воді, але добре розчинні в бензині,

ацетоні й т.д., і це здатність використається для чищення одягу від жирових плям.

Завдання додому: дослідницька робота.

З'ясувати на чому засновано здатність FAIRY (рідини для миття посуду).

VII. Хімічні властивості жирів.

Питання до класу:

  1. Знаючи, що жири - це естери, скажіть, якою основною властивістю вони повинні володіти? (гідроліз)
  2. Що таке гідроліз? (обмін речовин з водою)
  3. Процес гідролізу жирів відбувається й в організмі людини. Як і де це відбувається? (згадати з біології). Жири під дією ферменту ліпази розщеплюються в 12-перстной кишці й тонкому кишечнику.

1. Хімізм процесу водного гідролізу жиру: (розщеплення).

2. Практичне застосування в житті людини має лужний гідроліз (омилення)

Мила - натрієві або калієві солі вищих карбонових кислот.

Для жирів рослинного походження, крім гідролізу, характерні також реакції ненасичених карбонових кислот. Які специфічні реакції цих речовин ви знаєте?

VIII. Застосування жирів й їхнього значення.

  • Жири як коштовний харчовий продукт
  • Жири лікарського значення (риб'ячий жир, обліпихова олія)
  • Одержання мила
  • Одержання маргарину
  • Одержання гліцерину, речовини зі зм'якшуючими властивостями
  • Одержання оліфи

IX. Закріплення.

X. Підведення підсумків уроку (висновки).

ВИСНОВКИ:

  1. Жири - це складні ефіри гліцерину й вищих карбонових кислот.
  2. Жири бувають тваринного й рослинного походження, які відрізняються наявністю в них різних карбонових кислот.
  3. Основною властивістю всіх жирів є розчинення гідролізу: водне й лужний (омилення)
  4. Жири мають важливе значення в житті людини, тому що вони виконують дуже важливі функції в організмі, такі як енергетична, захисна, будівельна.

XI. Домашнє завдання.

 

docx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
2 листопада 2022
Переглядів
1786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку