Конспект уроку "Канада", 10 клас

Про матеріал
План -конспект уроку географії в 10 класі. Тема уроку: Канада. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці. Система розселення. Українська діаспора в Канаді. Особливості сучасного розвитку країни. Домінуючі складові третинного сектору. Виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Характерні риси просторової організації. Зовнішні економічні зв’язки. Міжнародні зв’язки України з Канадою.
Перегляд файлу

            Енергодарська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4

Енергодарської міської ради Запорізької області

 

План – конспект уроку географії в 10 класі

Вчитель: Мірошник Лариса Павлівна

Тема уроку: Канада. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці. Система розселення. Українська діаспора в Канаді. Особливості сучасного розвитку країни. Домінуючі складові третинного сектору. Виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Характерні риси просторової організації. Зовнішні економічні зв’язки. Міжнародні зв’язки України з Канадою.

Мета.

 Освітня: розглянути економіко-географічне положення Канади, природні умови та ресурси, дати характеристику мінерально – сировинної бази країни. Дослідити особливості розвитку господарства Канади за секторальною моделлю економіки. ознайомитися з особливостями розміщення населення та українською діаспорою в Канаді. Сформувати у учнів поняття про роль країни в міжнародному географічному поділі праці.

  Розвивальна: розвивати вміння знаходити та систематизувати інформацію для характеристики країни, аналізувати статистичну інформацію, проектувати вплив демографічних процесів на працересурсний потенціал країни; складати: комплексну економіко-географічну характеристику Канади; користуватися тематичними картами для обґрунтування особливостей системи розселення та розміщення виробництва товарів і послуг у межах країни; рейтинги показників соціально-економічного розвитку країни для обґрунтування їхнього місця у світі та регіоні; встановлювати чинники міжнародної спеціалізації Канади; особливості розміщення основних промислових районів (центрів) обробної промисловості та формування спеціалізованих районів товарного сільського господарства, існування мало освоєних та неосвоєних районів у межах країни; характеризувати структуру експорту та імпорту товарів та послуг; обґрунтовувати основні напрямки експорту капіталу й технологій та закордонного підприємництва.

 Виховна: виховувати уміння працювати в команді, робити висновки про доцільність використання досвіду Канади, потенціалу української діаспори в цій країні у реформуванні економіки в Україні; висловлювати власні судження щодо перспектив взаємовигідного співробітництва України з Канадою.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: ПК, проектор, SMART дошка, атласи, підручники «Географія 10 клас» В.М. Бойко, політична карта світу та фізична карта Північної Америки, інтерактивний зошит з географії.

Хід уроку

  1. Організаційний етап.

Привітання учнів. Оголошення плану роботи.

  1. Актуалізація опорних знань.

     Прийом «Творчий аналіз»

  • 3 характеристикою яких країн ми вже ознайо­мились на минулих уроках?
  • Більшість з держав, про які ми вже говорили, є високорозвиненими. Які з них входять до Ве­ликої вісімки?
  • Чому вони входять до Великої вісімки? Які за­гальні ознаки їх об'єднують?
  1. Мотивація навчальної діяльності.

Прийом «Проблемне питання». Впізнайте країну за описом.

  1. Маккензі Кінг, колишній прем'єр-міністр країни, на початку XX ст. нарікав: «У нашій країні надто мало історії та занадто багато гео­графії». Так, «географії» у цій величезній, але малонаселеній країні, дійсно, багато. На кож­ного жителя, включаючи немовлят, припадає по 40 гектарів гір та рівнин, полів, лісів, боліт. На шістьох осіб — одне озеро. На кожну роди­ну — якщо не річка, то струмок.
  2. Має найдовшу у світі берегову лінію (120 тис. км) і посідає перше місце за запасами деревини на одного жителя, 14% S – острови.
  3. Країна належить до десятки найрозвинутіших держав світу за індексом ІЛР, є членом G-7, G-20, ООН, НАТО, ВТО. Їй належать перші місця за видобутком та експортом нафти, природного газу, вугілля, сірки, калійної солі, залізної руди, золота, титану, урану, кобальту, молібдену.
  4. Країна має величезну територію, за розмірами якої посідає друге місце у світі, її площа становить близько 9,9 млн км2. Єдиним її суходільним сусідом є США, кордон з якими є найдовшим у світі двостороннім кордоном Землі.
  5. 85 % населення цієї країни, яку ми традиційно вважаємо північною, живе південніше від широти Києва.
  6. Дерево, листок якого зображено на прапорі цієї держави, росте лише в її південно-східній частині, що займає лише 5 % території країни, але там проживає близько 65 % населення.
  7. Саме в цій країні виник хокей із шайбою.
  1. Етап проектування.

Оголошення теми та мети уроку.

  1. Етап навчально – пізнавальної діяльності. Групова робота.
  1. Перша група. Учні заповнюють візитну картку країни і презентують її класу. Варіанти роботи: ЛОК, таблиця, використовуючи мультиплікацію (biteable), відео (animato), та малюнки у сервісі Pinterest.

Столиця — Оттава (понад 1 млн осіб).

• Площа — 9984,6 тис. км2 млн км2.

• Офіційна назва - Канада

• Населення - 35,6 млн осіб (на 2017 р.). Середня густота населення — майже 4 особи/км2. Канада належить до найменш заселених держав світу. 81% складає міське населення.

• Мова— англійська та французька

• Форма державного правління - держава у складі Співдружності

• Форма державного устрою - федеративна держава

• Адміністративний поділ - 10 провінцій і 3 федеральні території

• Найбільші міста - Торонто, Монреаль, Ванкувер, Оттава, Калгарі

  Грошова одиниця — канадський долар.

• ВВП на душу населення -42 210 дол. (2017 р.)

 

  1. Друга група. Дослідницька діяльність. Випереджувальне завдання. Користуючись тематичними картами, Google maps, матеріалами підручника, складіть комплексну характеристику природо – ресурсного потенціалу країни. З’ясуйте, які корисні копалини почали видобувати в Канаді в 21 столітті. Дані досліджень представити у вигляді ЛОС: інфографіка, канва.  

Великі простори обумовили багатство природних ресурсів. Країна володіє 30% світових запасів лісів, посідає 2 місце у світі за запасами нафти, після Венесуели. Має значні поклади кам’яного вугілля, природного газу (Канадський басейн), залізної руди, свинцю, цинку, нікелю, алюмінію, золота, срібла, урану (кристалічний щит).

Канада — найбільший серед розвинутих країн виробник урану, нікелю, цинку, азбесту, калійних солей, газетного паперу. Вона посідає перші місця у світі з видобутку золота, платини, молібдену, ти­тану, гіпсу, сірки, кобальту, кадмію, міді, свинцю та виробництва алюмінію.

Великі запаси корисних копалин дали можливість країні інтегруватись у світову економіку у ролі великого експортера сировини, що сприяло швидким темпам індустріалізації та переходу до постіндустріальної економіки. А сучасні технології зробили можливим освоєнню родовищ в умовах сурового клімату, видобутку їх там де раніше це було неможливим.

  1. Третя група.

Дослідити та проаналізувати 1-нний, 2-нний, 3-тинний сектори економіки Канади.

Первинний сектор економіки. Канада має специфічну нехарактерну для високорозвинених держав структуру економіки. Специфіка полягає у високій частці видобувної промисловості в структурі господарства. Промисловість Канади представлена практично всіма галузями сучасного виробництва.  Їй належать перші місця за видобутком та експортом нафти, природного газу, вугілля, сірки, калійної солі, залізної руди, золота, титану, урану, кобальту, молібдену, азбесту, нікелю, цинку, срібла, міді, свинцю. Атлантичне узбережжя Канади володіє величезними морськими родовищами природного газу, провінція Альберта — нафтовими й газовими ресурсами, а значні запаси бітумних пісків Атабаски роблять Канаду другою країною у світі за запасами нафти після Венесуели. Велике значення має видобуток нафти (218 млн т - VI місце у світі) й природного газу (152 млрд м3 - V місце), родовища яких розміщені у штаті Альберта. Великою мережею трубопроводів нафта транспортується в основні нафтопереробні центри в провінціях Онтаріо і Квебек, а також постачається на термінали США.

Сільське господарство отримало найбільший рівень розвитку на півдні провінцій Альберти (провінція бджолярів), Саскачевану (45 % пшениці та 40 % конопель) і Манітоби (35 % тваринницьких ферм). Тут знаходяться найбільш родючі землі, на яких вирощують зернові й зернобобові (пшениця, горох, овес, сочевиця, нут) і технічні (соняшник, картопля, льон, коноплі, ріпак) культури, розвинуте тваринництво. Нова Шотландія та Британська Колумбія — постачальники яблук та інших фруктів. Саме тут знаходиться сільськогос­подарська зона, яку називають «Фруктовим коши­ком Канади». Великі площі зайняті соєю, бобами, цукровим буряком, кормовими культурами, рап­сом і кукурудзою, також вирощують льон, карто­плю, фрукти і овочі.

У структурі галузі переважає тваринництво (60 %): молочне скотарство, птахівництво, сви­нарство, рибальство. Канада відома як світовий постачальник мороженої риби. Традиційним для країни є хутровий промисел.

Інфографіка: https://www.easel.ly/infographic/vupyb9

https://www.easel.ly/infographic/sx6avh

Кластери (ментальні карти):

  1. https://cacoo.com/diagrams/KyqTUQAvasJElbV1/98D3A
  2. https://cacoo.com/diagrams/GoXqzh8Jzv5NYPQl/0EC6B

 

Вторинний сектор. Велику роль в енергетиці відіграють гідроресурси, на ГЕС виробляють 61 % електроенергії. На 4 АЕС припадає 17 % канадської електроенергії. В Канаді разом із великими корпораціями й ТНК існує державний сектор економіки. Наприклад, «Ontario Power Generation» — одна з найбільших енергетичних компаній світу — належить уряду провінції Онтаріо. Канада — четвертий великий виробник електроенергії у світі.

Дешева електроенергія стала запорукою розвитку енергоємного металургійного виробництва, зокрема виплавки алюмінію (3,2 млн т.). Чорна металургія працює на місцевій сировині (залізна руда Лабрадору).

У країні дуже добре розвинута кольорова металургія. За виробництвом цинку Канада посідає 1 місце, алюмінію — 2 місце, міді — 3 місце, золота та срібла — 4 місце у світі.

Основою обробної промисловості є машинобудування, зокрема автомобілебудування. Останнє базується на філіях і дочірніх підприємствах американських та японських компаній. Виробляють 2,3 млн авто (центри - Онтаріо і Квебек). Крім того, у Канаді виготовляють мотоцикли, снігоходи (понад 400 тис.), середньомагістральні літаки; прискореними темпами розвиваються такі нові напрями, як виробництво електронного й електротехнічного обладнання, різних засобів телекомунікації. Канада має машинобудівні підприємства, які працюють в Австрії, Польщі, Швеції та інших країнах.

Хімічна промисловість має багату сировинну базу і представлена рядом великих заводів із виробництва сірчаної кислоти, мінеральних добрив, синтетичного каучуку, гумових виробів, пластмас.

Третинний сектор економіки дуже розвинений, хоча й набагато поступається США. Сектор послуг у Канаді величезний і багатогранний. Найбільшим роботодавцем є роздрібна торгівля, зосереджена здебільшого в торговельних центрах. Друга за величиною частина сектору послуг - це фінансові послуги, нерухомість і зв’язок. До найбільших належать також сектори освіти й охорони здоров’я. Дедалі більшого значення набуває туризм.

В індустрії послуг задіяно 3/4 працездатного населення країни, яке створює 71 % ВВП.

 Транспорт Канади у своєму територіальному поширенні дуже залежний від природних умов. На півдні біля кордону із США Канаду із заходу на схід перетинають трансконтинентальні залізничні й автомобільні магістралі. Інтенсивно використовуються Великі озера та річка Святого Лаврентія. Усе більшого значення набуває авіаційний транспорт. У північних районах узимку основним видом транспорту місцевих жителів є снігоходи.

Найбільшими фінансовими центрами Канади є міста Торонто, Монреаль та Оттава. Фондова біржа Торонто — сьома у світі за рівнем ринкової капіталізації. Останнім часом зростає значення Вінніпега та Ванкувера, який є не лише важливим портом, а й центром туризму та ділової активності. Тут є великі страхові компанії та інвестиційні фонди. Вінніпег, який знаходиться в аграрному районі країни, перетворився на центр фінансування цієї важливої сфери канадської економіки.

Канада – експортер вищої освіти. Розвинені різні форми дистанційного навчання, зокрема онлайн-навчання. Пріоритетні напрямки: науково-дослідницька діяльність; конструкторська діяльність.

Топ 5 університетів Канади

  • 1. Університет Торонто. 2. Університет Британської Колумбії.
  • 3. Університет Макгілла. 4. Монреальський університет.
  • 5. Альбертський університет.

Країна має 13 Нобелівських лауреатів у сфері фізики, хімії, медицини:

 5 – з фізики (Річард Тейлор, Бертрам Брюкхауз, Віллард Бойл, Артур Брюс Макдональд, Донна Тео Стрікленд).

  1. – з хімії (Герхард Герцберг,  Майкл Поланьї , Сідні Олтмен) та 4 з медицини.

             ІКТ. ТНК інвестують у новаційні технології, Канада займає 1 місце у світі за Інтернет-охопленням населення – 94%. І є лідером у виробництві комп’ютерних ігор, а Ванкувер –  є центром ІКТ послуг та програмного забезпечення.

 Туризм. У Канаді налічується 17 об’єктів спадщини ЮНЕСКО: «Старий Квебек», "Ворота Porte Сен-Жан Святого Іоанна частина старого Квебек, Провінційний парк Динозаврів, Гед-Смешт-Ін-Баффало-Джамп, стародавнє місце полювання на бізонів.

А найбільше туристів приймають міста: Торонто, Монреаль, Ванкувер.

  1. Четверта група.

     Прийом «Дослідження»

Група 1. Дослідити особливості населення Кана­ди. Українська діаспора.

Група 2. Вивчити систему освіти в Канаді, соці­альну політику та добробут.

Група 3. З'ясувати популярні туристичні марш­рути країни.

Група 4. Проаналізувати канадсько-українські відносини.

Населення. Сучасне населення Канади утворилося внаслідок імміграції. Наслідки цього й до сьогодні відчуваються в країні, що є однією з найбільш етнічно різноманітних і багатонаціональних держав. У Канаді нині проживає понад 250 етнічних груп.

Більшість сучасних канадців вважають своїми предками вихідців з Британських островів, Франції, Німеччини, Італії. Найбільші етнічні меншини Канади - це колишні мешканці Південної Азії (5,6 %), китайці (4,6 %), чорношкіре населення (3,5 %). Корінне населення Канади - індіанці, ескімоси (інуїти) й інші — становить менше ніж 5 % від загальної кількості мешканців. Майже 4 % населення Канади має українське походження.

На канадських картах також можна побачити кілька Одес, Балаклави, міста Хортиця, Снятин, Нью-Київ і навіть містечко з незвичайною назвою Мирнам. Та на звання першого українського поселення в Північній Америці претендує місто Трембовля, що має назву на честь села Требовля на Галичині.

Канада є двомовною. Державними мовами в країні є англійська, якою розмовляє близько 60 % населення, і французька (менше ніж 20 %).

Канада має порівняно нечисленне населення - 36,3 млн осіб у 2016 р. Розміщене воно по території вкрай нерівномірно. При цьому Канада характеризується дуже низькою густотою населення - 4 особи/км2. Найгустіше заселена найсприятливіша для життєдіяльності людини порівняно вузька смуга півдня Канади, яка простягається вздовж кордону зі США. Тут у зоні мішаних лісів, лісостепу і степу замешкує близько 90 % населення. Малозаселеними є території в центральній частині країни в широкій зоні тайги й у тундрі. Крайня Північ, що характеризується суворим арктичним і субарктичним кліматом, а також високогір’я мало придатні для життя людей і є подекуди зовсім безлюдними.

Природний приріст населення Канади становить менше від 1 % (0,73 %). Адже для країни характерні низька народжуваність (10,3 народжень на 1 тис. мешканців) і «старіння» населення. Через зростання тривалості життя (нині 82 роки) в Канаді спостерігається неухильне зростання частки людей похилого віку, на яку нині вже припадає близько 19 % населення країни. Тому найголовнішим чинником формування населення країни є імміграція.

Останнім часом щорічно до країни прибуває понад 260-270 тис. мігрантів. Канада посідає 8-ме місце у світі за чисельністю іноземців, що мешкають на її території (7,5 млн). Якщо в минулому близько 3/4 іммігрантів прибували з Європи, то нині більшість іммігрантів - це вихідці з країн Азії. Помітно зросла й частка іммігрантів, що прибувають до Канади з Африки. Більшість іммігрантів була прийнята Канадою, з огляду на їхню освіту, знання і професійні навички, що можуть бути корисні для економіки країни. При цьому найбільшу частку становлять мігранти у віці від 25 до 35 років.

Канада є дуже урбанізованою країною, у містах проживає понад 82 % населення країни. Найбільші міста - Торонто (2,7 млн) (мал. 82), Монреаль (1,7 млн) (мал. 83), Калгарі (1,2 млн). Інші міста, зокрема й столиця Оттава, мають чисельність населення менше за 1 млн. Та якщо зважати на утворені містами агломерації, то чисельність мешканців значно більша. Так, наприклад, міська агломерація Торонто налічує близько 6 млн осіб, а Монреаля - 3,5 млн.

П’ята група. Україно – Канадські відносини.

Дипломатичні відносини між Україною і Ка­надою встановлено 27 січня 1992 року. Канада — одна з перших визнала незалежну Україну вже 2 грудня 1991 року.

У політичній сфері відносини забезпечує До­говір про дружбу і співробітництво та Декларація про особливе партнерство.

В економічній сфері відзначають помітне зрос­тання зацікавленості з боку канадських ділових кіл до інвестиційних проектів в Україні, пере­важно в таких важливих галузях, як паливно-енергетичний комплекс, сільське господарство.

Успішним є і проект саскачевансько-української ферми площею близько 3000 гектарів, яка розташована в головному селекційному цен­трі — Переяславі-Хмельницькому. Тут демонстру­ють найсучасніші технології та методи розведен­ня великої рогатої худоби, техніки використання пасовищ і вирощування люцерни. Українські фа­хівці вивчають північноамериканське обладнання і методи господарювання.

Встановлено контакти з низкою канадських фірм для вивчення можливостей постачання до Канади літаків сімейства «АН».

Науково-технічне співробітництво має для України пріоритетне значення. Насамперед це про­блеми використання канадських ядерних техноло­гій на українських АЕС, співробітництво у ракетно-космічній галузі. Не можна недооціни­ти і значення гуманітарно-соціальних, культур­них, освітніх, спортивних зв'язків між Україною і Канадою. Цьому великою мірою сприяє міль­йонна українська діаспора в Канаді. Українсько-канадські відносини носять прогресивний харак­тер і сприяють підвищенню рівня розвитку еконо­міки нашої держави.

VІ. Рефлексія. Вікторина «Канада» - 5 хвилин.

VIII. Повідомлення домашнього завдання.

 

 

 

 

 

 

Електронні сервіси, використані для підготовки до уроку:

  1. Інтерактивний зошит з географії 10 клас. https://10classgeografi.blogspot.com/
  2. Сайт History, електронні підручники:  https://history.vn.ua/pidruchniki/        
  3. Меми про Канаду в сервісі:  https://www.meme-arsenal.com/create/chose
  4. Сервіс Google Maps
  5. Відео створено за допомогою:

https://animoto.com/

https://biteable.com/watch/-2231036

  1.  Інфографіка https://www.easel.ly/
  1. https://www.easel.ly/infographic/sx6avh
  2. https://www.easel.ly/infographic/vupyb9
  1. Кластери (ментальні карти):
  1. https://cacoo.com/diagrams/KyqTUQAvasJElbV1/98D3A
  2. https://cacoo.com/diagrams/GoXqzh8Jzv5NYPQl/0EC6B
  1. Pinterest           

 https://www.pinterest.com/

 https://pint1solutions.site/

  1. Узагальнення – гра на сайті (код гри): https://quizizz.com/admin/quiz/5aa6a9f0e68b70001b525601/canada

Сервіс: https://quizizz.com

  1. Сайт для пошуку фото та векторів, пр підготовці презентації до уроку.

https://ua.depositphotos.com

  1.  Вікіпедія https://uk.wikipedia.org/

http://www.wikiwand.com

  1. AROUND THE WORLD Сайт о путешествиях по всему свету

http://www.arworld.ru/planirovanie-puteshestviya-v-kanadu/10-samykh-populyarnykh-gorodov-v-kanade.html

  1. Стокові матеріали для творчості (малюнки, фото, відео)

https://www.shutterstock.com/ru/

  1. Відео рекомендоване учням для перегляду:

https://www.youtube.com/watch?v=cV9-qlPEfmk

Дикая Канада. Часть 1. Вечная граница.

https://www.youtube.com/watch?v=0F3savVds_c

Дикая Канада / Wildes Kanada: У кромки льда

https://www.youtube.com/watch?v=10wwvsWNi0c

Nat Geo Wild: Дикая Канада: Легенды Севера

  1. Каталог сайтів про Канаду

Canada facts | National Geographic Kids

Canada Travel Guide - National Geographic

Canadian Geographic

Canada | National Geographic Society

  1. Розвивальні ігри:https://kids.nationalgeographic.com/explore/countries/canada/#canada-playing-hockey.jpg

 https://kids.nationalgeographic.com/explore/countries/canada/#Canada-Country-Map-UPDT.jpg

https://www.canva.com/

https://www.canva.com/design/DADXUaVzLvc/-too58wpMy8Ykt-bWnifQw/edit?category=tACFain9R6w

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Остапенко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гирун Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Подрушняк Любов
    Дякую за цікавий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
23 червня 2019
Переглядів
13004
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку