Конспект уроку "Материки світу" 7 клас

Про матеріал
Мета:ознайомити учнів з поняттям «материки», з їхнім розміщенням на глобусі та карті півкуль. Очікувані результати: учні зможуть розповідати про материки; визначати за картою найбільші та найменші материки; орієнтуватися в рослинному та тваринному світі материків.
Перегляд файлу

МАТЕРИКИ ЗЕМЛІ 

 

Мета: ознайомити учнів з поняттям  «материки», з їхнім розміщенням на глобусі та карті півкуль.

Тип уроку: комбінований

Форма уроку: урок-гра

Обладнання: підручник, проектор, інтерактивна дошка, ноутбук, презентація «Відгадай материк», фізична карта півкуль. 

Очікувані результати: учні зможуть розповідати про материки; визначати за картою найбільші та найменші материки; орієнтуватися в рослинному та тваринному світі материків.   

Географічна номенклатура: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія, Антарктида.

 

ОПОРНИЙ МАТЕРІАЛ УРОКУ 

 

КОНТИНЕНТИ АБО МАТЕРИКИ – величезні ділянки суходолу, відокремлені одна від одної водами океанів.

Більше 300 млн. років тому вся суша на землі являла собою один материк, який назвали Пангеєю. Потім, майже 180 млн. років тому, він розколовся на два континенти, а ще пізніше сформувалися ті материки, які існують і сьогодні.

На Землі нині існує 6 материків: Євразія, Австралія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Антарктида.

 

ЄВРАЗІЯ

Євразія – найбільший з шести материків земної кулі, складається з двох частин світу: Європи та Азії. Кордон між ними утворюють Уральські гори. Омивається материк чотирма океанами: на заході – Атлантичним, на сході – Тихим, на півночі – Північним Льодовитим, на півдні – Індійським. Євразія – єдиний материк, де гірські вершини підіймаються на висоту понад 7000 м. над рівнем моря. Найвища гірська система – Джомолунгма (Еверест) і є найвищою вершиною на Землі Євразія. Євразія – найбільш населений материк. Тут же знаходяться найбільші країни світу: за площею – Росія, за населенням – Китай. У Євразії представлені всі раси, тут проживає величезна кількість різних народів, племен, національностей. Тут говорять декількома сотнями мов.

ЄВРОПА 

imageРослинний і тваринний світ Європи досить різноманітний. Тут ростуть хвойні й листяні ліси, тягнуться безкраї степи; мешкають лисиця, заєць-русак, вовк, лось, сарна, дика свиня, білка, олень благородний, козуля, рись, зубр та багато інших тварин. У Європі родючі землі, тут вирощують пшеницю, овес, ячмінь, картоплю, цукровий буряк, цитрусові тощо. Багато добувають тут корисних копалин: газ, нафта, вугілля, залізна руда, торф, вапняки та ін.

АЗІЯ 

imageАзія – найбільша частина світу, що займає 30% земної суші. В Азії мешкають тисячі видів тварин: бурий ведмідь, джейран, двогорбий верблюд, індійський слон, пантера, гібон, орангутанг, павич, кобра, мангуст, сніговий барс, тигр, кулан тощо. Ростуть банани, кокосова пальма, бамбук тощо. Більшість населення займається землеробством. В Азії вирощують найціннішу культуру – рис, а також чай, каву, тютюн, какао, боби, цукрову тростину.

АФРИКА 

Африка – другий за розмірами після Євразії материк, що має площу 30,3 млн кв. км і розташований між Середземним і Червоним морями, Атлантичним і Індійським океанами. Дуже багатий і різноманітний тваринний світ Африки. У тропічних лісах, степах-саванах та пустелях пристосувалися жити птах-секретар,

чорний носоріг, леви, африканський слон, антилопа гну, зебри, шимпанзе, бегемоти,

 

крокодили, жирафи

, хамелеони тощо. Численних тварин оберігають у заповідниках.

ПІВНІЧНА АМЕРИКА

 

imageПівнічна Америка – третій за величиною континент, розташований у Західній півкулі. Омивається з півночі Північним Льодовитим океаном, зі сходу – Атлантичним, а із заходу – Тихим. Найбільший острів – Гренландія.  Із тварин тут мешкають летяги, скунс, ведмідь грізлі, гримуча змія, також тут можна зустріти пуму, алігаторів, ягуарів, бізонів, червону рись, карібу тощо.  Північна Америка багата на корисні копалини, такі, як мідь, природний газ, кам'яне вугілля, нафта. Тут вирощують зернові культури, льон, цукровий очерет, банани, каву, різноманітні фрукти, розвинене сільське господарство.

ПІВДЕННА АМЕРИКА

imageПівденна Америка – четвертий за величиною материк, один з двох материків Західної півкулі. Розташована між Тихим й Атлантичним океанами. Формою вона нагадує величезну неправильну краплю, яка ніби «падає» на північ. Анди – найдовша у світі гірська система, що протягнулася на 9000 км з півночі на південь. У Південній Америці є найбільш високогірне озеро у світі – Тітікака, яке знаходиться на висоті 3812 км над рівнем моря. Південна Америка – найбільш дощовий материк. Велика частина його розташовується в екваторіальному і тропічному поясах. Основне багатство Південної Америки – її рослинний світ. У тропічних лісах росте безліч видів рослин. Головна окраса материка – Амазонська секвоя. Ростуть тут також шоколадне дерево, бразильська гевея, кокосова пальма, бразильський горіх, ліани, орхідеї тощо. У Південній Америці рідко зустрічаються великі тварини. Найбільш поширеними представниками тваринного світу є лінивці, мурахоїди, ягуари, а також величезна кількість екзотичних птахів – таких, як страус нанду, колібрі, папуга ара, тукан; є вампіри, змії, ящірки і не зчисленні полчища комах. Річки Амазонки небезпечні, багаті на крокодилів і піраній.

АВСТРАЛІЯ

imageАвстралія – найменший материк на Землі, розташований у східній півкулі між двома океанами: Індійським і Тихим. В Австралії сухий клімат і вона вважається найспекотнішою частиною суші в Південній півкулі. Дві третини її території займають тропічні пустелі і напівпустелі. Дуже мало річок та озер, більшість із них зникають сухої пори року і наповнюються водою тільки після злив. Це материк, де все «навпаки» у липні тут зима, а у січні – літо. Австралія – це материк-заповідник. Він значно віддалений від інших материків, і це позначилось на його рослинному й тваринному світі. Найпоширенішою рослиною в Австралії є евкаліпти, яких налічується понад 350 видів. Окремі дерева досягають висоти 150 м і більше. Найвища рослина на земній кулі – це австралійський евкаліпт. Тільки в Австралії можна побачити таку різноманітність сумчастих ссавців, тут мешкають яйцеродні качкодзьоби й єхидна, ківі, страус ему, собака Дінго, лірохвіст, терміти, плащоносна ящірка, казуар, папуга какаду, гатерія, кенгуру та ін. 

АНТАРКТИДА

imageВіє кригою і холодом від цієї назви. Як тільки не називають її – «королевою холоду», «безлюдний континент», «край Землі»...  Це велетенська льодова пустеля – Антарктида. Тут можна побачити тільки один схід та один захід Сонця на рік. Тут зареєстровані найнижчі температури повітря на Землі. Уся поверхня Антарктиди вкрита потужним шаром льоду. Постійного населення тут немає. Справжніми господарями континенту є науковці з різних частин світу. Антарктида – крижана пустеля, лише біля берегів, де виступають з-під криги скелі й острівці, існує нечисленне життя. Рослинний і тваринний світ дуже бідний. Кити, морські котики, морські леопарди, морський слон, Імператорський пінгвін, тюлені, існують дані про те, що там трапляються білі ведмеді.  Із рослин це рідкісні мохи, лишайники, гриби і водорості. Зовсім немає там літаючих комах, сухопутних ссавців і прісноводих риб. Для тварин важливо пристосуватися до сурових умов життя на материку, де вони живуть і розмножуються, і в морі, яке служить їм джерелом їжі. Вони мають товстий підшкірний жировий шар, тепле хутро, а птахи - густе пір'я. Про природу материка людина знає вже багато, але багато ще не розкрито.

 

pdf
Додано
1 березня 2021
Переглядів
838
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку