Конспект уроку мистецтва для 9 класу з теми "Фотомистецтво. Напрями і стилі"

Про матеріал
Урок мистецтва для 9 класу (2 семестр) з теми "Фотомистецтво. Напрями і стилі" Мета: 1) Сформувати знання, що стосуються напрямів і стилів фотомистецтва, прослідкувати за етапами сприймання фотографії, розглянути специфіку візуальної мови фотографії; 2) Розвивати вміння висловлювати власну думку, розрізняти напрями і стилі, технічні засоби фотомистецтва, створювати фото-арт; 3) Виховувати ціннісне ставлення до фотомистецтва, професій, пов’язаних з фотографією
Перегляд файлу

                                                  Урок 26

Тема: Фотомистецтво. Напрями і стилі

Мета: 1) Сформувати знання, що стосуються напрямів і стилів фотомистецтва, прослідкувати за етапами сприймання фотографії, розглянути специфіку візуальної мови фотографії;

2) Розвивати вміння висловлювати власну думку, розрізняти напрями і стилі, технічні засоби  фотомистецтва, створювати фото-арт;

3) Виховувати  ціннісне ставлення до фотомистецтва, професій, пов’язаних з фотографією

Тип уроку: комбінований

Методи: репродуктивно-ілюстративний, діалог культур, емоційна драматургія

Хід уроку:

1.Організаційний етап

Що таке фото? Яке значення має фото в нашому повсякденні?

2.Мотиваційний етап

Яка мета фотографії?

-Фотографія (від грецького «світлопис») – створення технічними засобами зорового образу, який виразно й достовірно  відбиває момент дійсності (предметів, об’єктів, людей) Результат – електронне зображення (цифрове фото) або світлина на папері.

Винахідником фотографії є француз Жозеф Нісефор Ньєпс (1826р.)

Удосконалили фотографію Луї Дагер та англієць Фокс Тальбот. У 1841 р. отримав патент за власний спосіб (калотипія) Тальбот. У 1839 р. Дагер доповів Паризькій академії про винайдений ним спосіб фотографування (дагеротипія).

    Легенда американського і світового фотомистецтва – Ансел Адамс (1902-1984), засновник першого в США факультету мистецтва фотографії в Каліфорнійській школі мистецтв. Він вважав, що технічна досконалість і майстерність фотографа не можуть зрівнятись з художнім поглядом. Його фотороботи слугують наочними посібниками у композиції.

    Відомий український фотограф Альфред Федецький – випускник фотографічного інституту Віденської Академії мистецтв. Відкрив фотомайстерню в Харкові, знімав коронованих осіб, діячів мистецтва і т.п.

Фотографію починають викладати на кінооператорському факультеті Київського Театрального Інституту ім. Карпенка-Карого; техніку фотографії — також у Львівському Політехнічному Інституті. Для потреб побуту влаштовуються періодично в більших містах курси фотографії, які випускають фотографів-техніків. При Міністерстві культури у Києві існує експериментальна фотостудія. Виробництво фотоматеріалів — кіноплівки і великоформатні фотоплівки виробляються в м. Шостка, Сумської області, фотографічний папір — на фотофабриках в Києві і в Переяславі-Хмельницькому. Фотоапаратура виробляється в Києві (камера «Київ» для 35 мм плівки, яка спочатку копіювала німецький Цейс «Контакс») і біля Харкова (камера «ФЕД» для 35 мм плівки, яка спочатку копіювала німецьку «Лейка»). У Києві виробляють ще дзеркальні однооб'єктивні камери «Київ-88» (6x6 см, яка спочатку копіювала шведську «Хассельблад») та «Київ-60» (6x6 см, яка спочатку копіювала німецьку «Пентакон Сікс»[3]) і виробляли камери «Київ-Вега» (для плівки 16 мм), «Київ-35» (для плівки 35 мм). Фотозбільшувачі виробляються у Дніпропетровську, освітлювальна апаратура у Києві (фабрика «КИНАП») та в Одесі, де також виробляють кіноапаратуру.

         Тепер в Україні діє «Національна спілка фотохудожників України» (НСФХУ). Вона була заснована ще в грудні 1989 в м. Київ. На сьогодні НСФХУ перетворилась у велику й поважну організацію фотомитців, що має свої творчі осередки в усіх обласних центрах України та АР Крим. У великих містах діють фотоклуби, основною метою яких є популяризація фотографії та фотомистецтва та сприяння творчому розвитку фотоаматорам.

       Розглянемо напрями, стилі фотографії.

3. Етап засвоєння нових знань

Види фото:

  • традиційне (аналогове), яке базується на досягненнях оптики та хімічних технологій в галузі світлочутливих матеріалів;
  • монохромне;
  • кольорове;
  • електронне, яке базується на електронно-оптичних технологіях і технічних засобах, як аналогових, так і цифрових  цифрове фото.

  Фотознімки бувають репортажні (фіксує миттєвості життя без втручання фотографа), постановочні (втілює художній задум, спеціально організовані для фотографування сцени). Фотограф може бути аматором і професіоналом. Професійні фотографи: весільні, модельні, рекламні, пейзажні, спортивні, фотожурналісти.

Що висвітлюють фотокореспонденти?

  • соціальні катастрофи
  • явища природи
  • дивовижні стихії

Разом з пожежниками, пілотами, військовими, фотокореспондент – це також стресова професія.

Фотомистецтво належить до візуальних (пластичних) і водночас технічних.

Фотомистецтво поєднує художню виразність і правдивість.

Етапи сприймання фотографії:

  • розвага
  • технічний засіб передачі інформації
  • мистецький рівень

Напрями фотографії: *документальна, *художня

Засоби виразності фотографії:

  • композиція,
  • ракурс,
  • колір,
  • світлотінь,
  • елементи переднього плану і тла відповідно до вимог візуальної гармонії.

                           Жанри художньої фотографії


Жанри, спорідненні з живописом

  • натюрморт
  • портрет
  • пейзаж
  • ню
  • автопортрет

Жанри, специфічні для фотографії

  • репортаж
  • документальне фото
  • вуличне фото
  • реклама
  • репродукція

Сучасні технічні засоби спростили отримання якісного зображення

(порівняти зображення Києво-Печерської лаври початку ХХ ст.. і сучасне цифрове фото)

   У сучасній фотографії розрізняють напрями і стилі:  етнографічно-соціологічний, репортажний, плакатно-рекламний, художньо-конструктивний, декоративний, символічний, імпресіоністичний.               

Популярні сучасні напрями у фотографії

Аерофотографія — напрям фотомистецтва, який дає можливість відчути себе птахом і побачити нашу планету з висоти пташиного лету.

 Підводна фотографія  жанр фотографії, фотозйомка різних об'єктів, що знаходяться під водою. Як правило, виконується із застосуванням спеціального водонепроникного обладнання або за допомогою звичайного фотоапарата, розміщеного в бокс для підводної зйомки або в м'який водозахисний чохол.

Макрофотографія – вид фотографії, призначений  для зображення дрібних об'єктів у великому масштабі.

Фото-арт – вид творчості на основі колажу, монтажу, в якому фотографія стає частиною простору або пам’ятки про певну художню акцію.

4. Підготовчий етап до виконання практичної роботи

1966 – заснування Міжнародного центру фотографії у Нью-Йорку. У Дрездені є Музей фотомистецтва. У м.Хмельницький – також.

В 1989 році була створена Національна спілка фотохудожників України, яка займається організацією та проведенням національних і міжнародних фотоконкурсів, сприяє розвитку художньої фотографії в Україні.

   Василь Пилип’юк  (1950 -2017)– засновник першої в Україні фотогалереї «Світло і тінь» (м.Львів). Зразки – характеризувати.

http://www.pylypyukgallery.com.ua/

5. Практичне завдання (домашня робота)

Створити фото-арт (пейзаж – куточок рідного міста; портрет) на свій смак.

6. Етап підсумків

  Особливе місце фотомистецтва у художній культурі визначається тим, що воно стало першим в історії «технічним» мистецтвом, яке могло виникнути лише на основі певних досягнень в науці (фізиці, хімії, оптиці) і техніці. 

Фотографія широко застосовується на виробництві, в наукових дослідженнях, для офіційних документів і в дозвіллі. Художня фотографія є окремим видом мистецтва. Фотографічний процес лежить в основі створення кіно. Національні, міжнародні виставки, конкурси з фотомистецтва для професіоналів і аматорів відбуваються у багатьох країнах, в т.ч. і на Україні.

7. Рефлексія

*Сукупність різноманітних науково-технічних засобів і технологій, які мають на меті  зображення об’єктів за допомогою світла – … (фотографія)

*Оперативний жанр фотожурналістики, що складається із серії знімків, де висвітлена певна подія – … (фоторепортаж)

* Вид фотографії, призначений  для зображення дрібних об'єктів у великому масштабі …(макрофотографія)

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. гончар богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Войцях С
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
29 квітня 2019
Переглядів
8008
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку