Презентація "Історія кінематографа "

Про матеріал

Презентація " Історія кінематографа" до уроку мистецтва у 9 класі . Презентація містить слайди з основними етапами розвитку кіномистецтва.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІСТОРІЯ КІНЕМАТОграфа До уроку мистецтва у 9 класі

Номер слайду 2

Кіно - це один з видів екранного мистецтва, який оперує фотографічними зображеннями предметів , що рухаються. Кіно є синтезом таких видів мистецтв, як література, музика, образотворче мистецтво

Номер слайду 3

ОСНОВНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ КІНЕМАТОГРАФА Кінець XIX ст. - створення кінескопів, Біоскоп, вітаскопів і інших примітивних видів кінопроекторів.1894 рік - винахід німого кіно. Демонстрація винаходу в США Т. Едісоном, в Англії Р. У. Поллом 1895 рік - винахід кінематографа (з'єднання плівки з проекційним ліхтарем) братами Огюстом і Луї Люм'єрами. Поява перших документальних фільмів братів Люм'єр («Прибуття поїзда», «Сніданок дитини») та ігрового кіно («Садівник, або Политий поливальник» і т. д.)Створення апарату для зйомки і проектування «рухомих фотографій» братами Луї та Огюстом Люм'єр в 1895 р поклало початок успішному розвитку кіно в XX в. Перший фільм «Прибуття поїзда». За сто з невеликим років кіно досягло приголомшливих успіхів, стало одним з популярних і улюблених мистецтв, своєрідним символом XX.

Номер слайду 4

в кинетоскопі, щоб побачити рухоме зображення, потрібно було дивитися в об'єктив. У 1893 році Томас Едісон винайшов кінетоскоп

Номер слайду 5

Народження кіно пов'язане із винайденням апарату, що дозволив відтворювати проекції об'єктів, що рухаються, і цей апарат був створений братами Луї та Огюстом Люм'єрами. Кінематограф братів Люм’єр Брати Огюст та ЛуЇ Люм’єр

Номер слайду 6

1895 рік - Перший в світі показ фільму. Париж. Бульвар Капуцинок, буд. 14

Номер слайду 7

Перша експериментальна демонстрація кінофільму Люм'єр була проведена 22 березня 1895 року для «членів спільноти заохочення національної індустрії». В той день був продемонстрований фільм «Вихід робочих із фабрики Люм'єр».

Номер слайду 8

Фільм «Прибуття поїзда». Перший показ фільму викликав паніку серед публіки, яка не була психологічно готова сприйняти «оживше» зображення рухаючогося на глядачів поїзда, показаного в натуральну величину

Номер слайду 9

Йосип Тимченко - першовідкривач кіно, який зробив це раніше від відомих французів. В Одесі, у готелі "Франція" в листопаді за 2 роки до появи кінематографа в Західній Європі і на три місяці раніше презентації кінетоскопа Едісона у Нью-Йорку, виходець із Харківщини проводить публічну демонстрацію двох фільмів, знятих кінескопом на іподромі: "Вершник" та "Метальник спису". Місцева газета "Одеський листок" захоплено писала про відкриття художньої виставки "живих фотографій", які приводить у дію електрична машина. Цією машиною якраз і був перший кінескоп, або ж "кінетоскоп", як його називав сам Тимченко.1893 року,

Номер слайду 10

На жаль, історія з кінескопом так нічим і не закінчилася. Винахіднику подякували, втім апарат не запатентували. Зараз він і досі зберігається в комірках Політехнічного музею у Москві.

Номер слайду 11

До 1925 року практично всі фільми були «німі». Німе кіно – це загальноприйнята назва кінематографа в перші десятиліття його існування, коли фільми виходили на екран без звукового супроводу.

Номер слайду 12

«Німе кіно — найчистіша форма кінематографа». Альфред Хічкок. Використання титрів – це одна з головних особливостей німого кіно. За допомогою текстових вставок глядачі отримували пояснення, коментарі або читали репліки персонажів:

Номер слайду 13

Кіносеанси на початку XX століття не були повністю беззвучні - зазвичай показ кіно мав музичний супровід на фортепіано. Професія піаніста в кінотеатрі називалася "Тапер".

Номер слайду 14

Великим німий - Чарльз Спенсер (Чарлі) Чаплін (1889-1977) За своє життя він виконав 80 ролей і став відомий у всьому світі як комедійний актор, але він був ще й сценаристом, режисером, продюсером і навіть композитором власних фільмів.

Номер слайду 15

Жорж Мельес – творець кінематографічного видовища(директор одного з паризьких театрів) став одним із головних засновників кіно як самостійного виду мистецтва

Номер слайду 16

1896 рік- винайшов спосіб створення перших спецефектів, заснованих на стопкадрі, покадровій зйомці, кадрированні та інших спецефектах. У 1897 році засновано власну студію «СТАР ФІЛЬМ»Перший науково - фантастичний фільм, це був фільм «Подорож на Місяць» 1902 року так само, як і перший фільм жахів. Саме Мельєс зробив перший крок на шляху перетворення кінематографа з розваги в мистецтво.

Номер слайду 17

У 2011 році на екрани вийшов цікавий фільм «Хранитель часу» в якому відомий режисер Мартін Скорсезе розповідає нам історію Жоржа Мельєса. Престарілого Мельєса зіграв Бен Кінгслі

Номер слайду 18

6 жовтня 1927 р. американська фірма «Ворнер бразерс» випускає перший фільм, у якому персонаж на екрані розмовляє - "Співак джазу". Премєра відбулася в головному кінотеатрі кіностудії в Нью-Йорку. Поява звуку у кіно

Номер слайду 19

У 1908 році у Франції з'являється поняття «ХУДОЖНІЙ ФІЛЬМ»До 1910 року 70% всіх фільмів вироблялося у Франції У 1920-х роках у США починає свій розвиток кіноіндустрія

Номер слайду 20

Український кінематограф. Піонери українського кінематографу початку 1900-х років віддавали перевагу екранізації популярних українських вистав «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» та інші. Перший український фільм «Запорізька Січ» зняв у 1911 році Данило Сахненко в Катеринославі (нині м. Дніпро)

Номер слайду 21

Всеукраїнське фотокіноуправління. З 1919 р. в Радянській Україні починається тотальне одержавлення кіноіндустрії. 1922 року було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління (ВУФКУ), організацію, яка монопольно очолила кіновиробництво, кінодистриб'юцію, кінофікацію, кінопресу та кіноосвіту в Україні. ВУФКУ вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а 1928 року ввести в дію київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію ім. О. Довженка) — одну з найбільших та найсучасніших на той час у світі.

Номер слайду 22

У 1925 р. на екрани країни вийшов німий фільм режисера Сергія Ейзенштейна «Броненосець Потьомкін», знятий на кіностудії «Мосфільм», що став класикою світового кінематографу. Неодноразово в різні роки визнавався найкращим або одним з найкращих фільмів всіх часів і народів за підсумками опитувань критиків, кінорежисерів і публіки. Фільм був озвучений у 1930 році (за життя режисера), відновлений у 1950 році і перевиданий у 1976 році . Цей фільм став візитною карткою Одеси.

Номер слайду 23

Перший радянський звуковий художній фільм - «Путівка в життя» Н. Екка ( 1931). У 1932 році фільм заслужив нагороду I Міжнародного кінофестивалю у Венеції, після чого пройшов по екранах 107 країн світу і приніс міжнародну популярність радянському кінематографу. Куплений 26 країнами.

Номер слайду 24

1936 — Перші передачі телебачення в СРСР.1940 — Поява в СРСР у продажу перших телевізорів.1949 — Модернізація телецентру на Шаболовці. Здійснення регулярного телемовлення в СРСР.1970 — Винахід касетного відеомагнітофона-приставки до телевізора.1973 — Початок масового випуску японською фірмою «Sony» відеомагнітофонів і касет1980-ті і по теперішній час — Впровадження в сучасне кіно електронної техніки, використання багатоканальних систем запису і відтворення звуку, використання комп'ютерної графіки і синтезаторів, забезпечення ефекту безпосередньої присутності глядача у відтворюваній події (стереоефекти, ефект dolby).

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. ГЛУЗДАКОВА Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мпатвійчук Сергій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Крицька Любов Василівна
    Чудова робота! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сокол Інна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Вересюк Ганна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Діхтяр Жанна Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Матвійчук Сергій Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Боліла Юлія Володимирівна
    Дякую за чудовий матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Слюсарева Ольга Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Назаренко Н.В., Чен Н.В.. Севастьянова Д.О., Мерзлікіна М.М.)
Додано
6 січня 2018
Переглядів
38088
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку