Презентація з мистецтва для 9 класу до уроків № 17-18 з теми: "Історія кінематографа"

Про матеріал

У ІІ семестрі на уроках мистецтва в 9-му класі вивчається тема: «Екранні мистецтва. Форми поширення мистецтва». На перших уроках семестру учні знайомляться з мовою та видами кіномистецтва, історією кіно, мають змогу переглянути найперший у світі фільм «Сцени в саду Раундхей» (за неофіційними даними), знятий французом Луї Ле Принцем, перші кінострічки братів Люм'єрів, дізнаються про етапи технічного прогресу в кіномистецтві. Зазначені фільми додані безпосередньо в презентацію. Також у представленій презентації є розділ «Кінословник», в якому розтлумачено значення термінів, якими вчитель та учні оперують протягом уроків. Необхідним додатком до презентації є трейлери або кадри з кінофільмів (відповідно до навчальної програми), переглянувши які діти спробують визначити вид, основні художні компоненти та засоби виразності того чи іншого кінофільму. Також учителю необхідно передбачити наявність аудіозаписів саундтреків із кінофільмів, створених видатними композиторами ХХ-ХХІ століть, з метою розкриття особливої ролі музичного мистецтва у відображенні тематики та ідей фільмів.

Під час відбору матеріалу для презентації перевага віддавалась визначним світовим шедеврам і творам українських митців. Також враховувались сучасні тенденції в мистецтві.

Галкіна Лариса Василівна, вчитель мистецтва Білоцерківської спеціалізованої природничо-математичної школи І-ІІІ ступенів № 16

ім. М. О. Кириленка Білоцерківської міської ради Київської області

Дозволяю копіювання даного матеріалу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія розвитку кінематографа Галкіна Лариса Василівна, вчитель мистецтва БСПМШ № 16

Номер слайду 2

Що таке кінематограф? Кінематограф (від грецьк. – рух, писати, малювати; тобто «записує рух») – галузь культури та економіки, що об'єднує всі види професійної діяльності, пов'язаної з виробництвом, розповсюдженням, зберіганням та демонструванням фільмів, а також навчально-наукову роботу.

Номер слайду 3

У поняття кінематографа входять: Кіномистецтво - вид сучасного образотворчого мистецтва, твори якого створюються за допомогою рухомих зображень. Кіноіндустрія (кінопромисловість) - галузь економіки, що виробляє кінофільми, спецефекти для кінофільмів, мультиплікацію, і демонструє ці твори для глядачів. Твори кіномистецтва створюються за допомогою кінотехніки. Вивченням кінематографа займається наука кінознавство.

Номер слайду 4

Основні види кіно Художнє (ігрове) - сюжет втілюється через акторську гру.

Номер слайду 5

Основні види кіно Мультиплікаційне (анімаційне) – сюжет втілюється за допомогою знятих на плівку малюнків, об’ємних предметів, ляльок.

Номер слайду 6

Основні види кіно Документальне Хроніка – репортаж з місця подій. Публіцистика– висвітлює актуальні суспільно-політичні питання.

Номер слайду 7

Основні види кіно Науково-популярне – присвячується дослідженням, фактам і гіпотезам у різних галузях науки.

Номер слайду 8

Основні види кіно Освітнє – використовується як допоміжний засіб у навчанні.

Номер слайду 9

Основні види кіно Рекламні фільми – засіб реклами, що поєднує звук і зображення.

Номер слайду 10

Основні види кіно Відеокліп– коротка за часом художньо складена послідовність кадрів (реклама або супровід пісні).

Номер слайду 11

За тривалістю часу Повнометражні фільми – триває від 40 хвилин або більше. Короткометражні фільми – від 10-20 хвилин, і не більше 40-50 хвилин.

Номер слайду 12

Перші кроки до кінематографа «Чарівний ліхтар» – розроблений у XV—XVII, для проекції зображень на вертикальний екран.

Номер слайду 13

Перші кроки до кінематографа Театр тіней в Китаї і Японії – створення зображення за допомогою вузького отвору.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Винахідники кіно 28 грудня 1895 року в Парижі братами Люм'єр було продемонстровано кілька коротких роликів, першим з яких був «Вихід робітників з фабрики» (всього 50 сек.).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Найперші фільми у світі Офіційно прем'єра першого в світі фільму відбулася 06 січня 1896 року. Цей короткометражний фільм зняли брати Люм’єри. Він називається «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота». Потяг на екрані ніби насувався на зал, що виглядало дуже реалістично і справляло сильне враження на глядачів.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Найперші фільми у світі За неофіційними даними, найперший у світі фільм був знятий ще за вісім років до цього в Англії. Його зняв француз Луї Ле Принц. Фільм «Сцени в саду Раундхей», тривалістю дві секунди, був знятий на паперову плівку. На ній зображена прогулянка рідних Луї по саду.

Номер слайду 20

Епоха німого кіно Перші короткометражні фільми (приблизно 1,5 хвилини) були здебільшого документальні, проте вже у короткомі роліку братів Люм'єр «Политий поливальник» відображаються тенденції зародження ігрового комедійного кіно. Невелика довжина перших фільмів була обумовлена ​​технічною недосконалістю кіноапаратури, тим не менш, вже до 1900-х років довжина кінокартин збільшилася до 15-20 хвилин.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Характерні риси німого кіно Пантоміма (за допомогою міміки і жестів актори передавали сюжет фільму). Відсутність звуку. У монтажі з'явилися титри – як альтернатива озвучення, які давали пояснення по сюжету. Показ картин здійснювався під акомпанемент фортепіано. Ч. Чаплін Г. Гарбо В. Холодна

Номер слайду 23

Українське німе кіно Шедевр німого кінематографа – фільм «Земля» О. Довженка. Фільм мав грандіозний успіх у Європі, тоді як в Україні він був заборонений. Увійшов до числа 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно

Номер слайду 24

Ера звукового кіно У ранній період кінематографа звукове кіно намагалися створити в безлічі країн, але зіткнулися з двома основними проблемами: труднощі в синхронізації зображення та звуку і недостатня гучність останнього. Перша проблема була вирішена шляхом запису і звуку, і зображення на одному і тому ж носії. Для вирішення другої проблеми потрібно було винайти підсилювач низької частоти. Першим в історії повнометражним звуковим фільмом став музичний кінофільм «Співак джазу» (1927).

Номер слайду 25

Технічний прогрес у кіно КОЛІР Перший примітивний кольоровий фільм (з червоно-зеленої гамою, без синього кольору) вийшов у 1922, він не вразив глядачів. Перший же повнометражний кольоровий фільм «Беккі Шарп» американського режисера вірменського походження Рубена Мамуляна вийшов у 1935, цей рік і прийнято вважати роком появи кольорового кіно. У СРСР перший ігровий кольоровий фільм був знятий у1936, першим же кольоровим фільмом, знятим на кольорову кіноплівку AGFA став фільм про Парад Перемоги 1945 р.

Номер слайду 26

Технічний прогрес у кіно ЗВУК Розробка та впровадження магнітного запису і відтворення звуку призвели до появи «ефект присутності» глядача. Враження посилювалося стереофонічним відтворенням звуку, що дозволяло створювати «просторову звукову перспективу», викликаючи іллюзію реальності джерела звуку.

Номер слайду 27

Технічний прогрес у кіно ЗВУК У 1925 році компанія Warner Brothers, що знаходилася на межі банкрутства, вклалась у ризикований звуковий проект. Вже в 1926 році Warner Brothers випустила декілька звукових фільмів, що складалися в основному з музичних номерів, але особливого успіху у глядачів вони не мали. Успіх прийшов тільки з фільмом «Співак джазу», в якому крім музичних номерів були присутні і короткі репліки. 6 жовтня 1927 – день прем'єри «Співака джазу» прийнято вважати днем народження звукового кіно.

Номер слайду 28

Ефект 25-го кадру У середині XX століття був розповсюджений міф про те, що людський мозок нібито може сприйняти лише 24 кадру в секунду - а 25-й кадр, якщо його вкласти у показ фільму, нібито буде сприйматися людиною на підсвідомому рівні. З цієї помилки були зроблені висновки про ефективність «феномена 25-го кадру» в різних видах навіювання і підсвідомого впливу (наприклад, з метою політичної пропаганди, комерційної реклами тощо). Всі вигадки про вплив 25-го кадру на підсвідомість людини не мають відношення до реальності. Винахідник цієї теорії визнав, що всі результати досліджень було ним підроблено.

Номер слайду 29

Цифровий кінематограф На початку XXI століття, з розвитком цифрових технологій запису зображення, з'явилося поняття «цифровий кінематограф». Фільм записуються за допомогою цифрової кінокамери на цифровий носій даних. Цифрові технології надають великі можливості для використання відеографіки і спецефектів у кіно.

Номер слайду 30

Вплив кінематографа Є значимою галуззю економіки. Є виразником національної ідеї держави та засобом формування громадської думки . Сприяє формуванню смаків, свідомості, поведінки у суспільстві. Є формою розваг тощо. Іноді має негативний вплив.

Номер слайду 31

Художні компоненти фільму Зображення (люди, події, предмети, пейзажі). Звуки (мова, музика, шуми). Долучались найкращі композитори. Інтеграція видів мистецтва (музика, література, хореографія, живопис, театр). Кіно – мистецтво синтетичне, просторово-часове.

Номер слайду 32

Засоби виразності в кіно Кадр (мінімальна одиниця конструкції фільму). Монтаж (відбір і з’єднання в певному ритмі й темпі кадрів). Зміна планів (загальний – натовп, середній –певний герой, крупний – погляд людини). Ракурс (кут зору – згори, збоку, знизу, здалеку, впритул). Трюки (робота каскадерів).

Номер слайду 33

Засоби виразності в кіно Спецефекти (механічні – піротехніка, спецгрим; оптичні – стоп-кадр, прискорена чи уповільнена зйомка, камера рухається, а об’єкт ні – політ космічного корабля). Комп’ютерна графіка (поєднання предметів у просторі, моделювання істот чи старіння обличчя героя, анімація, природні явища). Аніматроніка (створення електронних ляльок «Парк Юрського періоду»)

Номер слайду 34

Зворотний бік спецефектів Зелений екран і сгенероване на комп'ютері зображення

Номер слайду 35

Фільм «300 спартанців»

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Маркерная система (метод анімації), що з точністю повторює міміку обличчя актора і його персонажа в кадрі. «Повстання планети мавп»

Номер слайду 40

«Месники»

Номер слайду 41

«Життя Пі». Візуальні спецефекти

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Спеціальні кінопремії Оскар – Американська академія кіномистецтв. Золотий глобус – американська кінопремія. Золотий лев – приз Венеціанського кінофестивалю. Золота пальмова гілка – приз Канського фестивалю.

Номер слайду 44

Кінословник Блокбастер –розважальний продукт, який за короткий час приносить значний прибуток (не менше 100,000,000 $). «Щелепи», «Віднесені вітром», «Зоряні війни» Льотчики британських ВПС на початку 40-х р. ХХ століття називали величезні потужні бомби вагою 2-4 тонни, якими вони закидали німецькі міста. Вибух такої бомби руйнував цілий багатоповерховий будинок. «blockbuster» – «знищувач будинків».

Номер слайду 45

Кінословник Саундтрек – музика до фільму. Успішні саундтреки стають хітами, виходять окремими альбомами.

Номер слайду 46

Кінословник Аніматроніка - створення електронних ляльок «Парк Юрського періоду»).

Номер слайду 47

Використані джерела http://vuzlib.com/content/view/800/ http://svitppt.com.ua/kultura/istoriya-rozvitku-kinematografu.html http://ua-referat.com/Винахід_кінематографа_і_його_вплив_на_сприйняття_світу http://vbusk.com/cikavo/kinematograf-zhizni-sovremennogo-cheloveka.html uk.wikipedia.org http://ps.stateuniversity.ks.ua/file/issue_50_1/77.pdf

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 24
Оцінки та відгуки
  1. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борщ Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мпатвійчук Сергій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дацька Людмила Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ярова Любов Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Базарко Анна Євгенівна
    Щиро дякую за чудову презентацію!!! Творчих успіхів Вам!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Федянина Виктория
    Шановна Ларисо Василівно! Вдячна за дозвіл користуватися Вашими матеріалами. Це безцінна допомога у підготовці до уроків.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Скакун Наталя Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Шептак Ірина
    Дякую.Дуже гарна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Литвин Наталія Ярославівна
    Дуже хороша робота. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Бенедіктова Віталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Зарниця Юлія Миколаївна
    9 класи - сказали: " Дякуємо за КЛАСНИЙ урок". Я передаю ці слова Вам.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Зиза Любов
    Дякую щиро за гарну презентацію, за глибокий і змістовний виклад матеріалу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Єрмак Марина Миколаївна
    Гарна презентація. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Станинець Марина Іванівна
    Багато цікавого взяла для себе.Головне лаконічно і змістовно! Дякую. Бажаю творчих нових відкритів та злетів. МОЛОДЕЦЬ!!!!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Яцун Маргарита Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Остапенко Любовь
    Велика подяка за цікаву презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Бердник Олена Іванівна
    Дякую за цікаву презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Зубарєва Іванна
    Дякую за презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Галкіна Лариса Василівна
    Дякую, колеги! У рубриці "Музичне мистецтво" виклала презентацію про мюзикли із доданими в ній відеофрагментами. Проводила урок для вчителів області.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Бак Світлана Костянтинівна
    Дякую за гарну роботу. Та ще й так вчасно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Бебес Марія Федорівна
    Галино Василівно, дуже дякую за презентацію. Творчих успіхів бажаю вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Скрипченко Ольга
    Чітко, коротко і ясно! Молодець!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24.  Alina
    Дуже хороша презентація,дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 21 відгук
ppt
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
14 січня 2018
Переглядів
49613
Оцінка розробки
5.0 (24 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку