Конспект уроку на тему :"Озера"

Про матеріал
Озера, їх типи. Мета уроку: сформувати поняття «озеро»; ознайомитися з класифікацією озер за різними критеріями: розказати про роль озер і їх охорону. розвивати уміння порівнювати, робити висновки, формувати вміння одержувати необхідну інформацію з картографічних джерел знань, сприяти розширенню світогляду учнів; виховувати бережливе ставлення до водних багатств світу, України, своєї місцевості. Тип уроку :комбінований Обладнання: Фізична карта України, атласи, підручник, презентація Хід уроку І.Організаційний момент ІІ. Актуалізація опорних знань Гра «Географічний мікрофон» (дати відповідь на запитання) 1. Тече-тече – не витече, біжить, біжить – не вибіжить (річка) 2. Що таке річка? 3. Місце де починається річка? (витік) 4. Що таке гирло? 5. Які притоки має річка? (праві, ліві) 6. Як називається річка з притоками? (річкова система) 7. Що таке річковий басейн? 8. Яке живлення мають річки? 9. Тип живлення річки Вілії? 10. Що таке межень? 11. Щорічне збільшення води в річці в одну і ту саму порут року? (повінь) 12. Раптове підняття рівня води в річці? (паводок) 13. Як називаються річки, що протікають в горах? (гірські) ІІІ. Мотивація пізнавальної діяльності 1. Кросворд «Річки» (робота на картках)
Перегляд файлу

Озера, їх типи.

Мета уроку: сформувати поняття «озеро»;

  ознайомитися з класифікацією озер за різними критеріями:

   розказати про роль озер і їх охорону.

  розвивати уміння порівнювати, робити висновки,

   формувати вміння одержувати необхідну інформацію з картографічних джерел знань,                              сприяти розширенню світогляду учнів;

  виховувати бережливе ставлення до водних багатств світу, України, своєї місцевості.

Тип уроку :комбінований

Обладнання: Фізична карта України, атласи, підручник, презентація

Хід уроку

І.Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

Гра «Географічний мікрофон»  (дати відповідь на запитання)

  1. Тече-тече – не витече, біжить, біжить – не вибіжить (річка)
  2. Що таке річка?
  3. Місце де починається річка? (витік)
  4. Що таке гирло?
  5. Які притоки має річка? (праві, ліві)
  6. Як називається річка з притоками? (річкова система)
  7. Що таке річковий басейн?
  8. Яке живлення мають річки?
  9. Тип живлення річки Вілії?
  10. Що таке межень?
  11. Щорічне збільшення води в річці в одну і ту саму  порут року? (повінь)
  12. Раптове підняття рівня води в річці? (паводок)
  13. Як називаються річки, що протікають в горах? (гірські)

ІІІ. Мотивація пізнавальної діяльності

  1. Кросворд «Річки»  (робота на картках)
  2. Найдовша річка Європи? (Волга)
  3. Найповноводніша річка світу? (Амазонка)
  4. Річка, що протікає на межі Західно-Сибірської рівнини Середньосибірського плоскогіря? (Єнісей)
  5. Найдовша річка України (Дніпро)
  6. Друга за довжиною річка  Європи? (Дунай)

 

 

  О

 

 

 

 

 

 

 

 

  З

 

 

 

 

 

 

 

 

  Е

 

 

 

 

 

 

  Р

 

 

 

 

 

  А

 

Легенда про озеро Світязь
Колись на місці озера було місто, яким правив багатий та справедливий князь Туган. Одного дня до нього звернувся за допомогою друг з сусіднього князівства, якому загрожували вороги. Туган був вмілим та сміливим воїном, тому погодився. Втім, коли залишав місто разом з військом, відчував дивну тривогу. Про неї він відразу розповів своїй вродливій доньці. Та поспішила заспокоїти батька, що до неї у вісні приходив янгол та пообіцяв захистити місто.Щойно Туган з військом покинув місто та настала ніч, до нього вдерлися загарбники. Перед страхом загинути усі жителі попрямували до замку князя. 
Побачивши ворогів, донька Тугана, відразу звернулася з молитвами до неба у надії, що сон справдиться.
І раптом частина міста провалилася під землю і на цьому ж місці утворилося озеро з кришталево чистою водою. Навіть воїни-загарбники були зачаровані його красою. 
Вода у Світязі досі така чиста, що можна побачити дно. Але не тільки вона манить сюди туристів.Багато хто їде сюди заради неповторних краєвидів: зустрічати та проводжати сонце, покататися на човні… 

IV. Вивчення нового матеріалу

Сьогодні мова піде про блакитні очі нашої планети – озера. На уроці ми познайомимося які бувають озера за походженням, властивістю вод, розмірами та глибиною. Також дізнаємося про значення озер у житті людей.

Що ж таке озеро?

Озеро – природна заглибина на суходолі, заповнена водою.

Які ж бувають озера за походженням?

Типи

Спосіб утворення

Приклади

Тектонічні

Утворилися у результаті рухів земної кори

Байкал, Тангіньїка , Вікторія

( знайдіть їх в атласі )

Вулканічні

У кратерах згаслих вулканів

На Камчатці, Яві, Курильських островах.

Льодовикові

Виорані давніми льодовиками

Пн.Євразії, Пн.Америка

Заплавні

Залишки старих річкових русел

У долинах давніх річок

Кагул ( 82-93 км.кв.)

Тектонічно – льодовикові

Діяльність льодовика та тектонічні рухи

Великі Американські озера: Гурон, Онтаріо, Мічиган, Верхнє

Тектонічно – залишкові

Залишки прадавнього океану

Каспійське море

Карстові

У розчинених водою гірських породах

Шацькі озера

Загатні

Загачування річок

Синевір

 

Лиманні

Відокремлені від моря косою або пересипом

Сасик - найбільше за площею озеро України ( 210 км.кв)

Також озера поділяють за складом води (складання опорної схеми)

о.Таньганьїка, о.Байкал  Мертве море

 Складання схеми «Озера за стоком»

о.Байкал, о.Вікторія                    Каспійське море-озеро, о.Ейр

Діти ,а хто з вас може сказати ,а яке значення озер?

V. Підсумок уроку

Прийом "Портфель знань"

  1. Що таке озеро?
  2. Які бувають озера за походженням улоговин?
  3. За складом води озера бувають...
  4. За стоком озера поділяють...
  5. Яке значення озер?
  6. За походженням улоговин Великі Американські озера: Гурон, Онтаріо, Мічиган, Верхнє...
  7. за складом води о.Таньганьїка відносять ...

Гра: «Рекордсмени України»
1. Найбільше прісне озеро України ( Ялпуг).
2. Найвисокогірніше озеро ( Бребенескул).
3. Найдовший канал ( Північнокримський).
4. Найбільше за площею водосховище (Кременчуцьке).
5. Найглибше водосховище ( Дніпровське).
6. Найглибше озеро (Світязь).

Вправа «Навчаючи-учусь» /Броунівський рух/

Кожному учневі дається картка з невеликим обсягом інформації. Протягом кількох хвилин учні читають інформацію на картці. Потім діти ходять по класу і впівголоса розповідають свою інформацію іншим однокласникам. Учень може одночасно говорити тільки з однією особою. Завдання полягає в тому, щоб поділитися своїми знаннями  і самому отримати інформацію від іншого учня. Протягом відведеного часу треба забезпечити спілкування кожного учня з максимальною кількістю інших для отримання якомога повнішої інформації      /Додаток/

VI. Домашнє завдання

§47,чит,перек

знайти легенду про озеро України (на вибір)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

  1. Найбільші озера України:

Сасик /Кундук/, Ялпуг, Кагул, Шагани, Катлабуг знаходяться на півдні України.

 

  1. Краєм озер називають:

Волинське Полісся. Їх тут понад 200. У цьому блакитному намисті найкоштовнішими перлинами є Шацькі озера: Світязь, Пулемецьке, Люцимир, Турське, Нобель, Люб’язь, Луки та ін.

 

  1. Утворення озер Полісся залишається загадкою.

Одні вчені вважають, що заглиблення озер відбулося внаслідок дії водних потоків річок, інші – внаслідок дії льодовиків, сліди яких залишились на берегах озер.

 

  1. Переважає гіпотеза, що озера Полісся мають карстове походження. Проте останнім часом дедалі більше фактів свідчать про те, що головна роль в утворенні озер належить тектонічним рухам окремих ділянок поверхні. Під кожним з озер розташовується блок порід, що у минулому зазнав занурення.

 

  1. Далі на схід озер зустрічається менше (особливості клімату). Серед карстових є озера льодовикового походження. До таких належить озеро Нечимне, розташоване на території Волинської області в басейні річки Гурії. Озеро Нечимне є об’єктом туризму. Його оспівала Леся Українка у драмі-феєрії «Лісова пісня».

 

  1. Багато на території України і заплавних озер. Вони утворилися в результаті мандрування і зміщення русла в бік правового берега. Особливо їх багато у нижній течії річки Дунай: Ялпуг, Кугурлуй, Кагул.

 

  1. Серед загатних озер виділяють Синевир, що знаходиться в Карпатах та території Закарпатської області, на висоті 989 метрів. Площа його 7га, глибина – 16м, найбільша глибина – 24м. чиста, прозора вода, цілюще гірське повітря перетворили Синевир на справжню туристську Мекку. З озера витікає струмок, який впадає в річку Тереблю. В озері є форель.

 

  1. З озер вулканічного походження найбільшим є Синє, розташоване в басейні річки Ріка /правої притоки Тиси/ та Липовецьке. Вони виникли в кратерах згаслих вулканів.

 

  1. На території України є дуже багато озер лиманного походження. Найбільшим прісновидним лиманом є Дністровський. Відокремлений лиман від моря піщаним пересипом, що має довжину 11км, а ширину – 500м. на північ від Одеси знаходяться Куяльницький лиман, Хаджибейський, Тулигульський.

 

  1. Солоне озеро Сакське /Саки/ належить до групи Євпаторійських озер. Від Чорного моря відокремлене пересипом піску та гравію, через який прорито канал. Живлення озера мішане. На березі розташоване місто Саки із санаторіями, пансіонатом та бальнеогрязьовою лікарнею. Західний басейн із солоністю ропи  40 – 80% - сировинна база для Сакського хімічного заводу.
  2.  Донузлав – солоне озеро на Кримському півострові. Солоність ропи – 90%, що сприяло виникненню тут у минулому соляного промислу. Грязі цього та інших лиманних озер використовуються для лікування.

 

https://i.pinimg.com/originals/fd/36/44/fd364437c0acd31dcff31d00853feb17.jpghttps://st.depositphotos.com/1007449/4951/i/950/depositphotos_49518609-stock-photo-education-concept.jpg

 

https://st.depositphotos.com/1654249/2526/i/950/depositphotos_25268945-stock-photo-worried-3d-man-sitting-with.jpghttps://st.depositphotos.com/1064545/1263/i/950/depositphotos_12636929-stock-photo-3d-white-student-reads-a.jpghttps://thumbs.dreamstime.com/z/%D0%B1%D0%B5-%D1%8B%D0%B9-%D1%87%D0%B5-%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-d-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B3-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3-39743532.jpg

 

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/50840/pub_5c9b45b4d22763433801e9b4_5c9b45dde276563c8bd3742f/scale_1200https://st2.depositphotos.com/3159197/6388/i/950/depositphotos_63880821-stock-photo-3d-white-people-reading-a.jpg

 

 


https://static4.depositphotos.com/1005091/304/v/950/depositphotos_3040479-stock-illustration-cartoon-backpack.jpg


 


C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Свитязь-Шацкие-озера.jpg

 

Шацькі озера - карстові


б) льодовикові;

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\несамовите.jpg

/озеро Несамовите/

в) завальні;

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\синевир.jpg

/озеро Синевир/

г) вулканічні;

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\синє.jpg

/озеро Синє/

д) заплавні;

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\кагул.jpg

/озеро Кагул/

е) озера-стариці (дельтові)

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\нобель.jpg

/озеро Нобель/

є) лиманні;

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\молочний.jpg

/лиман Молочний/


 

docx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
1371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку